Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   128 / 563
(#) erdgab válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Az áramváltó kör balhés szerintem,korán szabályoz le,valami nem ok.Diódák ,ellenállások ok?Milyen magot használsz ?Meg kéne mérni a max. kimenő áramot és megnézni milyen poti állásnál éri el a maximumot,gyanítom,hogy már a fél helyzet környékén.A poti és környéke a rajznak megfelelő? A főtrafó magja melegszik is,a légrést is úgy adták meg,hogy 0,1mm-ig.Kicsit hosszú a kábel,de attól még működni kéne.
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Az áramváltó tekercset milyen gyűrűre csináltad? Hány menet és milyen vastag dróttal? A poti hány kilós? mérd meg! A poti negativ ágára kapcsolódó 510 OHm nálad mekkora értékű? Mérd meg!
(#) Master_of_the_web válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Az áramváltó PC táp kimeneti fojtó (sárga, egyik oldalán fehér csíkkal) magjára készült. A menetszám 80 menet 0.4-es huzalból. Az áramváltó működik szkóppal nézve ad jelet, azt aznban nem tudom, hogy milyen áramhoz mekkora feszültség tartozik. Ki kéne számolni... A terhelő ellenállás 1.6Ohm helyett 1.5Ohm mert csak olyat kaptam, de elvileg annak inkább emelnie kéne a kimeneti áramon..
A poti 2,5 kilós.A negatív oldalán egyelőre egy 820Ohmos ellenállás van, nem akartam egyből 150A-t kivenni belőle.
Az ellenállás valós értéke 735Ohm a műszer szerint, bár ki tudja mennyire mér pontosan...
A poti felső felső (referencia fesz felőli) oldalán 1.8k helyett 1,5k-s ellenállás van, most vettem észre. Nem tudom miért olyat tettem. Majd holnap kicserélem. Lehet, hogy ez ennyire visszavesz az áramon?

erdgab-nak is válaszolva: A diódák rendben vannak, hiszen korrekt alakú jel volt mérhető tesztüzemben. A magot fentebb írtam. A terhelő ellenállást is.
Amúgy a gyanúd beigazolódni látszik ugyanis a potinak már az elején eléri a maximumot az áram. A poti melletti ellenállásokról is már írtam kicsit fentebb. Amúgy a kapcsolás szempontjából a rajznak megfelelő.
Eddig még nem nagyon akartam a szkópot ráakasztani miközben a hálózati feszről közvetlenül működik, de most rá fogok mérni az áramváltóra meg a vezérlő jelre hegesztés közben is.

Egyébként hogy szoktátok mérni a kimeneti áramot? Az áramváltón mértek feszültséget, vagy esetleg lakatfogóval? Sajnos az én lakatfogóm csak váltó áramot mér.
(#) KissAttila hozzászólása Szept 8, 2010 /
 
Sziasztok. Leirom en is, hogy meddig jutottam:meghajto trafo EE 19-bol keszitve, 0,22 -es drotbol,35 menet szamokkal;meghajto modul jol indul,kibropaltam a ho vedelmet jol mukodik,letiltja az IC-t;megepitettem az IGBT modult is, kiprobaltam az eredmenyek a kovetkezok:a Zenner diodan a feszultsegek a kovetkezok:5,17 es 5.19 volt uresen merve{IGBT helyetesito kondi nem volt beteve},R200, 3W,kb.60 fokos. Ez utan 4,7 nF-os kondival terhelve 5,15 es5,17 voltak a mert ertekek hofok kb.52 Celsius.IGBT-nek IRG4PC50W-t szantam.Sajnos mielott erre a forumra bukkantam, mar megkezdtem az alkatreszek beszerzeset, igy boldog tulajdonosa vagyok tobbek kozott egy par ETD59-es ferit magnak is. Majdnem elfelejtettem, a meghajto FET IRF540, de ugyan ilyeneket tettem, mas hianyaban az IGBT modulra is.
(#) erdgab válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Én sehogy sem mértem kimenő áramot,nincs mivel,csak a sokéves tapasztalatra hagyatkozva "tudom",hogy kb. mekkora áram mehet ki hegesztés közben.Lakatfogóval vagy valami erős söntös műszerrel lehet megmérni az áramot.Szkóppal még rámérhetnél az UC3845 kimenetére,hogy a poti csavargatásával hogyan változik a kitöltési tényező ami nem lehet nulla és nem lehet 50% sem és sehol sem szűnhet meg.Alsó határt nem tudok mondani (talán 10%),a felső viszont 43% már elég.A meghajtó áramkörben is ellenőrizd.Véletlen nem szakadozik az a poti,még ha új is?!Esetleg rossz az UC vagy gerjed.
(#) erdgab válasza KissAttila hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Eddig ok! Segédtáp mennyi?Nem érdemes 12V fölé menni ezzel a kapcsolással mert nagyon melegszenek a 200 ohm ellenállások.Az IGBT modulon nem igazán ok az IRF540,de ha már ott van,biztosan módosítani kell az 1k G ellenállásokat kb. 2,2k-ra,csak méréssel tudod optimalizálni.Az ETD59 magot fel lehet még használni akár egy másik gépben is.
(#) erdgab válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
András,te azt a rajzot keresed,ami alapján Tubi építette az utóbbi gépet ? Az a Colt 1300 rajza.
(#) KissAttila válasza erdgab hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Segedtap 12V pontosan.IRF540 helyett rendeltem IRFD024-et, adatlap szerint ezek jok lesznek. Az ETD 59-et meg fogom tekerni, most,egyelore nem akarok tobbet, erosebbet jo lesz ugy is, hogyha 2,50os palcat el lehet vele hegeszteni. Es ami a legfontosabb: tanulok. Kozben beraktam az IGBT-et , betaplaltam 30V egyennel, egy regi monitor tap trafojat kottem a fo trafo helyere egy szekunderre pedig ket darab 60APU-t utanuk egy kis teljesitmenyu egot.Es:lass csodat,vilagos lon. No most mar egy baratot kell szerezzek akinek szkopja is van a KATT szerinti keslelteteseket kimerni es optimizalni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza KissAttila hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
A késleltetéseket nem optimalizálni kell, hanem minimalizálni...
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Ez attól függ mekkora teljesítményt akarsz?
100 A-ig jó, ennél nagyobb áramerősséghez inkább a 3-3 db! Ha módod van rá, akkor inkább HGTG20N60A4-HGTG30N60A4 legyen 2-2 db! Ezekkel elmehetsz 160A-ig is! A kondi kerámia legyen, lehet ez 4.7nF 1KV-2-3KV is!
(#) kralikandras válasza erdgab hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Köszönöm. nem ez a gép az amit keresek -annak a végén 1+1 teljesítmény félvezető van+1-1 védődióda.
(#) Master_of_the_web válasza erdgab hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Az UC kimenetét már a legelső alkalommal mértem szkóppal, az rendben van, a jel sosem szűnik meg, a poti is oké.
Tegnap végeztem méréseket hegesztés(i kísérlet) közben. Az UC kimenetét és az áramváltót (AZ UC 3. lábát) mértem. Ami feltűnt, az az, hogy az IC szabályoz attól függően, hogy mennyire tartja közel az ember a pálcát. Ez nagyon jól kivehető volt a szkópon. Az áramváltó jele eléggé formátlan, minden periódus olyan mint több szinuszhullám köztük egy nagy amplitúdójú tüskével ami még a négyszög jel fölé is kinyúlik (ivhuzas.jpg). Meg sem közelíti az UC adatlapján lévő jelalakot (műhelyben, kis terhelésről és trafóról járatva sokkal inkább hasonlított a jelalak).
Szóval ami feltűnt az az, hogy miközben valaki hegeszt a kitöltés úgy 40% körül van. Szerintem nem az IC-nél van a hiba. Ha a potit tekergetem, az áramváltó jele egyértelműen emelkedik/csökken (amplitúdó), de az ív semmit nem változik. Gyakorlatilag, mintha valami a trafó után bekorlátozná az egészet egy adott áramerősségre függetlenül attól, hogy mennyi áramot pumpálunk bele a trafóba. A videón majd látni miről beszélek.

Az IGBT-k gate-jét nem mértem működés közben, de ma arra is sort kerítek. Lehet, hogy a meghajtó áramkör rosszalkodik.
A trafó (igazából nem tudom melyik) egyébként üresjáratkor gyenge, de hallható sziszegő hangot ad (mint amikor valahol ereszt egy kompresszor csöve). Maximumra tekerve kicsit sípol is hegesztés közben. Az ív természetesen ilyenkor sem változik.
(A trafón is szívesen mérnék jelet, de sajnos a szkópom max. 250Vp-p feszültséget visel el, osztós mérőfejem meg még nincsen hozzá)

A fojtón 2 menettel kevesebb van, mivel elfogyott a litze...Ez nem tudom mekkora hatással van a kimeneti áramra, ha szükséges újratekerem tömör huzallal.

Készítettem képeket a mérésről és az ívről, illetve videókat is. A képeket most berakom a videót meg majd belinkelem egy későbbi hsz-ben.
(#) Master_of_the_web válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Szkópábrák. Vezérlő jel: 5V/div Áramváltó jel: 200mV/div
vízszintes: 10us/div.
Megj.: Az áramváltó jele mellé felszedett más zajokat is.
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Működik mindkét oldali IGBT-d?
Milyen trafót készítettél?
(#) Master_of_the_web válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Működik mind a két IGBT, mivel, ha egy nem működne egyáltalán nem menne a gép. (ha esetleg nem olvastad a korábbi hsz-em: végül is csak 1-1 IGBT került bele mivel elégnek bizonyult, nem tettem melléjük párhuzamosan másikat)
A trafó E65 -ös magra készült primer 20 menet, szekunder 6 menet. Mind kettő egy irányba tekerve. Hogy jobban elférjen, a szekunder oldalon két sodratot tekertem párhuzamosan, majd a végüket közösítettem. Melegedni nem melegszik vészesen. Hosszabb ideig tartó csesztetés után is megfoghatóan meleg. (ívfogáskor kattanás szerű hangot ad, persze nem erőset, de hallható. Kicsit sziszeg is, max álláson sípol hegesztés közben.)

A fojtó U57 -es magon 12 menet litze huzal. (ennyi menetre volt elég a huzal). A tekercs egyáltalán nem melegszik rajta, a magot nem fogtam meg, de szerintem az sem melegedett.

Majd még ma rámérek a gate jelekre működés közben.

A videók:

Teszt 1
Teszt 2
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Ezt 3.2mm-s pálcával produkálja vagy 2.5-el? Hány volt van az elektróda kimeneten?
Melegedni meg azért nem melegszik semmid sem, mert nincs teljesítmény, ha ezt 2.5mm-es pálcával produkálja!
(#) Master_of_the_web válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Minden pálcával ezt produkálja. A különbség az, hogy a vékonyabb pálca gyorsabban elfogy, de a munkadarabot egyikkel sem olvasztja meg, csak rácsöpög az olvadt pálca. A képeken ha jól emlékszem, épp egy 3,2-es pálcával próbálkoztunk.
Az elektródánál 44V körüli feszt mértem üresjáratban.
(#) mex válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Próbáltad mindkét polaritással leolvasztani az elektródát?
(#) Master_of_the_web válasza mex hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Igen, próbáltam de semmin nem változtat, talán kicsit másképp csöpög a pálca. Sajnos itt amperhiány van.
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
A gate meghajtó trafó utáni fő áramköri panelt szívesen megnézném az alkatrészekkel együtt, arra lennék kíváncsi, hogy mit változtattál meg, milyen alkatrészek lettek módosítva?
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Hát igen ez kb.30-40 A lehet! Nagyon kevés!
(#) Master_of_the_web válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Egyelőre gyorsan itt egy kép. 1-2 óra múlva tudok majd kapcsolást is küldeni és ráérek mérni is. De a kapcsolás ezen része egyezik a maciéval. A diódák SS14 típusúak a FET-ek 20N03 típusúak. Az egyik oldalon smd zenerek vannak a másikon furatszerelt bzx85c13.

meghajt.JPG
    
(#) (Felhasználó 46585) válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Biztos, hogy a trafó jó menetiránnyal van bekötve? A kimeneti diódáknak akkor kell vezetnie, amikor az IGBT-k bekapcsolnak. Vagyis, ha a felső IGBT-re megy a trafó primerének a kezdete, akkor a szekunder kezdete a kimeneti soros dióda anódjára kell, hogy menjen. Másképp megfogalmazva, amikor az IGBT-k bekapcsolnak, akkor a trafó primer kezdetén pozitív fesz lesz. Ugyanígy pozitív fesznek kell lennie a szekunder kezdetén is. Szkóppal nézd meg, hogy így van e. Az, hogy biztos nem fordítottad meg a szekunder tekercselési irányt, nem jelent semmit, ellenőrizd le.
Az áramváltón levő jel abszolút nem jó. Nézd meg, hogy van bekötve, úgy néz ki, hogy a szekundert meg kell fordítani, mert a vezérlőjelhez képest akkor van feszültség az áramváltón, amikor a vezérlőjel nulla lesz, vagyis, amikor az IGBT-k kikapcsolnak. Amit most látsz a szekunderen, az az áramváltó vasmagjának a visszamágnesező feszültsége.
Az kellene, hogy legyen egy 20...30 A-rel megterhelve, fixen és ezeket a dolgokat szépen meg lehet mérni. Tehát, ne hegesztés közben, mert még agyonütöd az IGBT-ket, ugyanis most nem működik rendesen az áramkorlát. Valószínű, a főtrafó is fordítva van bekötve, különben áramkorlát nélkül már elszálltak volna túláramra az IGBT-k. Tehát, először az áramváltót nézd meg. Aztán, ha olyan jel jön ki, mint a katalógusban ( négyszög, kicsit emelkedik e teteje ) akkor fordítsd meg a trafó primerét, vagy a szekunderét.
A felső IGBT gate-emmitter feszültségét csak akkor nézd meg, ha az IGBT-k nem kapják meg a nagyfeszt, mert a szkóp kapacitások miatt könnyen hazavághatod őket. Az alsó IGBT-n bármit mérhetsz, csak a szkóp GND-je a az alsó IGBT emmitterén legyen, ahhoz minnél közelebb. Az áramváltó nem biztos, hogy összeszed zavarokat, de ha a szkóp GND-je túl messze van az áramváltó kivezetésétől, akkor már a szkóp szed össze zavarokat. ( illetve mindenféle egyebet is belemér ) Tehát, a szkóp GND-je az áramváltó szekunderén, a GND-re menő végén legyen, vagy legalább nagyon közel hozzá.
(#) erdgab válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Van még egy ötletem,nézd meg,hogy a végfok megkapja e biztosan a 300V DC körüli feszt hegesztés közben.Az egyik gépem nekem is produkált hasonlót mert elfelejtettem a lágy indító relé vezérlését csatlakoztatni,így nem tudott meghúzni,rövidre zárni az ellenállást (47 ohm/15W),és ezen keresztül kapott csak feszt,természetesen hegesztéskor le is zuhant és csak alig jött ki áram.Maga a relé érintkezői is lehetnek hibásak.Mindehhez még katt írását is vedd figyelembe.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Nem valószínű ez, mert elégett volna szinte azonnal a 47 ohmos ellenállás. Vagy a relé pogácsái, ha nem érintkezik elég jól.
(#) obero hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
T. Hegesztőguruk!

Vettem egy HYUNDAI 80i inverteres hegesztótrafót. Sajnos az égvilágon nem találok róla semmit. A képek elég betegek, de a lényeg kivehető. Kérdésem: lehet ezzel a kütyüvel valamilyen módon alut hegeszteni? Elég hozzá alu elektróda?
Meg ha valaki tud valami bővebbet, kapcs.rajz pl.
és amúgy mi a véleményetek róla?
Ja, a hátulján van egy hűtőventillátor a főkapcsoló mellett.
Otthon a ház körüli munkákhoz, barkácsoláshoz használom.
A képminőségért elnézést.
Kösz előre is.
(#) mex válasza obero hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szevasz.
Ilyen kisteljesítményű invertert nem éri meg venni, a gyakorlatban leolvasztasz vele kettő 2.5mm vastag elektródát és már kikapcsol a hővédelem.
Bevonatos aluelektródát lehet hozzá használni, mivel egyenáramú a kimenet.
Az más kérdés, hogy azzal először meg kell tanulni hegeszteni, mert egy sima bázikus bevonatú pálcához képest macerásabb a leolvasztása.
(#) obero válasza mex hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Köszi a válaszod, igazából nem is számítottam sokkal jobbra,
de ritkán van olyan hegeszteni való, amikor több pálca kell. Olyankor pihizünk
Nagyon aranyos kicsi - 5kg - vállra akasztva is lehet használni. Különben sem tervezek semmilyen vas szerkezetet.
(#) cimopata hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Üdv!

Ide írok, mert itt elég nagy a nyüzsgés.
Van nálam egy plazmavágó és az a problémám vele röviden, hogy bár gyújtásnál van feszültség rendesen (250V) szikra is van rendesen, de amikor kialakulna az ív akkor egyből letilt az áramkör.

Lerajzoltam az áramvédelmét.
Magát a vágóáramot nem ezen méri, azt egy söntön a szekunderen, ez pedig a primeren van kialakítva egy áramváltóval.
A topológia teljes híd, a 2 áramváltó primer a két alsó fet alatt van.
Kimértem már, hogy amikor nyomom a pisztolyt akkor a tirisztor anódján a tápfeszültség van (+24), tehát nem nyit.
De amikor hozzáérintem a fémhez és megindulna a nagy áram, egyből letilt és a tirisztor anódja lemegy 0,8V-ra (maradák feszültségre) és itt is marad kikapcsolásig.
Mivel begyújtott ugyebár.
Namost amit nem értek, hogy a teljeshíd kapcsolgat nem tilt le , a rossz fetek most lettek kicserélve, így nem lehet hibás fet miatt, megjegyzem akkor a kimeneten nem lenne feszültség sem.
Mi történhet a tirisztor és az áramváltó közt ami begyújtja a tirisztort?
Vagy valami nagy áramot észlel?
De mi miatt?
(#) cimopata hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
A benne levő tirisztor már 200uA-től begyújt tehát aránylag érzékeny, ha számít valamit.
Ami előtte van dióda gondolom valamiféle zener, (magasabb nyitófeszt mértem).
Következő: »»   128 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem