Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Ha rendesen van megcsinálva és szigetelve (kerülni kell a kiállo huzalvégeket), akkor nem hiszem, hogy bármilyen problémát is okozna a toldás.
Nekem a közepére sikerült (vagy 16 cm hosszu a tekercs) és már több helyröl ugrott szikra, de a toldás körzetéböl még soha.
Jobb ha leszeded!
Nekem is ezt tanácsolta és meg értem miért! A toldásnál korona kisülések várhatók mivel más lesz a térerő ott.
Ha te nem is hiszed, de okoz. Ezek nem kis 12V-os egyenáramú vezetések, ahol totál mindegy, hogy néz ki a forrasztás, vagy az egész vezetés. Ilyen minitesláknál persze egy adag melegragasztó pacni, vagy 20 réteg lakk biztos meggátolja a koronázást, de hogy aztán hogy néz ki utána.. kókány munka.
Ez is olyan dolog, hogy lehet wc papír gurigára is tekercselni, mert az is működik. A cseheken kívül más nem szokott ilyesmiket csinálni.
Hát igen, egyesek még a szig.szalagnál és a ragasztós lakkos taknyolásnál tartanak.
Pedig 0,10mm-es préselt rétegszigetelő papírt, már 150Ft-ért lehet venni bármelyik tekercselőtől. Nem kéne kispórolni, senkinek. Ez új huzallal való tekercseléskor, akár 1500-2000V-ig szigetel rétegenként. Én is ezt használom évek óta az ózonizátor nf.tekercshez,3200menet/0,18mm.dupla Cu-Z-böl. Még sosem húzott át, vagy égett le. Az eporapiddal műgyantával, vékonyan kenek be minden sort/réteget, a menetek rögzítése,lelazulásának megakadályozásának elkerülése végett.
Sok fejfájást megelőzvén szerintem megérné megfontolnod az itt elhangzott tanácsokat és készíteni egy rendes szekundert.Nekem a VTTC sem egy nagy teljesítményű tekercs,mégis a második szekundert kell elkészítsem hozzá,pusztán a tekercsvégeknél a huzal túl íves hajlításánál létrejött korona és felületi szikrák miatt.Nos ez kezdetben talán csekélységnek tűnhet,de hosszútávon garantáltan tönkrevágja az egész tekercset.
Üdv!
Megerősítem az előttem szólókat. A 12 voltos teslát én is megépítettem és az első szekunderem nagyon rondára sikeredett, volt rajta egy pár darab huzalkeresztezés.... (mindösszesen 3-4 darabról beszélünk) Lelakkoztam és persze nem ment a tekercs 2 percet sem, mikor elkezdett szikrázni ott is....Kiszedtem az elégett pár menetet és a következő szikra nem a toldásnál volt, hanem a többi keresztezésen.... Azóta nagyon ügyelek a szekunder elkészítésénél minden szabályra, inkább kétszer annyi ideig tekerem, de jól.... Ezután csináltam egy új szekundert a 12 voltoshoz, aztán a 24 voltos verziót is megépítettem és most a vttc-hez is kész a szekunder..... Remélem az utóbbival sem lesz gond.
Hol lehet venni ilyen vékony huzalt(0.09 , 0.1 ) ?
A hestore.hu -n 0.15 a leg véknyabb, meg nem is kell olyan sok. Google-val rákerestem nem igazán találtam. Ezt amit rátekertem azt egy 24 V-os reléből szedtem ki de az kevés volt : 6cm és 1400 ohm . elég nagy az ellenállása nem? Idézet: „Ezt amit rátekertem azt egy 24 V-os reléből szedtem ki de az kevés volt : 6cm és 1400 Ω . elég nagy az ellenállása nem?” Na itt pont az Ohm-os ellenállás az,ami a legkevésbé számít. Egyébként 0,15-ös huzallal is el lehetne készíteni,csakhát így nőne a tekercshossz,és ennek a függvényében romlana a csatolás.
Villértnél lehet venni. Én egy deprez műszerből bontottam 0,09mm-es huzalt, abból tekertem még régen a miniteslához való szekundert.
1,4kohm azt jelenti, hogy valahol meg van törve.
A hosszú szekunder által okozott csatolásromlást könnyen lehet kompenzálni a primer belső menetének az átmérőjének a csökkentésével.
0,3-as huzallal is nagyon jó szekundert lehet csinálni miniteslához.
Sziasztok!
Nem tudna segíteni valaki a tesla tekercsemmel kapcsolattal?Szaggató kéne hozzá 1:6-os kitöltésü!konkrét kapcsrajzot nem tudnátok adni? Idézet: „1,4kohm azt jelenti, hogy valahol meg van törve.” Nem feltétlenül,a 24V-os reléknek is már általába kΩ nagyságrendű a tekercsen mért ellenállás. Idézet: „hosszú szekunder által okozott csatolásromlást könnyen lehet kompenzálni a primer belső menetének az átmérőjének a csökkentésével.” Hát igen,de ezt sem lehet túlzásba vinni (bár igaz ez nagy teslánál).
Szia!
Milyen teslád van?A Skorié nem jó?Nézz szét az oldalán,Bővebben: Link
Szia!
A conradban is lehet venni. 450 méteres, lakkozott, 0,1 mmes átmérővel, 1390 forint. Ilyet vettem én is mindkét miniteslámhoz (12v, 24v). Üdv, Pisti
Érdekes immár vagy 4 éve igy van, igaz 7-8 cm-es szikráknál nagyobbra nem is igen vágyom, de a mai napig abszolut semmi bajom nem volt a toldás környékén.
Anno ugy hagytam meg, ha baj lesz ujratekerem (mellesleg vadonatuj 0,09-es huzalbol készült a tekercs és még van elég huzal...). Miután eddig semmi baj nem volt, nem látom semmi értelmét ezzel a kérdéssel foglalkozni. Idézet: „nem látom semmi értelmét ezzel a kérdéssel foglalkozni.” A rosszul megépített híd sem biztos, hogy azonnal összedől. Ha nem látod értelmét, akkor ne vitatkozz feleslegesen.
Čn inkább azt látom, hogy ti vitatkoztok minden tapasztalat vagy érv nélkül.
Befejeztem.
Most vettem észre,hogy én a "Tesla tekercs építése a semmiből,kizárólag kezdőknek"-et építettem meg amire azt írta collector hogy életveszélyes ,de nekem már kész a tekercs,hogy kell megcsinálni úgy,hogy ne kelljen újratekernem?
Rosszul látod, de nyilván a másik 4 ember téved, neked pedig igazad van. De ezek szerint mégiscsak látod értelmét vitatkozni, hiszen a kérdéssel foglalkozol továbbra is.
A szekunder, ha jól van megtekerve, felhasználható. De az a miklósárpádteszlatekercse továbbra is öngyilkosjelölteknek való csak, meg azoknak, akik nem akarnak tesla tekercset építeni, mert az nem az.
Már egyébként küldtem 1 hónapja mailt az oldal gazdájának, hogy szedje le ezt a marhaságot, de mint látható eredménytelenül. Más is írhatna neki, hátha sikerül levetetni ezt az öngyilkossági rátát növelő valamit.
Akkor te tudod milyen az a tekercs !De akkor tudnál hozzá kapcsolást adni vagy valamit mert nem tudom mit kell.
Ez a kapcsolás jó lenne a tekercsemhez?
Hát attól tartok rossz emberrel húztál épp újjat Szerintem előbb nézz körül a weboldalán mielőtt a tapasztalatait vonod kérdésre teslával kapcsolatban.
Különben meg az jó,ha neked már 4 éve minden gond nélkül így működik,gratula érte,de ez csak 1000 esetből egy ha lehetséges ilyen.Éshát pont ezért sem kellene mindjárt mások tapasztalatait megvitatni,mert lehetnek azért ellentmondások is. Amúgy az én szekunderem sem volt egy mai csirke,kb 2 éve tekertem 1 óra alatt (filmszalag tekerővel) pusztán kísérleti céllal lesz ami lesz alapon.Eleinte SGTC-ként üzemeltem be,később aztán VTTC-re váltottam vele,szóval megélt már ezt-azt.Az impregnálást azonban epoxyval oldottam meg,így egészen mostanáig tartott mire a korona "áthatolt" rajta Ha esetleg tekerek majd egy másikat,ahhoz azért már komolyabban fogok hozzáállni és jobban oda fogok rá figyelni. Üdv!
Én is a az előttem szólókhoz tudok még mindig csatlakozni. Ha el kezdesz egy szekunder tekerni előtte számold ki,hogy hány méter kel a drótból. Veszel belőle pl 600 métert és,hogy biztos legyél abban,hogy elég lesz akkor veszel 600 helyett 610 méter. Én is mikor meg tekertem volt rajta toldás azt tanácsolták,hogy szedjem le. Igazuk volt mert ismerősöm teslája is toldva van a közepén és bekapcsolta azonnal meg lett a korona. És az is a Skoryféle mini tesla3-volt. Érdemes bízni bennük ha nem akarsz égési sérülést vagy kárt okozni magadnak illetve a környezetben. Nem tudom mi lett volna,ha az enyémen nem tekerem le és úgy helyezem üzembe (bár nem is akarom tudni) és az enyém sem egy kicsi szekunder mint a tied szóval elég kellemetlen volt le tekerni mikor 2napi munka van benne.
Én is azt tanácsolom szed le és tekerd újra! Abban biztos lehet ha egy gyönyörűen meg tekert szép szekundert csinálsz akkor meg hálája az idők során!
Biztosan nekem szól ez a h.sz.?
Nem!
Most tekerem újra . De csak a felét kellett leszednem mert a másikfele tökéletes.
Öngyilkossági ráta..
Pcroland! Ha teslát szeretnél,mindenképp a Skori-félével kezd,nem megy rá a gatyád,sokat tanulsz ha megépíted,ráadásul itt sokan megépítettük,tudunk segíteni,ha elakadsz. Üdv!
Szervusz!
Elkezdtem lefordítani a Richi Burnett-féle teslás site-ot (letöltöttem az egészet). Felkérhetlek arra, ha kész lesz, hogy lektoráld? Közzétenném itt, mint alapvető okosság, lokálisan futtatható. Törekszem a rendes magyaros fordításra, nem úgy mint pl Tuvok, bár itt-ott nem egyszerű. Ha a fogalmazás néha furának látszik, meg szájbarágós, nem tehetek róla ilyennek írta Nem akarom nagyon átkölteni se, mert el akarom kerülni az esetleges információvesztést. Előre is köszi, ha vállalod Üdv!
Ezazezazezazezaz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |