Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   993 / 3998
(#) bbalazs_ válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Ertelmezd az altalad idezett mondatomat meg egyszer.
Nem az van odairva, amit te vitatsz.

En altalanos zenerol beszelek, mert elo lehet allitani olyan hangot (mestersegesen), ami tiszta szinusz, ebben az esetben az FFT egyetlen fuggoleges vonal.
(#) semetka válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Értem. Azért érdekelne mert hallgattunk egy zenét haverom mercijében és olyan mély hangot hallottam hogy még autóban nem hallottam ilyet. Mondom majd otthon meghallgatom a hifin, de az a hang otthon a hifin nem érzékelhető, így gondolom a hifi hangszórója nem tud olyan mélyre menni, vagy vmi ilyesni. Ezétz érdekelt volna hogy a zene az a bizonyos pontja milyen Hertzen szól. De akkor pontosan nem lehet meghatározni.
(#) bbalazs_ válasza semetka hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Azert nagyjabol meg lehet, ahol a kivant tartomany (mondjuk 20-100Hz) kivant felbontasu (mondjuk 5Hz) amplitudoja a legmagasabb.
A 20Hz-nel alacsonyabb erteket mar nem hangkent, hanem vibraciokent erzekeled.
(#) semetka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Majd akkor valahogy mégis megpróbálom meghatározni.
Amúgy amikor az a bizonyos mélyhang szól, akkor látom hogy a mély rezeg, de nem hallom azt a basszus hangot mint az autóban. Meg a nadrágom is rezgett tőle.
(#) zoleee1990 hozzászólása Szept 18, 2010 /

Sziasztok már egyszer kértem segítséget egy mobil internettel kapcsolatban, és köszönöm a segítségeteket.
Most szeretnék egy olyat kérni hogy valaki tud-e nekem segíteni abban hogy honnan tudnék notebookra windows ce6.0 operációs rendszer van rajta játékokat szerezni letölteni.
De ha van valakinek az küldhetne nekem egy párat.Megköszönném a segítséget.Címem zoleee1990@hotmail.com
(#) Polka1021 hozzászólása Szept 18, 2010 /

Szeretnék egy készüléket összerakni, ami jelez, ha víz kerül a padlóra. Nem múlik el év, hogy a mosógépből ne folyjon ki víz. Elég volt. Van egy konnektorba való kistrafó jack dugós kimenettel, a kimenetén DC 5,3 V, 140 mA. Ez a kiindulás.

A konnektorba egy "T" elosztót tennék, abba dugnám a mosógépet és a kistrafót.

Szerintetek onnan hogyan tovább, ismer valaki ide való kapcsolást?
(#) nagy_david1 válasza Polka1021 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Szia!
Keress rá úgy mint nedvesség érzékelő, pelenkamonitor (ha jól emlékszem a nevére), hazugságvizsgáló. Lényegébe vagy egy nedvességérzékelő szenzorral vagy 2 tappancsal oldod meg, hogy ha víz kerül közéjük akkor zárja az áramkört.
(#) nagy_david1 válasza zoleee1990 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Szia!
Bocsi de szerintem ezzel a témával más forumok foglalkoznak. Mellesleg ott a gugli és angolul kulcsszavakkal zsákszámra lesz találat.
(#) nagy_david1 válasza c27 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Szia!
2 fázisú villanymotor? Mellesleg van erre topik ha jól emlékszem, mármint 3 fázisú működtetésére.
Idézet:
„nekem jobb is lenne váltóról üzemelni a ventit”

Eddig egyenáramról ment?
(#) Crea hozzászólása Szept 18, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék keresni olyan automata szíjfeszítő egységet ami szervó motor vezérléshez illeszthető, illetve olyan behúzó relét vagy elektromágnest ami egy jó 100N-os erőt le tud adni, keresgéltem hazai beszállítóknál, de nem találtam konkrétumot és se műszaki paramétereket . Valaki tudna valami jó okosságot mondani?
előre is köszi!
(#) R4v3n hozzászólása Szept 18, 2010 /

Üdv! Szeretnék egy hangfalat csinálni a mellékelt kapcsoláshoz. Tehát a hangfalkészítésről szeretnék pár alap dolgot megtudni, esetleg egy kapcsolási rajz, (ha kell ilyenkor olyan) vagy valami útmutató hogy hogy csináljam meg és milyen hangszórókkal. Ha ilyenkor lehet választani akkor jó lenne olyan hogy magas közép mély hangszórókkal, de hanem lehet akkor akár egy hangszórós is jó nem tudom hogy működik ez. Előre is köszönöm a segítséget!

amp20w.jpg

(#) Lozsa hozzászólása Szept 18, 2010 /

Tudnátok ajánlani valami olyan stab IC-t aminek minimális az üresjárati áramfelvétele?
100mA-es terehelhetőség nekem teljesen elegendő lenne.

Paraméterek:
Vin: 12-17V
Vout: 5V
Imax:~30-50mA
Iq: a lehető legkisebb
(#) csabee hozzászólása Szept 18, 2010 /

Űdv mindenkinek!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy kaptam egy GRUNDFOS ALPHA2 25-60 típusú keringtetőt és rászeretném kötni a vegyes tüzelésűre, csak nem találtam sehol, hogy csőtermosztáttal lehet-e vezérelni? Mert ugye ebben az esetben vagy kap áramot, vagy nem ... Ahogy a termosztát kapcsol...
Talán balga a kérdés de nem szeretném, hogy elszálljon...
Segítségetek köszönöm!!!
(#) dannu hozzászólása Szept 18, 2010 /

Hellosztok olyan kérdésem lenne hogy van egy 5.1 hang rendszerem alaból 30w és 8ohm es és szereztem bele egy 30 w 10 ohm hangszórót beletettem és szól na most gondolom a transzformátornak túljót nem tesz a nagy hangszoro vagy nem lesz neki semmi baja ? Na és mitörténik akkor ha kicserélem a transzformátort 30 w 10 ohm re akkor a többit is cserélnem kell már mit az 5.1 rca kivezetéseire + erősítőre gondolok .
(#) nagy_david1 válasza dannu hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Szia!
Elöször is a hangszóró impedanciájának semmi köze a transzformátorhoz. Ha nagyobb a hangszóró impedanciája az nem gond. Maradhat minden ahogy van de legközelebb nem ártana előbb kérdezned mert most ez véletlenül ezek szerint jól sült ki de történhetett volna másképp is. És mi köze az rca-nak ehez? Csak az erősítődtől függ.
(#) dannu hozzászólása Szept 18, 2010 /

Oké kösszy az van köze hogy ogye az rca elöt kellene leni egy resitornak vagy valami olyasminak ami át alakítja az áramot mert a kis hagszórók 4w 8ohm sek .
(#) lapose válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Szia!

7805 sorozatú stabkockáknál általában 1-10mA a nyugalmi áram. Ha ez sok, az LM317-nek kb. 50uA szokott lenni a nyugalmi árama.
(#) KmqPeter hozzászólása Szept 18, 2010 /

Csak egy laikus ötletecske: két nótbuktápot párhuzamosan kötni.

Nem tudom, lehetséges-e.

Mire lenne ez jó?
Hát halkításra. Legcsendesebb (és leghidegebb) tápegység a ventilátor nélküli (és házon kívül lévő) tápegység.
Asztali számítógépek ATX tápegysége helyett.
Pontosabban, annak AC->DC átalakítója helyett. DC->DC átalakítások még kellenek (12 V és a kisebbek), de arra vannak nagyon miniatűr, nagyon kevés hőt termelő megoldások (pl. Winmate cég). Bár jó lenne sokkal több, jó lenne Magyarországon is..
A feszültség az (emlékem alapján) 19 V szokott lenni. (Olyan DC->DC átalakító kell, aminek input tartományába ez (bőven) beleesik.)
(#) klemo86 válasza KmqPeter hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Ez most tök komoly?
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Nem is az, hogy mi, de ebben abszolút nem látok kérdőjelet, sőt, kérdésre utaló szavakat sem, de amúgy egyáltalán nem értem, hogy mi lenne a vicc az egészben Ha passzív tápot akarok, akkor szétszedek egy gyári ventist, és telebordázom úgy, hogy kihasználjam az összes helyet a dobozban, és kinyitogatom az oldalait. De nem párhuzamosítok be 2-3-at csak ezért… Na mindegy
(#) R4v3n hozzászólása Szept 19, 2010 /

Üdv mindenkinek! Azt szeretném kérdezni hogy a mellékelt potméternek melyik az egyes, kettes, hármas lába? Sehol nem találtam rá semmilyen számozást/magyarázatot. Köszönöm előre is!

poti.jpg

(#) brato válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Az egymás melletti az ellenállás két vége, a harmadik a csúszka.
(#) Crea hozzászólása Szept 19, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék keresni olyan automata szíjfeszítő egységet ami szervó motor vezérléshez illeszthető, illetve olyan behúzó relét vagy elektromágnest ami egy jó 100N-os erőt le tud adni, keresgéltem hazai beszállítóknál, de nem találtam konkrétumot és se műszaki paramétereket . Valaki tudna valami jó okosságot mondani, akinek van valami tapasztalatat ilyenben?
előre is köszi!
(#) kadam válasza Crea hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Okosság: Ne tedd fel tök ugyanazt a kérdést többször, mert előbb utóbb a modik mérgesek lesznek szerintem. Ha valaki tud segíteni akkor majd segít, ha nem tudnak akkor nem fognak, mindegy hányszor látják a kérdésed.
(#) nagy_david1 válasza Crea hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Szia!
Egyetértek kadam-al. Viszont érdekes, hogy gugliba első oldalon már ez jött be.
(#) R4v3n válasza brato hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Ne haragudj de nem értem teljesen azt, hogy mit jelent az ellen állás két vége és a csúszka. Amúgy ebbe a kapcsolásba tenném bele.
(#) kadarist válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Magyarázat: Bővebben: Link. A csúszka a nyíllal jelzett kivezetés. A többi remélem érthető.
Másik magyarázat: Bővebben: Link. A trimmerpotenciométernél a csúszka nem nyíl, hanem egy kis tetőke.
(#) imi84 hozzászólása Szept 19, 2010 /

Sziasztok!

Lehet valahol magába alkatrészlábat venni? Mondjuk kezdésnek 1-2 méter kellene. Előre is köszi.
(#) R4v3n válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Igen, köszönöm szépen!
(#) Battila hozzászólása Szept 19, 2010 /

Hali!

Lenne nálam két párhuzamosított kimenettel rendelkező erősítő. Hogy lehet erre sima sima +/- bemenettes hangfalat rákötni?

Ami még kérdés, egyik oldalon kint van a tápfesz, így kaptam. De ha erre hangfalat kötök, nem teszi tönkre?
Következő: »»   993 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem