Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Harmonika midizés
 
Témaindító: suszitibi, idő: Máj 12, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) suszitibi hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Sziasztok
Van egy harmonikám és egy szintetizátorom. Mindkettőn nagyon szeretek zenélni, de egyszerre, csak az egyiken tudok. Viszont, ha a harmonikába tudnék tenni egy midi vezérlőt, akkor megoldódna a gondom. Igazán azt szeretném, hogy a harmonika basszus (gombos) részével vezérelném a szinti kísérőautomatikáját, a billentyűs részen pedig eredeti harmonika hangon játszanék. Lehet ehhez kapni gyárilag is különféle midi rendszereket, de ezek nagyon drágák és bonyolultak, többet tudnak, mint amire nekem szükségem lenne, külföldről kellene megrendelni. Egy olyan elektronika kellene, aminek 12 bemenete van, a kimeneten pedig midi jelet küld. A 12 bemenet egy oktáv hangja lenne. Találtam a neten kitet, de a PIC-be való programot nem közlik, csak megvásárolható. Próbálkoztam midi billentyűzet elektronikájával is, az pedig azért nem jó, mert billentésérzékeny (dinamikus). Minden hangnál két érzékelő van, egyszerre lenyomva nem működik. Ha valaki tudna segíteni ennek a megvalósításában, akkor azt nagyon megköszönném. Az elektronikát meg tudom csinálni, de programot írni már nem tudok, programozni szintén nem. Sajnos a harmonikába, egy hanghoz, csak egy érzékelőt tudok tenni, de nincs is szükség a dinamikára, hiszen kísérő zenekart vezérelne. Összességében, egy oktávos, dinamika nélküli midi billentyűzet, vezérlő elektronikájára lenne szükségem, amit hall szenzorokkal kapcsolgatnék.
(#) DMaster válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Szia,

ha - amint írtad - van erre a célra használható midi billentyűzeted, érdemes lenne azon az úton elindulni. A billentésérzékenység nem gond, azzal viszonylag egyszerűen lehet boldogulni. A két érzékelőt nem egyszerre, hanem egymás után kell lenyomni. Először azt, amelyiket a lenyomódó billentyű is először zár, majd a másodikat. A billentyűzet elektronikája ebből az időkülönbségből számítja a leütés sebességét, és így a hangerőt.
Azt értem, hogy hangonként csak egy érzékelőt tudsz elhelyezni a harmonikában, viszont ahhoz lehetne egy egyszerű késleltetőt csinálni, ami a billentésérzékenységhez szükséges időkülönbséggel aktiválná a billentyűzet érzékelőit.
Időket nem tudok neked mondani, de méréssel vagy próbálgatással azért lehet jutni valamire.
Ha mégis a PIC-es megoldásnál maradsz abban is tudok segíteni.

Üdv,
DMaster
(#) suszitibi válasza DMaster hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Köszönöm a válaszod
Nagyon jól átlátod a dolgot, én is erre gondoltam. A probléma az, hogy a billentyűzet, már így is két elektronikából áll, amihez így most kellene egy harmadikat is készíteni. Persze, ha valami egyszerűbb módon meg lehetne oldani, akkor nem gond. Sajnos a harmonika belsejében, nagyon kevés hely van, felfogatási pontok pedig igazán nincsenek, csinálni kell. Az idők, szerintem század másodpercek, a két érintkező közt. Ebben az esetben, 12db ilyen késleltető egységet kell készíteni. Gondoltam arra is, hogy hall érintkezőből kettő egymás mellé, de ahová azok kerülnek, ott van a legkisebb hely. A legegyszerűbb az lenne, ha valaki tudna programozni PIC-et, MIDI utasításokra. Egy-egy bemenet lenne, egy-egy billentyűzet (gomb), a kimeneten pedig a hangnak megfelelő MIDI utasítást küldené. Nem szükséges program, vagy oktáv váltó, csupán egy 5 oktávos billentyűzet második, vagy harmadik oktávját tudja. Az elektronikát én is megcsinálnám, csak meg kellene mondani, hogy ehhez milyen PIC kell, melyik lábak a bemenetek, melyik a kimenet. Ehhez megtervezném, majd legyártanám a panelt is. A mostani midibill. megoldásnál az a gond, hogy vissza kell butítani.
(#) suszitibi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Köszönöm a linket, ha lesz időm átolvasom. Biztosan tanulok belőle, de elsőre ez is túl bonyolult.
(#) suszitibi hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Valami ilyesmire gondoltam. Bővebben: Link
(#) DMaster hozzászólása Máj 14, 2010 / 4
 
Akkor összefoglalnám a feladatkiírást:

Az átalakítónak van 12 bemenete. Mindegyikre egy Hall szenzorból jövő logikai jel megy (egy oktáv hangjai).
Ha bármelyik bemenet aktív lesz, a midi kimenetén kiküld egy note on parancsot (az érzékelőhöz tartozó hangmagassághoz), mondjuk max. velocity értékkel. Ha megszűnik a jel, ugyanide küld egy note off-ot.

16F690-et javasolnék, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az van itthon, abból tudok neked adni felprogramozva.

Hétvégén megcsinálom, és megmondom, hogy melyik lábak lesznek a bemenetek, melyik a kimenet. Ennyi info elég az elektronika legyártásához?

Üdv,
DMaster
(#) suszitibi válasza DMaster hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Szia
Nagyon örülök, hogy tudsz segíteni. Teljesen erre gondoltam. Ha ez sikerülne, akkor egy rakás elektronikától és paneltől meg tudnék szabadulni, egyetlen panelen lenne minden, kivéve a hallokat, azok külön kis panelcsíkon. Nagyon érzed, hogy mi kell nekem. A hangszíneket sem kell váltanom, mert ha szabadon fogok játszani, nem kísérőautomatán, akkor a szintin ki tudom azt választani. Természetesen nem kívánom ingyen a fáradozásod és ha nem laksz messze elmegyek érte, vagy utalom a pénzt előre. Még annyi kérdésem lenne, hogy a PIC bemenetét mivel kell indítani? Nekem unipoláris hall érzékelők kellenek, azok pozitív feszültséget kapcsolnak, tehát pozitív indító bemenetek kellenének, de ha nem megoldható, akkor megoldom egy előtét tranzisztorral, vagy optocsatolóval. Nem szükséges mátrix rendszer, 12+2 vezetéket könnyen el tudok vinni. Úgy gondoltam, hogy az adott bemenetre adok egy logikai magas szintet, addig note on, ha elveszem, akkor note off, mindez max hangerővel. A logikai magas szintet az 5 volból kapná egy soros ellenálláson keresztül. Ha ez bejön és lenne még rá kapacitásod, lehet , hogy még kellene néhány darab, persze megfelelő juttatás fejében. Ha előrébb haladtál a projektel, kérlek írj.
(#) suszitibi hozzászólása Máj 14, 2010 /
 
Csak vasárnap este leszek legközelebb netközelben.
(#) Harmonika hozzászólása Máj 19, 2010 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!
Van egy Hohner Vox 2p típusú harmonikám. Bent van minden elektronika (midi), csak azt nem tudom, hogy hogyan kell működtetni. Állítólag kell hozzá egy adapter(ami egy doboz, és a jelet alakítja át hanggá).
Kérlek segítsetek, hogy mi ennek a doboznak a pontos neve, hol lehet ilyet szerezni, és hogy az a doboz csak hohner márka lehet?
Köszönök mindent előre is!
Egy harmonikás
(#) suszitibi válasza Harmonika hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szia
A harmonikának saját speciális tápegysége van. Onnan kapja a hanggenerátor és a mikrofon rendszer a szuflát. Szerintem tudok ebben segíteni. Ha az Atlantik4 Delux Vox ugyan az, akkor megmérem az ismerősömét és csinálok egyet. Sajnos ezekben nincs midi, csak egy kezdetleges hanggenerátor, hasonló, mint a régi Wermona orgonákban. Nem nagy durranás, de a mikrofon miatt jó lehet.
(#) Harmonika válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Kösi a gyors választ. Ha megcsinálnád ezt a dobozt, akkor én tudnám mondjuk a trombita hangot működtetni rajta? A harmonika teljes neve: Hohner vox 2p 4n Deluxe. Mennyiért tudnád megcsinálni azt?
Ha kell kép a hangszerről küldök, am itt találsz róla útmutatót: http://www.hohner.eu/ablage/med_00006450_1264085503_VOX_2_P_Service...ng.pdf
(#) suszitibi válasza Harmonika hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szerintem a haveromnak is ilyen van, de ahhoz nincs az a keverő és effekt doboz. Csak egy kis tápegység van hozzá. Szól magában is, de elég kezdetleges hangokat tud. Megnézem az övét és küldök képeket, de csak hétvégén találkozok vele.
(#) Harmonika válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Ok. Akkor légyszíves fényképezd le. Akkor te a tápegységet tudnád hozzá megcsinálni, vagy a keverőt?
Kösz előre is!
(#) Rober_4 válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Ha jól emlékszem, ez is midi hangüzeneteket küld! A program, egyszerűen bővíthető, érthető. Szerintem érdemes átolvasgatnod a hozzászólásokat!Bővebben: Link
(#) Harmonika hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!
Van egy Hohner Vox 2p Atlantic 4n deluxe típusú harmonikám. Bent van minden elektronika (midi), csak azt nem tudom, hogy hogyan kell működtetni. Állítólag kell hozzá egy adapter(ami egy doboz).
Kérlek segítsetek, hogy mi ennek a doboznak a pontos neve, hol lehet ilyet szerezni, és hogy az a doboz csak Hohner márka lehet?
Köszönök mindent előre is!
Egy harmonikás
(#) Rober_4 válasza Harmonika hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szerintem nem kell feltenned a másik topikban, ugyanezt a kérdést, ráadásul nem is oda való. Tegyél fel ide, néhány közeli fényképet a hangszerről, és segítünk! Az, hogy doboz, az nem sokat mond nekünk.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 20, 2010
 
Hozzászólás visszahelyezve!
(#) Harmonika válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
ok. Itt van 2 kép.
Köszi szépen!!
(#) suszitibi válasza Harmonika hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia
Sajnos nem egyre gondoltunk. A haveromnak nem ez a típus van, neki a fehér kapcsolós. Ahhoz van egy kis fémdobozos tápegység. Egy 3 pólusú tuchelen megy a harmonikába. A harmonikán vannak hangerőszabályozók és 6,3-as Jack kimenet. Az nem midi üzeneteket küld, hanem saját hanggenerátora van, hangfrekvenciás hangok jönnek ki belőle.
(#) Harmonika válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia. Sajnálom.. Nincs valami ötleted esetleg? Néztem a honlapod, nagyon jó. Szerintem még fogunk találkozni, bár voltál Tökölön a harmonikafesztiválon, mert én voltam Győrből- akkordeon zenekar.
Köszi szépen4
(#) suszitibi válasza Harmonika hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Emlékszem a harmonikádra, néztük a barátommal, hogy hasonló mint az övé. Azért ne csüggedj, hétvégén találkozom vele, megnézem alaposan, hogy mennyire más, mint a tiéd. Sajnos nem igazán voltak jó konstrukciók, mert sima mechanikus érintkezőket alkalmaznak bennük, a hall szenzorok sokkal jobbak lennének.
(#) Harmonika válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Akkor még nem volt meg. Egy másik zenésztársamnak is ugyan ilyen van. Övét láthattátok.
(#) suszitibi válasza Harmonika hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Szia
Jól gondoltam, az övé teljesen más. Ha meg szeretnéd nézni, fent van az expresszen, éppen árulja, vannak róla képek is. Azon teljesen más csatlakozók vannak.
(#) Harmonika válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Aha. Megnéztem.
Az enyémre nincs ötleted esetleg? Honnét lehetne szerezni olyan dobozt?
Kössz szépen!
(#) Rober_4 válasza Harmonika hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Egyszerűen bosszant, hogy semmit sem találok a csatlakozóról. A kulcsszavak amikkel próbálkoztam: akkordeon, circuits, schematics, stb :nemtudom:
(#) Harmonika válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Hát igen...
Már én is próbáltam mindenhol
(#) suszitibi hozzászólása Szept 3, 2010 /
 
Sziasztok
Dmaster segítségével, elkészült a midis harmonikám prototípusa. Nagyon jól működik, de csak egy midi csatornán. Kérdezem a jobban hozzáértőktől, lehet-e keverni valahogy, két midi kimeneti jelet. Persze vannak erre különféle eszközök, de valami egyszerűbb megoldás kellene. Egy oktáv a 3-as midi csatornán, öt oktáv az 1-es midi csatornán, mindez egyazon midi outon.
(#) Rober_4 válasza suszitibi hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Régebben lehetett venni zeneboltban midi router-féleséget ami két jelet összekevert. Egyébként talán pikkel sem lehet nehéz megoldani a két uart-bemenet összekeverését...
(#) suszitibi válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Köszi, közben utánanéztem. A midi router nem pont az, de van olyan, hogy midi merger, na az kellene nekem. Közben találtam róla rajzot is, de azt is programozni kellene. Gyárilag túl drágák, így egyenlőre lemondok róla, megvárom, míg Dmaster ráér nekem programozni.
(#) Rober_4 válasza suszitibi hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Kösz! Ezen gondolkodtam, csak nem ugrott be, ez a hü*ye név!
(Igen láttam, hogy a router nem az.)
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem