Fórum témák
» Több friss téma |
Az előtolással vigyázz, mert a motorok többsége nem "szereti" a tengelyirányú terhelést.
anno az én "panelfúróm" is azért nyekkent meg, mert egyszerűen elkopott a moci forgórészének vége( a kommutátornál).
Találtam egy 120W-os villanymotrot, asszem régi mosógépben volt talán szivattyú. Valamivel nagyobb, mint az öklöm. Meg lehetne oldani, hogy pl. 12-24V-ról menjen és panelfúrásra használjam?
Szóval úgy gondoltam, hogy kb 10-15W-os legyen? Lehetséges volna, vagy meg sem mozdulna?
hát azt nem tudom
akkus furóval lehet nyákot fúrni vagy nehézkes, pl ic lábait, mert minidrillt nem tudok kapni?
Figyu!
Még nem fogtam a kezemben akkus fúrót, de ha rossz a súlyelosztása, akkkor simán el tud törni a fúró. Én sima fúrógéppel fúrom még mindíg eddig csak 1 fúrószárat törtem el.
Szevasztok!
Jó tíz éve készítettem én is egy panelfúrót. A méhtelepen talált 12v os motorból (ventillátormotor lehetett vmi munkagépben) és a "kgst piacon" vett filléres tokmányból, no meg egy kis nyákkészítési lázból készült. Azóta is remekül működik. Egy kicsit ugyan üt ,de használható erre a célra. Rakok ide képeket is. Hobby: Amig készíted jól érzed magad!!!!
garázsban pakolászáskor +találtam a "körzőtokmányost"
Helló
Amit belinkeltél kapcsolás már próbáltam megépíteni de sose sikerült! Nekem a fúrom egy ablaktörlő motor(BMW-jé ) 24V és a Weller pálka trafójárol megy(egyenirányítva). Ehhez milyen értékű dolgok kellenek?Meg főleg a tranyó névszerint mi az ami jó?(próbáltam már sokkal de nemvolt jó)És a poti tök 8 mien?(lineáris stb...) Válaszotokat előre is kösz nagy segítség lenne!! :yes:
Nah senki semmit???
Naggyon fontos lenne és Nagggyon megköszönném!
Az ablaktörlő motorod áramfelvételét tudod mérni? terhelve és terheletlenül is meg kellene adnod az értékeket. Valószinűleg kapcsolóüzemű szabályzás jönne be a legjobban, igy alacsony fordulaton is nyomatékosabb lenne na meg kevésbé melegedne a végtranyó.
Itt van néhány használható rajz. Válaszd ki a képességeidnek és pénztárcádnak megfelelőt közülük. Az alkatrészek módositásával, tranzisztorcserével nagyobb feszültségre,és áramra is átépithetőek. Egyébként mind a hobbielektronika folyóiratból származik.
Kössz a rajzokat!
Amúgy közbe megméregettem és Terheletlenül: Uválto=25.8V Vegyen=24.8V Terhelve: Uváltó=17.6V Uegyen=14.3V És I=0.6A váltóról és 0.572A az egyenröl. Te melyik rajzot ajánlod ezekhez az adatokhoz?? (ja pufferkondik nincsenek rajta csak simán egyenirányítva)
A legelsőt próbáld ki,úgy,hogy az 555-nek külön tápot adjál max15V-ot. Természetesen a negativokat közösitsd(testeket). A motorra puffer nélkül kapcsold a tápot,sima graetzzal.
Külön tápot?De akkor a 24V-ot hova kössem mert próbáltam már 12-13V-al de nemindult el
Amúgy 24V-al nincs ilyen kapcsolásod?
Az 555-nek a rajzon is úgy szerepel,hogy Ustabil. Ez lehet akár három laposelem sorbakötve a kisérletek idejére. A motorra menő szűretlen egyenfeszültség pedig a +U pontra csatlakozzon.
Az az igazság,hogy az ilyen kapcsolóüzemben működő meghajtások nagyon sok zavart termelnek ami képes megbolonditani a vezérlést,dacára a motorral párhuzamosan kötött diódának. Rosszabb esetben tönkre is teheti a kefék szikrázásából származó önindukciós feszültség a kütyüt. Ezért érdemes a kétféle tápot különválasztani,de a te esetedben még a trafó nagy szekunderfeszültsége is akadály. Nagyon megemelné a puffer a feszt amit utána le kellene 12V-ra csökkenteni. Stabkocka is a határon üzemelne mind a fesz igénybevétel, mind a disszipáció tekintetében. Ezért ha van otthon valamilyen kinai szutyok dugasztáp akkor azt érdemes felhasználni,csak ügyelni kell,hogy a feszültsége ne haladja meg a max15V-ot. Külön stabilizálni nem szükséges tekintve az alkalmazás pontossággal szemben támasztott igényére.
Nah ezt majd vmikor megépítem csak nekem hétvégére kéne a szabályzó mert olyan gyors hogy ráz a fúró mint állat és nemtok fúrni
Szal azért örültem ennek mert ez gyorsmeg van(melléklet) nemtudnád ehhez is megmondani mikkel? (egyébként a te rajzaidat is utánna megépítem mert kipróbáltam 10Wattos ellenállással ami el is füstölt , a fordulatszám jó csak alig bírja átfúrni a panelt )
Helló!
Leírtam a képleet amivel számoltam! Ha be tudod helyettesíteni, és tudod a tranyó béta értékét(datasheetcatalog.com!!), akkor simán kiszámolhatod a dolgokat. Ha nem megy kiszámolom holnapra! Üdv:Kazy
Van nekem egy motorom. 220voltos nem tudom hány wattos nem nagy, nagyon magas fordulatszámmal. Arra gondoltam át lehetne-e alakítani planelfúróvá? Ha igen hogy? A tengely ami kijön a motorból az olyan fél centi és arra megy egy anya. Tudom nem jó ötlet a 220 de majd jól leszigetelem és csinálok hozzá állványt. Próbálkoztam 12voltal is csak nem találtam ideális motort és mindegyiket kinyírtam Ha meglehet valósítani akkor várom az ötleteket
szia!
nem kell leszigetelni azt csak rákötöd a motor házára a földelést és kész is én asztalifúrót használok 380V/500W-os motorral megy és nagyon jó szentem üdv!
De hogy fogassam fel a fúrófejet a motorra? Mert valami ilyen kissebb kávédarálóból van és eléggé nagy fordulatszámú és féleg fog remegni és nem lesz pontos
esetleg képet nem tudnál csinálni róla hogy érthetőbb legyen??
üdv!
Talán később. Van egy másik észrevételem. A ebbe a motorba az indító(ha jó tom )kondin keresztül megy be az áram. A kondiból meg a motorba két kábel meg a 220-hoz és még van egy kábel a kondiból ami a motornak a házához megy azt haggyam ott hogyha én még a 220nál is földelem vagy inkább vágjam le? Este telán tudok majd képet is feltenni.
szia!
hát ez igazából ehez nem értek de semmi pánik majd jönnek a Idézet: és elmagyarázzzák neked hogy mit hogy kell addig szentem ne nyúlj hozzá!„szakértők” üdv!
Ne vágj le semmit!
Ha raksz képet, segítek, de a mechanikai részét, mármint a fúrófej felfogatást szerintem neked kell megoldanod, pl egy esztergályos segítségével.
A mechanika már meg van meg a bekötés is csak még nem próbáltam ki. Majd holnap jelzek ha nem akko elkötöttem valamit
Nempont hozzá vág de fater hozott fém ragasztót :yes: és egy BMW ablaktörlő motorra szépen felragaztotuk a tokmányt és naon jóóó (egyébként ebböl a ragasztóból vmi 3deci kb 10000HUF ezis már kivolt fogyva de volt benne még egy kicsi) Az álványt hozzá találtam otthon ererdetileg is ilyen asztali fúrókhoz van.
Egyébként még a fenti hozzászólásom (motor fordulat szabáélyzás) úgy oldottam meg hogy egy diavetítő trafója hajtja megy és pont jó a sebesség
Ilyen motorom nekem is van. A kondit ott kell hagyni, eltávolítani semmiképpen nem szabad. Leszigetelni persze nagyon érdemes ha nem lesz beépítve. Ha jobban megnézed ez egy szénkefe nélküli, bipoláris léptetőmotor szerű moci. A szemben lévő tekercsek vannak benne sorba kötve, az egyik tekercspár direktben kapja a 230V-ot, a másik egy fázistoló kondenzátoron keresztül. Ennek a kondinak az értéke határozza meg a fázistolás mértékét és így a sebességet, de jobb békén hagyni. Ezek általában ilyen jókora fémezett papír kondenzátorok. Az enyém kifejezetten lassan forog a többi, átlagos kefés, egyenáramú motoromhoz képest, 500nF-os kondival van szerelve. Én is gondolkoztam ilyen panelfúró építésén, de a tokmány felrögzítése problémakörén megbukott a dolog, ugyanis (pontos!) fémmunkában nemnagyon vagyok otthon. A körzőhegy-tokmány nagyon nagy ötlet, de azt se tudtam a motorom tenelyéhez rögzíteni, egy szétkapott csokival sikerült legjobban, de excenteres lett, mivel nem pont egyforma vastagok voltak a tengelyek. Inkább maradtam a nagy falfúrómnál állványba fogatva, mert még a 0,8as fúrószárat is gond nélkül befogja.
Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |