Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   301 / 731
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Amúgy ti 10cm-es átmérőjü csövet ajánlottatok és máshol is ennyit olvastam de a gyári rajzon 76mm-est ajánl, miért?. Melyikkel mit változik? Ha PVC mellett döntök mekkorát vegyek? A hangszóróm tudom nem kifejezetten reflexes de mégis melyiket válasszam egy mélyebb tartományból való indulás és egy kicsit jobb terhelhetőség mellett. Arany közpé út. A hosszúsággal majd el tudok játszani hallás alapján magam is.
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

A baj csak az, hogy "megint Romániában élek" és itt már átnyaltam mindent barátunk a google segítségével. Így marad a PVC szennyvizes cső akkor.
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Ha kisebb a cső átmérője, nő a benne lévő levegő áramlási sebessége, ami nagyobb kivezérlésnél suhogó hangot is hallathat.
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Erről én is hallottam de a frekvenciát hogyan módosítja ugyan olyan olyan hossz esetén? Ha a te diagramodat nézem akkor csökken bár lehet én értelmezem rosszul. Sőt, szerintem biztos, hogy rosszul gondolom el mert ha teljesen lecsökkentem akkor zárt dobozt kapok és közbe az alső freki kitolódik.
(#) Szikra Lacika hozzászólása Aug 21, 2010 /

Sziasztok! Ha valakinek 10-es reflexcső kell csak szóljon!
(#) ptesza válasza zitzaki hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Lehet , hogy azért mert meszek cucc, és csak a legyártója tudná megmondani mi is ez.

Hangfaltervek
(#) skero válasza ptesza hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Tiszteletem Ptesza úr! Szerinted érdemes lenne egy rutsche ládát piezzo -val kiegészíteni ,hogy leadja a teljes freki tartományt? Abban az esetben ha a mélyek képesek a gyári adat szerint a piezzo alsó frekvencia tartománya fölé menni.
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Lesd meg ezt a doboztervet. Szögletes reflexnyílások vannak rajta. A hosszát ,úgy tudod módosítani , hogy a fedlapból rövidebbet vagy hosszabbat teszel a három alagútra.

Garry_thunder
(#) nagy_david1 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Nem az átmérőt módosítom azzal ha elfedem részlegesen? A hossz az marad a kialakított ahogy látom. Egyszer hallám megnézem milyen csővel tudnak rendelkezésemre állni és milyen árban a vizszerelők ha már mindenki hangolás végett ezt ajánlotta inkább. Köszönöm.
(#) ptesza válasza skero hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Szia.

Kell egy jó TOP láda fölé .
Vagy tölcséres magas kell hozzá de semmiképp nem piezó, meg megfelelő közép hsz . Arra ne számíts ,hogy a teljes sávot átviszi , legalábbis korrekció nélkül biztosan nem lesz hallgatható.

Szerintem nyugodtan tegeződjünk ,nem vagyok úr
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Nem az átmérőt, hanem a hosszt.

A doboz alján van 3 alagút amiket lefedve egy zárt csövet kapsz. Ha hosszabban feded le akkor hosszabb csöveid lesznek.

Köszönöm. Esetleg ha topp ládát építek hozzá akkor sem maradhat a piezzo? Mármint a topp ládában. Van két ilyen nagy dög ládám (na meg egyébb hangfalaim) és szeretném egy erősítővel átfogni a halható tartományt.
(#) ptesza válasza skero hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Ha elégedett vagy a piezó hangjával , akkor építs abból. De a lehetőségekhez képest minél magasabban kellene vágni. Ha sikerül olyan mélyközép hangszórókat kerítened amik eléggé érzékenyek a mélyládáidhoz akkor egy zárt dobozos megoldás jó lehet.

A rutsche ládáim "elfekvőben " vannak a műhelyemben. Ott a két 130W -os háromutasaim használom (azt sem használom ki). Zenész barátaimnak adnám kölcsön a rutsche -kat és ezért kellene valami megoldás ,hogy ne csak a mély hangok mennyenek azokon a csatornákon sem. Tudsz esetleg valami középsugárzót ajánlani? Én olyan 700 -hz ig gondoltam a rutschékat (a TOP ládás megoldásban) és kb 6 Khz -től a piezzokat. Így jó lenne? Ezekben a rutschékban nemtudom milyen hangszóró van de olyan mint a menydörgés. Beremegteti az egésztestem egy videoton 6363 erősítőről.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Utólag szétszedni? Hogy?
Másrészt ez a terv nem kifejezetten jó így, sőt a nulla merevítéssel elég hanyag megoldás.
(#) ptesza válasza skero hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 1

Idézet:
„Ezekben a rutschékban nemtudom milyen hangszóró van de olyan mint a menydörgés.”

A fő gond az ,hogy ha egy erősítőröl szeretnéd hajtani a mélyládákat ,meg a TOP ládákat akkor érzékenységben is olyant kell építened.

A TOP ládához azt javasolnám ,hogy érzékeny mélyközép kb 97 -100 dB ,és 55-60 Hz -es F3 pont elérése legyen a cél .Végső esetben a 100 Hz-es F3 is jó lehet , mivel így igen kis méretben megépíthető lesz a TOP láda. A rutsche ládáid nem ismerhetem , mivel nagyon sok féle méretben és hangszóróval készítik , nehéz bármit is mondani. Az viszont szinte bizonyos , hogy 200 Hz felett nemigen használhatóak. 150 Hz től már vígan elmuzsikálnak a TOP ládák , egy kisebb teljesítményű erősítőröl is.

Pontosam milyen is az a piezó?
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Nem kell szétszedni. Elég kiemelni a hangszórót és azon a nyíláson ki lehet emelni a fedlapot.Ha kész a hangolás akkor ragasztással lehet véglegesíteni. De az sem lenne rossz megoldás ha az előlaptól lehet betolni a fedlapot és így könnyedén meghatározható a helyes méret.

Kifejezetten a reflexnyílások kialakítása miatt mutattam ezt a rajzot . Az egyéb hiányosságait ,vélt vagy létező hibáit nem kívánom megvitatni.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 1

Sztem meg épp 200 fölött használható(bb), hiszen ott a hangszóró (remélhetőleg) direktben szól, nincs a doboztól származó durva rezonanciákkal teletűzdelve, mint a mélytartomány. Szóval csak a hszen múlik.
(#) frissadam hozzászólása Aug 22, 2010 /

Hi!
Valaki tudna nekem oldalt vagy tervet ajánlani középtölcsér építéséhez?

Ne kívánd. De attól még vannak. És valósabbak, mint a tény, hogy most itt gépelek.
Ez az utólag ragasztás akkor jó, ha valaki tud egyenesen vágni, és ha mérés közben valamilyen visszaszedhető módszerrel, de rögzíti a reflexnyílás felső lapját.
(#) zitzaki válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Szia!
Az biztos hogy nem maszek cucc mert nagyon sok zenekarnál meg hangosítással foglalkozóknál láttam ilyeneket akitől vettem az csak annyit mondott rá hogy ezek Wega ládák
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 1

Ezt írtam:

Idézet:
„mivel nagyon sok féle méretben és hangszóróval készítik”

Idézet:
„Szóval csak a hszen múlik.”
:eek2:

Egy mélyláda nem 200 Hz felett dolgozik . Jó ha 200 Hz ig elmegy.

Van esetleg valami átviteli görbéd rutsche tölcséres mélyládáról ?
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Erről van szó!

Ugye nem gondolod komolyan , hogy az emberek többsége nem tud egyenesen vágni? :szomoru1:
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 1

Mivel nem autós szubokkal, hanem PA hangszórókkal készül, alacsony lin. kitéréssel, ezért elég szélessávú, legalább 1k-ig szólnak elfogadhatóan (a hangszóró adatlapján látható mérés hellyel közzel érvényes 200Hz fölött).

Egy körfűrésszel én is tudok.
(#) lacek29 hozzászólása Aug 22, 2010 /

Sziasztok! Adott 2 mélynyomó:Somogyi Sr3040,Sbx2530.Szeretném őket sorba kötni,a teljesítmény miatt.8 ohm-os mind a 2. Szerintetek érdemes??
(#) shalafi.66 válasza lacek29 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Csak egyforma hangszórókat tudsz sorosan kapcsolni. Másrészt, még ha sikerülne is megduplázni a bemenőteljesítményt (ami valószínűleg nem fog menni), akkor sem lenne sokkal hangosabb, csak kb. 4-5dB-vel nőne a max. hangnyomásszint.
(#) lacek29 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Igazábol nem a hangerő miatt szeretném,hanem a terhelhetőség miatt.
(#) skero válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Ami azt illeti nekem egész szépen bemegy a középtartományba hangváltó nélkül és eléggé tűrhetően adja . Hozzáteszem egy videoton 6363 -as erősítővel próbálgattam amin jóesetben 30W is kijöhet. Lehet ,hogy nagyobb teljesítménynél a hangszórók nem tolerálnák a tág frekvenciatartományt. A piezzom egy sal 2000hz -tól. Tudom ,hogy nem egy fáklyásmenet ez a márka de attól tartok ,hogy a rutsche -k ban is az van, bár olyan külselyű sugárzót mint nekem van még nem találtam a sal -ok között. Inkább ha lesz pénz le is cserélem. Az RH SOUND -ról mi a véleményetek? Korrekt az ára ha tudja a feltüntetett adatokat.Bővebben: Link
Következő: »»   301 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem