Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   961 / 3998
(#) HALO CE válasza storm hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

kösz strom
de nem lesz nehéz mert irto egszerüen néz ki a kapcsolási rajza
legalább is amit én néztem
nem is akarok egyenlöre komolyat
de ez lenne az elsö igazán jo kész épitményem
aztán késöb még lehet fekleszteni is
mágeygszer kösz
de nem tudja vki leiirni hogyan lehet megkülömböztetni a FET-et és a tranzisztort?
(#) HALO CE hozzászólása Aug 17, 2010 /

tv-kben lehet FET?
mert van 1 kicsi szines ami furán viselkedik, de ha jo is lenne nem is érdekelne, szal azt akkot szétszedném
de nem tudom megkülömböztetni a 2őt
(#) misi93 válasza HALO CE hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

heló. én pár tv-t szettem már szét (kb 6-7db) és egyikben sem találtam fetet. de régi tv-k voltak.
llegalábbis azt hiszem. remélem tudtam segíteni.
(#) kadarist válasza HALO CE hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Az alkatrészekre ráírják a típusukat. A típusszám alapján beazonosítható az alkatrész. És igen, lehet FET a tévékben.
(#) HALO CE hozzászólása Aug 17, 2010 /

kösz mindent mindenkinek
aszem este nem fogok unatkozni
a tv-böl ugyis ki akartam szedni az ion ágyut vagy vmi ijesmi, csak mert jol néz ki
(#) nincsmsnem hozzászólása Aug 17, 2010 /

Hello! Lehet hogy nem ide illik de kezdő vagyok.
Azlenne a kérdésem, hogy van egy trafóm ami 17 voltot ad ki és váltóáramot, ebből szeretnék csinálni vegy 12 voltot (egyenáram) vagy egy egyszerű labortápot mérők nélkül, ha tudtok akkor a labortáphoz egy egyszerű kapcsolást rakjatok nagyon megköszönném. ELőre is köszi a segítséget.
(#) lapose válasza nincsmsnem hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Hali!

Szerintem ez kell neked: Bővebben: Link

Köszi akkor ha ezt megcsinálom Bővebben: Link akkor ezzel tudom szabájozni a feszültséget és egyenáramot ad ki ?

Melt ennek 28 volt van a bemenetéhez írva vagy az mindegy csak akkor nem ad ki annyi ? bocdsi ha hülyeségetírtam.
(#) lapose válasza nincsmsnem hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Először egyenirányítani kell a feszültséget.
Nézd meg ezt: Bővebben: Link
(#) joecontra hozzászólása Aug 17, 2010 /

Mi a különbség az RGB és a komponens között?
(#) Action2K válasza joecontra hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

Ha megy az angol: Link

Nagyon köszi még annyit hogy ha nem 28 voltot adok neki akkoris ugyannúgyfog működi ? ez az utolsó kérés és kapod a pontot
(#) lapose válasza nincsmsnem hozzászólására (») Aug 17, 2010 / 1

Igen, csak a kimeneti feszültséged kisebb lesz. Ha 17v váltód van, akkor az egyenirányítva kb. 24V. A kimenetet ekkor kb. 1.25V-20V-ig tudod állítani.
(#) Moderátor hozzászólása nincsmsnem hozzászólására (») Aug 17, 2010

Szia!

Ha valakinek konkrétan válaszolsz, akkor légy szíves, a Válasz gombot használd, így érthető lesz, hogy ki-kivel és miről beszélgetett, kinek melyik kérdésére válaszolt pontosan.

Az írásnál sem kell kapkodni (betűduplázás, kihagyás, ilyesmik, sietségből fakadnak), hidd el, én tapasztalatból írom, hogy sokkal szívesebben válszolnak a többiek azoknak, akik egy kis odafigyeléssel megpróbálnak minél helyesebben írni.
(#) HALO CE válasza storm hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

gondolkoztam 1 picit
a FET ami pl: a hifi-ben van nem kell hogy kibirná a 230 v-ot, mert én pl: a 12 v-os auto aksit, ami egyen áram,
azt szeretném váltakozoáramra alakitani. szal az csak 12 v. és aztán a 12 v váltakozoáramot transzfolmálnám fel
igy a 230 v nem érintené a FET-et
de ne ércsd férre ezt csak ugy montam
ja és sajna nem volt FET a tv-ben, elméletileg
monitorban lehet FET?
tudom ez 1 elég furán hangzik, hogy még ezt is szétszednék, de áldozni kell...
ha 1x megvan itthon akkor minek venni
(#) kormoran hozzászólása Aug 18, 2010 /

Egy 250V AC/ 10A terhelhetőségű kapcsolót (Bővebben: Link) hálózati áramra is rá lehet kötni?
(#) Abukodonozo válasza HALO CE hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Szia!

FET kérdésben nem vagyok nagyon otthon, de azt tudom, hogy vannak olyan fetek amik csak audio célra használhatóak, illetve olyan fetek amik kapcsolóüzemben képesek működni, az utóbbiak audio célra használhatatlanok (lásd: JFET, MOSFET). Én ebből okultam sokat.

(Kérlek próbáld meg nagy betűvel kezdeni a mondataidat, biztos vagyok benne, hogy sokkal többen fogják válaszra méltatni a hozzászólásaidat!)
(#) Abukodonozo válasza kormoran hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Szia! Természetesen lehet, addig amíg a terhelés nem akkora, hogy a kapcsolón 10 amper follyon, amit a kapcsoló már nem bírna.
(#) HALO CE válasza kormoran hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Szia

Szerintem is rá tudod kötni hálozati áramforásar, mert az elsoztokban is van ijen
(#) ivanicsm hozzászólása Aug 18, 2010 /

Hello!

A mellékelt kapcsolási rajzhoz szerettem volna venni 1N4004-es diódát és BC337-es tranzisztort, de nem kaptam. Mivel lehetne helyettesíteni? Neten nem szeretnék rendelni mert drága lenne a postaköltség miatt.

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv.
(#) mate_x válasza ivanicsm hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Szia!

Pl. 1N4001-dióda
BC557-tranzisztor

Üdv.:
mate_x
(#) ivanicsm válasza mate_x hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Hello!

Azt elfelejtettem mondani, hogy BC-s tranzisztort nálunk már nem lehet kapni :S

Köszi a gyors választ

Üdv.
Márk
(#) mate_x válasza ivanicsm hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

A B- azt jelenti szilicium alapanyagú a tranzisztor, a C pedig kis teljesítményre vonatkozik.
Szóval igazából nem nagyon lehet helyettesíteni. ebbe a bistabilba igazából bármilyen npn tranzisztort tehetsz, legfeljebb nagyobb lesz a fogyasztás, és a bázis ellenálláson kell változtatnod.
Amúgy milyen elektronika bolt az, ahol BC tranzisztort nem lehet kapni?

Üdv.:
mate_x
(#) ivanicsm válasza mate_x hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Hello!

Ez egy barkácsbolt csak mostmár hangszereket is árulnak és már kevés elektronikás alkatrészt kapni.
Trimmert se lehet már venni,...
Van egy másik elektronikai bolt, de ott meg ellenállást,kondit,... nem lehet venni. Szval ennyit az itteni boltokról.
www.hestore.hu-ról szívesen rendelnék csak a postaköltség miatt drága lenne.

Van itthon BC182B tranzisztor az nem lenne jó hozzá?
(#) player hozzászólása Aug 18, 2010 /

Heló!
Hogyan tudom megállapítani azt, hogy egy higanygőzlámpa folytótekercses, vagy folytóellenállásos?
(#) SzervízMacska válasza ivanicsm hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Az is NPN... Az 1N4004 diófa helyére meg bármely egyenirányító dióda jó, vagy dióda híd.
(#) ivanicsm válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Hello!

Köszönöm a gyors válaszokat!
(#) gg630504 válasza player hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Biztosan egyik sem.
j
(#) zozzzy hozzászólása Aug 18, 2010 /

Üdvözlet.

A következő a problémám. Adva van egy EKG készülék, mely egy defibrillátor része. A defi működik. Az EKG is éled, de hibaüzenetet küld. Kisilabizáltam, hogy timekeeper gondja van. Megbontottam a kütyüt és leltem benne egy M48T02-200PCI típusú timekeeper-t. Felhívtam egy-két boltot, de vagy nem hallottak róla, vagy csak timbuktuból tudják megrendelni. Ahol meg volt, ott csak alacsonyabb időzítésű (150-és és 70-es végű) volt. A kérdésem az, hogy alacsonyabb időzítésűre cserélem ki fekete lyuk nyílik-e meg, vagy működni fog. Továbbá, ha van cakkra típusazonos azt elég cserélni, vagy van még egyéb teendő vele?
Következő: »»   961 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem