Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Sziasztok! Valaki aki használ BT-112 Bluetooth modult attól szeretném megkérdezni milyen antennát használ és mivel illeszti Köszönöm!
Üdv!
Olvastam a "Soros LCD vezérlőpanel használata AVR-rel" című cikkedet. Nagyon ötletesnek és inspirálónak találtam. A mintaprogram rutinjait kicsit átalakítottam és írtam hozzá adatfogadó rutint is. Így sikerült összekötni ATtiny45-öt PC-vel. Ráadásul a saját terminálprogramommal kísérletezve sikerült 57600 bps-re feltornásznom a sebességet (ennél gyorsabbnál már nem 100%-os a küldés, fogadás) a belső 8MHz-es órajelet használva és még mindig van 3(4) szabad I/O láb az 5-ből(6-ból). Szóval nagyon köszi, hogy megosztottad itt az ötleteidet. Most tervezek hozzá (LCD modulhoz) ATtiny2313-mal soros vezérlőpanelt. Hát majd meglátjuk...
Szia!
Ez az adatfogado rutin erdekelne. El tudnad kuldeni a kododat? En is terveztem hogy keszitek egy ATtiny2313-al egy soros LCD vezerlopanelt, de a C kodolasba beletorott a bicskam, plussz mar amugy is van a cikkben emlitett soros LCD panelem, es mas erdekesebb szenzorokat probalgatok most. Ha elkeszul mindenkeppen tedd fel ide a dokumentaciot, de az lenne a legjobb ha irnal rola egy cikket is!
Eleszult a cikkem a 3 iranyu gyorsulasmerorol, nemsokara olvashato lesz.
Helló, egy kérdés, a szervómotorok teljesen körbefordulnak?Bővebben: Link
A modell szervómotorok gyárilag nem, de ezt meg szokás igazítani, és így használják robotok meghajtására. Az ipari szervómotornak nincs ilyen korláta.
Kössz szépen.Nem szívesen nyúlok bele egy szervóba sem(félek,hogy elrontom).
Keres rá a netten, van leírás. Ha jól emlékszem csak egy pöcköt kell levágni. Lassan szedd szét, akkor vissza fogod tudni rakni a fogaskerekeket. A tetejét kell levenni. Meg ki kell akasztani a potenciométert. De keres rá, már találtam valamikor leírást, nem nehéz feladat.
Hát,remélem:SKössz szépen.
Itt van egy angol nyelvű leírás, de csak a képeket nézed elég. Másik topicban megtaláltam, a potit ki kell cserélni fele akkora értékű ellenállásra. Bővebben: Link
Tehát a potit kell cserélni és lekell csiszolni azt a pöcköt a fogaskereken?
Igen, csak ennyi. Ha fém a fogaskerék kicsit nehezebb, de megoldható.
Hello!
Működik a SorosLCD vezérlőpanelem. Kipróbáltam 2 féle vezérlőprogramot is, hogy melyikkel kényelmesebb a felhasználónak. Akkor befejezem a héten - megépítem rendesen -, aztán akkor megírom róla a cikket, meg az adatfogadó rutint is elküldöm.
Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy épített-e már valaki SRF-04-es ultrahangos érzékelőt, és mik a tapasztalatok vele kapcsolatban. Esetleg tud valaki hozzá magyar nyelvű leírást.
Szia
Nekem DFrobot urm 3.7-es van, annak van leírása, de csak angol. Ha kell felrakom ide.
Igazából az SRF-04 et azért választottam mert van kapcsolási rajz és viszonylag olcsón meg lehet csinálni.
Az urm 3.2 -höz nem találtam kapcsi rajzot, vásárolni meg nem szeretek ilyesmit mert olcsóbb megépíteni. Ha esetleg van kapcsolási rajz szívesen megnézném a leírást.
Ezt mar olvastad?
Bővebben: Link
Olvastam persze, de úgy gondolom, hogy egy különálló uh egységet egyszerübb csinálni, mert ha nem megy a robot akkor másra is felhasználható. Amit csináltam robotot azon minden mobil a fejlesztések miatt.
Nincs kapcsolási rajzom, azért vettem gyári körülmények közt készített urm-et, mert olcsóbb, kisebb és nem kell szenvedni az elkészítésével, meg magyarországon nem is lehet minden alkatrészt beszerezni egy helyen hozzá, nekem meg se időm se kedvem keresgélni az összes boltot hogy összeszedjek egy ilyet. Ez gyári, kész van, működik és még jól is néz ki. Visszatérve a robothoz: még apróbb bekötési feladatok elé nézek a következő 1-2napba plussz forrasztani is kell még meg barkácsolni, aztán már csak a szoftveres része következik.
Helló!Remélem jó helyre fordulok a problémámmal.Szóval egy olyan roboton dolgozom,amely úgy vezérli a motorokat hogy közvetlenül a monitor elé(kb 1mm az üvegtől) egy táblára fotocellák vannak erősítve,ha a képernyőn a fotocella által látott terület fekete akkor a motor áll,ha fehér akkor bekapcsol.A bemeneti információkat egy webkamera fogja beolvasni,pl ha a motor bekapcsol akkor az áramkörében lévő led bekapcsol és a program kiértékeli az eseményeket.A gond az hogy nem értek annyira az elektronikához mint kellene.Ott tartok hogy a 9V-ra rákötöttem egy 2.1V-os motort és a fotocellát.Ha megvilágítom egy ledes zseblámpával símán bekapcsol.Ok.A gond gyengébb fényforrásoknál van mint pl a monitor.Megnéztem multiméterrel,a feketéhez képest a fehér képnél az ellenállás a felére csökken.Az a kérdésem hogy hogyan érhetném el hogy itt is elegendő áram jusson a motorhoz?Több áram?Erősítő?Ha lehet szájbarágósan szeretnék választ kapni vagy kapcsolási rajzot.Linket inkább ne mert tapasztalataim szerint azok többnyire másfelé terelik a témát.A fotocella paraméterei:
CdS fotocella Sötétellenállás 0 lux-on: 1.0 MOhm(minimum) Max feszültség 150V Remélem nem tűnök udvariatlannak de ha mégis,bocs mert most teszek fel életemben előszőr fórum kérdést...
A fotocella egy érzékelő, nem egy kapcsoló. Elég kínzás bekötni kapcsoló gyanánt. Kell egy tranzisztoros erősítő elébe, ami elbírj a motor áramát, és nem szabad megfeledkezni a védődiódáról sem.
A külföldi fórumokon is azt írták hogy érzékelő,nem kapcsoló .Szóval a többi alkatrészt kiszuperált rádiókból gondoltam kiszerelni,a védőellenállás kiszámolására szerencsére itt ez az oldal.Azok a bizonyos rádiók góliát elemekkel mentek úgyhogy szerintem bírniük kéne a dolgot.Holnap megnézem őket...Namármost diódával még nem dolgoztam,vágom hogy kollektor,gyűjtő...de még egyet sem kötöttem be.Megoldható lenne egy paint-tel vagy bármi mással készült kapcsolási rajz küldése esetleg?
Szóval kipróbáltam és bevált!Őszintén szólva találomra kivettem egy három lábú tranzisztort,bekötöttem és az eredmény:ha letakarom áll,ha fény éri megy mint az őrült.Mindezt normális fényviszonyok mellet.A beszabályozással már remélhetőleg boldogulok.Köszönöm a segítséget.
Szia!
BTM 112 modullal akadt gondom, működik a kapcsolat atmega128 felé, kapcsolódik adatot küldd pc-re, visszafelé is megy, viszont AT parancsokat nem fogadja. PC-felé FTDI chippel kötöm hogy az uart felől legyek, de nem jön vissza semmi AT, ATZ, ATZ0, AT+NAMEvalami... semmire.. AVR felől ha küldök neki AT parancsot akkor sem történik semmi. adatlapja azt írja hogy alapértelmezésként 9600 a sebessége de ez nem igaz, 19200-on megy a bt felől, az igaz hogy 1234 a jelszó és serial adaptor a neve... ftdi kilövi a tx, rx adatait mert ha összekötöm visszajön a jel. BTM is jó mert ha ott is összekötöm ott is visszajön amit beütök a terminálba..
Nekem nincs ilyenem (de tervezem, hogy kipróbálom, és ezért már utánanéztem egy kicsit), de az adatlapján úgy látom, hogy mások az AT parancsok, mint a cikkben használtnál, és az alapértelmezett sebesség is 19200. Én ezt néztem: adatlap. Remélem, tudtam segíteni.
Láttam ezt az adatlapot is ettől függetlenül nem reagál az AT parancsokra.. lehet kell valami speciális karakter?
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, nem tudok róla semmi bővebbet, kíváncsi vagyok, hogy nekem mit sikerül majd elérni vele, ha megveszem.
Ha csak azt irod be, hogy AT+enter, arra sem jön semmi válasz? Elvileg egy OK-t kellene küldenie, függetlenül attól, hogy milyen parancsokat ismer.
Ha ez sem jó, akkor valami a drót körül lesz.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |