Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor hasznosítása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) puli122 hozzászólása Aug 9, 2008 /

Sziasztok!

Kezdő vagyok és ezért kérném a segítségeteket.
Van egy rossz laptop aksim, illetve szerintem csak az elektronikája rossz. hasznosítani szeretném mert ez egy elég nagy teljesítményű litium ion aksi. Arra gondoltam hogy mivel a fesz. érték nagyábol megegyezik az aksis fúróm akkujáéval, ebből csinálnék abba egy pótot. De ha ez nem lehetséges akkor is szeretném valamire hasznosítani. Ehez kellene a segítség.
(teszek föl egy képet róla)
Előre is köszi!

aksi.jpg

(#) Braf válasza (») Aug 9, 2008 /

Ha nem vagyunk tájékozottak a témában akkor jobb nem hozzászólni mint hülyeségeket mondogatni!

Ezek nem AA méretűek és még csak nem is 1,2V -osak hanem li-ion 3,6-4,2V és kb. 2x akkora mint a AA méretű akkumlátor.
(#) Ricsi89 válasza Braf hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

de szerintem meg ha li-ion aksi és sorba van kötve az egész, akkor kicsit sok a a feszültség, nem? 8X3,6V=28,8V. Az szerintem egy kicsit sok egy laptopnak. Általában négy cellás aksik szoktak benne lenni, de ez meg 8 cella.
(#) puli122 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Hát erre az aksi "kötegre " az van irva hogy: Li-Ion Batteri pack, Rating: +14.8V 4400mAh. Igazából engem az érdekelne hogy akkor ez most cellánként menyi feszt, jelent. Mert ahogy nézegetem nem csak sorba vannak kötve hanem párhuzamosan is, gondolom az áramerősség növelése miatt. De lehet hogy tévedek. És az is érdekelne még hogy hogyan tudom ezeket a későbbiekben tölteni. Szerintetek a töltésben szerepet játszik az aksiban lévő elektronika, vagy csak egy megfelelő feszültségű táp kell ?
(#) Ricsi89 válasza puli122 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

ha párhuzamosan is van kötve, akkor úgy már érthető a dolog. Szerintem le kellene hajítani róla az elektronikát, és építeni hozzá egy egyszerű töltő áramkört.
(#) titi válasza puli122 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Hali!
Ezek szerint egy cella 3,6V-os, 1100mAh-s.
Cellánként esetleg telefontöltőt használva lehetne tölteni....
(#) Moderátor hozzászólása Aug 9, 2008

zoli15 és kornel!

Ajánlom nagy-nagy figyelmetekbe Braf hozzászólásának első felét, miszerint:

Idézet:
Ha nem vagyunk tájékozottak a témában akkor jobb nem hozzászólni mint hülyeségeket mondogatni!

Ennek megfelelően az önkéntes moderátoros, illetve a teljesen abszurd hülyeséget közlős hozzászólásokat töröltem.
(#) puli122 hozzászólása Aug 9, 2008 /

Amúgy van még egy hasonló kaliberű aksi is (kép mellékelve) csak valamivel kevesebb feszültséggel megy 11.1V. De ez csak 6 cellás.
És találtam rajta egy hőérzékelőt. Legalábbis azt hiszem hogy az. Ezt is jó lenne fölhasználni, például a gépemben mérném vele a hőmérsékletet, csak erről aztán végképp fogalmam sincs hogy hogyan lehetne, vagy hogy milyen kapcsolás lenne jó hozzá már ha lehetséges egyáltalán.
(#) Norberto válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Nem mind szokott sorosan összekötve lenni! Csak a felük, így kijön a 14,4 körüli kapocsfeszültség. Ami viszont pont jó a laptopoknak, a nagyrészük ilyesmi feszültségről szokott működni.
(#) Norberto válasza puli122 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Ezeket semmiféleképpen nem egy egyszerű sima tápegységre való rádugással tudjuk tölteni! Ez már komolyabb technológia, mindenképpen szabályzott töltést igényel, ergo elektronika nélkül nem lehet megúszni.

Tehát ez nem olyan, hogy ráteszed 10-12 órára, hadd pihenjen addig egy tápegységen.
(#) puli122 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

És esetleg tudsz példát töltő áramkörre ? Amit meg is lehet építeni.
(#) Braf válasza titi hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Régebben nézegettem ezt az ic-t li-ion / li-poly töltésére (cellánként) mert van itthon pár darab bár nem lett belőle semmi. MAX1811 Li+ Charger Ez 1 cellát tud tölteni 100/500mA áramerősséggel.
(#) Ricsi89 válasza Braf hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Én épp ilyennel csináltam meg a töltőmet. nagyon jó kis IC ez, csak jól szűrt táp kell hozzá. Egy telefon töltőjére kötöttem rá, de nem volt rendesen pufferelve és nem akart rendesen tölteni. Rákötöttem egy 1000µF-os kondit és rendesen tölt.
(#) Ricsi89 hozzászólása Aug 9, 2008 /

Ha az itt lévő kapcsolást nagyobb bemeneti feszről járatnánk akkor lehet be lehetne állítani nagyobb feszre is, nem? Mivel Puli122 aksi packja 4 cellás, ezért 16,4V feszre van szükség.
(#) zenetom válasza puli122 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Én telefon Li-ion akksiból csináltam zseblámpát 3 párhuzamba kapcsolt magasfényű fehér LED-del meg persze előtét ellenállattal. És nagyon jól működik. 3,7V, 1000mAh-s
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Én is valahogy így gondoltam. A kapcsolás úgyse nekem kell, hanem puli122-nek. csak gondoltam felrakom, hátha kilehet belőle indulni. de akkor jó lesz.
(#) puli122 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Akkor szerintetek egy sima táppal semmi képpen nem lehet ezeket tölteni ? És a hőérzékelő felhasználásáról nincs valami ötletetek ?
(#) Ricsi89 válasza puli122 hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Helló
Lehetne tápról is, ha van áramkorlát benne. de ahhoz tudni kellene az akkupack kapacitását is.
(#) ecostar válasza puli122 hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Ha jól láttom ez egy Asus laptop akku pack, a gépbe mit csinál? Pontosan ilyen cellák hasznosítását én is terveztem már csavarhajtóba alkalmazni de eddig még nem történt meg, a körülményes töltés miatt is, valamint én úgy tudom hogy a lítiumos aksik nem szeretik a hirtelen nagy áramú terhelést, ezért szerintem nem lenne hosszú életű. Ez a típusszám ICR18650-22E azt jelenti hogy 18mm az átmérője 65,0mm a hossza és egy cella 2200mah mivel párhuzamosan vannak így jön ki a 4400mah
(#) puli122 válasza ecostar hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Igen, jól látod ez egy Asus laptopaksija, a gépben pedig semmit nem csinált. Tehát mintha ott sem lett vona.
(#) Format c válasza puli122 hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Helló! Kezdő vagyok, de ha semmit nem csinál, akkor lehet hogy a vezérlő panelon egy SMD biztosíték kiégett és azért nem látja a laptop (a compaq armada ezt csinálta!). Régebbi laptop akkujánál az elektronikát rajtahagyva csak tápot adtam neki és az elektronikája szabályozta a töltést, a panelon lévő SMD fetekkel. Lehet hogy hülyeség, de talán érdemest megnézni/megpróbálni!
Üdv Format c
(#) puli122 válasza Format c hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Hello! Lehet abban valami amit mondasz. ki is próbálom, jó lenne ha a saját elektronikájával tudnám tölteni.
(#) Format c válasza puli122 hozzászólására (») Aug 22, 2008 /

Ok. De akkor ird meg hogy jó-e!
(#) blaci86 hozzászólása Szept 13, 2008 /

csokolom csokolom. laptop akkuval van nekem is gondom. vagy egy albacompom, amibe az új aksi kicsit drába lenne. 27000. viszont ingyen szert tettem egy dell d600 as aksijára, ami 3 órát bír.

ez szép és jó, kimértem az az akku kivezetéseit, csináltam neki egy egyszerű terhelt feszültségosztót. miután lemrítettem, ráadtam a rgtönzött töltőre, és a feszültség be is állt fixre, se alá, se fölé, viszont a töltőáram csak 4mA , az akku meg 4000mAH-s hogy tudnám növelni a töltőáramot, mert nncs kedvem megöregedni amíg újra használható lesz.

(#) zoly15 válasza blaci86 hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Adj rá több Feszt és a töltőáram nőni fog ha jó még az akku..

üdv!
(#) ancsi78 válasza puli122 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Hali! Ancsi vagyok és kezdő laptop-os :o)
Vettem egy acer tm 8000-st és sajna az aksija kb. 10 perces! A kérdésem, hogy van e valami lehetőség az aksi újraformázására vagy ennyi...
Köszi
(#) a6futand válasza blaci86 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Sziasztok!

Litium akkuk nem szeretik a mely kisutest!

Az ION-ok cellaja feltoltve ugy 4.2 V - 4.3 V korul lehet, es 3 V ala biztosan nem szabad kisutni de lehet hogy annyira se! Meg kell nezni az adatlapot. Ha sikerult nagyon lemeritteni akkor elofordulhat hogy tobbet mar nem lehet feltolteni! En talaltam olyat hogy toltam bele az aramot, a feszultsege meg ahelyett hogy nott volna inkabb csokkent lefele es kozben erosen melegedett. Gyorsan le is vettem rola a labor tapot. A vegen lehult szepen de atment rovidzarba -> ment a szemetbe.

A tultoltesre szinten nagyon kenyes, extrem esetben robbantani is lehet vele, nem is kicsit! Igen veszelyesek tudnak lenni.

Allando arammal kell minden cellat tolteni amig az eloirt cella feszultseget el nem eri, aztan rajta kell tartani ezt a feszultseget amig az aram egy bizonyos szint ala nem csokken. Ezeket a szinteket az adatlapban meg lehet keresni a minimalis es maximalis cellafeszultseggel egyutt.

A tolto es kisuto aram ugy a kapacitas 0,7-szerese szokott lenni, szinten erdemes az adatlapot turkalni. A cellak belso ellenallasa eleg nagy lehet mas fajta akkukhoz viszonyitva.

Sorba kotott telepek toltese ES KISUTESE extra figyelo elektronikat igenyel es bizonyos esetekben egyaltalan nem konnyu feladat. Nem eleg a teljes telep feszultseget figyelni; minden egyes cellat figyelni kell kulon - kulon es a megengedett feszultseg tartomanyon belul kell tartani kulonben igen hamar tonkre fognak menni.
(#) robing16 hozzászólása Márc 29, 2010 /

Sziasztok!

Épp most halt meg a laptopomban az akkumulátorok kötül 1 cella, ami zárlatos lett, és teljesen 0-ra húzta a párját.
Kicseréltem a cellát, a másik 0-ra húzottat sikerült még feltölteni, de az elektronika úgy néz ki, hogy blokkolja a töltést, és a visszaeresztést is...

Betettem szétszedett állapotban, az akksi 19%-os volt épp, utánna hagytam, hagy töltsön, lehetett látni a laptopon, hogy töltötte, mert világított a LED, de kb 1 óra után is 19%-os volt...

Mit lehet csinálni az elektronikával ilyenkor? És egyáltalán mi azaz elektronika, ahol már mikroprocesszor van? És mi jót csinál a hátam mögött?

Igazából úgy néz ki, hogy már nem fogom használni, de egy próbát megért...
Valaki foglalkozott már komolyabban az elektronika leolvasással, vagy felhasználással?

Köszi!
(#) robinson hozzászólása Szept 17, 2010 /

Sziasztok!
Laptopomban úgy tűnik kimúlt az akksi, E-bay-ről tudnék hozzá új cellákat rendelni, de nem tudom, hogy érdemes-e. Ezt úgy értem, hogy nem vagyok biztos benne, hogy nem az elektronika van úgy programozva, hogy X ciklus után halottnak jelezze az akksit.
Szerintetek?
(#) robinson válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

De akár az akksi cellák is lehetnek, 5 év körül van a gép, azért az tisztes élettartam egy akksinak, vagy nem? Nem érdemes szerinted új cellákra költeni? Amúgy egy IBM R51E típusú laptopról van szó.
Esetleg valakinek ezzel a típussal tapasztalat?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem