Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Amúgy ti 10cm-es átmérőjü csövet ajánlottatok és máshol is ennyit olvastam de a gyári rajzon 76mm-est ajánl, miért?. Melyikkel mit változik? Ha PVC mellett döntök mekkorát vegyek? A hangszóróm tudom nem kifejezetten reflexes de mégis melyiket válasszam egy mélyebb tartományból való indulás és egy kicsit jobb terhelhetőség mellett. Arany közpé út. A hosszúsággal majd el tudok játszani hallás alapján magam is.
Még mindig igaz hogy :google:
A baj csak az, hogy "megint Romániában élek" és itt már átnyaltam mindent barátunk a google segítségével. Így marad a PVC szennyvizes cső akkor.
Ha kisebb a cső átmérője, nő a benne lévő levegő áramlási sebessége, ami nagyobb kivezérlésnél suhogó hangot is hallathat.
Erről én is hallottam de a frekvenciát hogyan módosítja ugyan olyan olyan hossz esetén? Ha a te diagramodat nézem akkor csökken bár lehet én értelmezem rosszul. Sőt, szerintem biztos, hogy rosszul gondolom el mert ha teljesen lecsökkentem akkor zárt dobozt kapok és közbe az alső freki kitolódik.
Sziasztok! Ha valakinek 10-es reflexcső kell csak szóljon!
![]()
Tiszteletem Ptesza úr! Szerinted érdemes lenne egy rutsche ládát piezzo -val kiegészíteni ,hogy leadja a teljes freki tartományt? Abban az esetben ha a mélyek képesek a gyári adat szerint a piezzo alsó frekvencia tartománya fölé menni.
Lesd meg ezt a doboztervet. Szögletes reflexnyílások vannak rajta. A hosszát ,úgy tudod módosítani , hogy a fedlapból rövidebbet vagy hosszabbat teszel a három alagútra.
Garry_thunder
Nem az átmérőt módosítom azzal ha elfedem részlegesen? A hossz az marad a kialakított ahogy látom. Egyszer hallám megnézem milyen csővel tudnak rendelkezésemre állni és milyen árban a vizszerelők ha már mindenki hangolás végett ezt ajánlotta inkább. Köszönöm.
Szia.
Kell egy jó TOP láda fölé . Vagy tölcséres magas kell hozzá de semmiképp nem piezó, meg megfelelő közép hsz . Arra ne számíts ,hogy a teljes sávot átviszi , legalábbis korrekció nélkül biztosan nem lesz hallgatható. Szerintem nyugodtan tegeződjünk ,nem vagyok úr ![]()
Nem az átmérőt, hanem a hosszt.
A doboz alján van 3 alagút amiket lefedve egy zárt csövet kapsz. Ha hosszabban feded le akkor hosszabb csöveid lesznek.
Köszönöm. Esetleg ha topp ládát építek hozzá akkor sem maradhat a piezzo? Mármint a topp ládában. Van két ilyen nagy dög ládám (na meg egyébb hangfalaim) és szeretném egy erősítővel átfogni a halható tartományt.
Ha elégedett vagy a piezó hangjával , akkor építs abból. De a lehetőségekhez képest minél magasabban kellene vágni. Ha sikerül olyan mélyközép hangszórókat kerítened amik eléggé érzékenyek a mélyládáidhoz akkor egy zárt dobozos megoldás jó lehet.
A rutsche ládáim "elfekvőben " vannak a műhelyemben. Ott a két 130W -os háromutasaim használom (azt sem használom ki). Zenész barátaimnak adnám kölcsön a rutsche -kat és ezért kellene valami megoldás ,hogy ne csak a mély hangok mennyenek azokon a csatornákon sem. Tudsz esetleg valami középsugárzót ajánlani? Én olyan 700 -hz ig gondoltam a rutschékat (a TOP ládás megoldásban) és kb 6 Khz -től a piezzokat. Így jó lenne? Ezekben a rutschékban nemtudom milyen hangszóró van de olyan mint a menydörgés. Beremegteti az egésztestem egy videoton 6363 erősítőről.
Utólag szétszedni?
![]() Másrészt ez a terv nem kifejezetten jó így, sőt a nulla merevítéssel elég hanyag megoldás. Idézet: „Ezekben a rutschékban nemtudom milyen hangszóró van de olyan mint a menydörgés.” A fő gond az ,hogy ha egy erősítőröl szeretnéd hajtani a mélyládákat ,meg a TOP ládákat akkor érzékenységben is olyant kell építened. A TOP ládához azt javasolnám ,hogy érzékeny mélyközép kb 97 -100 dB ,és 55-60 Hz -es F3 pont elérése legyen a cél .Végső esetben a 100 Hz-es F3 is jó lehet , mivel így igen kis méretben megépíthető lesz a TOP láda. A rutsche ládáid nem ismerhetem , mivel nagyon sok féle méretben és hangszóróval készítik , nehéz bármit is mondani. Az viszont szinte bizonyos , hogy 200 Hz felett nemigen használhatóak. 150 Hz től már vígan elmuzsikálnak a TOP ládák , egy kisebb teljesítményű erősítőröl is. Pontosam milyen is az a piezó?
Nem kell szétszedni. Elég kiemelni a hangszórót és azon a nyíláson ki lehet emelni a fedlapot.Ha kész a hangolás akkor ragasztással lehet véglegesíteni. De az sem lenne rossz megoldás ha az előlaptól lehet betolni a fedlapot és így könnyedén meghatározható a helyes méret.
Kifejezetten a reflexnyílások kialakítása miatt mutattam ezt a rajzot . Az egyéb hiányosságait ,vélt vagy létező hibáit nem kívánom megvitatni.
Sztem meg épp 200 fölött használható(bb), hiszen ott a hangszóró (remélhetőleg) direktben szól, nincs a doboztól származó durva rezonanciákkal teletűzdelve, mint a mélytartomány. Szóval csak a hszen múlik.
Hi!
Valaki tudna nekem oldalt vagy tervet ajánlani középtölcsér építéséhez?
Ne kívánd.
![]() Ez az utólag ragasztás akkor jó, ha valaki tud egyenesen vágni, és ha mérés közben valamilyen visszaszedhető módszerrel, de rögzíti a reflexnyílás felső lapját.
Szia!
Az biztos hogy nem maszek cucc mert nagyon sok zenekarnál meg hangosítással foglalkozóknál láttam ilyeneket akitől vettem az csak annyit mondott rá hogy ezek Wega ládák
Ezt írtam:
Idézet: „mivel nagyon sok féle méretben és hangszóróval készítik” Idézet: :eek2:„Szóval csak a hszen múlik.” Egy mélyláda nem 200 Hz felett dolgozik . Jó ha 200 Hz ig elmegy. Van esetleg valami átviteli görbéd rutsche tölcséres mélyládáról ?
Erről van szó!
Ugye nem gondolod komolyan , hogy az emberek többsége nem tud egyenesen vágni? :szomoru1:
Mivel nem autós szubokkal, hanem PA hangszórókkal készül, alacsony lin. kitéréssel, ezért elég szélessávú, legalább 1k-ig szólnak elfogadhatóan (a hangszóró adatlapján látható mérés hellyel közzel érvényes 200Hz fölött).
Egy körfűrésszel én is tudok.
![]()
Sziasztok! Adott 2 mélynyomó:Somogyi Sr3040,Sbx2530.Szeretném őket sorba kötni,a teljesítmény miatt.8 ohm-os mind a 2. Szerintetek érdemes??
Csak egyforma hangszórókat tudsz sorosan kapcsolni. Másrészt, még ha sikerülne is megduplázni a bemenőteljesítményt (ami valószínűleg nem fog menni), akkor sem lenne sokkal hangosabb, csak kb. 4-5dB-vel nőne a max. hangnyomásszint.
Igazábol nem a hangerő miatt szeretném,hanem a terhelhetőség miatt.
Ami azt illeti nekem egész szépen bemegy a középtartományba hangváltó nélkül és eléggé tűrhetően adja . Hozzáteszem egy videoton 6363 -as erősítővel próbálgattam amin jóesetben 30W is kijöhet. Lehet ,hogy nagyobb teljesítménynél a hangszórók nem tolerálnák a tág frekvenciatartományt. A piezzom egy sal 2000hz -tól. Tudom ,hogy nem egy fáklyásmenet ez a márka de attól tartok ,hogy a rutsche -k ban is az van, bár olyan külselyű sugárzót mint nekem van még nem találtam a sal -ok között. Inkább ha lesz pénz le is cserélem. Az RH SOUND -ról mi a véleményetek? Korrekt az ára ha tudja a feltüntetett adatokat.Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |