Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „...és egy 3442 még mindíg jobb mint egy nagybudi249...” A BD249C-t valóban sokan szidják. Ezek nagy része valószínűleg alaptalan, és nem a tranyó a ludas. Mindenesetre a mellékelt gyártmányok (azt se tudom milyen) biztosan tökéletesen beváltak. Természetesen azt nem vitatom, hogy a TO3-as tokozásnak vannak jó tulajdonságai, főleg a hirtelen hőmegfutással szembeni ellenálló képesség tekintetében. Ez az erősítő sokat bulizott már, és most a mérések is megerősítik az üzemszerű tapasztalatokat. A mérés alapján (mert az én hangszóróim 8 ohmosak), 4 ohmos terheléshez a jelenlegi hűtőbordákkal biztosan nem árt egy ventillátor.
Ez valamelyik kínai gyártó terméke, van belőle nekem is de azok egy tápban fűtenek. Az elrendezésed nekem nem tetszik, szimpatikusabb ha a 2 pici a nagyok között van ahogy a régiben is. Ha az MJL nem aranyárban lenne építenék én is, a TO-3-at nagyon utálom szerelni és több helyet is foglal. 2x60-62V-nál biztosan füstölnének a BD-k és egyébként sem bízom bennük, már nem a régiek (ezek sem).
Idézet: „szimpatikusabb ha a 2 pici a nagyok között van” Nálam is ott van, csak a "nagyok párban járnak" az R.Ludwigos módosításban, aminek egyik alapeleme az alacsony impedancián történő terhelhetőség biztosítása volt. Nekem mindegy mivel szerelsz, ezek a példányok kifogástalanul bírják a strapát, még a műterheléssel is vígan elvoltak, pedig az elég durva megpróbáltatás. 1db MJL nagyjából egyáras 4db ilyennel. A feszütségtűréshez kapcsolódva: A próbatrafóm és a tápegység hozzá, amivel a Quadokat próbálom, +-61,2V-ot ad le ürsjáratban, és még ettől egyetlen erősítőpanel sem ment tönkre, de az is igaz, nem szoktam agyonkínozni őket, csak jól megdöngetem a kuntcsaft kedvéért.
A BD249C valóban nem a világ 8. csodája. Nekem arra volt pénzem akkoriban, és minden szempontból meg vagyok elégedve a hangjával.
Egy panelterv nem helykérdés. Az én tervemnek van olyan változata, ahol 4db TO3-as tokhoz illeszkedik a kialíkítás (itt megnézheted). De 1db MJ15003 20A-t tud végső áramként, míg 2db BD249C 2x25A-t. Persze ez csak játék a számokkal, mert mindkét adat butaság önmagában, de arra jó, hogy rávilágítson az ilyen típusú "kiváltási" javaslat értelmetlenségére. A módosítás egyik alapcélja éppen az volt (ezért a dupla végtranyó), hogy alacsony impedanciával is kényelmesen lehessen terhelni.
Részemről ezt a "vitát" lezártam.
Azzal építesz amivel akarsz, és azt amit akarsz. De ezért cserébe, nézd el nekem, hogy én is ezt teszem. Javaslom mérd meg a Te Quadodat is, és majd összevetjük az eredményt. Főleg 4ohmon érdekes a dolog, ott fog elvérezni a NEM R.ludwigos kapcsolás. (R.Ludwig Quad405-ös erősítő módosítása -úgy hallottam a cég megbízásából- a jelenlegi talán legjobb, ezért szerintem az egyedüli amit érdemes utánépíteni. És abban MJL3281A végtanyókat álmodott R.Ludwig. Természetesen ehhez is létezik az "eredeti" Alkotós panelterv itt. Ebbe már nem tudsz belekötni, mert nagyjából 5000Ft-ba kerül a 4 végtranyó, tehát jóval drágább mint a 15003. És persze csak az ON gyártja, aki híresen jó félvezetőket forgalmaz, és persze hírhedten nagyon drágán teszi mindezt) Idézet: „Abszolute semmi gond 4 Ω -on a Quaddal” Az alapkapcsolásra vonatkozóan, óvatosak legyünk az ilyen állítások elfogadásával
Sziasztok jó lenne ha valaki tudna nekem segiteni!
Én is építettem egy quadot és álandó gerjedési problémákkal küzdök, egy leptoprol szeretném adni neki a bemenő jelet de ha bedugom a leptopra begerjed, ha lehúzom a töltöt a gépröl jól működik, mitöl lehet ez ?
Valamilyen szűrés probléma ,nekem akkor volt ilyen más erősítőknél.
Üdv
Hi, nézd meg az árnyékolásokat, hogy mi mivel van összekötve, lehet pl. földhurok is.
Nekem meg ez azt mondja, hogy földelési probléma, földhurok van jelen. Mivel a laptop töltő a hálózati földelésre csatlakozik.
Kép segítene az azonosításban.
Elméletileg hétvégére szereztem egy szkopot meg egy generátort es megprobálom kideriteni mi a bibi! Csak kéne egy 8omos műterhelés! Valami földelési hiba lehet szerintem is csak nem tudok rájönni mi lehet az.
Elméletileg a bemenetre nem lehet rátteni valami piko farados kondit?
Maga az erősítő kapcsolódik a hálózati védővezetőhöz? Illetve a csillagponti GND hozzá van kötve ehhez? Más forrásról is gerjed? Vagy ha a géphez kötsz másik erősítőt, akkor mit mutat?
Tényleg jó lenne egy rajz a teljes bekötésről. (Félek ebben a problémában nem veszed sok hasznát az említett mérőeszközöknek.)
Ha egy másik erősitőt teszek a leptopra akkor tökéletesen működik! Sajnos kapcsolási rajz nincsen mert én kötöttem be, A toroid traforol megy 2db grécreés 2db 22000Uf kondira Ebböl lejön +-50v és Gnd pont a földelés rá van kötve a 2 db végfokra és a hangszoró védelemre meg az elöerösítö stabil tápjára.
Van még egy hálózati zavarszürő is benne és ez van leföldelve a dobozhoz.
A laptop töltő szűretlensége okozza, szenvednek páran a fórumon ezzel a hibával.
Sziasztok!
Vand egy quad végfokom 2db panellel(stereo)! Tettem bele 12V-os trafót a védelemnek+majd a hangszínszabályzónak! Nos az lenne a problémám hogy mikor bekapcsolom erős bugás hallatszik a hangfalakból,amolyan "trafóhang" és erősen torzít az erősitő! Mellékeltem egy rajzot a tápok bekötéséről! Meg tudnátok mondani mi lehet a probléma?
Hali!
Közben megoldódott a probléma,a 2 trafo sorosan volt kötve holott párhuzamosan szépen megy bugás és torzítás mentes!
Nekem a hosszú évek óta csak a polcon porosodó összerakott, de ki nem próbált Urbános quad lesz most majd végre használva. A végtranyókként 3442-esek lesznek majd, mert ami a kitben volt az kiderült hogy hamis, meg ezek vannak itthon éppen.
Kérdésem az lenne, hogy mit kéne átalakítani a kapcsoláson ahoz, hogy ez majd kibírjon hosszabb üzemben is egy 4 ohm-os hangszórót? Most csak egy régi sal sb-4050-es lesz majd utána kötve, talán kibírja majd. Ezt előreláthatólag el fogom adni, és ami lesz az egy Mac Fire 380-as nyomó, ami 4 ohm-os. Ezt a végfokot szeretném használni feltétlen a meghajtásra, mert már mióta kihasználatlanul van, s egy aktív ládába most éppen bele tudnám építeni.
Sziasztok!
Nos,van 2 db Quad 405 panelem (urbános).Müködött tökéletesen +/- 42V-ról ma délutánig! Röviden leírnám mi történt: Szereztem egy kivezérlés jelzőt aminek a bemenetét rákötöttem a végfokok kimenetére. Szépen müködött kb fél percig .Utána villámlás védelem leoldott,és azóta a negatív tápfesz kimeneten van. De ha nem kötöm be a negatív tápfeszt akkor a védelem behúz! Mi szállhatott el? A végtranyokat megmértem nem zárlatosak és a meghajtók sem! Mit nézzek még meg?
Sziasztok!
Nos,van 2 db Quad 405 panelem (urbános).Müködött tökéletesen +/- 42V-ról ma délutánig! Röviden leírnám mi történt: Szereztem egy kivezérlés jelzőt aminek a bemenetét rákötöttem a végfokok kimenetére. Szépen müködött kb fél percig .Utána villámlás védelem leoldott,és azóta a negatív tápfesz kimeneten van. De ha nem kötöm be a negatív tápfeszt akkor a védelem behúz! Mi szállhatott el? A végtranyokat megmértem nem zárlatosak és a meghajtók sem! Mit nézzek még meg?
Esetleg a negatív oldalit nézd meg újra, hátha mégis zárlatos. Beforrasztva elég nehéz feladat, esetleg célszerű kiszedni a méréshez.
Semmit nem kell átalakítani. Tudja a 4 ohmot alapból. Viszont az áramkorlátja miatt kisebb teljesítményre számíthatsz.
Kösönöm a választ. Nem hiszem, hogy esetleg akkora teljesítménycsökkenés lenne, de majd kierül ha összeraktam.
Sokkal kisebb lesz a teljesítmény. Függ a tápfeszültségtől, meg az alkatrészek tényleges értékétől (0,091R), de ha jól emlékszem akkor amiket én csináltam régebben azok kb. 115W/8R és csak kb. 70W/4R.
Éppen-e miatt turbózta fel a dolgot R.Ludwig. Én célszerűen kizárólag az ő módosítását javaslom utánépíteni. De ennek ára van, mert jó drága végtranyókat álmodott bele, és ráadásul duplázva. Itt olvashatod, amit a saját példányomon mértem.
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy ha megcsinálnám a Quad-nak a kiegészítő triakos védelmét az korlátoza-e esetleg a kimeneti teljesítményt? Végtranyónak MJ15024 van benne, terhelhetem 4 ohmos hangfallal?
Azzal kapcsolatban végeztél méréseket (vagy esetleg Ludwig) hogy az A osztályú fokozatot (ami 50mA körül jár) mennyire terheli a dupla végtranyók bázisárama, mert szerintem sokban rontja a fokozat paramétereit? Nem vagyok benne biztos hogy a QUAD-ban a végtranyók duplázása sok jóhoz vezet, ettől persze még működik, de kíváncsi lennék egy korrekt, nagyjelű mérésre.
A módosítás számos egyéb dologra is kitér, a duplázást csak kiemeltem ezek közül.
Nem végeztem más mérést. A minőséget nehéz számokká alakítani. Nekem jelenleg is van alap, illetve modifikáció szerinti QUAD-om. Egészen biztos, hogy a módosított nem rosszabb, sőt az én hallgatási lehetőségeim korlátain belül egyértelműen jobban szól. Ha igaz a pletyka, akkor a módosítás alapgondolata magától az "anyacégtől" ered, Ők kérték fel R.Ludwigot, hogy piszkálja meg kicsit a kapcsolást. Itt több helyre is felraktam a módosított rajzot, akár azon, akár az eredetin nézd meg milyen és mennyi változás történt.
A módosított rajzot ismerem, van ami tetszik rajta és van ami nem. Nekem csak eredetim van. Érdemes lenne összehasonlítani a kettő hangját és nagyjelű viselkedését, de csak emiatt nem fogok építeni.
Ha te leteszteled, akkor felajánlok egy modosított quadot próbára. Nincs bedobozolva, és nincs hozzá tápegység. De akár a másik tápjával próba idejéig össze kötheted...
Sziasztok elméletileg most jól működik a quad de szenvedek ria korrektorral mindenféle zajt összeszed pedig már bedobozoltam leárnyékoltam de mindig brumos nincs valakinek ötlete mit kezdjek vele?
Jó lenne egy fotó a kivitelezéséről .
Itt folytassuk... |
Bejelentkezés
Hirdetés |