Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   12 / 42
(#) bladzser2 válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Valami rosszat mondtam?
(#) shalafi.66 válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Hangsugárzókkal kapcsolatban itt találod az alapokat: subvoice
(#) shalafi.66 válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Lehet, hogy nem ártana neki egy új membrán.
(#) shalafi.66 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Nagyjából 100 literben érzi jól magát, 40Hz-es hangolással az alsó határ 55Hz körül lesz.
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

.....Eppen jo lenne . a "mai" 500W az ugy 50-60 W-ig birja szusszal. Metgfigyelesem alapjan el kel osztani 10-el minden ilyen fantazmagorias Watt erteket hogy kb. a valosaghoz jussal......

Bocsanat.

Tevessen van gepelve az elobbi hozzaszolasomban es nem vettem eszre mikor feltetem ....tehat 1/10 aztan atfogalmaztam es ott maradt az egyes igy 110 lett a szamertek de ott 10-es szam kell szerepeljen,
(#) walter válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

B..nagy, 467 l-es reflex, de inkább zártra jó az 228 l
(#) shalafi.66 válasza walter hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Nemnem. Kettővel ezelőtt leírtam, mi kell neki.

Illetve, zárt doboznál, ha 0,9 jósággal számol, akkor fa 63 Hz és 105 liter
Az előbbi 0,7-es és 60Hz fa-nál.
(#) walter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Te tudod.
(#) peter1995 válasza walter hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Akkor 100l körül.?

Az szerintem (szerintünk) Jó lehet, zárt dobozban.
Kicsit magas az fa, szerintem. Ízlés dolga
(#) peter1995 válasza walter hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Okés.Esetleg valami méreteket tudnátok mondani.VAgy esetleg ha valaki már készített közűletek ilyet és van róla egy képe azt megköszönném.

Nem. 100 liter b-reflex, ahogy írtam, 40Hz-re hangolva.

A programnak gőze nincs arról, hogy melyik hangszórónak mekkora a megfelelő dobozméret-hangolás. És azért nincs, mert nem erre tervezték, illetve nincs olyan képlet vagy függvény, ami meghatározná ezt.

Nem ízlés dolga, hanem a józan észé, ésszerűségé.

Ui. az előzőekhez: a Vas szintén nem a szükséges doboztérfogatot mutatja, önmagában nem sok köze van hozzá.

Szélesség 47 cm, magasság: 76cm , mélység 30 cm.
És vattával töltsd ki a belsejét- szerintem.
(#) shalafi.66 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Ha csak 150Hz alatt használod, kb. lényegtelenek az oldalarányok, nem ez a fontos, hanem a masszív merevítés, ekkora doboznál több keresztmerevítő is kelleni fog, ha valami értékelhetőt szeretnél hallani mélyben.
Mivel b-reflex doboz, és nem akarjuk rontani a rezonátor jóságát, csillapítóanyagra valószínűleg nem lesz szükség, de végső esetben akár ezzel is hangolható a mélytartomány.

Ui: mivel nem folytattuk a 100 liter után, ezért eddig nem írtam, de kb. 20%-kal nagyobb dobozra van még lehetőség, a lengőrendszer és T-S arány ennyit még elvisel, valamivel kisebb terhelhetőség (~180W), és kb. 5Hz-el alacsonyabb alsó határ várható tőle
(#) walter válasza walter hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Akkor mire tervezték?
Egyébként nem akarok vitába menni.
Nekem a saját tapasztalatom szerint nem számol vad dolgokat, mikor először használtam, átszámoltam a képletekkel és az eredmények elég jól egyeztek. Készítettem zárt és b. reflexet évek óta hallgatom szerintem nem rossz.
De... nem vagyok a tudora, a tapasztalatom osztottam meg.
Egyébként tökéletes hangdoboz ... hát?
Nem hallottam azokat a sok milliósakat, talán nem tudom.Talán jobb összehasonlítást egy kitűnő minőségű fejhallgatóval lehetne eldönteni, melyik hangfal mit tud, ezt beleértve írtam a méreteket is.

Ha nem titkos , mivel számoltad ki a b reflex méretét?

Vagy titkos?
(#) walter válasza karpi hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Milyen igaz!
Sokan nem tudják,hogy egy 3 dB-el érzékenyebb hangszóró annyit jelent, mintha megkétszerezték volna az erősítőjük teljesítményét.
Minek kell 1000W? (Sok süket öreg lesz köztük.)

Persze, akkor lesz 3dB-vel több a max. hangnyomás a +3dB érzékenység esetén, ha a terhelhetőség azonos marad.
És persze minél érzékenyebb egy hsz, annál rosszabb mélytartományban, szóval minden alkalmazáshoz más arány kell. Egy autós, zárt dobozos hangszórónál a viszonylag alacsony érzékenységet ha mással nem, a terhelhetőséggel kompenzálni kell.

Nem titkos, de nem bújom percenként a fórumot.

A BB6-tal modellezek, de teljesen mindegy, melyik programot használom, pontos (azonos) bemenőadatokkal egyformán számolnak. A programokat arra készítették, hogy ne kelljen egy doboz miatt 10-20 A/4-s oldalon át számolni. Megmutatják vizuálisan a 300Hz alatt várható átvitelt és a hangszóró viselkedését egyéb szempontok szerint, az általad bevitt adatok alapján. De az adott helyzethez-hangszóróhoz-korlátokhoz-egyéni igényekhez megfelelő dobozt nem tudják kiszámolni, mert az gondolkodás-mérlegelés nélkül nem megy, ahogy korábban is írtam, nincs rá képlet, vagy függvény. Szóval a programok csak segítik a munkád, helyetted nem gondolkodnak.
(#) Maymax válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Én is két utas rendszerre gondoltam. Az inkább a kérdéses hogy milyen márkát lenne érdemes választani.

Jó bocs,ha sürgetésnek gondoltad.
( Logaritmussal számolva 2X-es erősítés (teljesítmény) 3dB. ) Ebből gondoltam.
(#) karpi válasza walter hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Ez hosszu mese .

A gyarto cegek ha nem is de a forgalmazo a penzbefektetok hozzak a reklamot .
Szoval a zenei dinamika ha csak szuken vesszuk 40dB ..a 100dB-es szimfonikus zenekeri dinamikahoz kepest karikatura .

Akkor jotek az elso iemerteto magyarazatok a HiFi korszak elejen .Igy valahogy kiderult hogy 1000W kellene othon a szobaba hogy valamit is megkozzelitsunk a legalabb 40dB -es zenekari /zenei dinamikat.

Igy aztan az is igaz hogy nem duborog a szimfonikus zene allandoan a maximalis hangerovel csak "pillanatnyi" urasok vannak...ekkor kell az 1000W .

Akkor megjelent a "Sinus Power " ( ami kesobb RMS lett) es a "Music Power" .
Igy aztan megjott a versenges a cegek kozott ezekert a "plus" wattokert /
Persze a koznep azt hiszi meg most is hogy a komprimalt duborges a zene es ehez kel a sok Watt.

Erre megjelentek a kazettas magnok kicsit nagyobb dobozba es rairtak a cegek hogy 2 x100W ...2 x 400W es amit csak akart a vasarlo .

A kodosites persze folyamatossan mukodik tovabb szeles egy interneten is...

A komoly cegek is kenytelenek beszalni a dologba de ezek aztan tudomanyos san akarjak kimagyarazni az "felfujt' ertekeket.
Es jon az ujfajta meresi modszer ..ami majd igazolja hogy milyen nagyereju hangszorot gyartanak ...es huu de jo.

Csakhogy ha megnezzuk az SPL diagramot kicsi betukkel oda van irva ( egyes komolyabb cegnel )
hogy minden eredmeny 1/10 P -re van adva!

Egyesek odairjak a Power Compression"-t is ami azert jelentos -3dB maximalis eron !

Szoval egy 1000W-os hangszoro maximumon 500W-al mukodik ,Igy az SPL esik 3dB-t.

Ha most a meresi eredmenyt , az elsot ami az 1000W-ot adta amit egy rovid impulzus sorozatal ertek el ( mert allitolag ez kozeliti meg a zenei programot ..hehe ).Szoval rovid impulzuson 1000W a terhelhetoseg .De 2 perc Sinus jellel jo ha kibir 100W-ot maximalis erot es ebbol ! a power kompresszio leszed meg 3dB-t.

De ugyanezt kommersz okokbol at lehet magyarazni ...
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Lemaradt a vegszo ! ( frisiites jott a Firefox-nak gondoltam had csinalja erre "Restart"-ot csinalt a vegen,)

Az eszmekocogtatas vegen az 1000W-os hangszoro jo ha 50W-ot ( elektromos ero) kibir huzamos terheles alatt.
a sajat ! szuk hangsavjaban.

A szuk hangszav ,amirol elfelejtettem irni .

Ugyanis a szelesavu hangszorokra a torzitasok elkerulesehez csak kisebb ero adhato .

Bejott a tobbutas PA rendszer kulon savonkenti erositovel is ahol szuk savban egy hangszorobol a "maximalisat" csavartak ki egy bizonyos megengedheto torzitassal .Ez is a kezdete volt a Watt a terhelhetoseg haborunak.

Ebbol aztan mit ertsen a retegnezo ? Nem iskiserte figyelemmel a valtozasokat aki valamenyire figyelte az is legtobb esetbe csak a fejlodes eredmenyenek velte .
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

"Át lehet magyarázni", és kell is, mert ez így teljes összevisszaság, félinformációk halmaza, mintha magad sem értenéd, mi a valós helyzet.

Az elektromos kompresszió nem 3dB. Ez marhaság, teljesen hangszórófüggő a dolog. A jelenségről érdemes tudni, hogy folyamatos terhelés mellett, hosszútávon jelentkezik, a lengőcséve és mágneskör melegedése hozza magával, és általánosságban PA hangszóróknál maximális terhelésen, nagyjából 5-7dB körüli értékkel lehet számolni. A cséve hűtéséből (termikus ellenállás), várható disszipációból viszonylag könnyen számolható.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy 1000W-os hangszóró csak 500W-on működik, azt jelenti, hogy az 1000W-os hangszóró egy adott terhelésen ennyivel kisebb hangnyomást produkál (ref. érzékenységben megadva), ehhez mérten gyengül az elektromos oldal, torzul a mélytartomány átvitele.

Idézet:
„kenytelenek beszalni a dologba de ezek aztan tudomanyos san akarjak kimagyarazni az "felfujt' ertekeket.”
A valóságot nehéz "kimagyarázni tudományosan". A hangszórók mérésének vannak érvényes szabványai, az átvitel, és terhelhetőségmérések ezek alapján történnek, szinuszjellel (ami nem egyenlő az RMS értékkel) nem vizsgálják a hangszórót, korlátozott (a frekvenciatartománynál megadott) spektrumú 6dB crest faktorú zajjal történik a mérés, és az eszerint megadott terhelhetőségértékek folyamatosan tarthatók. Zenei terhelhetőségnél a helyzet hasonló, de 9dB a cr. f. és természetesen ezeket az értékeket egyeztetni kell a mechanikai korlátokkal, ajánlott dobozzal-felhasználással is. Így a valóban az ajánlások szerint mért értékek jól mutatják a hangszóró képességeit, sőt amíg nem torz a bemenőjel, megfelelő technológiával készült lengőcsévék akár a névleges érték többszörösét is képesek kezelni. A marketing-adatok természetesen más elbírálás alá esnek, de ezeket az esetek többségében könnyű kiszűrni.

És ez nem "mese", de még nem is olyan hosszú, csak néhány lényeges pontra kell figyelni.

Idézet:
„Az eszmekocogtatas vegen az 1000W-os hangszoro jo ha 50W-ot ( elektromos ero) kibir huzamos terheles alatt.”
Ennyi erővel nézhetnéd egyenáramon is, de nem sok értelme lenne, mert a hangszóró nem kávéfőző, vagy vasaló, nem fűteni akarjuk jó esetben.

Egyébként a terhelhetőség egy átlag felhasználónak a leginkább lényegtelen adat, amit csak megadhatnak egy hangszóróról, az esetek többségében a figyelmet inkább érdemes a valóban fontos adatokra-paraméterekre koncentrálni.
(#) shalafi.66 válasza Maymax hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A H2000-nél találsz elfogadható áron mélyközepet, és a HA22-es mélyközepekhez magashangszórót is, pl. a náluk kapható DX25 még nagyjából megfelelő egy kompenzáló mágnessel.
(#) walter hozzászólása Szept 10, 2010 /

Üdv!

Lenne egy kérdésem,egy kis segítséget szeretnék kérni.
Létezik tudtommal a csillapított hangsugárzó.
Ez a zárt és a basszusreflex közti doboz. A zárt dobozt furatokkal hangolják be, csillapítást így állítják a hangszóróhoz. Előnye hogy nem olyan kritikus a beállítása mint a b. reflexnek, és kisebb a torzítása a, mert nincs nagy mennyiségű levegő a kis lyukakban úgy, mint a reflex csőnél. (Tudomásom szerint)
A kérdésem műszeresen hogyan lehet hangolni az ilyen dobozt.
Lehet-e úgy,hogy a hanggenerátor és a hangfal közé soros ellenállást teszek, ez után a hangfalcsatlakozóin feszültséget figyelve a frekvenciát addig változtatom, míg a rezonancián a legmagasabb érték megjelenik (mindezt zárt doboznál). Ezután következne a furkálás a dobozon, annyi furatot készíteni,hogy az előbbi rezonancia púp eltűnjön az fa- környékén, kisimuljon?
Vagy milyen megoldás a helyes?
(#) walter válasza karpi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Igen sok a kínai gagyi, és sok a "veréb"
Ez a hangszóró adat hamisítás már nagyon régi keletű. SAL mély-középpel jártam meg már nagyon rég, készítettem a gyártó TS adataira egy dobozt, .... gyatra hangja lett! Megmértem a TS adatokat amennyire ezt (házilag pontosan lehet), köze nem volt a gyári értékekhez, (azért akkora mérési hibát házilag sem lehet elkövetni) A vigasz, viszonylag nem volt drága.
"SAL-t se ér" Azóta inkább drágább,de megbízhatóbb gyártótól veszek,ha kell, ilyen a VISATON is szerintem ár-értében jó.
(#) shalafi.66 válasza walter hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A furathangolt mindenben megegyezik a sima b-reflexszel, a hangolás menete is hasonló, a hangszórón mért T-S paraméterekből modellezve el lehet jutni egy adott helyzethez megfelelő dobozmérethez-hangoláshoz.
Legfeljebb a furatok anyagvastagsággal egyenlő, tehát korlátozott hossza okozhat problémát azzal, hogy a megfelelő hangolási frekvenciához túl kicsi keresztmetszet tartozna.
Következő: »»   12 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem