Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   299 / 728
(#) nagy_david1 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Ezt tudom. Éppen azért sokkolt a hír, hogy a gyári értéktől a valóság milyen sokkal eltér. Én csak azért hajlanék a reflex-re mert így mélyebbről indulna (hogy őszinte legyek hallatlanba, zöldfülü ként nem tudom elképzelni a kiemelés és a lineáris mély közötti különbséget). Amúgy te mit mondasz az említett pioneer-ről? Érdemes keresnem tovább az említett JBL és Infinity-t vagy megvehetem ezt is? Sok a különbség, és ki javára? Köszönöm, hogy írtál.
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
A kiemelés lehet nagyon kellemetlen búgó is ha kb 60-70 Hz környékéra esik. A kicsi dobozos házimozi szubok ilyenek. Amiről azt hisszük ,hogy mély. Kisebb mint 35-40 Hz -es mélykiemelés már sokkal jobban hangzik. Szubláda lenne , nem mélyláda! Ha pont ott emel ki ahol a szub hangok vannak az nem baj. Úgyis keskeny tartományban dolgozik.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Autóban a kiemelés jóval több lesz mint három dB, viszont rosszul tudod, a 3 nem kétszer olyan hangos, ahhoz legalább hat, de körülményektől függően akár 10dB is kellhet. A pontosság, és a linearitás pedig két külön fogalom, nem szabad összemosni őket.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Megint ne kezdjétek légyszives Amúgy én is úgy tudtam, hogy 3dB különbésg "bepótolásához" kétszeres teljesítménytöbblet kell.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Csak azért lehet baj, mert a kiemelés ebben az esetben az imp.válasz romlásával jár együtt. A gyártó ezt kevésbé tartja fontosnak, ezért a hangnyomás növelése érdekében feláldozza a mélytartomány pontosságát.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Kétszeres bemenőteljesítménynél valamivel több is lesz a leadott hangteljesítmény (kisjelű viselkedést nézve 3-mal, de 80-100W fölött a lengőrendszer és a kompresszió miatt már nem egészen 3-mal), viszont nem hallod/érzékeled kétszer olyan hangosnak, ahhoz kell a legalább 6.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Engem kezdőt a youtube videók is jól megzavartak. Gondoltam párat megnzék és tudva azt, hogy mind ismeretlen dobozokban és ismeretlen erősítőkkel voltak meghajtva azért jól bezavart. Vagy megveszem drágábban és kitartok a REF1250 mellett vagy átpártolok a TS-W308D4 mellé. Nem tudom elképzelni melyiknek mennyivel lehet fülemnek jobban tetsző hangja. Melyik az ami "erőteljesebb, dübörgőbb hangot" képes előállítani megfelelő dobozban. Belezavarodok ebbe ha holnap nem tesznek fel már egyet a nevemre
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
A Pio többet dübörög.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Akkor el van döntve. Köszönöm mindkettőtöknek és bocsánat, hogy agyatokra mentem de 20e Ft-ot nincs ínyemre kidobni. Főleg mint még valahol írtam legelől nem rock és klasszikus zene lenne rajta hallgatva hanen "tüc-tüc" tömören és érthetően összefoglalva.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
A 2*4 ohm -os tekercsből csak az egyiket lehet használni 200W-ig durván számítva önmagába? Remélem sokkal jobb lesz mint a sok autós MNC amiket árulnak ugyan ebben az árban.
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Hol laksz? Nálam meghallgathatsz két PIO baszrefit.
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Románia Elég ha annyit mondasz, hogy meg vagy-e elégedve vele. Nagyon megköszönném mivel láttam te is a "hangok megszállotja" vagy, így értesz is hozzá és füled is kifinomult lehet
(#) Tomi20 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Heló

Dupla tekercselésnél érdemes mindkettőt bekötni. Nem tudom milyen erősítőd van/lesz, de ha 2x200W 4ohmon, akkor mindkét tekercset rákötöd a végfokra. Érdemes a bemenő jelet közösíteni, hogy ne zavarjon be a két tekercsen a sztereo jel. Ha az erősítőd bírja a 2ohm 400W-ot, akkor polaritás helyesen párhuzamosra kötni a tekercseket, így 2ohmot kapsz. Ne használj csak egy tekercset, mert feleslegesen csak az egyik fog fűteni. Jobb ha a hő a két tekercsen megoszlik.
(#) nagy_david1 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Ezt én is tudom jól csak elméleti síkon kérdeztem meg, hogy lehetséges-e valamilyen szinten fele hatásfokkal a működése.
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Nálam 2db TSW 303C ládikó nyomja 100Hz alatt. Megrázó élmény. Persze nem mindenkinek tetszik, nekem igen, s ez a fő.
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Köszi. Akkor nem bántam meg, hogy ma este megrendeltem. Megrázó élmény sokat mond. Esetleg akinek nem tetszik annak mi volt az ellenérve? Ugy-e nem szomszédokra gondoltál?
(#) Szikra Lacika hozzászólása Aug 17, 2010 /
 
Sziasztok! Valaki tudna egy jó tervező programot? Kipróbáltam egy párat és mindíg más jött ki. Nem tudom melyik a helyes. 2db Magnat Supreme 3000-es hangszórót szeretnék egy ládába tenni persze elválasztva. Ja és az erősítő egy Audio Gods XO-700-as. Ha valaki tudna segíteni akár privátban megköszönném!
(#) Action2K válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Idézet:
„Ugy-e nem szomszédokra gondoltál?”

Óóóó, azok már 3 háztömbnyi körzetben kiköltöztek tőle.
Amúgy én nem párhuzamosítanám a két tekercset, hanem egy "sztereo", azaz 2*4 ohm-os végfokkal hajtanám. Vagy sorosan kötve, egy 8 ohm-os monoblockkal. Elterjedtebb, könnyebb házilag is építeni, meg valahogy nem vagyok híve ennek a majdnem rövidzárnak.
(#) nagy_david1 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia!
Értem és köszönök utóbbi hozzászólóknak mindent. Hát én inkább arra gondoltam, hogy akiknek nem tetszett azoknak mi volt az ellenvetésük
(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Az egyik szomszéddal volt már affair-om miattuk.
Van olyan aki nem rajong a nagy erejű, mély basszusért.
10-ből két embernek nem jön be ez a világ.
Én sem hajtanám párhuzamban.
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Köszönöm a kielégítő választ. 5 perc alatt okosabb lettem mint pár nap alatt Remélem én is átélem majd amit te.
(#) shalafi.66 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Mindegy, csak mindkét lengőcséve-részt használni kell. A felét egymagában nem szabad. Bár nagyobb impedanciánál könnyebb megfelelő DF-ú erősítőt építeni.
(#) Action2K válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia, így utólag. :hide:
Mivel nekem is tetszenek a szép tiszta "bálna basszusok", a jól megépített, jól beállított, de hangsúlyozottan dominálóbb mélyebb tónusokról nem tudok semmi rosszat mondani. Viszont amikor csak egy nagyon szűk frekisávban van ez a kiemelés, az már szinte bántó, kopogó, gyomorfelfordító, agymosó hatású is lehet. A tuc-tuc zenékben ez még fokozottabban érvényes. Főleg azért, mert a dob már csak egy 40Hz-es felharmonikusoktól és decaytől mentes 5db szinuszhullám csak szinte.
(#) Action2K válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
A hangszórónak persze, hogy mindegy, hogy hogyan használjuk a két tekercsét.
Idézet:
„Bár nagyobb impedanciánál könnyebb megfelelő DF-ú erősítőt építeni.”

Épp ezért írtam, amit írtam.
(#) nagy_david1 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Szia!
Idézet:
„Főleg azért, mert a dob már csak egy 40Hz-es felharmonikusoktól és decaytől mentes 5db szinuszhullám”

Jó tudni, hogy mit hallgatok Amúgy eddig egy 5.1-nek voltam a mély tartományától "elszállva" mikor felvilágosítottatok, hogy az a mély az nem mélyebb semmiképp 40Hz-nél (Kb 35W, 8" hangszóró, 18 litres reflex dobozban, de tömbházba iszonyatosan sok volt ez is). Ha ezzel meg voltam elégedve tapasztalatok nélkül akkor nagyon kíváncsi leszek az élményre és különbségre 40Hz alatt ilyen zenénél. Főleg attól félek, hogy a láda majd ne kongjon, mert abban már volt részem és kommentálni nem lehet azt a rossz hangzást.
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Ha már a felajánlott meghallgatást nem tudom megtenni akkor megkérnélek szépen, hogy ha időd lesz akkor mutasd be inkább egy kép erejével Köszönök mindent.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Autóban a cabin gain kiemelése miatt 12 dB is lehet , és itt erről van szó.

Idézet:
„A pontosság, és a linearitás pedig két külön fogalom, nem szabad összemosni őket.”


Na ezt akkor fejtsed ki bővebben mert úgy érzem ,hogy az az egyetlen célod , hogy minden mondatomba beleköss.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Jó, de akkor írj tizenkettőt, és ne hármat.
Csak akkor szólok, ha valami nem stimm. A kiemelés lehet többféle, rezonáns, időben nehezen csillapodó, vagy lehet csak hangnyomásszint emelkedésként jelentkező, amitől nem romlik a dinamikus viselkedés.
(#) zitzaki hozzászólása Aug 18, 2010 /
 
Senki?
(#) Moderátor hozzászólása zitzaki hozzászólására (») Aug 18, 2010
 
Használd a válaszgombot, mert így nyomozni kell hogy mire is senki!
Következő: »»   299 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem