Fórum témák
» Több friss téma |
Maradhat az Eminence, de lehet érzékenyebb, szub úgysem lesz, 50Hz alatt nem nagyon fog szólni.
Hali!
Nem tudom mi körül van az Eminence de nekem ismerősöm hangtechnikus és ő Reflex szórókat használ. 8db rutse ládája van de kültéren nagyon nagyot szól. ![]()
Reflexet már nem nagyon gyártanak, félig-meddig szerencsére, mert az új nem éri meg az árát, a régiek, használtak, javítottak pedig még bizonytalanabbak az újaknál is.
Nagyot szól, de méginkább nagyot zörög, a Reflex hszek lengőrendszerének kb. annyi a lineáris tartománya mint egy 60 éves papírszélű szélessávúnak. A "rutse" néven emlegetett valójában BL (vagyis back loaded) szerű tölcséreknél pedig jónéhány frekvencián mélytartományban a membrán szinte szabadon mozog, a kitérést semmi nem csillapítja.
Erre is igaz, hogy ami jó az drága. Vagy másképp, a drága az olcsó. Hosszú távon mindenképp.
B&C, Precision Devices esetleg RCF hangszórókkal biztosan nem lesz gondod ( Beymával sem- a világhírű L'Acoustic is beymával szerelte a V-Dosc mélyeit, a Martin Audio, EAW, HK Audio is mind ezeket (is)használják ) csak ezek a hangszórók nem a 40 ezres kategória. Mi B&C 18"-osokat használunk régóta, és nem keveset. Soha semmi gond nem volt velük, pedig kapják rendesen. Ha pedig egy ilyen szerkezet meghibásodik, akkor nem szabad gányolni, meg kell venni bele a komplett javítókészletet, és nem itt ott javítgatni.
Az igaz,hogy ezekben a ládákban szabadom mozognak mert nekik is 5cm ki leng.
De már 6éve van meg nekik és mindet egyszer kellet javítani. De bírják a kiképzést mivel a 8db ládát 4db Behringer EP2500 hajtja. Ők úgy tudom az Ukránt használják. Azt nem tudom,hogy milyen frekvencián mozog de azt észre vettem,hogy mikor előtte álltam levegőt alig lehetett venni. Egyszer volt olyan,hogy kb 36Hz-re állította a váltót de akkor nem is lehetett hallani meg látni sem,hogy rezget csak érezni. ![]()
Beymára cserélt a Reflex is. PA-ban egész jó dolgokat gyártanak.
Persze csak attól függ, mihez viszonyítunk, a régi JBL-ek is még mindig egészen kiemelkedően teljesítenek. ![]()
Erről a ládáról tud valaki valamit mondani? Belseje milyen lehet? Valakinek valami terve nincs hozzá?
![]()
Mint a többi hasonló, összehajtogatott csőszerű kvázi "tölcsér", de a 38-350Hz-ig tartó átviteli tartomány nem valószínű, hogy igaz.
A visaton hasonló tölcséres ládájának az érzékenysége az 96dB körüli ennek meg 103. Ezt, hogy oldották meg? Hangszóró előtt van ilyen nyomókamra szerűség ami felgyorsítja a levegőt? Arra gondolok itt, hogy a hangszórónak nincs teljesen kivágva a kör alak, hanem csak egy kis téglalapon jön ki a hang. Mennyi lehet akkor az átvitele?
Nem tudom, én akkor hiszem el a 103-at, vagy a 96-ot, ha legalább egy hihető méréssorozat készül róla.
A doboz hatásait pedig le kell modellezni legalább (kell egy konkrét rajz), anélkül nehéz pontosan jósolni.
Valami olyasmi ládát nem tudsz ami hasonló érzékenységet tud és méretileg is ekkora körübelül?
Bővebben: Link Ez a láda milyen lehet? Bővebben: Link Ilyen a belseje. Ehhez terv? Vagy csak a 18"-os féle van lekicsinyítve? Bővebben: Link Innen veszem, hogy ugyan az a belseje mint annak. Ez jobb lehet mint az accus féle? Csak le kell kicsinyíteni a 18"-os félét?
ez egy nagyon komoly darab. majdnem olyan jo mint a celection. nyugodtan épitsd meg nem fogsz csalodni benne. már csak az a kérdés hogy hogyan fogod cipelni.
Melyik celestion? Amúgy nem ez volt a kérdés...
Valószínűleg nagyon hasonlóak, ha a külső méreteik hasonlóak. Sajnos csodák nincsenek, a kis tölcsér nem mélytölcsér. Ha arányosan lekicsinyíted a 18-ast 15"-ra, akkor egy magasabb alsó határfrekvenciára számíthatsz, valahol 60Hz körül.
Bővebben: Link Ez a láda ez milyen? Milyen mélyre mehet le? Érzékenységet nem tudsz róla? 15"-os rutse-tól mélyebbre megy?
Nekünk volt ilyen. 4db rajzon szereplő, és csináltunk 4db duplahangszórósat. A leírásában szereplő for PA and Disco-na az inkább disco. Annyi volt még a változtatás, hogy a középső nyílás nem volt rajta, hanem reflexcsöveket építettünk bele, és azzal hangoltuk. Viszonylag nagy hangnyomás kis teljesítmény mellett, de nem megy mélyre, és baromi nagy és nehéz. Oldalanként volt 2db szimpla, és 2db dupla. Azaz oldalanként 6 db 15", darabonként 300w-al hajtva ( Beyma 15k200 ). Ladánybene koncerten olyan 1500 főre elég volt. Úgy hogy a torony összerakva majdnem 4m2 felületű volt, úgy már a mély átvitele is elfogadható volt. Próbálok fotót keresni, de elég rég volt.
2db dupla láda üresen még mindig meg van. Ha érdekel elviheted valami jelképes áron.
Dupla az jó nagy lehet.
![]()
na ez az a celestion tölcsér amire utaltam. szerintem messze ez a legjobb láda. én már hallottam ilyet.
messze nem a legjobb láda :no:
ezek vannak most. sokkal szebb, lágyabb a mélye ( mondjuk 18"-os . A másikat nem mértük ( nem volt mivel ). Ebből 6-8darabot összerakva 35-37 Hz lehet az alsó határ. A celestionnál szerintem 55 Hz alatt nem volt információ. legalábbis értékelhető hangnyomás mellett biztosan nem.Én így emlékszem, de már nagyon régen volt.De ha megnézed oda is van írva, hogy igazán a mid-bass ( 100Hz ) felett hatékony. Tehát egy sub kellene alá.250Hz-en viszonylag meg már elég buta hangja volt. Szóval nem is annyira jó ez a láda. Egy sok utas rendszerben viszont jól megállná a helyét.
kinek a pap kinek a papné. én nem nézegetni hanem hallgatni szoktam a hangfalakat. márpedig hallottam már jonéhányat. azért irtam hogy szerintem ez a legjobb mert azok közül a néhány száz láda közül amit eddig hallottam ez volt a legjobb.
Ok. Nincs ezzel semmi gond. De lehet hogy az alaphalmaz kiválasztásával van a probléma, magyarul olyan néhány 100 ládát hallgattál, amiben nem voltak igazán jó hangfalak.
Mondjuk nem volt közöttük a Meyer Sound 650R2 passzív szubja, Crown Macrotech MA 5000VZ-vel hajtva. Hogy csak egy példát hozzak. És most szigorúan PA-ról beszélünk, semmi hifi meg High End.
Semmi gond azzal, ha valaki kérdez, csak előbb egy kicsit informálódjon. Szépen felmentem ( helyetted ) a garry honlapjára, és mit ad isten mit találtam?hát ezt:
Garry Thunder: Recommended Crossover Frequency: 100 - 150 Hz Szóval először próbáld meg a felszerelésedhez ajánlott gyári értékeket megnézni, és a kezelési és használati útmutatókat elolvasni. Sőt próbálj meg nagyon sok szakirodalmat elolvasni, mert kérdezni is csak az tud, aki tud. Nem lenézek félre ne értsd, de több mint 15 éve foglalkozom hangosítással és én sem úgy születtem, hogy mindent tudok. Sőt egyre inkább rájövök, hogy még mindig mennyi mindent nem tudok. Az internet a barátod. Több 10 000 oldal szakmai anyag fent van, a youtubon szemléltető videók tömkelege.( Nagynevű amerikai hangosítócégek tulajdonosai is csinálnak ilyeneket pl. ) Szóval olvasni, olvasni, olvasni, az alapokat senki nem tanulja meg helyetted. Köbzolinak pedig teljesen igaza van, sőt még finoman is fogalmazott. A stílus lehet hogy nem megfelelő.
![]()
Természetesen, de pont erre akartam a kérdésre reagálva rávilágítani. Már minthogy ezek nem olyan kérdések, hogy most valami fehér vagy fekete...
De visszatérve az eredeti problémára, a hangfal saját frekimenetét még ugye nem is említetted, ami ugye szintén befolyásolhatja az optimális keresztezési frekvenciát. Szintén nem említetted ha a keresztezésnél egy borzasztó kiemelés keletkezik ( talán még rosszabb mint a kioltás )Ez a legnagyobb gond ezzel az egésszel, hogy igazából sohasem vagyok ( legalábbis én) meggyőződve arról, hogy megtaláltam a rendszer legjobb beállítását.( Annak ellenére, hogy ma már teljesen mások a mérési és processzálási lehetőségek mint 10 éve ) Ezért jó egy gyári rendszer, gyári processzorbeállítási értékekkel, melyeken mérnökök hosszú évekig, vagy hónapokig dolgoznak. Az nagy valószínőséggel jó, vagy nagyon közel van a jóhoz.( jó alatt a linearitást értem jelen esetben.merthát azért meg is kell hallgatni. A szubjektív hangzás az más tészta ) De azt is el lehet szúrni a hangfalak nem megfelelő elhelyezésével például.( lásd még sziget nagyszínpad 2007 pl. - idén korrekt volt nagyon ) Ma egy alap rendszerprocesszor is tudja a BW és LR szűrőket 4 fajta meredekséggel, utankénti delay, fullparametrikus eq, fázisfordítás stb.Szóval majdnem mindent. A beállítások száma végtelen. Bár egy egyszerű crossovernél az egész leegyszerűsödik, ott csak delay meg freki van. ( esetleg fázisforgatás ) a meredekség fix. Kedves Maddd! Ha elfogadsz egy jó tanácsot, vegyél egy kis gyári rendszert ( manapság külföldön olyan jó áron van használt, amiből a barkácsolt sem jön ki ), és hagyd hogy dolgozzon és keresse a pénzt, és ne akarj nagy felszerelést, mert minél több van annál inkább rájössz hogy még mindig mennyi mindened nincs! És amikor már benne van 2 családi ház ára, és 2 teherautón nem fér el akkor késő lesz. És tartsd szem előtt hogy a disco és hangosítás között az a legnagyobb különbség, hogy amit a hangosításhoz meg kell venned az mindig 5x annyiba kerül mint a discoba való és 10x annyi kell belőle. És még mindig csak segíteni akarok.... üdv
Helló,
az auna hangfalai jók? Az ebayon láttam egy-két,szerintem állati klassz hangrendszert.Csak hát,ahogy olvasom a külföldi fórumokat az aunáról, kicsit elszomorított. Ti mit gondoltok?
Sziasztok!
Valaki tud nekem abban segíteni hogy a képen látható mélynyomó milyent típusú vagy milyen gyártmány vagy milyen hangszóró lenne bele jó vagy ennek mindegy hogy milyen megy bele. Mert van nekem 2 itthon és nem tudok róla semmit a neten se találtam semmit róluk
Méretezése?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |