Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Az órát tesztelem, de úgy néz ki, most teljesen jól lehet állítani a fényerőt, de azt vettem észre, ha időfüggő fényerőszabályzáson van, nem sötétít este 8-kor.
Egyébként köszi a távírányító progit, pont mielőtt küldted, előtte álltam neki egy smd távirányító nyákot tervezni, mert a régi csak 16 parancsot tud, és próbanyákon van összetákolva. és így kicsit nehéz minden parancsot használni. (óra, dátum beállítás, majd parancsok cseréje a keys.asm.ben, újrabeégetés, és mehet a többi beállítás)
Szia! Nagyon jó a 4 lapos irányítás és különösen tetszik a menthető beállítás! Most tényleg készítek egy végleges saját text állományt mivel mindent könnyen tudok kezelni,előhívni Lehet több impulzusosra is fordítani vagy oka van,hogy egyet ad ki?
Szia!
Csak egy parancs megy a távitól a bázis felé, a '0C". Ez a bázist kapcsolja be/ki. Ha leállítod a forgatást, a bázis kitöltési tényezőjét is átkapcsolod egy kisebb értékre. A forgást a propeller programja méri, és ha nincs mozgásban, akkor lekapcsolja a LED-eket, ekkor kerülnek "Standby" állapotba. A Set Scolling Speed parancs, az éppen futó szöveg sebességét változtatja 16 lépésben. Van ott még egy külön parancs a "Toggle Rotation Speed Display" amely kiküldése után kb. 2-3 perc múlva írja ki az eredményt ford/perc értékben. (Ez együtt jelenik meg a hét napjainak sorszámával.) A kiíráshoz ki kell kapcsolni mind a digitális, mind az analóg kijelzési módot, csak ekkor lesz látható. Természetesen, ezeket a parancsokat is hozzá kell rendelni valamelyik távi kódhoz az aktivizálására.
Nem egy nagy szám (ezzel nem leszólni akarom a pruduktumot). Teljesen egyezik a Propeller clock-kal, csak a LED-ek nem egy vonalban vannak, hanem egy félköríven. Ennyi az egész, a többi már csak fantázia, és programozás. Na itt van az érdekessége ennek!
Szia!
Ez az RC5x '64 nagyszerű bővítés lett a távirányítóhoz. A 4x16 parancs lehetőséggel már minden funkcióra kényelmesen fel tudjuk programozni a propellert és a Wand órát is. Köszönet
Szia!
Lehet - 7 csomog küldésére, csak úgy éreztem az alssú lenne... Meg régebben azt kértétek, hogy egyet küldjön...
Szia!
Patexati talán arra gondolt, hogy amíg nyomva van egy billentyű, addig lépteti is a funkciót folyamatosan. Annak valóban nem lenne értelme, ha a távi többször is elküldené ugyanazt a kódot, de csak egyszer teljesülne a parancs végrehajtása, ill. a beállított ismétlések következnének be.
Szia! Építeni nem építettem, de sokszor láttam már kirakatokban hasonló forgó kijelzőt, mindíg fájt rá a fogam. A propeller clock építőkket kéne megkérdezni, hátha Hp41c nek van erre is kész terve... mert tulajdonképpen ez ugyan az, csak félkörben vannak a ledek elhelyezve és persze más koordinátarendszert kell alkalmazni a képek/szövegek megjelenítésénél.
Led Balls, IBall
Vékony drótból meghajtod a gömb "szélességi" köreit majd a "hosszúságiakat" szintén. A földrészeknek megfelelően LED-eket forrasztasz bele. A tápvonalak a szélességi és hosszúsági körök megfelelően, az egészet felaplikálod egy lassú, áttételes motorra és csúszógyürün átvezeted a tápfeszt.
Nem 32 LED a szükséglet az biztos, de ha sikerül megcsinálni valakinek, elmondhatja hogy jó a kézügyessége. Jah, és akkor még programozói és egyéb PIC-kes háttér sem kell hozzá!
0C paranccsal nekem csak a ledek kapcsolnak ki, és tovább forog, a 0F paranccsal áll le a forgás, gondolom az is a bázisnak megy. Amúgy megcsináltam, köszi a segítséget és nagyon jó lett, minden ászul működik, kíváncsi voltam, hogy amit építettem nehéz nyákkal mennyi a fordulatszám és jól gondoltam, 800 körül forog.
Szia!
Köszönöm az észrevételt. Javítás ment.
Sziasztok! Jó lenne az egy parancsos csak nem mindig veszi Lehet cserélnem kéne az ir ledet.. Ha lesz rá idő megpróbálom. Már ha háromszor küldi az is lassú. Csak kérdeztem,hogy lehetséges e ebben is .
Szia!
Több kiement, 32 led shift regiszterrel feltöltve (74HC595 szerencsésebb lett volna). A felbontás 32*70. Régebben egy hasonlóról mutattak videot, azon RGB ledek voltak... Egy 18F2620, 24FJ64GA002 -vel meg lehetne csinálni az RGB-st is...
Szia!
Véletlenül nincs egy leírásod ami pic-el van megoldva? Vagy megtudnánk oldani?
Szia!
Egy kis probléma mégis előfordul még a Keys.asm-ben a kódok kiosztásánál, azonosításánál. (Ha ugyanaz a kód többször is szerepel a listában, mindig a legutolsó beírt helyen lévőt értelmezi a program érvényes utasításnak). Csak egy parancs kell az indításhoz, ill. a leállításhoz is, erre utaltam a ”0C” kód beállításánál. Ezek szerint a bázis á.k. nálad a ”0F” parancsra kapcsol be/ki, célszerű lenne átnézni, mi lehet ennek az oka. Így az amúgy is kevés kódokból felszabadulhat egy, amit más fontos parancs végrehajtásához lehetne beállítani. Ha fel tudnád tölteni a most használt Keys.asm programot, segítünk azt átnézni.
Igazából, a 0C parancsra írtam a hét napjának kijelzésének bekapcsolását, de ha azt megnyomom azzal egyidőbe kikapcsolnak a ledek is, ezt azzal kompenzálom, hogy nagyon közel tartom a propellerhez a távirányítót, hogy a bázis ne érzékelje.
Szia!
Meg is van a probléma. A "MUTE" parancs is a bázishoz tartozik, neki küldi el. Ennek hatására az IR LED-et, (infra LED az indexhez), kikapcsolja, emiatt nem lesz a fotótranzisztor vezérelve, nem lesz megszakitás, kialszanak a propelleren a LED-ek. (Hát ennek a parancsnak nem igazán volna sok értelme, mert a motor forog tovább...) Ezt a parancskódot fel használhatod másra, ha a Mute-hoz rendelt kódot átírod pl. 5C-re, amit nem tud a távid küldeni, így már szabadon felhasználható lesz a '0C" kód másra.
Szia!
Pont fordítva módosítottad a Keys.asm-et. Az állomány elején az óra címét jól értelmezted. A következő rész a Philips által használt, szokványos parancskódok definíciója - Ezeket nem kellett volna átírni. A módosítandó a "; Definition of Functions on the Propeller clock" sor alatt kellene a szimbolikus parancsnevekhez kódot rendelni. Ezt két féle képen teheted meg: a parancskód beírásával, vagy egy már definiált (az előző részben) szimbólummal.
Hello! Hát igen, de így is működik rendesen, azért köszönöm mindenki segítségét, nagyszerű minden.
janocsi: ha átírom azt a parancsot, akkor a másodperc mutató átváltását nem fogom tudni használni nem?
Szia!
A fentebbi keys.asm programban, csak a "Mute" parancsnál láttam a ”0C” kódot. Ha átírtad egy már javasolt értékre, a bázist újra kell fordítani ezzel a keys.asm programmal, majd ezután beégetni. Csak a műveletek elvégzése után fog érvényesülni a változtatás, javítás. Ezt követően a propeller programot is újra fordíthatod, égetheted, természetesen akkor, ha erre szükség van, és ezt a most már nem használt kódot a megfelelő helyen fel akarod használni. A változtatás nem érinti a már beállított egyéb parancsok működését.
Szia!
Elnézésed kérem, most láttam a keys.asm-ben. A propeller a "Mute" parancsot értelmezi a másodperc körkörös kijelzéséhez. Így csak a bázis programot kell a fentebb emlitett módon leforditani és beégetni. A propeller programja az maradhat "érintetlenül".
Helló.
Szerinted ha egy "nagy" kondi van a capsan motoron amelyiknek egyik kivezetése a gnd-hez van kötve akkor a másik a Vcc lenne? Eddig még csak a gnd-t találtam meg a Km3509-es ic-n. Ha a vcc is meglenne már akkor sokkal könyebb dolgom lenne. A Vcc ellenálláson keresztül szokott az ic-be menni vagy nem? (Szerintem nem és akkor a kondi másik végéhez kapcsolódó kivezetés a Vcc.) Szerinted is lehet, hogy az?
Igen ez így van, a gond csak annyi, hogy nincs meg a bázis asm-ben.
Szia!
Erre nagyon nehéz valós választ adni, mivel nem vagyok képben a KM3509 meghajtó IC bekötését illetően. Elképzelhető, hogy az a pont a Vcc lesz, (elektrolit konenzátor bekötése), de azt ki szokták vezetni a csatlakozó sorra is. Csak olyan áramköri pontok jöhetnek számításba, amelyeket erre a csatlakozóra kivezetve is megtalálod. Egy dolgot lehet adatlap nélkül tenni, mérni a felvett áramot a Vcc-nek vélt ponton egy legalább 100 Ohm-os ellenállással sorban, és lassan emelve a feszt 7-8V-ig, Ha ez az áram max. csak néhány mA, rá lehet kötni a 7-8V-os tápfeszt direktben is, és mehet tovább az elemzése.
Szia!
Ez esetben már csak annyit lehet tenni, keresni a hozzávaló bázis.asm programot ott, ahol ez a hex állomány is megvolt. Mindenképpen az eredeti átírása lenne a jó megoldás. Ha nem találod meg, akkor egy másik bázis programmal is lehet, de jóval "macerásabb" helyre tenni ezt a mostani állapotot.
Helló.
Igen az ahova akodni csatlakozik ki van vezetve a csatlakozósorra mind a gnd és a másik kivezetése az ic-nek. Sajnos még mindig nem találtam adatlapot. Kipróbálom amit mondtál, de egy kérdés még, hogy az a néhány mA az mit is jelent pontosan 10-30mA vagy esetleg több/kevesebb? (A másik gond, hogy ha nem megy a motor márpedig a ref. feszültség nélkül nem fog, így lényegesen pici áramnak kéne folynia rajta.)
Szia!
Igen kicsi áram fog folyni valóban, 1-10mA közötti! Csak akkor folyhat nagyobb, (több mint száz mA), ha már működne a motorod. Az 5V-os tápot a motornak egy 5,1-es Zener sorosan egy 150-220 Ohm-on a Vcc-ről alakítsd ki, erről lehet majd tovább lépni a logikai á.k. próbáihoz (1-2K) ellenálláson keresztül.
Majd az 5v-ot egy másik adatpterről teszem (nem igen van most itthon 5,1V zéner), kíváncsi leszem rá, majd kit probukál. Amúgy van egy videomoci is km3512-es ic-vel, de az talán menni fog.
Sziasztok!
A propeller clock egyik legsikeresebb összeállításában az SMD LED-ekkel szerelt kijelzés lett tökéletesebb, így ott a jövőben már csak SMD LED-eket fogok alkalmazni. Itt már nem jelentős a ”paralaxis”, szinte mindegy hogy milyen szögből nézzük az órát, nagyjából egyformán látható a kijelzés fényerőben is. Már egyáltalán nem vakít szemből nézve sem, ez egy csatolt kis videó felvételen is jól megfigyelhető. A távis kapcsolat gondjai lassan megoldódtak az SMD_f690 verzió működésében, hosszabb ideig kell várakozni egy-egy parancs kiadása között, de már távolról is működik rendesen Az SMD_f690 óráról készült felvételek minőségéért előre elnézést kérek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |