Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Komplett műszerfal motorkerépárra
Tisztelt Kollégák!
Segítségeteket szeretném kérni egy kicsit összetettebb probléma megoldásában! Motorkerékpáromra szeretnék egy komplett műszerfalat építeni, elképzelésem szerint egy nagyobb háttérvilágításos LCD-vel (4*16 sor v 4*20 sor), illetve egy mikrokontrollerrel! Nézegettem a forumot, külön-külön találtam erre megolásokat, de nekem mindenképpen olyan kéne, ami egy LCD-n tudja -elsődlegesen- a sebességet és a fordulatszámot kijelezni, illetve másodlagos funkcióként a napi-össz megtett km-t, esetleg az időt! Kezdetben gondolkodtam a többek által említett kerékpár computerre is, bele is fogtam, de sajnos a mellett, hogy a kijelző háttérvilágítását korrekten elég nehéz megoldani, a kis kijelző és a megjelenés sem hozta a hozzá fűzött reményeket! Kérem, aki tud esetleg komplett projektről vagy van hasznos hozzáfűzni valója, információja, mindenképpen írjon! Segítségeteket előre s köszönöm! Üdv
Topic a hobbi elektronikán
ott találsz egy linket... Profi megoldás szerintem...
Köszi a linket!
Ez tényleg nagyon király, csak sajnos itthoni eszközökkel nem nagyon tudnám kivitelezni! (bonyolult smd NYÁK, plusz a mikrokontrollert nem lehet itthon beszerezni) Nem tudsz esetleg valamilyen hasonló kapcsolást csak egyszerűbbe?
Hello srácok!
Szeretnék készíteni a motoromra ledes műszerfal világítást de falakba ütköztem mert nem igazán értek ehhez a témához EGYELŐRE.A probléma ott kezdődik hogy adott 12v de ez viszont váltakozik attól függően hogy menyire húzom a gázt a motoron és azt hallottam hogy ez a feszültség ingadozás tönkreteszi a a ledeket meg írnak olyanokat is hogy ellenállásokat kell alkalmazni de gondolom egy sima ellenállás és led még nem lenne megoldás úgyhogy kéne csinálni valami olyasmi szerkezetet ami szabályozza a feszültséget,ugye? Hogyan lehet egy ilyet a legegyszerűbben elkészíteni? És még ha tudnátok pár tanácsal szolgálni hogy az ellenállásokat hogyan kössem be az jó lenne mert én úgy képzeltem el (elég primitíven) hogy : Jön a led annak van két láb ugye és az egyik lábára forrasztok egy ellenállást és azon keresztül megy az áram de ugyebár ez nem jó a váltakozó feszültség miatt... és innen lenne szükségem a segítségetekre...
A led onmagaban egy dioda, szoval a valtofesz nem baj. Ha nagyon vibral rateszel egy diodahidat meg kondit.
A legegyszerubb egy 15V-ra meretezett sorbakotott ledek + ellenallas. Ha preciz akarsz lenni, akkor aramgenerator. Arra ugyelj, hogy az etero szinu LEDekbol letero szamut kell sorbakotni, illetve az ellenallas erteke mas. Gondolom, kisaramu (20mA koruli) LEDeket akarsz hasznalni. Ekkor az ellenallas eleg, ha fel watt- 1 watt koruli. Feher ledekbol kb 4-et kapcsolj sorba es egy nagyjabol 100 Ohmos ellenallast koss rajuk. De ezt pontosan multimeterrel lehet beallitani.
Szia! Számolj 14V-ra ezzel a segédlettel. Bővebben: Link
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni elképzelésem megvalósításához. Van egy Suzuki rg 50 es motorom és a műszerfalat le szeretném cserélni egy Kawasaki ninja műszerfalához hasonlóra (Ledes fordulatszámmérő, lcd-s km/h illetve annak világítása, hogy fényes nappal is lehessen látni (a fsz mérőt és a km órát is meg a többit) külön oldalon irányjelző visszajelző, üres fokozat visszajelző, távolsági visszajelző, esetleg üzemanyagszint jelző, de az nem olyan fontos főleg ha bonyolult a tankba az érzékelőt beszerelni).
Szia! Nem ismerem az elektronikai felkészültségedet, de ez nem olyan egyszerű dolog. Szerintem legjobb megoldás lenne egy gyárit venni bontóból, azt se piskóta összeházasítani a te motoroddal.
az megoldható ha a fordulatszámmérőt úgy csinálom mintha simsoné lenne persze átalakítással és nem körbe megy hanem hosszába. Az irányjelző visszajelzőt meg rákötöm a a relé mögé? a többit meg csak rákötöm a régiekre? és akm órára meg nézek valamit és akkor sok kisebb lesz és nem egy nagy központi
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |