Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Mindenki!
Nem értek egyet azokkal, akik szerint ez a topic elférne máshol is.Tisztában vagyok vele, hány topic szól a témáról, de Itt NEM tesla tekercsről van szó lényegében, hanem egyszerűen azt használom fel hangszóróként. A tekercs kész van ( Skori 24 V-os tekercse ), félretesszük és kész...ez a topic a dekóderről szól! Hangtechnika, programozás...És úgy éreztem, hogy nem kapott volna elég hangsúlyt e téma, ha nem szedem külön. Avval nem értek egyet, hogy csak MIDI vagy hasonlóan béna minőségű hang adható ki teslával, íme egy ellenpéldavideó vége felé zenél) Bővebben: Link Bár a cím hamisan azt sugallja, hogy ez is egy plazmahangszóró, valójában tesla, és szerintem ez megközelítőleg mp3 minőségű hangzás; van több ilyen videó is. Remélem nem bántottam meg senkit, ezek pusztán észrevételek. Üdv, Boti
Idézet: „Avval nem értek egyet, hogy csak MIDI vagy hasonlóan béna minőségű hang adható ki teslával, íme egy ellenpéldavideó vége felé zenél)” Senki sem mondta, hogy csak az adható ki, ezért raktam a 'muszáj'-t idézőjelbe. De normál széles spektrumú plazmahangszóró nem használható jól teslával, mivel a folyamatosüzemű korona plazmának van többféle alapzaja, amit nem lehet megszüntetni (sistergés) és ez mindig jelen lesz. Nem tudom, mi a célod, csak szórakozás, vagy valami audiofil 0,01% torzítás kielégítése, előbbi minden további nélkül megvalósítható, én GU81-es tekerccsel akartam megoldani, aztán csináltam egyet sorkimenővel aminek úgysem tudna a hangminőségénél jobbat elérni. Idézet: „Bár a cím hamisan azt sugallja, hogy ez is egy plazmahangszóró, valójában tesla” Hát épp ezért mondtam, hogy teslás topikban a helye. Engem nem zavar, csak már ez az 5. teslás topik (plazmahangszóróból is 2 van ha jól tudom).
Szia!
Igazából elegendő, ha a videóban látott mp 0.5-es (ez nagyon tetszett) - hangot tudna kiadni, csak egyszerű demonstrációs célra kell, hogy bizony ez ilyet is tud, csak ne legyen MIDI! AZ általad említett sorkimenős megoldás érdekelne, főleg ha mondjuk gépről, vagy valamilyen lejátszóról működtethető... Utána nézegettem a videót, amit linkeltem, abban pedig PWM szabályozás volt ha jól értettem, meg mikrokontroller is, elég bonyolultnak tűnt... Mégegy kérdés: Van-e esetleg valamilyen veszélye annak, ha bármilyen eszközt rákötök a modulációhoz a meghajtóáramkörre? Nincsenek esetleg tranziensek, amik ártanak, mert őszintén szólva nem szívesen kötném rá a drága gépem... Kipróbáltuk azt is, hogy egy régi (olcsó) rádió audio kimenetét kötöttük rá, de semmi sem történt.
Van egy TL494-es sorkimenős plazmahangszóró, én azt építettem meg.
Bővebben: Link Nem éppen a legjobb bemutató videó, de itt a hang a lényeg. Egyébként a 12V-ról ment, szóval nem csinált valami nagy plazmát, de hangja volt így is. Drága gépet ne dugj rá, ezt üvegszálas kábel+optotranzisztorral szokás megoldani, így nem lesz köztük galvanikus kapcsolat.
Sziasztok! a tl494 es megoldást szerintetek össze lehet hozni egy Tesla tekerccsel? mondjuk ha csinálok egy visszacsatoló tekercset is rá, és ugy hajtani. a sorkimenőnek nincs olyan feeling-je mint ehy itthon tekert Teslának
Szerintem nem éri meg a fáradságot. Jobb hangja nem lesz, nagyobb plazma nem lesz, de lesz jó sok munka.
Igazábol azért kellene, mert suli-napokra haverommal összedobunk egy teslát, és akkor már jólenne, ha hangot is adna, nem csak szikrázna elég ha midi szól rajta, nem akarunk semmi komolyat, csak a látványosság kedvéért
Midihez FM kell, a Tl494-es kapcsolás pedig PWM.
Hali
Viszonylag kezdő elektrós vagyok , és én is szeretnék egy ilyen plazmahangszórót épiteni . Az lenne a legjobb ha mélyebb hangokat is kitudna adni. Én arra gondoltam , hogy a TL494 es kapcsolást összekombinálom a ZVS meghajtással , de nemtudom ,hogy ez igy mennyire lenne életképes, és hogy viszonylag türhetö lenne e igy a hangja . Valaki próbálkozott már valami hasonloval ? Az interneten hiába keresgéltem , mindenhol csak a tl494 es kapcsolást találtam meg Ha valaki tudna nekem valami jó kapcsolást mutatni , ami nagyobb szikrahosszt és türhetö hangot produkál , annak nagyon megköszönném Üdv
Ki tud adni mély hangokat is. Csak nem képes elegendő hangnyomást létrehozni, így nem is lehet hallani.
Csak nagyon nagy ívvel lehetne csinálni jobb mélyhangokat, pl. nekem a gu81-es teslával, aminél a táp egy félhullámú sokszorozó volt, 50Hz-es mély hangot adott a korona. De ahhoz, hogy jó minőségben adjon hangokat, elengedhetetlen a folyamatosüzem, ott viszont a plazma túl kicsi a mély hangokhoz.
Értem , szóval akkor ez igy nem fog menni .
És tudsz valami kapcsolást , amivel 2cm töl nagyobb plazmahosszt el lehet érni ? Ui.:Ez a mellékelt rajz , ez mukodokepes, vagy ezt igy felejtsm is el ?
Egy szinuszos kimenetű önrezgő kapcsolást négyszögjellel vezérelni?
Hát , igen , sokat kell még tanulnom ...
Hmm , akkor nemtudom , hogy lehetne megoldani valami nagyobb plazmahangszorot Mindenesetre azért még keresgélek a neten.
A vezérlés lehet TL494, UC3845, EF83, vagy akár NE555 is, a mély hangok szempontjából az a lényeg, mit kötsz utána. A TV trafók teljesítménye kevés egy erős plazma létrehozásához. Egész más lenne a helyzet, ha tekernél egy "brutális" nagyfesztrafót (sok-sok ezer menet álomszépen egymás mellett, rétegenkénti masszív szigeteléssel...), és egy megfelelő RF erősítővel hajtanád.
A másik dolog, hogy egy tölcsér, vagy egy parabola"tükör" sokat dobna a hangerőn. Legjobb lenne, ha a plazma egy párhuzamos falú hőszigetelt térben keletkezne, így miután elérte a működési hőmérsékletet, már kisebb teljesítmény is elegendő lenne. Ráadásul védve lenne légáramlatoktól.
Hali , köszi a választ , hát, nagyfesztrafót nemtudok tekerni , de akkor megpróbálok szerezni valahonnan valami jobb trafót . Nemtudom , venni milyenfélét lehetne , de szétnézek .
udv.
Legegyszerűbb ha keresel egy áttétellel egybeépített villanymotort (10-20 f/perc körüli fordulatszámmal). A tengelyére felerősítessz egy olyan fadarabot, ami pontosan beleillik a csévetestbe, és kész is a tekercselőgép.
Először keress egy megfelelő méretű ferritmagot, ha nem találsz, 4-8 db egyforma sorkimenő ferritmag szorosan összeillesztve megteszi. (Sokan inverteres heggesztőhöz is hasonlót használnak.) 0,2-0,3-as rézhuzalt kézzel megvezetve nem nagy ördöngősség szépen feltekerni. Ennél vékonyabbat nem nagyon javasolnék, mivel minnél vékonyabb egy huzal, annál vékonyabb a szigetelése is. Amint kész egy réteg, prespán papírral tudod szigetelni. Ügyelj arra, hogy a szigetelés pontosan olyan széles legyen, mint a csévetest belső mérete! Majd jöhet a következő réteg, majd újabb szigetelés, és így tovább. Amint az utolsó réteg is elkészült, jól szigeteld le kívülről, majd áztad be az egészet trafólakkba. Ne sajnáld az időt az áztatásra és a szárításra, hiszen ha átüt valahol a nagyfesz kárbavész az egész munkád! A primer tekercset érdemes külön csévetestre elkészíteni, így ha nem megfelelő a menetszám, vagy a huzalvastagság könnyen tudsz rajta variálni.
Ezt így csak függőleges módban lehetne használni.
Sziasztok, új ötletem támadt, van itthon egy zseblámpa, egy kis önvédelmi funkcióval, 2,5centis szikraközzel, bikavastag szikrával.... 3db 1,2 voltos akksi van benne, arra lennék kiváncsi hogy ezt rá lehetne-e oktojálni egy 494-es kapcsolásra ami zenét provokálna ki belőle? vagy nem birná el a nagyobb frekit? am kelin a márkája
kicsit jobban belenéztem, a nagyfesz része 2 kis dobozkábol áll, egyik egy trafó aminek a primere 1ohm a szekunder meg 600ohm, és van egy vezérlő rész ami cca 2000V ot ad le erre, de ebbe nem tudtam belenézni mert ki van öntve kemény fekete szmötyivel..... közte van még egy pici szikraköz is.
Nem lehet zenélre bírni, mert sokszorozó van benne.
értem.. de a trafót belőle gondolom fel lehetlesz használni, vagy azt sem?
Hello! Megszeretnem epiteni az alabbi kapcsolast es nem tudok par dolgot,megpedig:a 470m az milliohmot jelent?milyen sorkimenö kell,azt tudom ,hogy 6 menet,de mekkora vasra kell tekerni?Ebben a temaban meg irtak azt is ,hogy nagymeretü bordat kell tenni a fetre de mekkorat?Es lehet-e helyettesiteni az UC3842-t,ha lehet akkor olyanra amit hestore-on is megtudok venni vagy a lomexba. Es a nyakrajz amit felraktam jo-e,ide tettek fel egy hibat irtak azt kijavittam azonkivül van mas hiba?
Üdvözletem!
Látom, hogy egy ideje már nem aktív a topik, de hátha újjá éled .A problémám/kérdésem az lenne, hogy a skoryféle 24V-os Tesla tekercset hogy lehetne megzenéltetni. Az UM66-os dallamchip-es megoldás jó, de nekem valami olyan kéne, hogy pl egy MP3 lejátszót rákötve zenéljen a Tesla tekercs (elég lenne kezdésnek a MIDI is, pl super mario zenéje). Youtube-on találtam videót, ahol zenélt a Tesla tekercs, de azok 230V-osak voltak, és amplitúdómodulációval érték el, hogy zenéljen (ha jól értettem, de az angolom nem valami jó sajna). A kérdésem tehát az, hogy hogyan tudom elérni azt, hogy a 24V-os Tesla zenéljen?
MIDI-s szaggatáshoz pont azt kell tenned, mint a dallamchip esetén.
MP3-at csak folyamatosüzemben tud lejátszani, ahhoz minden szaggatást ki kell venni belőle. De egyszerűbb, ha sorkimenővel oldod meg a dolgot.
Hali!
Hogyan lehet egy sima forgó szikraközös Teslára modulációs jelet kötni? Valahogy úgy szeretném,hogy ne csak hangot hanem éneket is közvetítsen. Ez megoldható? Én arra a teslára gondolok ami a sima MOT+kondi+szk...
Ezzel sok élményed nem lesz.
Üdv!
Kösz a választ! Ha jól értem, akkor a dallamchip helyére kell kötnöm a MIDI-s jelforrást? Az MP3-as lejátszásnál pedig el kell távolítanom az 555-öt, és a kimenetére kell tennem a jelforrást? Ha valami butaságot írtam, akkor javítsatok ki. Esetleg kapcsolási rajzzal tudnál szolgálni, hogy hogyan is kéne?
Jól mondod, de folyamatosüzemben minden nagyon melegszik, szóval először ne is köss rá semmit, csak nézd meg a szaggatás nélküli állapotot.
Helo!
Ez azt jelenti, hogy az MP3 lejátszót odakötöm tényleg a 555 négyszögjelet adó kimenetére és kész? Mert ezt mi kipróbáltuk, de semmi sem történt. Mekkora feszültségnek kellene ott lennie, annyinak, mint amennyit az oszcillátor ad? Nem értem azt sem, hogy eddig arról volt szó, hogy MIDI, meg négyszög meghajtás, erre kiderül most, hogy igazából fogok egy erősítőt, és azzal megemelem annyira a jelszintet, amennyit az oszcillátor ad és kész? Én amiket láttam, azoknál külön kódoló/dekódoló áramkör volt a meghajtóáramkör és a MP3 lejátszó között, méghozzá elég durva kivitelben, ezért sem foglalkoztam vele mostanság. Hülye kérdés, de MIDI jelforrásnak mi felel meg? Ja, és a hűtésre tényleg oda kell figyelni...Szerintem erre jó megoldás lehetne egy Peltier-elem, melynek a meleg részére ventillátort teszel, és elég nagy teljesítményt ad le. Hátránya, hogy drága... |
Bejelentkezés
Hirdetés |