Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6W-os erősítő TDA2003-as IC-vel
Lapozás: OK   5 / 12
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
...esetleg egy aprocska kiegeszitessel mehet a helyere a TDA2030, labkiosztas egy az egybe ugyanaz, az alapbol +-18V/36V-rol jar
(#) Saggitarius válasza Rafael hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
mindig felul kell meretezni, hacsak nem akarod, hogy eroteljes melyeknel fulladozzon. Egyszeruen a kimeneti teljesitmeny duplaja (vagyis ebben az esetbe 4x, mivel ket csatornas) elosztva a tapfesszel (P/U). Nagyon leegyszerusitve: 6W kimenot figyelembe veve, 14.4V tapnal, akkor 24/14.4, azaz minimum 1.66A leadasara kepes tap kell.
(#) vendelkiraly válasza Rafael hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Valamelyik topikban már olvastam azt a módszert, hogy a tápágba soba kell kötni egy-két diódát, miáltal pár voltal csökkeni fog a feszültség. Ha 15V-os a trafód, abból egyenirányítva lesz kb. 19-20V. 18 V-ot az IC is simán kibír. Terhelve pedig még tovább eshet a feszültséged. Esetleg próbáld meg ezt a diódás módszert, persze olyan diódát köss be, ami megfelelő áramot kibír. Egy próbát megér más nem tapasztalatszerzésnek jó lesz.
(#) Saggitarius válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Ilyen dinamikus teljesitmenyvaltozasos kornyezetbe nem igazan tartom celravezetonek, mivel nagyobb terheles eseten nagyobb fesz. fog esni rajta ami nem konstans (nem linearis karakterisztika)
(#) Rafael hozzászólása Dec 8, 2009 /
 
Valami más gubanc van. (Amúgy eszembe jutott, hogy nem kétszer, hanem már háromszor építettem meg ezt a végfokot, mindig más táppal, más trafóval. A Nyák mindegy, hogy vasalva vagy rajzolva; de egyszerűen valami miatt nekem nem akar összejönni. A hiba ugyanaz hatalmas zúgás, morgás. Még mindig a Ronin féle "csupasz, elég hiányos" kapcsolás a működőképes.)
Írtam, hogy jól működik az adapterrel, sajnos "részben" vissza kell vonnom! Észrevettem, hogy az R2:2,2ohm-os ellenállás egyik lábát nem forrasztottam vissza. Amint a helyére került, nagy hangerővel torzítva, zúgva szólt. A végfokomban ott a Bibi, az R2 okozza! Alacsony jelnél is torzít, majdnem szétrottyanik a hangszóró. Az R2: 10ohm felhasználásval kissé csökken a hangerő, de még bömböl és keményen torz. Egy 68ohm-os ellenállással kezd rendben lenni, de nagyobb hangerőnél már torzul. Viszont így az input alapzaj is csökken. 100ohm felett meg ugye már nem nagyon erősít.
Már rávilágítottatok arra: hogy nagy a jel erősítése és az ic-nek, 100-szoros :220/2.2 Ωos ellenállások aránya hat
Ezek szerint az R1: 220ohm -on változtathatnék? /milyen értékeket használhatnék?/ Végülis annak örülnék, (ha még gyengébb is lenne az erősítésem), csak ne torzítson nagyobb hangerőnél se.
(#) kadarist válasza Rafael hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szia!

A gyári ajánlás szerint kell megépíteni az erősítőt, gyári nyákrajzolattal. Stabil tápot ne alkalmazz, mert az csak a táp belső ellenállását növeli. "Nyers" szűrt egyenfeszültség kell hozzá. A 18V-ot nem érdemes túllépni, az adatlapon is van erre utalás:
Idézet:
„The maximum operating DC voltage on the TDA
2003 is 18V.
However the device can withstand a DC voltage up
to 28V with no damage. This could occur during
winter if two batteries were series connected to
crank the engine”

Az más kérdés, hogy ellenáll nagyobb feszültségnek is, de az már nem igazán egészséges működési tartomány.
Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza Rafael hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Hello!
Itt van egy rajz: Bővebben: Link , ez tutira jó. Evvel hasonlítsd össze a tiéd. A stabilizált táp rosszat nem tesz, a tápnak a brummját nyomja el. A 7815-nek van 3A-es darabja is. Ha megfelelő az egyenirányítás, utána puffer van, és a feszültségek is jók, akkor mennie kell az erősítőnek. Ha nem megy, akkro rakj fel képet az egészről, amin minden részlet látható. Lehet, hogy csak egy föld kábel hiányzik valahonnan, amit nem vettél észre, és már menni is fog. Üdv!
(#) Rafael válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Hello! Hatalmas Déjá vu -m van a rajzoddal kapcsolatban!
Úgy is mondhatnám, hogy ezt négyszer építettem meg /,de csupán ismétlem magam/. Mivel ahány rajz létezik a NET-en, az szinte mind ugyanez. Egy helyen találtam "rendelhető kit-et" ahol az R1:470ohm és az R2:4,7ohm, ugye az erősítés úgy is 100x-os. Gondoltam megpróbálom, de így is egy hatalmas gerjedés lett az eredmény.
Ott tart a cucc, hogy az általad linkelt rajz szerint van, de R2:2,2ohm helyett 68ohm-ot kapott. Így kisebb az erősítése (ami nem baj), de nem gerjed, viszont kissé (érezhetően) torz hangon működik. Többféle táppal is próbáltam, nincs különbség... Lehet csinálok fotókat.
(#) kadarist válasza Rafael hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Szia!

Ezt próbáld meg. Semmi sallang, tutti jó. Bővebben: Link
(#) Rafael válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
A "nothing"-nál nem kell alkatrészt berakni? Az 1.-es lábra a bemenethez az eddig használt 10µF vagy 2,2µF helyett ezen a rajzon csak C3: 470nF/63V-os kondit ír! Na de, hol van annak +- lába? Esetleg 0,47µF/25V-os elkom van.
/Egyszer csak összejön..., pl.: a tda2030A -k meg elsőre működtek./
(#) kadarist válasza Rafael hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
A nothing az semmi. Ki kell hagyni az alkatrészeket ott.
(#) Kovidivi válasza Rafael hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
470nF= 0.47 µF , és mivel általában polarizálatlan, ezért mindegy a polaritása. Üdv.
(#) Rafael válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Itt vannak a képek, a forrasztás felöli oldal elég gyenge lett, de a lényeg, hogy ott nincs összefolyva sehol a forrasztás! /Az átláthatóság miatt kapott alulról egy kis UV fényt. Tükröztem az alját, hogy áttekinthetőbb legyen./
A trafó meg a BD246 ne tévesszen meg senkit, sima adapterről is ugyanazt produkálja, vagyis az eredeti R2:2,2ohm-al erősen morog, a jelenlegi 68ohm-al szól, de egy normál (nem túl hangos) hangerőt átlépve torzít. És nagyobb puffereket hozzáadva is a basszus és a dobok reccsenve szólalnak meg. /Bármilyen hangszóróval./
Ja és alapban amikor nincs ráküldve jel, van egy sistergő alapzaja. /Például egy gagyi PC hangszóró pár maxra tekerve "üresen" nem ad akkor sistergést, mint ez.../ Mekkora alapzaja lehetne?
Bárcsak meglenne a bibi!
(#) Kovidivi válasza Rafael hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
A két kép nem stimmel. A bal oldali képen a kondi lábára menő 220ohm jó helyen van, a jobb oldalin viszont nem... Egyébként a kapcsolást átnézve működnie kellene. Üdv!
(#) Rafael válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Tényleg, kissé még balra kellett volna jelölnöm a 220ohm-ot, minden esetre jó helyen van...
Úgy gondolom mindent megpróbáltam, ennyi.....
Már csak egyetlen dologra adjatok választ! Lehet-e rendesen hallható alapzaja? /Sistergés, esetleg emellett nagyon apró kattogás-pattogás/ Vagy totál némának kellene lennie?
(#) Saggitarius válasza Rafael hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
A Thomson ajanlott kapcsolasa szrt nem "szabadon" valaszhato a visszacsatolo elemek erteke, egymassal osszefuggenek. R1 es R2 tehat az erositest allitjak be, de a Te kapcsolasodban az R2-t megvaltoztatva magaval vonzza a masik visszacsatolo ag meretezeset! Ott az R erteke: 20xR2 es a kondi erteke: 39nF, 220ohm R1 eseten(Thomson TDA2003)
(#) Ronin válasza Rafael hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Azt a kapcsolást én sem az ujjamból szoptam.
Nem is értem minek foglalkozol annyit az adatlapon lévővel, ha az jól működik.
A kapcsolást csatoltam.
Van amit elvettem belőle (illetve feleslegesnek találtatott), és van amit hozzátettem.


Snap2.JPG
    
(#) johnny576 hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Hello

Végigolvastam a topicot, de bizonytalan vagyok. Egy stereo erősítőnek szeretnék tápot készíteni, ami 2db TDA2003-ból áll. Eddig egy számítógép tápról (12V) használtam gond nélkül, szépen szól, semmi búgás vagy torzítás. Eddig van egy 18V 23VA-es trafóm, lehetőleg ezt kellene felhasználni. Tudna valaki segíteni, ötletet, rajzot adni?
(#) titi válasza johnny576 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Hali!
Ha a trafód 18V váltót ad le, az sok lesz az IC-nek, mert egyenirányítva, pufferelve az kb.25V. Az IC üzemi feszültsége pedig max. 18V.
Szerintem nézz inkább másik trafót, 9-12V között.
(#) johnny576 válasza titi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Kössz. És milyen teljesítményű legyen kb a 12V-os? Meg mekkora legyen a graetz ill a pufferkondi? Le tudnád nekem ezeket írni, és ha van időd egy kis rajzot mellékelni hogy mit hova? Biztos ami biztos, nehogy füst legyen a vége
(#) titi válasza johnny576 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
20-30W-os bőven elég. Puffernek pl. 4700uF, 25V-os kondi. (Lehet nagyobb is...)
Ja, a graetz szinte bármilyen megteszi: Bővebben: Link
De 4db 1N4007-es dióda is tökéletes.
Rajzolgatni nincs kedvem, már csak azért se, mert számtalan rajz található a neten.
De esetleg ezt is átnézheted: Bővebben: Link
(#) tunya1717 hozzászólása Jún 21, 2010 /
 
Hali!
Én már régebben megépítettem ezt a végfokot..jól is szol meg minden csak teljes kivezérlésnél már nagyon recseg.ezen szeretnék javítani...a táp csak 10Wos(tudom ez kevés) én erre gondoltam hibaforrásként..ha valaki tud legyen szíves segítsen..
(#) daniel.san válasza tunya1717 hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Legvalószínűbb, hogy túlvezérled a bemenetét. A kimenő teljesítményt a bemenő jel erősségével állítod, és amíg a táp nem adja azt, ami kell, addig persze, hogy torzítva fog reagálni. Gondolok feszültségre és áramerősségre egyaránt. Egy nagyobb pufferkondi a tápra segíthet, vagy a bemenetet egy ellenállással lecsökkentheted, így, ha megfelelő az ellenállás mértéke, nem fog a torzítási szint fölé menni. Mindezek ellenére egy erősebb táppal járnál a legjobban.
(#) daniel.san hozzászólása Jún 22, 2010 /
 
sziasztok.
az alábbi hídkapcsolt végfokhoz lehet tenni kimenőkondenzátort vagy eleve el kell hagyni? néhány más kapcsolást is néztem és sehol sem volt. miért nem rakják bele a hídkapcsoltakba?
(#) Kovidivi válasza daniel.san hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Mert mindkét végfok kimenete azonos potenciálon van, vagyis féltápfeszültségen, így ha egy hangszórót kötsz a két kimenetre, akkor nem fog folyni áram, csak ha kap jelet a végfok. Ha simán a GND-hez képest vizsgálsz egy ilyen IC-t, és kondi nélkül raknál rá hangszórót, akkor a féltápfeszültség a hangszórón keresztül folyna, és tönkretenné valószínűleg.
(#) martin96 hozzászólása Szept 20, 2010 /
 
Hello!
Ez a kapcsolás működőképes?
(#) kadarist válasza martin96 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Szia!
Igen, működőképes.
(#) martin96 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Köszönöm.Akkor holnap vagy holnapután meg is csinálom.
(#) sevenhill válasza daniel.san hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Ezt a hídkapcsolást én mgépítettem, nem kell csatolókondi, nem is ez a lényeg, hanem egy alattomos kis jelenség bukkant fel. A kapcsolás 12v-on üzemel, analóg hangrögzítő kihangosításához, (árusító kocsi szignál) ami csak néha néha üzemel 20sec-ig. Kell a hídkapcsolás, mert a 12V adott (kocsi akkufesz) és ez a legegyszerűbb módja a teljesítményemelésnek. A gond az hogy van egy állandó kb.100-150mA nyugalmi áramfelvétele, ami a műanyagdobozban lévő hűtőfelületet szép lassan el kezdi melegíteni és néhány perc múlva tűzforró, az áramfelvétel felmegy kb.2A-re és az egész végfok így reteszelődik. Csak a kikapcsolás, visszahűlés után lesz ismét használható. (ez később derült ki úgyhogy egy kis átalakítással egy monostabil került mellé, aminek néhány másodperccel hosszabb az ideje, ez kapcsol áramot a végfoknak egy relén keresztül, így használható) Próbálkoztam az ellenállások finom trimmerelésével, de ez nem befolyásolta a nyugalmi áramot. Ha ezt tudtam volna előre, fémdobozba építettem volna, de mivel több példány készült, és már a kocsikban meg lett oldva a dobozok sínes rögzítése, ez látszott a leglogikusabbnak.
(#) Kovidivi válasza sevenhill hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Gerjedésre lett vizsgálva? Én hiányolom belőle a 1ohm vele sorosan 100-220nF-os szűrőt, ami a kimenet és a föld között van...
Következő: »»   5 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem