Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hőkülönbség kapcsoló
Témaindító: Smileyking, idő: Ápr 13, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Az lenne a problémám hogy szeretnék építeni egy hőkülönbség kapcsolót napkollaktor vezérlésére dióhéjjban annyi az egész hogy van 2 tartály egy melegvizes és egy hidegebb szóval ha a 2 tartály között pl 10 fokkal nagyobb a külömbség akkor kapcsoljon az áramkör egy relét ami bekapcsolja a keringtetőszivattyút.a conrádon láttam ilyet csak nekem azt is kellene tudja hogy kiírja a 2 tartály külömbségét és a hőmérsékletüket.ez lehetne akár egy forgókapcsolóval is megoldani 1 katt A tartály hőmérséklet 2 katt B tartály hőmérséklet 3 katt beállított különbség. ha van vmi ötletetek megköszönném Üdv: Smileyking
kérem valamelyik modit hogy változtassa meg a címet hőfokkülömbség kapcsolás HELPre!
köszönöm csak elírtam nincs ekkora egóm Üdv: Smileyking
Ha nem kellene a hőmérsékletet is kiírnia, akkor megoldható lenne mikrokontroller nélkül, de ha az is kell, akkor csak mikrokontrollerrel érdemes, anélkül nagyon bonyolult lenne. Egy Attiny2313-as mikrokontrollerrel LCD kijelzővel és két db LM75-ös hőmérő IC-vel megoldható a dolog (+ tranzisztor, stb.), csak meg kell írni a programot a mikrokontrollernek, a kapcsolás nem nagy szám. Ha nagyon pontosan akarod a hőmérsékletet mérni, akkor LM75 helyett DS1624-et használva 0,03 °C pontossággal tudsz mérni (-55 - 125 °C tartományban). Én ilyen hőmérőt csináltam nemrég, ami két helyen 1 másodpercenként méri a hőmérsékletet, kiírja LCD-re és soros poron küldi a számítógépnek is.
legközelebb értelmes nevet adj a témának, ne a nickedet
az a lényeg hogy a beállított különbség elérésekor kapcsoljon egy relét és ki tudja írni legalább a különbséget csak fogalmam sincs hogyan lehetne ezt megoldani.
mégegyszer elnézést kérek hogy veletlenül a nickenet írtam címnek és köszönöm a javítást Üdv: Smileyking
és hogyan lehetne hőmérsékletkiírás nélkül megoldani az nem olyan fontos csak a különbség a lényeg.
Üdv : Smileyking
épp a különbség kiírása miatt kellene a mikrokontroller. Úgy nem jó, hogy egyszerre látod a két hőmérsékletet? (két kijelző egymás mellett)
Én úgy csinálnám, hogy 2 analóg szenzor (dióda, termisztor, ilyesmi) figyelné a hőmérsékletet hídba kötve, vagy csak simán feszosztó kapcsolásban. A két szenzor feszültségét kivonnám egymásból, és az eredményt összehasonlítanám egy változtatható referenciával, ami alapján lehet kapcsolni.
Ezt a különbséget erősítve és tologatva még egy 7106 is ki tudja jelezni, nem feltétlenül kell mikrokontroller.
nem, mert az a lényeg hogy be szeretném állítani hogy mennyi legyen a külömbség a 2 tartály között pl.: 10 fok ez lenne a fontosabb nem a hőmérsékletkiírás mert nyáron kissebb különbségre kell állítani mint télen és ezzel nagyobb hatásfokkal tudnám használni a napkollektort
Ez így egy tipikus mikrokontrolleres projekt. A beállított értéket az epromba kell írni... Mikrokontroller nélkül nehéz megoldani, és valószínűleg kalibrálni kellene, vagy méregetni hogy milyen poti állásnál kapcsol pont 10°C különbségnél, ami elég macerás...
Szia annyit szeretnék csak írni, hogy a kapcsolások között van egy digitális hőmérőről szóló cikk Vicsystől azt nézd meg, kijelzőnek biztos jó lesz. Kis továbbfejlesztés és kész is az általad igényelt kapcsolás.
Hali!
Annyi elég lenne hogy egy 7szegmenses kijelzőre kiírná a hőfokkülönbséget a hőmérő részét meg külön megépítem csak nem tudom ezt hogyan lehetne megoldani mármint a hőkülönbség-kiírást üdv
Üdv! Én egy olyan kapcsolást keresek már egy ideje, ami ha egyforma a két hőfok akkor kikapcsol. (radiátor be és ki csövein...) Nem a konkrét hőfok számít, csak az egyenlőség... Eddig sehol nem találtam... Ha tud valaki segíteni rajzzal és nyák tervel, azt megköszönném...
Előre is köszönöm... A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2014
Na. Azt hiszem ez jó lenne. Nyákot nem tudsz hozzá?
Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
Köszi! Tied a pont! Innen már meg lesz a dolog!
Köszi még egyszer!
Sziasztok!
Van egy conrados hőkülönbség figyelő elektronikám beépítve a napkollektoros vízmelegítőbe, de télen nem ez működik, hanem a fűtési rendszerből van fűtve a tartály. Ehhez szintén van egy elektronika. Ez így jelenleg őszi, tavaszi átszerelgetést jelent. Azt szeretném megoldani, hogy egy elektronikára legyen rákötve a három szenzor. Szerintetek működhetne, úgy, hogy az ekét hőfelvevő oldalán lévő szenzort sorba, vagy párhuzamosan rákötném a panelre, és a potméterrel beállítanám az értéket. A két szenzor közül az egyik mindig a környezeti hőmérsékleten van, nincs fűtve. Nincs hirtelen jobb ötletem, hogy ne kelljen a panelen átkötögetni a szenzorokat. Esetleg még egy kapcsolóval lehetne egyszerűsíteni.
Ha két hőmérsékletkülönség figyelő elektronika van, milyen szenzorokat kell átkötni?
Egy elektronikát szeretnék használni, most cserélgetem a két panelt, hol az egyik, hol a másik van bekötve.
Mikrokontrolleres logikával egyszerû feladat. Bár sejtem, hogy nem pont ezt akartad hallani
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
Kapcsoló nem jó? Lehet venni több áramköröset, és az egyik állás a téli a másik a nyári.
Ha nem bonyolultak, csinálnák rájuk egy robusztus csatlakozósort, ősszel tavasszal átdugnám az egész panelt. Másik út megismered nagyjából a működést, és az alapján döntesz. ( van egy olyan érzésem , nem elég a szenzorokat cserélgetni, a logika is változik egy kicsit.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |