Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   57 / 1387
(#) fureszk válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 15, 2007 /

benzin, aceton, körömlakklemosó lehozza a filcet. zsírtalanításra hideg zsíroldó(konyha tisztításakor szokták használni) vagy TN1xx ami direkt nyákokhoz zsírtalanító.(nemtom a pontos típust)
(#) Frankye válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Dehogyisnem jó, csak - szerintem - lassú...
(#) Fery hozzászólása Ápr 16, 2007 /

Sziasztok.
Addig szórakoztam a vasalással / ez a 4. kisérlet /mig végre sikerült egész szép darabot összehozni.
Ahogy én tapasztaltam a tisztitáson és a vasalási időn áll vagy bukik az egész.
Ha alacsonyabb hőfokon vasaltam de jo sokáig Kb 20-25 perc akkor is jo lett, de hiába állitottam magasabb hőre a vasalót az időből nem tudtam lefaragni.
Igen sokáig tisztitottam mire teljesen összefüggő vizfelület alakult ki. Akkor jo, ugyanis ha csak egy kicsit is zsiros marad nem ragad át a papirról a nyomat.

Nyák4.jpg

(#) raron válasza Fery hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Nagyon szép!
Nekem néha fotozással nem sikerül ilyet csinálni.
(#) szabi83 válasza raron hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

nekem biza sikerül :yes: :yes:
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Valóban szép lett! Gratulálok!
Azért én csak maradok a fotózásnál, még ha időben tovább is tart, "finomságban" nem lehet egy napon említeni a vasalásossal...
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Szia.
Tudom, hogy a fotózással igen finom rajzolatot lehet csinálni, de láttad ezen a nyákon a feliratot ?
Ezt se mondanám éppen vastagnak
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Persze! Mondom, szép lett! Azért én maradok a fotónál...
(#) raron válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Letört, vagy ép búrával?

Természetesen, még szép, a döntés a tied.
Egyébként biztos, hogy én is ki fogom majd próbálni.
Azt hiszem én azt fogom tenni hogyha nincs szükségem nagyon finom rajzolatra -- tehát kb 1 mm-es vonalhoz -- elég lesz bőven a vasalás, de amikor már IC lábak között kell elvinnem foliákat, na akkor kell a foto.

Ezt nézd meg, ez az igazi.
Ez az első vasalásos darab áztatás után.
Majdnem elvette a kedvem az egésztől.
De aztán mégsem adtam fel.
(#) szabi83 válasza raron hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

hmli 160W -> ép
(#) gtk válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Ketszer probalkoztam fotozasos nyak keszitessel.
Egyiket foliarol fotoztam 250W lampaval 10 percig..jo is lett de elohivaskor picit tobbet hagytam az oldatban mint mennyi szukseges es ahol vekonyabb volt a lakk reteg ott azt is leoldotta amit nem kellett volna
Mivel papirra jobb minoseget tudtam nyomtatni igy egyet probaltam papirrol is fotozni,elohivni; 18 percet vilagitottam es a minta nagyon jo lett,viszont ebben az esetben is a vekonyabb lakretegnel nem volt elegge meggyozo szinu a vezetosav.
Igy ezt is lemostam..

Kerdesem lenne:

A pauszpapir a rendes papirhoz viszonyitva milyen?Atlatszobb?Muanyagos?

A vasklorid mennyire oldja az elohivott lakkboritast (P20) ?
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Nekem rendszeresen ilyen lett... :hehe:
(#) Frankye válasza gtk hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

A pauszpapír a normál papírhoz képest átlátszóbb, de nem annyira, mint a fólia. Kb. a kettő között félúton. Valamivel (pár perc) hosszabban kell megvilágítani.
A vasklorid ugyan úgy nem marja (oldja) a lakkot, mint a hiperolos marató.
A lakk trükkje, hogy egyetlen, nem túl vastag, de összefüggő felöletet képezzen a nyers lemezen. Akkor jó, ha kiscsit zöldes-lilás árnyalatú bevonat keletkezik, amin még éttetszik a lemez rézbevonata.
Sok függ a lakk minőségétől (magyar lakk trágya P20 ), az előhívó töménységétől (gyári előírás a hívón trágya , 1:4 - 1:2 arányban higítva használom, szemre, nem pontos méricskéléssel), és azon, hogy ne áztasd az előhívóban a fotózott lemezt, hanem ecsettel finoman (!!!) dörgölgesd. Ha ezeket betartod, nem lehet elrontani. Ja, és a világítási időt ki kell kísérletezni. Nekem a 16W-os HMLI (persze ép búrával!) kb. 12-15 perc idő alatt világítja le a pauszpapíron át.
(#) gtk válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Koszonom valaszod!

Van egy kis gond ujra,legyszives adjatok tanacsot!:help:
Nem tudok pauszra nyomtatni,mindig becsipi.Rendes papirnal nincs ilyen gond.
Melyik tipust allitsam pausznal:
Ezek vannak:
bond, cardstock, envelope, heavy, labels, plain, rough, thin, transparency.
(#) Frankye válasza gtk hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Szívesen!
Szerintem a transparency-re állítsd, de ha úgy is begyűri, akkor nincs más, mint kísérletezni...
Fontos, hogy a nyomtatás előtt az összes többi papírt vedd ki, csak a pauszt tedd a lapadagolóba! (Nekem is szórakozott már ilyesmi miatt.)
(#) m.joco hozzászólása Ápr 17, 2007 /

Panelfúrót nem tudok venni, ahelyett megfelelne egy akkus fúró panelfúráshoz? Valakinek valami tapasztalat?
(#) raron válasza gtk hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Vegyél a nyomtatódba (lézer v. tintasugaras) való kivetitő-fóliár és a nyomtatót állitsd transparency-re.
(#) maTaKee válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

mefelelne csak az eltöri a 1mm -es fúrószárat! :yes:

meg azt nehezebb fogni mint egy kis panelfúrót (szerintem)
(#) m.joco válasza maTaKee hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

de miért töri el, erőset ránt vagy mi?
(#) Ricsa válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Nem, semmit nem csinál. Csak az a gond vele, hogy egy jobb panelfúrónak 3-4 ezer / min a fordulatszáma, míg egy aksis fúrónak, csak 500-600 / min. Hasonlítsd össze . Mivel lassú, te meg ugye nyomod, meg a gép súlya, kicsi férrecsusszanás, és már törik is. Amikor elkeztdtem panelokat gyártani, akkor ezzel szenvedtem 2 hétig, és ha hiszed ha nem 26 db fúrószálat eltörtem. Rászántam a pénzt, és vettem panelfúrót, így addig bírja míg el nem kopik. Nekem ez a tapaszatlatom.

Hát ha mindenképpen ez marad, akkor cask azt javasolnám, hogy a fúrót fogasd be valamibe. Pl.: satu. És így talán nem nagyon fog törni a fúrószál.
(#) Müszi válasza Ricsa hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Én kb. 6 nyákot készítettem 1mm-es fúróval(még nem tört el), és rendes nagy villanyfúróval. ha akksis fúród van nyugodtan használhatod, nem fog eltörni.
Nehogy végy másikat!
A Trükk: nem szabad nyomni erőssen!
Én satuba fogom a nyákot (a rézfólia felém néz) és a likaknál fúrok!
(#) isamisa válasza Ricsa hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

26db?
váááháháá ha ha
Na az még nekem is sok, pedig én is törtem már egy párat.

A kis minidrillel ilyen probléma nicsen. És van olyan ólcsó mint egy ólcsó aksis fúró. Igaz nem helyes ahogy most mondom, de ilyen anyagnál nem gond. Ráteszem a furót a panelra, és egy pillanatra bekapcsolom a minidrilt, Mire felpörög, már le is álítottam és kész is a lyuk. Ha állandóan pörgetem akkor nekem gyakran elmászott a pontos helyétől.
igaz már egyszer cseréltem a kapcsolóját mert az behalt. De hogy menyit kibír egy ilyen szutyok is. Nem semmi.
(#) gtk válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Koszi.

Kozben kiserleteztem,elment vagy 4 db pausz.
Az utolsonal kitalaltam hogy ragasztok ala egy vezetopapirt,igy a nyomtatas mukodik 99% -os lett.Volt egy picike nyomtatasi hiba.
Ujra fotoztam 13 perc 250W-al(letort bura),mikor elohivtam helyenkent nagyon vekony volt a reteg.
Arra gondolok hogy tul hosszu volt a levilagitasi ido es elegette.Lehetseges?
Most ujra fujtam,holnap probalkozom 10 perccel..
(Huu de hosszu lett ez a modszer...)
(#) m.joco hozzászólása Ápr 17, 2007 /

5000-es percenkénti fordulatszámú panelfuró elég erős, 12voltos?
(#) szabi83 válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

terhelés alatt lehet 0 a fordulata

mihez képest erős?

gyári minidrill-re 18 000 rpm-et írnak :yes:
(#) m.joco válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Ez lenne az, gyári, és 6000-es fordulatú csak elnéztem.
http://www.webshop2.hu.hu/adathalmazok/1/10103/10103.jpg

12VDC
6000RPM
Panelfúrásra akarnám használni, szerinted nekem megfelelne, mint amatőrnek?
(#) Frankye válasza gtk hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Jó módszer a vezetőpapír, bár - mondom - nekem nem volt vele gondom soha... Minden trükk nélkül, simán nyomtatott a pauszra a nyomtató.
A 250W-os, letört búrájú lámpával a 13 perc nagyon sok! Mondom, a 160 W-os lámpával (ép búra) volt 12-15 perc nekem. Neked jóval kevesebb idő elég a levilágításra.
(#) Rag hozzászólása Ápr 18, 2007 /

Sziasztok!

Próbálgatnék egy egyszerű kapcsolást, de megakadtam mert a szükséges IC már nem kapható és az új/helyetesítő meg SMD.

Kellene nekem néhány (pl 4 darab) 28-pin SOIC-ról sima DIL-re átalakító.

Meg lehet ezt egyáláltalán házilag megcsinálni?

Esetleg valaki ellenszolgáltatásért csinálna nekem?

Köszönettel:
Rag
Következő: »»   57 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem