Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Kaptam egy JVC hifit ajándékba, nem szól de hátha életre lehet kelteni alapon. Viszonylag régebbi, 15 év körüli típus lehet, magnó és rádió van benne, és bemenet CD-hez, videóhoz. Talán 2x40W-os lehet.
A lényeg, hogy ha bekapcsolom, a rádión be lehet hangolni az állomásokat, meg mechanikusan a magnó is elindul, de hangot nem ad (tényleg semmit, még halk zajt se, se a fülhallgatón, se a hangszórókimeneten, mintha nem is kapna tápfeszültséget) Szétszedtem, és megláttam a fő panelon a képen látható kondit, szétfolyt az elektrolit belőle, és ráragadt a panelra. Végülis a kérdésem: lehet, hogy más nem ment tönkre benne, vagy biztos hogy bonyolultabb a hiba, és nem is érdemes foglalkozni vele? Mert egyébként elég szép állapotban van.
Annyit tennék még hozzá az előbb írtakhoz, hogy az előerősítő része úgy tűnik, tökéletes, mert ha a bemenetre rákötök valamit, akkor bár nem szólal meg, de a magnóval tökéletes felvételt lehet róla készíteni.
Hali!
Annak a kondinak semmi baja. Csak a gyártók szoktak "valami ragacsos izét ráönteni." Inkább a végfokot kéne megvizsgálni. megnézni hogy milyen típus, megkapja-e a tápot, stb.
ez jó, kifolyt belőle az elektrolit. Az nem elektrolit, hanem a kínaiak ilyennel ragasztják oda a kondikat a sasszira, mivel nagy méretű alkatrész, és csak két vékony láb fogja, nehogy kiszakadjon a panelból. Figyelj, nézd meg, hogy milyen a tipusa konkrétan, valószínű, hogy a végerősítő része ment gallyra. Szerzünk hozzá egy rajzot, és ki tudod mérni. Írj pontos tipust.
D.
A típusa JVC DR-E31LBK (Stereo Receiver). A kondiról én azért gondoltam, hogy rossz, mert többször láttam már ilyeneket tápegységekben szó szerint fölrobbanva, nem a panelen levő ragasztóra gondolok, hanem arra, ami a kondi tetején van, olyan, mintha rozsda lenne. Amúgy a végfok IC melegszik, ha be van kapcsolva, úgyhogy gondolom, tápot megkapja (bár azért biztos nem vagyok benne )
Akkor egyszerűsítsük le a dolgot, mi a végfok IC tipusa?
Ellenőrizd a tápfeszeket, a GND-hez képest, a 13-as lábon + a 11, 16-os lábon - tápfeszt kellene mérned. Ha ez jó, akkor jó eséllyel maghalt az az STK, esetleg tehetsz hangszórót a kimenetére és a bemenetére valami jelforrást hátha, de szerintem ha tápfesz van, és nem szól akkor halott. A két oldal kimenete 12 és 15-ös láb, a bemenetek 3-as láb előtti 2u2 és a 20-as láb előtti 2u2 kondik. Esetleg ellenőrizd, hogy a kimeneteken (12-15-ös láb,) van e ellenállás, és az nem szakadt e.
Kivettem a panelt a dobozból, de annak az IC-nek, ami ebben van, csak 18 lába van (pedig a típusszáma biztosan ez). Akkor ezen hol van a második bemenet?
Hát én nem tudom. Nincs levágva néhány lába tőbe?
Bővebben: Link
Na akkor ez most hogy? Adatlapon van 20-as láb, valóságba nem?
Még nem forrasztottam ki, így nem tudnék róla jó minőségű képet feltenni, de a HQVideonál már rákerestem, és ott is olyan, mint nálam. Sajnos az ott levő kapcsolási rajzot nem tudom elolvasni, mert nem elég jó a felbontása a képnek, de hátha segít valamit.
Az adatlapon több típus is szerepel. Lehet, hogy azért van kavarás. Ezen a rajzon is csak 18 láb van.
Igen hogy neked /2-es van, ezt nem írtad! Én meg hülyét csinálok magamból. Akkor a két bemenet 1-es 18-as láb, a két kimenet 10-es és 13-as láb, a kimeneteken az ellenállásokat ellenőrizd, illetve hogy nincs e egyenfesz rajta, a táp vezeték a + a 11-es a - a 9-es és 14-es.
Az IC-re nincs ráírva, hogy /2! De csak 18 lába van. De lefényképeztem, úgy biztosabb.
Akkor ha jól látom, ennél is ugyanazokat a lábakat kell kimérni, mint a II-es változatnál?
Kimértem a végfokot, és a következő értékeket kaptam:
GND-9: -41,2V GND-14: -41,2V GND-11: 41,2V Ezen kívül a bemeneti lábakra rákötöttem egy RCA csatlakozót, és bekötöttem egy Technics deck vonal bemenetére, és tökéletesen szólt a rádió, a beépített magnó vagy amit a bemenetekre kötöttem a magnó fejhallgatóján, szóval szerintem az IC bemenetéig minden működik (mondjuk arra rögtön rájöttem, hogy a beépített magnó mechanikája szintén felújításra szorul, de abban a részében legalább gyakorlottabb vagyok ). A kimenetet még nem mértem, hogy van-e rajta feszültség, de szerintem nincs, mert nem kattan bekapcsoláskor a fejhallgató. Az esetleges szakadt ellenállást holnap megnézem. Köszi az eddigi segítséget, magamtól biztos nem tartanék itt
No, közeledsz a végéhez. Ha megméred az IC kimenetét, azt közvetlen a lábánál tedd, ha egyenfesz van rajta, akkor biztos , hogy elhalt az IC, csak gondolj bele, ha a kimeneten egyenfesz van, akkor a rá akasztott hangszóró is megkapná, ha a védelem nem oldana, azt pedig nagyon nem szeretik a hangszórók. Szóval normál állapotban 0-nulla közeli feszültséget kell , hogy mérj rajta. Egyébként én biztosra veszem, hogy az a végfok halott, azért mondom ezeket, hogy tanulj is valamit belőle, ne csak cserélni tudj. Az ellenállást mindenképp nézd meg, hogy ott van e, és jó e, mert ha szerencséd van, csak az égett el.
Rámértem az IC kimeneti lábaira, egyenfesz nincs rajta, ezért gondoltam kipróbálom közvetlenül a kimenetre csatlakozva. Rákötöttem egy kis párwattos hangszórót és megszólalt, tisztán, jó hangerővel (mondjuk nem mertem feljebb tekerni a hangerőt, nehogy leégessem a hangszórót, de amíg lehetett, addig jól szólt). Még megkeresem a kimeneti ellenállásokat, gondolom, akkor azok szakadtak.
Pontosan, akkor a kimenő ellenállások lesznek szakadtak, látod megmentettél két STK ic-t. Gratulálok. Egyébként ehhez a tápfeszültséghez 8ohmos terhelés való az STK-nak, és éppen ezért van rajta egy kb 4-ohmos ellenállás sorosan, hogy 4 ohmos hangszórót is tudj hallgatni rajta, mondjuk ez nem a legelegánsabb megoldás.
Lényegébe ha áthidalod azt az ellenállást, akkor 8ohmos hangfalakkal hallgathatod, de kissebbel nem mert le fog égni, illetve akkor innentől fogva semmi nem védi extrém helyzetben az IC-t. Tehát ha rövidre zárod a kimenetét, vagy leterheled 4 ohmra el fog szállni, én mindenképp kicserélném olyanra amilyen benne volt. Meg fogod találni azt az ellenállást, csak kövesd az STK kimenetét a hangszóró csatlakozóig, ott lesz a kettő között. Üdv. D.
Na, most nem tudom, mi történt, de semmit nem cseréltem, és tökéletesen szól az erősítő! Hangszórókimeneten és fejhallgatón is. Azután próbáltam meg újra, hogy nem találtam egy szakadt ellenállást se, és megszólalt. Nekem úgy tűnik, mintha előtte nem kapcsolt volna a relé, most meg igen, de nem tudom miért, mert ahhoz nem nyúltam.
Akkor valami kontaktos lesz, pöttyöld át a forrasztásokat az alján pákával, és jó lesz.
Eddig nem volt időm írni, de már működik az erősítő . Jól sejtettem, nem húzott meg a hangszóró védő relé, és nem kapcsolta be a hangszórókat. Átforrasztottam a relé érintkezőit, azóta jól működik. A magnónak is elég volt az alkoholos tisztítás (egyelőre ). Köszönöm az összes segítséget!
Tomi |
Bejelentkezés
Hirdetés |