Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Hihetetlen vagy. Leírtam, hogy a litze tekeréshez képest jobb lett a mért eredmény. Mit kéne ezen matekolni? Minél kéne jobbat csinálni(A megfelelőnél kell jobb? Minek?)? A gyári vacak tápoknál jobb lett. A tieidnél biztosan nem(én nem vagyok ipari tápokat gyártó vállalat alkalmazottja, sem vezetője és nem is leszek), de ez nem nagyon mozgat meg, mert megfelelő a feladatra. Nem is értem miről is beszélünk egy jó ideje, főleg hogy minek...
Én értem, de inkább ezennel befejeztem.
Idézet: „Nagyon hasznos lenne, ha valaki ilyeneket csinálna Magyarul.” Jó lenne magyar felirattal is, csak ez senkinek sem érdeke. Amatőröknek marad a kísérletezés, gyári tápok tanulmányozása és szétszedése, guglizás és fordítgatás...
Hát igen sokszor éreztem már, hogy az Angol nyelvtudás hiánya nagyon nagy hátrány. Ha találok is valami hasznosat, nem mindig értem meg rendesen. Esetleg félre értem, és úgy már nem is ér az egész semmit.
Ha valaki esetleg vágja a témát, és affinitást érez magában, hogy oktató leírásokat, videókat, vagy bármi hasznosat csináljon, nagyon szívesen vennénk. Azt gondolom, hogy sokunk nevében beszélek. (Vagy ezekből a dolgokból cikket írna...) Szóval hasznos lenne. Remélem ez a kis gondolatébresztő szövegem értő szakikra talál. Például nagyon tetszett régebben cimopata egyik cikke. Rezonáns kapcsolóüzemű tápegység Nagyon jól érthetően, sok mindenre kitérve,alaposan elmagyarázta a kapcsolás működését, és a beindításával járó esetleges problémákat is. A kapcsolás működési elvét is meg lehetett érteni. Nagyon jó volt. Ilyesmikre gondolok.
Ja, és majd elfelejtettem Skori Weblapját, megemlíteni, ahonnan szintén sokat meg lehet tanulni a kapcsoló üzemről is. Na meg ott a Trafóméretező program is amit azóta, hogy megtaláltam, rengetegszer használtam.
Idézet: Engem érdekelne a kép, az enyém 190x100mm-es lesz (widescreen tervezésű) „1 kW-ot tud mindenféle hűtés nélkül statikusan és a mérete 160 x 160 mm... ...Szólj, ha a fénykép is érdekel, bár valamelyik topicba már felettem.” Inkább a 230V-os topikba tedd be - ha nem gond. Itt off az ilyen Castone-táp.
Na ez engem is érdekelne.
Csinálok egy végfokot, gondoltam rakok a magra rezet
Király!
Ezek miféle magok? Honnan sikerült szerezni őket?
Király a litze. Az honnan van? (mármint a huzal)
A mag gondolom Tali Bt-s.
Nyert, Tali Bt.
1100 Ft N87-es anyag, 60X30X20 méret régebben próbáltam 1,2Kw átment nehézségek nélkül. :yes:
Van egy toroid magom, aminek a méretei:
szélesség: 30mm magasság: 13mm belső átmérő: 19mm Autóerősítő tápban volt. Ezt szeretném felhasználni. A menetszámokat kb. így képzeltem el: bejövő feszültség 10-16V kimenő feszültség: 2*14-15V (stabilizálás után 2*12V) primer 2*3menet szekunder: 2*6menet (2*2 menetnél leágazás 5V számára, ehhez stabilizálnám a feszültséget is) elég a 6 menet, vagy legyen több? A menetszámok jók? Szeretném ha 10V-ról is tökéletesen menne. A terhelés maximum 100-120W lenne. És egy fontos kérdés a végére: magot tönkre lehet tenni hőhatással? Mert a magom a legutóbb kicsit felforrósodott, ki tudom mérni, hogy jó-e még? Kösz a segítséget.
Hello !
Szerintem a 3 menettől be fog telítődni a mag, mivel valami autós cuccból szedted ki primernek nyugodtan tekerj rá 2X6 menetet ( értelemszerűen a szekundert ehhez kell igazítani ). Az 5 voltnak meg tekerj rá másik szekundert. Szabadonfutóst akarsz csinálni ? Ezért akarod a szekundert stabilizálni ? Először azt döntsd el, hogy milyen topológiát használsz ( szerintem ha 10-16V-os bemeneti fesz ingadozással számolunk akkor jobban jársz egy primer oldali szabályzással ). Ha pedig a mag nem repedt meg, akkor nem hiszem, hogy valami baja lenne.
" Szerintem a 3 menettől be fog telítődni a mag,... "
Ez azért nagyban attól függ, hogy mekkora frekvencián jár...
Értem.
Akkor 2*6 menet primer, és 2*12 menet szekunder gondolom elég lesz. Nem szabadonfutó lesz, csak az 5V-os ágnak kell stabilnak lennie, ott fog több áram folyni, a 12V-os ágon pár amper kell, amit stabilizálni akarok, így minden fesz stabil lesz, és az 5V-os ág terhelésingadozása nem kavar be a 12V-os ágnak. Tehát az 5V-os ágat fogom figyelni. Az 5V-os égnak miért ajánlasz külön szekundert? Az miben jobb? És a trafóm vajon jó még? A hőre vonatkozó kérdésem miatt kérdezem. Esetleg ki tudom valahogy mérni?
30khz környékén fog menni.
A Cimopata féle kapcsolást építem meg, kissebb eltérésekkel, de a vezérlés ugyanaz, és a freki is.
Bővebben: Link
Akkor lehet azért melegedett fel annyira a mag! Véletlenül megjárattam alacsonyabb frekiről is, mert sípolt, és levittem a frekit, amire abbahagyta a sípolást, csak mire észrevettem hogy valami nem kerek, a fetek eldurrantak, és a mag forró volt. Ez tönkreteheti a magot?
Életképes lesz még a mag.
Most neked +- 5V-od lesz? Mert akkor lehet leágazást is csinálni a 12-ből.
Képet nem tudsz a magról betenni ?
Szürke színű ?
A mag zöld színű.
Nekem +-12V kell 3-4A mellett, és +-5V 10-15A mellett.
Ilyen zöld maggal én is dolgoztam már régebben, 50KHz-en fűtött mint a kazán ( atom nagy veszteségek ). Alacsonyabb frekin viszont még ma is üzemel egy végfokban. A trafó már készre van szerelve ? Milyen vastag kanócokkal ?
Eszembe jutott US Blaster végfokban volt ilyen zöld mag.
Ez valószínű nem ferrit, hanem iron powder. Ez a szín nem trafónak való, hanem mondjuk kimeneti soros fojtótekercsnek, ott jóval kisebb az áram hullámos összetevője, így a vasveszteség is kicsi. ( elviselhető )
Viszont, nagyon olcsó.
Hát ez az ezért kérdeztem rá !
Ha pedig rendes tápot akar csinálni, akkor hozzávaló magot kell szerezni. :yes:
Készre volt, de a szálakról lejött némely helyen a lakk ( a mesélt hőhatástól, vagy csak a hajtogatástól), ezért most úgy döntöttem újratekerem, holnap keresek hozzá vékony drótot és tekerek. Ezért kérdeztem a menetszámokat. Már le lett tekerve róla a képen még rajtalévő vastag drót.
A képen lévő tekeréssel működött, és terhelhető is volt, de hangja volt, remélem ez az új tekeréssel elmúlik majd. Végülis ennyi volt a bajom csak vele, amúgy jó volt. Nyugalmi áramban 200-300mA folyt rajta, ebben már az ic tápfesze is benne van. 40-50W terhelésre tizedvolt pontosan tartotta a feszt, csak az a sípolás kikészített.
Ennyire rosz lenne? Egy Sal 2*200W-os erősítőből van.
Na jó, jó, de honnan tudja, hogy melyik a rendes mag? Ezért kérdezte...
Valahol itt olvastam, de nem találom, hogy hogyan is kell megmérni a magom AL értékét. Valaki nem írná le?
Hátha nem annyira rosz, nehéz lesz itt jó magot vennem. u.i.: Pár menet kell és induktivitást mérek, ennyi rémlik, de milyen képlettel kell visszaszámolni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |