Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   72 / 254
(#) Hp41C válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Szia!

- A D17 -et meg kell fordítani.
- A LED alávilágítás fényereje változtatható, mivel a pic CCP2 kimenetéről vezérelt tranzisztorra kapcsolódnak: 1024 szintű PWM vezérlés oldható meg.
- Az ICSP a pic programozó bemenete - ha a pic DIP28 (3 raszteres) a tok, akkor nem lényeges, ha SO28, akkor mindenképen kell. Itt még gondolkozom a csatlakozón:
-- 6 pólusú tüskesor/hüvelysor ha csak az ICSP a cél.
-- 6 pólusú tüskesor, 4. és 5. kivezetésnél az egyik oldalról van egy-egy tüske. Ekkor az RB7 és RB6 is használható bemenetnek...

Csatlakózók:
- Q3 - 2 pólusú jumper, J1 - ld. fenn, J2 - helyén a DS32 tokja, J3 - 3 pólusú jumper, J4 - elem / akkumulátor vagy 2 pólusú jumper, J5 - DB9 female 90 fokos, a kártya szélére, hátra vagy oldalra szerelve - ki kellene lógjon a dobozból vagy 10 p szalagkábel csatlakozó, J6 - 3 pólusú jumper, mert a relé / szilárd test relé sajnos mindenkinek más lesz (a legjobb helye a trafós panelen lenne, mivel a kapcsolt áramkör is 240V-os), J7 - 3 pólusú jumper a DCF vevőnek - nem lenne jó megkötni a doboz tervezését még egy helyen, J8 - 3 pólusú jumper táp csatlakozó érdemes lenne a +12V-ot középen is áthozni (a 7805 disszipációja ekkor a bemenő feszültséggel variálható), J9 - 3 pólusú jumper, J10 - 2 pólusú jumper...
Nem szerepelnek a rajzon:
- a csövek foglalatai, az anód ellenállások, a glimek ellenállásai, a led-ek átvezetése, a gombokat tartalmazó panel átvezetése, a táp, a relé munkaérintkezőjének áramköre, az anód táp. Az anód táp lehet tranzformátoros illetve kapcsoló üzemű is.

Egy-két dolog még nem tiszta:
- Az anód táp lekapcsolása,
- U5 hajtson-e meg egy 7. 74141-et hét napját kijelző csőnek vagy glimeknek,
- A Q8 fettel kapcsolt 6-7 db 74141 fogyasztása jelentős, nem javasolnám közös 7805 -re tenni. Legegyszerűbb, ha az U14 -et megismételjük és a másodikra kapcsolódik a Q8. Ha már másik stabilizátort építünk be, akkor használhatnánk LM2941-et is 5V-ra állítva, annak van kikapcsoló bemenete, de kell neki min. 22µF/16V low ESR kondenzátor a kimenetére.
- Q9 hova is kerül: az anód tápegységre, akkor a Q7 kimenetére is kell csatlakozó.

Nyomtatási megfontolások:
R31, R32, R17, R14, a glimek ellenállásai és az anódellenállások min. 1W-os, legalább 4 raszteres, Q9 lábai széthajtogatva min. 2 raszter távolságra. a kivezetéseik között ne menjen át más vezeték. Az U15 és U13 "hasa alatt" ne menjen át vezeték. A hálózati részek és a leválasztott áramkörök között minden lehetséges irányban minimum 7.5 mm szigetelés a panelen.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Hát igen, én vaktában ezt tartottam valószínűnek. Kíváncsi leszek mi lesz a megoldás. Látom változtattál is néhány helyen a kapcsoláson pl. 11 vezetéket viszel fel a kijelzős panelre, úgyhogy te fogod látni mi lehet a baj.
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Szia!
Az a 11. csatlakozási pont egy GND, de nincs használva, fentebb már csak 10 pont van a kijelző panelon bekötve. Most a PIC méréseit végeztem el szkóppal, de elég nagy meglepetés ért, mert a program időközben megváltozott, Beolvastam újra, de már nem egyezett az eredetivel, így újra kellet írni. A logikai áramköröknél tapasztalok néhány érdekességet, de ehhez kérnék is egy olyan skiccet ha lehet, amely csak a PIC, ill. a dekódoló áramkörök bekötését tartalmazná. (Nem tudom pontosan hogyan van bekötve a programozáshoz, 1.2 verzió) Beraktam ugyanis 10 db LED-et a 74141 kimenetekre, de csak a következőket látom rajtuk. Bekapcsoláskor (most melyiket milyen számjegy helyén látom világítani), ég az 1,5,3 folyamatosan, hozzá kigyúl a 7-es, majd kb.10 s múlva a 7-es elaszik, kigyúl helyette 9-es. Ez a kettő változik csak menet közben. Már semmi új hibát nem tudtam felfedezni az áramkör bekötéseinél. Mindezt a kapcsolóüzemű nélkül próbáltam elemezni. Szkóppal mérve a PIC nem áll le, folyamatosan megy. Egy kép az előkészületekről.

Ledes_02.jpg
    
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
A multiplexelés miatt nem látod az igazi eredményt. Ha így nem áll le a pic, akkor az a kijelzőpanel hibájára utal talán. mivel a másik dekóder +-t kapcsol, a ledek közös anódját ráteheted az egyik kimenetre közvetlenül, akkor a megfelelő digit jelét kell látnod és le lehet tesztelni, a multiplex miatt bírni fogja a 4028 kimenete , mert egy időben csak 1 led ég. Rajzolok...
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Szia!

A hiba olyan, mintha a 74141 A bemenetére, a 3. lábára nem tudna alacsony szintet adni a pic.
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Az A bemenet és a 9-es kimenet között megy el a +5V vezetéke , de a képen nem látszik, hogy zárlatos lenne. Előre is elnézést a rajzért... Szigeteletlen vezeték az átkötés az ic hasa alatt, lehet, hogy hozzáér belül a két lábhoz?!

rajz.JPG
    
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Teszteltem én is leddel: még előtét ellenállást se tettem, a 4028 kettes lábáról véve az anódvezérlést (másodperc) ezt kell látnod (persze fade nélkül )

MOV01016.3GP
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Szia!
Gyorsan lemértem mégegyszer a bemeneteket a 74141-en. 1.7V-on van egy multival lemérve.

Sooty!
Nagyon köszönöm a rajzot, talán ez segíthet most a legjobban az elemzésben. Rámértem már sokadjára, de nem tudok zárlatot mérni sehol az IC-k környezetében (a lábak között sem). Szigetelt vékony vezeték van átkötésnek a 74141 alatt, íme:

U.i.: Köszönöm az instrukciót, mindjárt meg is nézem.

Megcsináltam, a probléma u.a. A 2,8,4,6 számjegyek továbbra sem gyúlnak ki, a többi működik.

Atkotes.jpg
    
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Szia!

Már meg is van egy hiba: a BCD bemeneteken 0 .. 0.8V vagy 2.8 .. 5 V -nak kell lennie. Az az A bemenet vagy szakadt vagy zárlatban van valamivel, vagy rossza a 74141.
- Vedd ki a pic -et, kösd le földre a 74141 A, B, C és D bementét - ekkor a 0 kimenet lesz alacsony. Ha csak az A -n megszünteted a kötést, akkor az 1 kimenet, ha csak a B-n, akkor a 2, ha csak a C-n akkor a 4, ha csak a D-n, akkor a 8 kimenet lesz alacsony. Ha ez így működik, akkor a 74141 jó.
- Nézd meg ellenállásmérővel, hogy a 74141 A bemenete eljut-e a pic-hez, illetve nincs zárlatban a mellete haladó vezetékekkel. A picnél és a dekódernél a lábon mérj az alkatrész oldalról, hogy a forrasztási hiba is kiderüljön.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Akkor valami csak felhúzza az A bemenetet a +5 V-ra, nézd meg 74141 nélkül szkóppal mi megy a bemenetekre. Azért Hp41c sokkal egzaktabb mint én csak közben én rátettem a szkópot, ő meg gondolkozott. A fade miatt nálam nehéz mérni, mivel az tulajdonképpen 50%-kal pwm-eli a kimenetet.
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Ha egy TTL átamkör bemenete lóg a levegőben, akkor a családtól függően 1.1 .. 1.4 V körüli feszültséget lehet rajta mérni (nem megengedett feszültség tartomány), azt magas szintnek érzékeli. Ugyanakkor nem tanácsos így használni, mert nagyon zavarérzékeny. Ha nem kell egy bemenet, akkor azt vagy földre kell kötni (lehet közvetlenül), vagy magas szintre (egy nem használt, földelt bemenetű inverter kimenetére, vagy ellenállással a tápra.) Ha két bemenetet összekötünk, a bemeneti áram összeadódik, túlterhelheti a meghajtót, azonkívül lassítja az áramkört.
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Ok, ezt így is kellett bekötnöm: a 4028 is meghülyült volna ha a D bemenetét nem kötöttem volna GND-re (bár az nem ttl) a 74141-nek meg minden bemenete foglalt. Ezért is mondtam az elején, hogy a pic gomb kezelő bemeneteire rá kell tenni az ellenállásokat illetve az átkötést, mert akkor pörög az óra, meg össze vissza kapcsolgat.
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Sziasztok!
Végigmértem újra az áramkört Hp41C ajánlásival, és Sooty rajza alapján, de hibát sehol sem találtam. A 74141 tesztet elvégeztem ott rendben van minden. A foglalatok felől átmértem, úgy is tökéletes az áramkör, nem találtam sem zárlatot, sem rossz forrasztást. Kicsit félre is kell most tennem, mert "összezsúfolódtak" a javításra váró dolgok fölöttem, de azután újult erővel fogom ismét elővenni. A hiba lehet hogy a PIC-ben rejlik, kettő darabot is égettem, de lehet hogy Port hibásak, hiszen használt mindkettő. A jövő héten megjön kettő darab, már csak azzal szeretném tovább folytatni az élesztést.
Minden kedves segítőkész hozzászólónak nagyon köszönöm az eddigi türelmét, remélem nemsokára elindul ez az órám is.
(#) kisgeri válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Én szívesen látnék benne hét kijelzést. Ha jól láttam, még 6 szabad kimenete van a 74HC595-nek, ebből 4-et elvisz a 74141. Ha valakinek nem kell max nem ülteti be, attól még működni fog nem? De nagyon szuper a rajz.
Maradt még 2 kimenet, lehetne valamire használni. Az óra kijelzi valahogy, hogy szinkronban van vagy nem?
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Hát az is megoldás lehet, ha a pic a rossz, hogy az új szoftvert nem hex-ben hanem pic-ben küldöm el neked, és akkor már az én órámban tesztelt áramkörrel tudod éleszteni az órádat. Kalapálom a progit hétvégén, majd jelentkezem
(#) lui144 hozzászólása Szept 18, 2010 /
 
A tegnapi nap újra leteszteltem a Z568M Nixie-t. Most már működött rendesen. A többi is működött. A Z568M-nél a foglalat volt rossz. A Z567M-et meg a többi nixie-t panelba teszteltem és azok is működtek rendesen. Mivel találtam még itthon Z573M-et, így fel fogom használni 4 csöves Nixie órának. De ez egy igen furcsa Nixie óra lesz, mert mindegyik cső különböző lesz:
óra 10-es értékét Z571M-el, egyes értékét IN-14-el, a perc 10-es értékét Z573M-el, a perc 1-es értékét Z568M-el szeretném megjeleníteni. A furcsaság nem csak a méret miatt lesz, hanem mert a Z571M az szimbólum nixie: + - és ~ mejelenítésére lehet használni.
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
A az órából kivett DCF modullal nem boldogulok. Amint ráteszek valamit a kimenetére az 1db led és 68 ohm a GND felén kívül elkezd hülyéskedni. 1 db npn tranzisztort tettem rá, a collector a +5v-on 10k ohmmal és a bázison a jel szintén 10k ohmmal az emiter pedig a földön. Ezt a jelet átküldtem egy ugyanilyen kapcsoláson, hogy ne invertált jelet kapjak. Ahogy rákötöm a dcf modult, a modul villogási frekvenciája az 1Hz helyett leesik és össze vissza villog lassabb ütemmel. Ha csak a led van rajta akkor a conradossal szinkronban villog:

MOV01018.3GP
    
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Szia Sooty!
Volna még egy kérésem. Ha fel tudnád rakni azt a Mule Nixie 1.2 verziót, amely most működik az órádban, (a hex állományt), kipróbálnám beégetve. Levizsgáltam a PIC16f628(A)-t, nem találtam port hibát sehol, de a 74141 felé menő "A" kimeneten semmit sem lehet mérni a PIC-nél, nem jön ki jelszint. Csak a PIC-nél mértem szkóppal a kimeneteket dekódolók nélkül.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Azt ugye tudod, hogy csak 1-2 mA-ral terhelhető a kimenet?
Nézd meg itt a tranyó illesztését: Bővebben: Link
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Küldöm, de ez bugos változat, még nem írtam át hogy a dcf-es résznél is tökéletes legyen, attól függetlenül ritkán jelentkezik a hiba és csak abból áll, hogy nem futnak le az effektek. A kezelése (ezt akarom még finomítani) Az 1. gommbal ki/be lehet kapcsolni a kijelző meghajtását, ha nyomva tartod kb. 1Hz-vel villog a kijelző. A 2. gommbal be lehet állítani az órát előretekeréssel, a végén pöckölni kell, mert túlszaladhat, de már jobb mint az első változatban. A 3. gomb lenyomásával kiírja a dátumot, ha nyomva tartod egy idő után (kb 5mp) pislog egyet, azzal jelzi, hogy a dátumkírást bekapcsoltad, ezután a 30-40 mp között egy pörgetés effekt után a dátum látszik, majd fadelve visszaadja az idő kijelzését, kikapcsolás ugyanígy nyomvatartással.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Visszatettem az órába a régi programot: azon a lábon (pic 10-es, a dekóder 3-as lába) fájin jelet kellene látnod (mondjuk ezt szkóp nélkül is sejtettem )

MOV01019.3GP
    
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Szia!
Már egy harmadik f628(A)-ban égettem be a programot, az RB4-en, (PIC 10. lábon), abszolút nincs mérhető jel. Fogalmam nincs, miért van ez a probléma, de ez szerintem is kezdettől fogva megvolt, csak a 74141 felhúzta magas szintre. Most hogy nincs benne, mérhető is ez a gond. Közvetlenül a PIC lábán mérek, (felül), semilyen feszültség sincs jelen. Hogy mit lehet még tenni ezzel nem tudom, de addig úgysem nyugszom, míg meg nem találjuk az okát. A többi (B,C,D) kimenetek a PIC-ről mérve rendben vannak.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Ezt már az új programmal tapasztalod? A programmerrel visszaolvasva jó a kód? Rejtélyes a dolog. Ha estleg félig kihúznád a pic-et a foglalatból, és csak a + tápot az osc és az ra0 bemeneteket kötnéd be egy vezetékkel, a többi a levegőben, bár ez elég extrém, ha amúgy nem mértél zárlatot sehol.
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Szia!
Már három f628(A) van beégetve, (az új programod is), ugyanaz a helyzet, de még mindig nincs meg a hiba. Visszaolvasva a PicKit2-be, tökéletes az ellenőrzés mindkét verzióra nézve. (Alul, legnagyobb sajnálatomra az RB4-nél elvágtam a vezetősávot, de így sem tudok mérni feszültséget, vagy jelet rajta). Ilyen valóban "rejtélyes" problémával még sohasem találkoztam, pedig volt néhány érdekes eset körülöttem. (Egy propeller clockba kipróbáltam ismét a PIC-ket, minden funkció tökéletesen működik az órában, ott minden láb fel van használva).
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
A fotódon is kicsit máshogy néz ki annak a lábnak az érintkezője a foglalatban mint a többi lábé Bővebben: Link
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Sőtt a többi fotón is nyomoréknak tűnik az az érintkező.
(#) sooty válasza sooty hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Bocs benéztem, az a 11-es. Akkor már megint nem tudom
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Szia!
Kiforrasztottama PIC foglalaltát, és beraktam egy másikat a helyére. Újra lemértem mindent, zárlat sehol sincs, (1M Ohm-os méréshatáron az ellenállásmérőm). Reménykedtem, de nem történt semmi változás. Ha benne van a 74141, akkor majdnem 5V van az RB4-en stabilan. Lehuztam egy 1K-val alacsonyra, akkor a páros számjegyek jöttek szépen sorban a LED-es próba kijelzőn.
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Már tényleg nem tudom, talán kihajlítanám vízszintesre az rb4,rb5,rb6,rb7 lábakat hogy ne legyenek benne az áramkörben és szkóppal ránéznék így, hogy van-e jel rajtuk. Ra5/MCLR fent van a +5V-on? :no:
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Szia!
Na most vagyok ott ismét, ahol a legelején már voltam. Negyedik PIC, de már óvatosabb lettem, minden PIC meghajtó kimenet egy újabb 74141 felé, egy-egy 1K-s SMD ellenálláson keresztül kapcsolódik a dekódolóra. Ez a PIC most lett kiszedve egy működő FaliWand/RTC-s órából, egyelőre tökéletes minden port nála. A Mule 1.2 verziót égettem be, és úgy néz ki, a működése semmiben sem változott az áramkörnek. Változatlanul ”0” feszültség van az RB4-en. Ha benne van a 74141. 1.7V-ra felmegy ez a láb, és fixen ennyi is marad. Ha csak hozzáérek egy mérővezetékkel, (nagy belső ellenállású analóg feszültségmérő 5V-os méréshatáron), azonnal lefagy a PIC, és leáll a vezérlés. Ekkor mindegyik kimenet a 74141 felé 1.7V-on stabilizálódik változatlanul. (Lehet, hogy elköltözök innen!) Az MCLR plusz 5V-on van változatlanul.
Következő: »»   72 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem