Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   248 / 507
(#) joco21 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Szia.
Én csak 10 1/s-on akarom járatni. Erre szeretném kiegyensúlyozni. De mire gondolsz, mi jár 2800 1/s-on?
(#) Stewe válasza joco21 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Azok a köszörűkorongok amiket így egyensúlyoznak ki. A vízszintes élekre helyezett darabok gyakorlatilag ellenállás nélkül gördülnek, és a legkisebb kiegyensúlyozatlanságot is azonnal jelzik.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Pardon... 1/min!!!
A 2800 1/s költői túlzásnak is sok.
(#) joco21 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 21, 2010 /

Szia.
Türelmesen vártam, mikor veszed észre, hogy rossz a mértékegység. (Csak érdekességképpen, a turbófeltöltők járnak ilyen fordulaton.)
(#) joco21 hozzászólása Aug 21, 2010 /

Sziasztok.
Egy kis segítség azon kollégáknak akik hezitálnak hogy mit építsenek. HAWT vagy VAWT? Én erre esküszöm. Látjátok milyen egyszerű! Ez csak a generátor része, a rotor tengelycsonkkal. Holnap teszek fel fotókat a szélirányjeljővel egybeépített komplett egységről is. Jól fog látszani a viharvédelem működése is.
(#) szabbez válasza joco21 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Szia, igazán szép munkát végeztél, gratula. Kiváncsi vagyok, mit fog produkálni, mert én is ilyet építek.
(#) Stewe válasza joco21 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Milyen szerencse, hogy a feltöltőknél ritka a 3000mm -es átmérő.
(#) lehar válasza joco21 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Gratula! . Nagyon szép munka.Most már csak arra vagyok kiváncsi,mit tud.De gondolom,nemcsak én.
(#) Barret válasza joco21 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

3 méteres átmérőtől 600.as fordulat?
Abban már lesz teljesítmény rendesen
Tud annyit pörögni? Ahhoz gondolom szélsebesség is kell.
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Propelleres HAWT-ről elképzelhető a 600 fordulat, hiszen ~170 kmh a külső pont sebessége, az meg gyorsjárású keréknél hamar megvan. 7-es gyorsjárásnál terheletlenül már ~25 kmh-nál eléri. Már csak ki kellene számolni, a 3 m-es VAWT mekkora szélben fogja elérni a ~170 kmh sebességet a külső kerületén. Egyrészt a legtöbb változat lassú járású, másrészt önfékező, kivéve a Darrieus és H típusúakat, de azok meg nem lassújárásúak.
(#) solah hozzászólása Aug 22, 2010 /

szia erbe! elkészült a szélkerekem csak az a baj hogy áttételezni kellett 1:6 -os.2méter az átméröje nagyobb szélben igencsak betud pörögni.rendesen félelmetes .a multhéten mikor voltak azok a szelek akkor áttétel nélkül 24voltos 10w-os izzo világitott rolla,deáttétellel majd csak most tudom majd kiprobálni kiváncsi leszek rá.olyan 100voltra saccolok hogy annyit kelhogy tudjon.akkor mehet majd rá a számitogép táp az majd csinál bellöle 12 voltot és ugy tölteném az aksit.egy a baj ,hogy viharvédelmet nem tudtammég kitalálni valami egyszerü kellene.egy madzag van a farok végén ha nagyszél lenne akkor kiforditom a széliránybol.rakok majd felképeket.
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Enyém 290-es fordulaton termel 22V-ot,és mértem már 40V lejövő feszültséget.De csak 2 méter átmérőjű.Igaz,messze van az ideális szárnyprofiltól a kialakítása De akkor olyan szél volt,hogy a kemény vakondtúrást is elvitte
(#) joco21 válasza Barret hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

A 22V nekem már 80-as fordulaton megvan, a fotón látható lapátokkal. Ez ca. 1,6m/s-os szélsebesség, mivel 7-es TSR-el lett a rotor tervezve. Mivel három lapátos kb. itt indul el. 120f/p-ig szabadon fut, ott kezdem el terhelni.

Rotor7.JPG

(#) solah hozzászólása Aug 22, 2010 /

ilyenre sikeredett:
hogy mit bir termelni és mit fog kibirni azt a legközelebbi vihar megmutatja
(#) Barret válasza solah hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Hát az enyém bírja a viharokat,hamarabb dől ki az oszlop A rotornak széllőkés elleni viharvédelme van,eddig nem
kellett másfajta védelem rá.A rotor kibírja a 600-as fordulatot is simán. Van már hozzá másik "generátorom"
Csak nem sok kedvem van ledönteni a tornyot
Ráadásul nem gyenge generátor,ha felrakom,én is beszámolhatok a szétégett cuccokról Ezt vízmelegítésre kellene használni. 4 V mellett már 3 ampert nyom,ha csak 2 szénkefe van bent a 4 helyett.
(#) Barret hozzászólása Aug 22, 2010 /

Most is forog a rotor,(50-80/min)bár alig mozognak a levelek a fákon... Biztos termelne 1-2 vattot egy normális generátorral A gép és a szél a legfontosabb tényező!
Ha nincs szél,nincs teljesítmény.
Nem mindenki tudja ezt,lásd a másik fórumot
(#) joco21 válasza Barret hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Igazad van. A másik fórumon most azon (is) megy a vita, ki tud nulla (vagy majdnem nulla) szélsebesség mellett forgó szélgépet gyártani. Bizonyára lehet, de mi az értelme?
(#) Stewe válasza joco21 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /

Kísérletezni lehet vele, de gyakorlati haszna annyi lehet, hogy segít kikísérletezni az optimális lapátformát, a lehető legkisebb járási ellenálláshoz: vagyis a kis veszteségű, lassú kerekekhez, kis szélsebességhez. Kevés energiából a kis megtakarítás is jelentős nyereség.
(#) westhorses hozzászólása Aug 23, 2010 /

Azt szeretném kiszámolni hogy pl 1Kw-os motor menyit eszik pánzbe... 1kwh nagyából 20,7 ft + még minden féle áfa meg ez meg az de azért naggyából kiszámolható. Naszóval a kérdésem az lenne hogy 1Kw os fogyasztó az 1 Kwh ??Választ előre is kösz
(#) mex válasza westhorses hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Az 1kW teljesítményű fogyasztó, ha egy órán keresztül működik, akkor 1kWh áramot fogyaszt, és ennek mindenkori árát fizeted.
(#) sztrovacsek81 válasza westhorses hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

És hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, a ráírt 1kw a maximális fogyasztást mutatja.
Ha pl egy plazmatv-re az van ráírva hogy 250W, az a maximális teljesítménye, átlagban 150-200w-ot fogyaszt.
Ha pontos adatokra vágysz, akkor fogyasztásmérővel megméred párszor, és átlagolsz.
(#) westhorses hozzászólása Aug 23, 2010 /

Köszönöm a válaszokat! Akkor jól gondoltam
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Nálam nincs éjjeli áram, 1kw-os motor 1órán keresztül ha üzemel,1 kw áramfelvétellel,azért kb 46 ft-ot fizetek! Evvel számolj.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Okés kösz
(#) joco21 hozzászólása Aug 24, 2010 /

Sziasztok.
Igértem a viharvédelemről fotókat. A harmadik fotón az alaphelyzet látható. A másodikon a kifordult szélirányjelző, ami egyben reteszelve is van. A harmadikon a reteszelő mechanizmus közeli képe.
Működése: Ha a szélirányjelző rúdjának a kitérése nem éri el a reteszelő bütyköt, akkor a rugó visszatéríti alaphelyzetbe. Ha viszont nagy szél van, akkor a bütykön átugorva a szélirányjelző reteszelve marad kb. 45 fokos szögben. Ez a szög a bütyök csúsztatásával állítható. A rotor még ekkor is termel, de csak "oldalszelet" kap. Vihar után (amennyiben kireteszelődött) kézzel visszaállítom alaphelyzetbe. Ha úgy látom, hogy a reteszelés nem kell, a mechanizmus meg tudja oldani a problémát egyedül is, akkor a reteszelőbütyköt eltávolítom és csak a rugó dolgozik automatikusan. Hát én így oldottam meg. Ja a léghenger (Festo márkájú) a visszatérést csillapítja, úgy, hogy a dugattyú egyik oldalára van beépítve a fojtó-visszacsapó szelep. Pontosan úgy működik mint az autók lengéscsillapítója.
(#) westhorses hozzászólása Aug 24, 2010 /

H én pl hálózatra viszatápláló rendszert szerelek a házamra akkor a hálózatra táplált ármért menyit kapok az áramszolgáltatótol....? gondom nem valami sokat, de mennyit? Nem tudja valaki? 1kwh mennyi lehet ?
(#) Proci_85 válasza westhorses hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

1kwh 46Ft. Ennek a 80-85%-t kapod. Ahhoz, hogy visszatáplálhass, nagyon drága hálózatra tápláló invertelt kell venned (300e nagyságrend). + engedélyeztetni kell a dolgot. Pár száz wattos rendszernél talán még nem éri meg a dolgot.
(#) westhorses válasza Proci_85 hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

Kösz a választ én sem most akarom megcsinálni csak kíváncsi voltam pl menyi. A késöbbiekben aldó lesz egyik házunk és hát onnan jó kis pénz bejönne és gondoltam befektetni annak egy részét egy nagyobb napelem és szélgenerátoros rendszerbe.
(#) westhorses hozzászólása Aug 24, 2010 /

http://www.youtube.com/watch?v=Mlwu_5byzsM&feature=search

Ehez mit szóltok? Persze az előallítása kölcségesebb mind egy hagyományos szélgenerátornak, de kitugya. Minden esetre szép
(#) Iszkakof István válasza westhorses hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Láttam a televízióban a riportot erről az erőműről. Csodás építmény. A megépítése bizonyára költséges. Nem egy házat, hanem egy bebútorozott 10 emeletes tömbházat ha eladsz, talán építhetsz az árából egy hasonlót. Ez az én szerény véleményem.
Következő: »»   248 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem