Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Na erre nem gondoltam. Az ilyen mikrokapcsolók ezek "nyomógombos" kapcsolók? Vagy van ilyen fajtájuk?
Hello!
Miért nem teszel, egy mikrofont. Nem kell beleberhálni a telefonba. üdv! proli007
Köszönöm! Tehát akkor mindegy hány V-ról megy,10K-s ellenállás kell?
Szép napot! A kérdés az lenne,hogy ez a kapcsolás hány V-ról üzemel.
Máté.
Sziasztok! Nagyon fontos lenne, hogy egyenáramból váltót csináljak. Aki tud ehhez egy kapcsolást kérem segítsen! Előre is köszi!
Amit te keresel, az egy inverter.
Ezt keresem, köszönöm, de ami 12v dc-ből 12v ac-t csinál. Nemkell 220.
Ha nem kötsz a kimenetére trafót, akkor ott 12V váltóáramot mérhetsz.
Értem, akkor csak az ic-ig kell megépítenem nem? Úgyis autóakkuról menne...
Nem, egyedül a transzformátort kell kihagynod, a tranyós rész is kell még.
Mocsáss meg, de miért kell az?
Mert az IC kimenetéről elég kicsi áramerősséget tudsz kicsikarni.
Áhá, ezt szomorúan hallom. Semmi kedvem nincs az egészet megcsinálni, na mindegy én bajom. Köszi a segítséget
Köszönöm válaszod! Ha majd egyszer megépítem,megírom milyen lett!
Máté.
Hello. Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom megállapítani multiméterrel, hogy melyik végfoktranzisztor rossz az erősítőben. Gondolom a hFE állásban, de hogy? És mást birok még rajta mérni?
Célszerű kiköni az áramkörből, és dióda-vizsgálóval végigmérni, ahogyan skory leírta a linkelt oldalon.
Ha a dióda teszten átment, akkor lehet hFE-t is mérni. Én csináltam egy adaptert a multiméterhez, amin 3 csipesz lóg, és azzal lehet nagy alakú tranyókat mérni. Az adapter 3db ellenállás-láb egy pici tüskesorra forrasztva, hogy meghosszabbítsam a tüskesor lábait, ez van a multiba dugva, majd rövid vezetéken a csipeszek.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Igen ezt tapasztaltam. Attól nem lehet hogy be lett fújva a dinamó hideg zsíroldóval?
Köszönöm. Akkor megvan miért volt ez a jelenség.
Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogyha egy 200mV-os méréshatárú műszerrel 20A-ig akarok mérni akkor a méréshatárát 2V-ig vagy 20V-ig kell kiterjeszteni? Mert ugye alaphelyzetbe(200mV) úgy mér 2A-ig. Vagy rosszul gondolom köszi!
Szia!
Rosszul gondolod. Olyan söntöt kell berakni az áram útjába, amin a kívánt áramon 200mV esik(ohm törvénye). Ez 2A-es méréshatár esetén 0.1 ohm, 20A-es méréshatár esetén 0.01 ohm.
Elnézést rosszul fogalmaztam. Szóval az áram útjába egy 0,1ohm-os ellenállás van és az azon eső feszültséget egy osztón keresztül nézem. ÉS így a méréshatárt 2V-ig vagy 20V-ig kell kiterjeszteni, ahhoz hogy 20A-ig tudjak mérni?
0.1 ohm esetén 20A-nél 2V fog esni az ellenálláson, a műszert is 2V-ra kell beállítani(egy a tízes osztó).
Viszont ez nem feltétlenül járható út: egyrészt a műszeren 2V esik 20A-nél, ez kisfeszültségű méréseknél gondot jelenthet. Másrészt a söntön 2V*20A disszipálódik, ez egyenáram esetén 40W, a söntödet ilyen teljesítményre kell méretezni.
nem tervezek 20A-t mérni maximálisan 2,5A-t, de itt ugye már kicsi a 2A-es méréshatár átkapcsoni meg nem akarom ezért kell 20A-ig kiterjeszti csak nem tudtam eldönteni, hogy a műszert 2V-ig vagy 20V-ig kell kiterjeszteni de mostmár értem, hogy 2V.
Köszi a választ
Kevés vagyok a keresőhöz, nem jutottam eredményre. Viszont a google hozott:
http://fulkenszio.n1.hu/ Mit gondoltok erről a kapcsolásról? Van két doboz kitermelt kondenzátorom, kaptam is ismerősöktől. Ezeket szeretném szétválogatni, melyik jó, melyik kuka. E célból megfelelő lenne a szóban forgó kapcsolás? Köszönöm!
Hi Mesterek
Szeretnék segítséget kérni az ultrahangos egér/rágcsáló riasztó "építésében". A hangsugárzóval vagyok bajban. Mivel a HE-ről fogok rendelni így onnan néztem ki 3db piezo hangszórót. Szerintetek melyiket érdemes vagy mit lenne érdemes rendelni az ultrahangos riasztóhoz, akár más fajta/típusú piezo ist. Én ezeket néztem ki: 123 Segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |