Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   30 / 1320
(#) dpeti válasza Skip hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

aminek a nevében F van pl

12F505 - minimális tudású, alacsony lábszámú
16F690 - általános, sokminden van benne (kezdésnek ideális)
18F4550 - usb
18F4520 - általános 18F darab (kezdésnek ideális)
(#) watt válasza Skip hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

A propic2 alapjából egy jó égető, a koncepciót ott rontották el, hogy foglalatokat raktak rá, e-miatt egyedi Vpp-ket, e-miatt egyedi programot, pontosabban olyan programot ami kezelni tudja a propic2-t, kell használnod hozzá.

Ha megvan ez a program(én nem tudom melyik ismeri, lehet, hogy az IC-prog ?), akkor a próbákat PIC nélkül kell elvégezni, méghozzá a megfelelő program Check funkciójában, ahol egyenként kapcsolgatva a Vpp, Vdd, PGD, PGC lábakat le lehet ellenőrizni, hogy minden feszültség a megfelelő szintű, valamint minden vezeték a megfelelő lábhoz kapcsolódik. Ehhez azt is kell ismerni, hogy az égető tervrajza ill. a szóba jöhető PIC lábkiosztások az adatlapok szerint egybe esnek e. Ha minden egyezik és a feszek, ill adat, óra vonalak a helyükön vannak, akkor bele lehet tűzni egy PIC-et és beégetni valami hex-t. Természetesen nem árt a kiválasztott példánynak megfelelővel próbálkozni.

Megjegyzem, hogy az ilyen foglalatos égetők számomra felesleges erőfeszítéseknek tűnnek, mivel a való életben nem szoktuk a PIC-et ki-be cibálni a céláramkörből az égetésekkor(Főleg az SMD-t! ), hanem az ICSP eredeti értelme szerint az áramkörön belül programozzuk. Természetesen a propic2-nek is megvannak az ICSP-porthoz szükséges pontjai, csak ki kell vezetni, és az egyik Vpp-vel használni, mint sima égető.
Ebben az esetben erősen megkérdőjelezendő a feleslegessé váló drága alkatrésztömeg, nem beszélve a hatalmas nyáklapról, annak munka igényéről.
Ha még nem építetted meg, érdemes lenne tájékozódnod az ICSP égetésről, valamint arról, hogy hogyan érdemes ezt a kérdést megközelíteni! Esetleg nézz fel a honlapomra is...
(#) Skip válasza watt hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

hát már elkezdtem ma már be akarom fejezni a forrasztást... igaz még tápom nincs hozzá megfelelő.
de ha meglesz mepróbálom a Vpp meg hasonló lábakat ellenőrizgetni...
ha az jó akkor majd kérek további segítséget... ha nem akkor meg végképp!

jah meg azt had kérdezzem meg hogy postán érdemes pic et rendelni? mer boltba nem tom kapok-e (győr)?! köszi
(#) dpeti válasza Skip hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

ha pl chipcadtol rendelsz, akkor ki kell fizetned a postakoltseget ami kb 600-900 ft korul van, nem tudom pontosan, de ha azt veszed, hogy rendelsz toluk par tipust, es utanna megnezed, hogy ezt helyi viszontelado mennyiert adna (mert meg itt pesten is nem kicsi arressel dolgoznak ), akkor lehet hogy jobban jarsz ha postan rendelsz... (persze tobb darab-tipus eseten, mert eltunik az arres okozta veszteseged... ha pl + 300 Ft minden egyes ic-re ott helyben, akkor kb 3 db rendelésekor már nullára jössz ki + ha van haver aki szinten szeret ilyenekkel foglalkozni, akkor rendelhettek egyutt, es felezodik a postakoltseg is) +a futar az nem a magyar posta, az szepen ki is hozza
(#) watt válasza Skip hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Idézet:
„igaz még tápom nincs hozzá megfelelő.”

Látod az én verziómhoz nem kell semmilyen táp.

De ha már ennyire előrehaladtál vele, akkor már nem szabad kidobni, építsd meg és ha kész, akkor még ráérsz ICSP kimenetet fabrikálni hozzá, mert így elég nehézkesen tudsz majd fejleszteni, és rámehet a PIC-ed lába is a dologra, mint ahogy ez velem régen megtörtént.

A rendeléshez annyit, hogy érdemes postán, ha nincs a közeledben más megoldás. Ha van és csak egy db kell, akkor valószínűleg érdemesebb helyben megvenni. Egyébként én mindig postán rendelek, mert kétszer annyiba kerülne felutazni, és az időm is rámenne. Persze ha sűrgős, az más tészta...
(#) bbatka válasza dpeti hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

Jelenleg a ChipCAD-től kizárólag GLS csomagküldővel lehet rendelni. A díja 1200 Ft. De ha 100e Ft felett rendelsz akkor ingyenes.
Én 20eFt alatt még sosem rendeltem tőlük. Általában összeszedem az árlistájukat tanulmányozva azokat az alkatrészeket, amikre a jővőben szükségem lehet. + gondolok arra is ha valamelyik elhalálozna.
A ChipCAD árai valóban olcsóak. 3-4 PIC-nél már meg is térül a GLS díj. Ajánlom figyelmedve a karakteres LCD-iket. Nagyon kedvező árban vannak.
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /

én itt lakok két sarokra tőlük, szóval ...
csak néha szoktam az egyetem mögött vásárolgatni a mikronikában (ami kva drága), és ott aranyáron adják a PIC-eket... (persze nem ott veszem)
(#) bokrosh hozzászólása Ápr 17, 2007 /

Üdv!
Némi segítséget kérnék TMR1 megértéséhez.
PIC16F874A állatkával. Külső órajelről számol, amit 32,768 kHz kvarc állít elő. ledeket villogtat. Működik, csak nem értem . t1con regiszterben van osc. enable és external sync. Ezek mik? És miért csak akkor számol a tmr1 ha ezek 1ben vannak??
(#) Csirgli hozzászólása Ápr 18, 2007 /

Sziasztok!

Egy praktikus kérdésem lenne. Az mplab-nak van olyan szimulátor része, ahol az általam kijelölt bemeneteket és kimeneteket lehet figyelni, közben ő meg realtime fut?

avagy elindítom és nézem a kimenetek listáját, hogy mit csinál, és milyen bementre milyen kimeneteket ad

ha nincs, akkor a data moitor and controll interface mire jó?

ha ez az, hogyan kell használni?

a legújabb verzió 400 soros, és kb 60 goto-t tartalmaz, amit igen nehéz észben tartani, a fizikai áramkörbe ki be rakosgatni meg macerás, lassú

Csirgli
(#) potyo válasza Csirgli hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Idézet:
„a fizikai áramkörbe ki be rakosgatni meg macerás, lassú”

Programozd a céláramkörben, akkor nem kell ki-be rakosgatni.
(#) Csirgli válasza potyo hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

sajnos ez nem ennyire egyszerű, mivel nem tesztpaneles a pic, hanem céláramköre van, ahol a programozó soros bemenet használva van portnak, és az áramkörtől kap feszültséget a kivezetés, avagy ha megpróbálom proramozni, szépen szembehajtja a 7805-ös a programozót...., ami nem lenne túl jó.

Nem lehetne egy kis toldalékkal megoldani, hogy mégiscsak használható legyen? CMOS kapcsolóval a port leválasztása megoldható az égetőről, és ha a céláramkör valamint a pic rb6 és rb7 lába közé be lehetne tenni valami 2k körüli ellenállást, akkor már nyert ügyed lenne. Kellene hozzá egy másik foglalat, aminek a lábaira kb. 1,5cm-es vezetékeket forrasztasz, és azzal csatlakoztatod a jelenlegi foglalatodhoz, az rb6 és az rb7 pedig 1-1 ellenálláson keresztül kapcsolódik a céláramkörben levő foglalathoz.
(#) Csirgli hozzászólása Ápr 18, 2007 /

Nincs lehetőségem a panel módosítására,nincs kapcsoló. Nem én csináltam, adott panellel dolgozom, leválasztani meg csak úgy lehet, ha kihúzod a panelből a pic-et, remélem mostmár egyértelmű.

Jelenleg éppen azon ütyködök, hogy 1 regiszter taralmát hogyan tudnám nyomon követni...
(#) watt válasza Csirgli hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Idézet:
„Nincs lehetőségem a panel módosítására,nincs kapcsoló. Nem én csináltam, adott panellel dolgozom, leválasztani meg csak úgy lehet, ha kihúzod a panelből a pic-et, remélem mostmár egyértelmű.”

A helyzet az, hogy nekünk egyértelmű, hogy meg lehet oldani, neked nem az!

A szimulátor használatára könyvet lehetne írni. Próbáld elolvasni a használati utasítást(microcip). Egyébként a Watch ablakban lehet kiválasztani melyik reget akarod látni és a debugger menüpontból kell kiválasztani az MPLAB SIM-et. Ezután a feljövő ikonokkal, ill. az F7-el lehet lépésenként végrehajatatni a programodat, figyelni a regeket. Nézegesd a lehetőségeket, próbálgasd mi mire való. Kismillió lehetőség van...
(#) Csirgli válasza watt hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Idézet:
„A helyzet az, hogy nekünk egyértelmű, hogy meg lehet oldani, neked nem az!”

rendben, csak pusztán kíváncsiságból, pontosan hogyan is kell ezt megcsinálni? a panelen egy SO28-as pic található (tokozás, smd, 28 lábú). ez van jelenleg egy smd ic foglalattal helyettesítve, amibe megy a pic.

Másrászről, köszi az infot a watch-ról, a léptetést már kipróbáltam( nem lehet a léptetés sebességét kicsit levenni? mert káprázik a szemem a sok goto-tól, ha kézzel csinálom, akkor meg unalmas kattintgatni, míg a szimulátor elér a program végére, ahol a galiba van)

Csirgli
(#) Tomee válasza Csirgli hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Ahhol meg akarod nézni a programod álapotát oda beraksz egy törés pontott (valamelyik egér gomb hatására megjalnik a sor elejeén egy piros pötty.) és a programot Run-nal futtatod akkor, ha elér a tőréspontig ott megál és láthatóvá válnak a regiszterek értékei.

Lehet állítani a lépés sebességét, nincs előttem az MPLAB, de valami option-t keress a debuggerrel kapcsolatos menükben. A másik, hogy valóban nem kényelmes az egérrel léptetni, ezért használom az F7-et.

Az SMD-t nem árultad el eddig, vagy én voltam figyelmetlen. Megjegyzem, lehetetlen nincs. Kéne egy kis panelközdarab, amin a leválasztós bilenőkapcsolót be tudnád forrasztani. Persze ez nagyobb meló, csak akkor érdemes, ha tényleg túl sok időt rabolna a sok be-ki rakosgatás.

Egyébként az első lépés valóban a szimuláció lenne, mert ott a sok elágazásodat mind ki tudod próbálni. Azokból pedig van elég, és ahogy láttam tele lehetnek hibákkal. Ha megszokod a szimulációt, akkor nagyon gyorsan lehet haladni. Először kicsit körmönfontnak látszik, de mindenképpen használható és hasznos!

Még annyit az előzőhöz, hogy gondolom rájöttél, hogy a Watch ablakban lehet HEX és BIN megjelenítést kérni, valamint lehet módosítani a biteket, vagy az értékeket közvetlenül. Van egy stimulus programrész is, ahol külső forrásból származó jelet lehet szimulálni. Ez akkor jó, ha bemenetnek van konfigolva egy láb, és egy ilyen lábnak csak akkor lehet magas a szintje, ha ezt is külön szimulálod. Lehetőség van időzített jelek szimulálására is. Csak jelzem, hogy ha van valami elcseszetten kifacsart, akkor ez a stimulus rész az. Nekem elég sok időmbe került, mire rájöttem hogyan működik, elmagyarázni nem tudnám! Egy viszont biztos, hogy beépül a projectbe, és elmentődik, ill. elmenthető betölthető ha több variációt is kell használni.
(#) Csirgli válasza watt hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki működik, végre

már csak 1 megoldandó feladat maradt, az egyik láb segítségével (meg 2 db ellenállás, 1 kondi) kell csinálnom egy astabil-t, amit kívülről lehet irányítani, és akkor minden pöpec lesz (ha elolvasod, a sartint helyére, környékére kerül)

ha valakit érdekel mellékelve vagyon (pic 16f57)

köszönet mindenkinek legfőbb képpen wattnak, aki mindíg reagált a hülyeségeimre

Csirgli

U.I: 3 helyesírás szótárból 2 különbözően íratja a képpent, mi lehet az igazság? képen vagy képpen (...az eset, következő képpen történt...)

prb3.asm

(#) Norberto válasza Csirgli hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Természetesen jelen esetben 2 db p-vel írandó...

Ha egy P-vel írod, akkor is jó, csak mást jelent és máshova illik

Pl. Milyen szép táj van azon a képen!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Idézet:
„Van egy stimulus programrész is, ahol külső forrásból származó jelet lehet szimulálni. Ez akkor jó, ha bemenetnek van konfigolva egy láb, és egy ilyen lábnak csak akkor lehet magas a szintje, ha ezt is külön szimulálod.”

Egy kicsit trükkös a dolog, eltartott egy darabig, mire rájöttem, de a Stimulus nélkül is le lehet szimulálni a bejövő jeleket. Ha csak néhány alkalommal kell, akkor szerintem gyorsabb, mint a Stimulusszal vacakolni.
Amikor a program odaér, hogy be akarná olvasni az adott bitet (vagy az egész portot), akkor a hozzá tartozó TRIS regiszterben átbillented kimenetté az adott lába(ka)t, majd a PORT regiszterben beállítod, hogy milyen jelnek kellene jönnie. Ezután a program gyönyörűen be fogja olvasni azt, amit rátettél a portra, és aszerint fog továbbmenni. 18F-nél szintén át kell billenteni kimenetté, és a LAT regiszterben a bite(ke)t beállítani.

Idézet:
„...az eset, következő képpen történt...”

Egybe kell írni, tehát következőképpen. :yes:
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Ápr 18, 2007 /

Idézet:
„átbillented kimenetté az adott lába(ka)t,”

Érdekes megoldás, kicsit meg van erőszakolva a kérdés, de valóban működhet, és szerintem is ez számít inkább, mint a letisztult elvi megoldás.

Csak aztán úgy ne felejtse az ember, mert akkor gáz van...

Idézet:
„köszönet mindenkinek legfőbb képpen wattnak, aki mindíg reagált a hülyeségeimre”

Egyrész nem szoktam hülyeségekre reagálni, tehát a tieid sem voltak azok, legfőképpen hogy működik a kütyü! Másrészt meg szívesen!
Rálesek az újabb verzióra....
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Nincs semmi gáz, ez csak a szimulátor. Nem a programban kell átírni kimenetté, hanem a watch ablakban.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Ja hogy úgy! Értem már! Tetszik...
(#) marha hozzászólása Ápr 20, 2007 /

Én szeretnék megépíteni egy PIC programozót de nem tudom hogy mi kell hozzá de jó volna nyákrajzzal.addigis kösz.
(#) potyo válasza marha hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

wattmep.tvn.hu
(#) marha válasza potyo hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Potyo nagyon szépen kösz az infót
(#) Csirgli hozzászólása Ápr 22, 2007 /

Sziasztok!

mivel nem érkezett még mindíg válasz az egyik kérdésemre feltenném ismét.

Hogyan lehet egy pic egy digitális lábán megmérni egy rc időállandót, értékét egy regiszterbe elmenteni? (astabil működés)

segítségül egy ábra mellékelve.

16F57, nem másmilyen pic
adott panel, kizárólag szoftveres megoldás jöhet szóba

sikerült egy pár "valahogy így" -et összehoznom, ezért, ha lehet nem ilyen válaszokat kérnék, hanem konkrétet

(nem kell inicializálni, nem teljes programot kérek)

köszi előre is :Csirgli

U.I: bocs ha kicsit ingerült a hangnem, csak mivel több mint 20 órányi gép előtt üléssel sem sikerült megcsinálni, "kicsit" ideges vagyok

KAPCS.gif

Következő: »»   30 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem