Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   977 / 3984
(#) Abukodonozo válasza nyogo83 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Nincs mit, örvendek, ha segíthetek valakinek! Bármi kérdés, fejlemény van, írj nyugodtan.
(#) szucs_g hozzászólása Aug 31, 2010 /

Ne haragudjatok, de lenne egy kérdésem. Nem vagyok szakember,de szeretek barkácsolni. Találtam egy rajzot, amin a kapacitások mellett nincs feltüntetve a mértékegységük. 470, 0,1 stb. Ez, amennyiben nincs kitéve más jelölés, nF-ot jelent?

Köszönettel.
(#) MaTe193 válasza szucs_g hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Hali!
Kérdezni nem bűn,ha nem kérdezel,nem is okosodsz.A 470 valóban nF,DE a 0,1 az viszont uF!,vagyis 100nF.Nem tudom miért van így(tán' helytakarékosság).Általában nF-ban van feltüntetve,de figyelj a kivételekre!

Máté.
(#) kadarist válasza szucs_g hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

A 470 lehet 470pF is.
(#) szucs_g válasza kadarist hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ez az a rajz.

Bővebben: Link
(#) szucs_g válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Köszönöm!
(#) kadarist válasza szucs_g hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

A 470=470pF, 0,1=100nF (0,1uF).
(#) szucs_g válasza kadarist hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

köszönöm.

Furmányos. Nálunk a vérnyomás Hgmm, a pulzus 1/min. Hála Istennek!
(#) fantom45 hozzászólása Aug 31, 2010 /

Hali.Ehhez a kapcsoláshoz kell valami tápfesz.?
(#) kadarist válasza fantom45 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ha szeretnéd használni is, akkor kell. Egyébként nem.
A 14-es lábra a + feszültséget kell adni, a 7-esre a negatívat. adatlap
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Szept 1, 2010 /

Sziasztok., feltudnátok arról világosítani hogy hogy van ez a + - GND dolog, néhány erősítőnél így van, és ha akksiról akarom üzemeltetni kettő kell, de nem tudom hogy kell bekötni, eddig azt hittam hogy van az akksin a + meg a - de nem, valami hatalmas kavar lett a fejembe...
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hali!

A + értelem szerűen a + táp.Mármost,lehetséges - tápfesz is,ez a GND-hez képest minuszban van(a pozitív meg pozitívban...)Az aksin valójában + és GND van,ha úgy tetszik,a - értéke 0.
Remélem segítettem!
Máté.
(#) Abukodonozo válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Szia!

A + / - / GND "dolog" általában szimmetrikus tápegységre utal. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha neked van egy tápegységed ami +12V, GND és -12V kivezetésekkel rendelkezik, az lényegében kétszer 12 volt, csak az egyik fele a földhöz (GND, ground) viszonyítva elméletileg "pozitívabb", a másik "negatívabb".
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hirtelen összedobtam két rajzot, hátha segít megérteni!

A felső egy ellenállásosztós megoldás, 9 voltot egyenlő arányban osztja le 4,5 - 4,5 voltra. Ennek a megoldásnak sajnos az a hátránya, hogy nagyobb terheléseknél az ellenállásokon jelentős feszültség eshet. Ha a ez huzamosabb, akkor ezt a kondik se tudják kijátszani.

Az alsó "korrektebb" megoldás, két kilencvoltos elem sorbakötve, plusz kondik... Ez stabilabb!

Remélem tudtam segíteni!
(#) MaTe193 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Ha már így belejöttünk,rajzoltam egy +-12V-os stabil tápot!
Kérésre a melléklet eltávolítva. --vicsys
(#) proli007 válasza MaTe193 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello!
Ez az ami egyáltalán nem jó! Legjobb, ha megkéred egy Modit, törölje le, mert még megépítik..
üdv! proli007
(#) MaTe193 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

[OFF]Mit rontottam el? :eek2:
(#) proli007 válasza MaTe193 hozzászólására (») Szept 1, 2010 / 1

Hello!
Szinte mindent! Ha megnézed,két plusz feszültségből lesz egy plusz, meg egy mínusz. Ráadásul az alsó stabi GND bemenete, lett a negatív feszültség kimenete. Így előállítani +- feszültséget csak akkor lehetne, ha a bemeneten a két bemeneti feszültségnek galvanikusan nincs semmi köze egymáshoz. De akkor sem célszerű megoldás. Ha ilyen egyszerű lenne a dolog, miért készítenének negatív stabikat szerinted?
üdv! proli007
(#) MaTe193 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 1, 2010 / 1

Köszönöm,hogy kijavítottál! :kalap:
(#) szucsip hozzászólása Szept 1, 2010 /

Üdv mindenki!

Nekem is lenne kérdésem:

Konkrétan az NE5534-nél az offszet kompenzálást hogyan illene megvalósítani. Arra tippelek, hogy az 1-es és 8-as kivezetésekre kellene tenni egy trimmer egyik-másik végét, és a középső leágazást pedig +tápra. Ez így jó lenne? Mondjuk 1Mohm az már sok? És mi van akkor, ha egyik és másik ágba is befolyatok áramot (mert ha ügyesen eltalálom, akkor tudomásom szerint elég lenne csak az egyik komp. bemenetbe befolyatni)?

Melyik paraméterei változnak meg az alkatrésznek? Mekkora trimmert érdemes betenni oda?

A másik kérdés: LM358 -as használható-e dual táplálással? Vagy ez felejtős? Ha használható, akkor hasonló képen, mint egy "sima" műveleti erősítő? Mit kell tudni róla? Mekkora lehet a bemeneti impedanciája minimum, és maximum? (be1-->föld, be2-->főld, be1-->be2)

Mit jelent az adatlapján (ST féle adatlap), hogy "Large output voltage swing 0V to (Vcc - 1.5V)" ?
(#) kadarist válasza szucsip hozzászólására (») Szept 1, 2010 / 2

Az offszet-kompenzálásról a NE 5534 adatlapjában találsz egy rajzot (Frequency Compensation and Offset-Voltage Nulling Circuit).
Az LM358 működik kettős tápfeszültségről is. Az adatlap szintén sok hasznos információt nyújt a témában. A "Large output voltage swing 0V to (Vcc - 1.5V)" annyit jelent, hogy nagy kimeneti feszültség-kivezérelhetőségi tartomány.
(#) vilmosd válasza szucsip hozzászólására (») Szept 1, 2010 / 2

Hali
NE5534; A gyari ajanlas (TI 5534) szerint az offset poti 100k es a csuszka 22k ellenallason megy a + tapra. Ha lehet a gyari megoldast valaszd, mert ha asszimetrikusan probalod a kompenzaciot, megvaltoznak a bemeneti parameterek (asszimetrikusan).
LM358: Termeszetesen hasznalhato kettos tappal is. A kapcsolast kell akent kialakitani. A bemeneti impedanciara vonatkozoan a bemeneti munkaponti aram ad megkozelito adatot, ami tipikusan 40, max 500 nA. A kimeneti feszultsegtartomany 0V- (Vtap-1.5V), ez azt jelenti, meddig lehet a kimenetet kivezerelni.
Udv Vili
(#) szucsip válasza kadarist hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Köszönöm a gyors választ.
Bocsánat, az említett rajz eddig kiesett a fókuszált látómezőmből, pedig kerestem. Eszembe jutott még egy kérdés az NE5534 -el kapcsolatban: Au=3 -ig van gyárilag frekvencia-kompenzálva?->
"These operational amplifiers are compensated internally for a gain equal to or greater than three."

LM358: ha Vcc-1,5V a kimeneti csúcs, akkor ez azt jelenti, hogy földet -vagy kettős tápnál mínusz feszültséget- sem tud a kimenetre adni, hanem csak attól 1,5V -tal magasabb feszültséget? Vagy ez itt nem szimmetrikus?
(#) kadarist válasza szucsip hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

A tápfeszültség(ek)ből vonj ki másfél voltot, és az lesz a maximális kmenőfeszültséged a GND-hez képest. Ennyit jelent.
(#) Litux hozzászólása Szept 1, 2010 /

Hello!
Azt szeretném kérdezni hogy, hogy tudom megcsinálni egy motorral azt hogy mondjuk egy propellert fordítson el egy bizonyos pontig és utánna áljon le?
(#) vicsys válasza Litux hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Igen. Ilyen célra kimondottan alkalmas a léptető motorok.
(#) DJanosi hozzászólása Szept 1, 2010 /

Hello en megepitettem a ezt a kapcsolastVezetek kereso a falbanes semmikepp nem gyullad ki az ego
(#) Litux válasza vicsys hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

A léptető motort megkapom elektronikai boltokban?
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Van, akinek meg mindig világít a LED a kommentek szerint Valamit biztosan elkötöttél.
(#) Doncso válasza Litux hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Szinte mindegyik rossz nyomtatóban találsz ilyet.
Következő: »»   977 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem