Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   44 / 247
(#) blackdog válasza huba hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Sajna nem. Bármi, bárhogyan mérek ua. az eredmény.
Milyen jelet kellene látnom, ha hálózati szinkronra kapcsolok és megfogom a (+) mérővezetéket? Szerintem szép álló színusz jel lenne a kép. Viszont ez a csoda 1000 éve omló piramis képet mutat remegve. (balról-jobbra )
(#) huba válasza blackdog hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Szép szinuszt a hálózattól sose várj. Én is azt hittem az én gépemmel van baj mikor ilyen jelet mutatott Bővebben: Link

Bárcsak ilyen jelet mutatna az enyém.
Pill. és mutatom..
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Itt is látszik, hogy villog. Van ahol fényes és ahol halvány a ""vonal""
(#) huba válasza blackdog hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ez is még besorolható a normális működésbe, pont akkor készült a kép exponálása alatt a sugár pont kiment a kép háromnegyedétől, és indul elöröl. Ha már sugár szinusz rondaság verseny. Kézzel fogott méröcsucsúcsal csináltam egy képet. Az előző egy transzformátor szekundere volt.

P9270251.JPG

Oké...
De akkor miért van, hogy bármit mérek ilyen és ennél rosszabb képet kapok ami még villog is. Azért valahol találnom kellett volna már egy szép álló képet. Olyan mintha epilepsziás lenne a cucc. Ha végre meg is áll a kép villog és mégis futó hatást kelt.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Azt a kék ellenállást kivetted? Ha igen, akkor rakd vissza, és nézd meg úgy.
(#) sirály12 hozzászólása Szept 28, 2010 /

Nyíregyházán, vagy környékén lenne olyan szakember, aki meg tudna javítani egy oszcilloszkópot? Egy EMG 1568/2-esről lenne szó. eddig csak néha elment a kép, a felső gombsor kapcsolgatására visszajött, most már nem jön vissza a kép. Belekukkantottam, de ezzel nem tudok mit kezdeni, nekem ez túlontúl bonyolult.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Idézet:
„Azt a kék ellenállást kivetted? Ha igen, akkor rakd vissza, és nézd meg úgy.”

Miért? A kapcsolási rajz szerint ott egy 18 pF kondinak kell lennie. Ezt korábban valamiért kicsipték (gondolom) és helyére került egy 470 nF kondi meg az ellenállás. remélel még nem dobtam ki.

Én is azt kérdezem, hogy miért? Valaki beletette és benne is volt. Biztosan nem kitolásból, hanem javítási szándékkal építették be ezeket az alkatrészeket.

Oké. De nem látom az értelmét, hogy egy 18 pF kondit kicseréljenek 470 nF+ellenállásra.
Ja és akkor sem volt jó a kép.

Azt írtad, hogy egy szakadt vezeték okozta a szinkronhibát, nem pedig ez kondi-ellenállás kombináció.

Nem a szinkron hibát hanem azt, hogy egyáltalán elinduljon a belső szinkron mert eddig csak a külső ment.
Nézted a videot?

Bemenő jel nélkül is villog az idővonal (vízszintes csík)? Vagy akkor nem is látható?

Akkor csak zöld pötty van az ernyőn.
Ami áll egyhelyben.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Mivel kíváncsi természet vagyok vissza tettem a 470 nF+ellenállás. Semmi. ua.

Közben azon gondolkodom, hogy nem az időosztóval lehet gond? 1s, 100-10-1 ms -nél képtelenség vibrálás mentes képet összehozni. Ha nyomok egy 0,5 szorzót akkor meg nagy lesz a kép és kicsit még úgy is vibrál.

Az időosztó milyen hibajelenségeket produkálhat?
(#) blackdog hozzászólása Szept 28, 2010 /

Senkinek sincs ötlete, hogy mit lehet még kezdeni ezzel a csodával azon kívül, hogy egy határozott mozdulattal a kukába helyezem?
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Talán meg is lehetne javítani . . .
Bár akkor sem lessz mercedes
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Jó vicc. Azon vagyok, de kifogytam az ötletekből.
- Összes elko-t cseréltem.
- Korábbi javítási pontok ellenőrizve.
- Próba ként 2db poti cserélve (szinkron oldalon)
- Összes tranyó ellenőrizve
- Ellenállásokkal nem bíbelődtem

Két lehetséges "fő" kibaforrás maradt:
1. papír/olaj kondik
2. IC-k (na ezeket nem tudom mire kiváltani)
:no:
(#) lapose válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Az a gond, hogy nem értesz hozzá. Már az elején mondtam, hogy nem érdemes kísérletezgetni vele, ha nincs tapasztalatod. Egy műszer többet ér annál, hogy rajta gyakorolj.
Ha a elektronsugár nem vándorol rajta, az nem feltétlenül a szinkron fokozat hibája, hanem az eltérítő generátoré, azt is át kellene nézni következetesen. Ez nem azt jelenti, hogy találomra cserélgetni benne az alkatrészeket, hanem mérni a feszültségeket az áramkör különböző pontjain, és kiértékelni.
Szerintem tedd félre, és ha tapasztaltabb leszel, megérted az áramkörök működését, vedd elő újra.

A guli-fordítóval böngéssz át néhány orosz fórumoldalt. Hátha írnak erről a hibáról is. Ремонт осц...3;-313
keresés
(#) blackdog válasza lapose hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Tudod kicsit makacs ember vagyok és ha 1x valamit véghez akarok vinni...
Amúgy nem olyan bonyolult egy kapcsolás ez szerintem.
Igazából a legnagyobb gond az, hogy van két különböző kapcsolásom is de valahogy egyik sem hasonlít teljesen ehhez a szkóphoz. Az orosz rajz köszönő viszonyban sincs vele. Az RT-s rajz már jobban hasonlít, de nem az igazi. Más ellenállások vannak, úgy látom más IC-k nem azonosak a kondik kapacitásai 1-2 helyen.
És szerintem az RT-s rajz sem jó:
Kapcs. rajz szerint nincsrajta 1db PNP sem viszont a feliratozás szerint meg van (KT361).
Most akkor mi az igazság?
Papír/olaj kondik körül olyan értékeket mérek amik elvileg itt nem kéne, hogy legyenek: -450V, -680V
Oké, hogy kezdő vagyok 0 éves tapasztalattal, de szerintem nem olyan bonyolult ennek a kapcsolása.

Nem kell valakinek egy H313 szkóp teszt/próba célokra? Tudok óccsón eladót
(#) dB_Thunder válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Nekem tizenX éves gyakorlatom van analóg áramkörök javításában élesztésében és párat terveztem is, de egy szkóp javítása még nekem is feladat.. ( főleg úgy hogy még csak olvastam eddig róluk)

proli007 ! Köszönöm hogy tájékoztattál a single mód működéséről! Így utólag nézve logikus a működése.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Már régen akartam mondani, hogy a javítás nem abból áll, hogy mindent kicserélsz benne. Ha nem tudod, hogy melyik áramkör hogy működik, a javítással semmi esélyed. Addíg amig csak utánépítesz, addíg még elmegy hogy nem érted mi mit csinál. Ha olyan makacs vagy, akkor előbb makacsul tanulj, ismerd meg az áramköri elemeket, alap kapcsolásokat, azok, működéseit. Meglehetősen bátor tett volt belenyúlni úgy, kogy eleinte még az egyes elemeket sem ismerted fel, nemhogy a szerepüket.
Helyesen akkor jársz el, ha most ezt a projektet félreteszed és bazi gyorsan nekiállsz tanulni. Azt is, hogy hogyan működik egy oszcilloszkóp, milyen egységei vannak, és azok hogyan működnek. Ezt mind össze tudod szedni az internetről (ma már). A keresgéléssel is tanulsz.
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Oké.
Értem én a célzást.
Szépen össze rakom a cuccot és megy a polcra. Amúgy is meguntam. Lenne még mit ellenőrizni, de mint mondtam a rendelkezésemre álló kapcs. rajzok egyike sem egyezik ezzel a géppel. Keresek más szórakozást.
(#) gerenk válasza blackdog hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Szia !
Javítottam 313-ast , tegyél fel a panelokról jól látható
képeket, lehet hogy rajzban tudok segíteni.
(#) gkari válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Lehet, hogy egy kapcsoló primitív kontakthibája.Tanulmányozd át az RTÉK 94,95,96 számaiban Sipos Gyula erről szóló cikkeit, letölthetők:innen. Szerintem kíváló gép, érdemes vele foglalkozni!
(#) trabi007 hozzászólása Okt 19, 2010 /

Sziasztok! abban szeretném a segitségeteket kérni hogy van egy régi tr4302 tipusu szkópom amiben egy fazékmag el van törve a tipusa HAGY M1 Al400 ha lenne valakinek egy ilyen magja feleslegbe és kitudna segíteni vele annak nagyon örülnék előre is köszönöm.
(#) blackdog hozzászólása Okt 20, 2010 /

Miért lehet az, hogy amikor CH1 és CH2 képe is az ernyőn van és bármelyiket függőlegesen mozgatom akkor az egy kicsit eltéríti a másikat?
Van másik szkópom is az nem csinál ilyen. Ha pl. a CH1-et föl le mozgatom a CH2 meg sem mozdul. Ennél viszont kicsit kitér.
(#) baloghzoli1 válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Szia
Ittvan
Következő: »»   44 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem