Fórum témák
» Több friss téma |
Az erölködő még nincsen meg de majd arra is sor kerül! Majd asszem májusban mert addig gyűlik rá a lóvé Kell eki +-tápfesz sztereó bemenet és két hangfal kimenet. Ennek az ára 5500ft+postaköltség. A vaterán árulják.
Értem.
A +- tápfeszt úgy kell érteni, hogy a gnd is be van kötve. Tehát kell neked a trafón a középső vezeték is.
Ha pl. a gnd kivezetesést ketté szedem akkor lesz belőle nekem x volt! És ha azt egyenirányítom akkor abból lesz + és - tápfesz! Vagy mégse? Jah és szereztem 2db 25v 3300µF kondit és ezt a kapcs.rajz szerint csináltam és sokkal több fesz jön ki mint amire számítottam.... pontosabban 50v jön ki a + és - kivezetésen, a gnd ponton pedig 27v! Hogy tudnám én ezt megcsinálni hogy legyen 36v+- tápfeszem kondikkal!? És hogy akkor ez a kapcsolás már pufferelt lesz így? a kép szerint gondolom....
Miért nem az előző kapcsolás szerint csinálod?
www.hobbielektronika.hu/forum/files/6687832d5902c7c692bad3e15a5b91e8.jpg Mi az, hogy ketté szeded a földet? A 25V-os kondi kicsi lesz. Ha azon mérsz 27V-ot, akkor kapcsold ki sürgősen, mert fel fog robbanni előbb-utóbb! Ha mérsz egy feszültséget, akkor írd le, hogy mihez képest mérted, mert az, hogy Idézet: nem sokat mond!„a gnd ponton pedig 27v” Azt mondod, hogy a trafódnak 3 kivezetése van: a két szélső és a középső. Ha a középsőhöz képest mindegyik szélsőn 25-25V AC van, akkor ezt egyenirányítva lesz 33-34V DC, ahogy tegnap leírtam. Miért nem tetszik ez?
Nekem tetszik csak az egyik oldalból már le van tekerve nem tom mennyi menet! A másik most mértem az 30v AC-t ad le! Esetleg ha tekerek rá akkor jó lesz?
ha a másik tekercsre tekerek vissza hogy az is
30v AC-t adjon le akkor már elörébb lennék az egésszel?
Mennyit ad le a kevesebb?
Csak mert a 30V AC sok lesz. Úgy kell kiszámolni, hogy DC = AC * (gyök 2). A DC-ből meg le kell vonni a diódák nyitófeszét, ami olyan 1V körül van diódánként, tehát Graetz-hídnál kb. 1,5-2V esik. 30V AC-ból kb. 40V DC lesz. (Ennél még kevesebb lesz, mert a szinusz teteje hiányzik a hálózaton.)
a másik tekercs 17v-ot ad le! A másik meg 30v! De haver ide adta a letekert huzalt! Visszatekerjem esetleg? bocs hogy ilyen tudatlan vagyon de nem nagyon csináltam még trafót! köszi
Szerintem mindkét tekercsen 25V-ot kellene elérned. Azaz az egyikről le kell tekerni, a másikra meg fel.
Na most elértem az 50v tápfeszültséget! Az addig jó is csak az egyiken 20v jön le a másikon 30v A letekerés a 30v-os tekercsről nehezen menne mert pont az a tekercs van belül ! erre valami megoldás?
Vagy akkor a 20v tekercset tekerjem le és aztán a 30v-ból még 5 v-nyit hogy 25 v legyen az is, és aztána másik tekercset meg tekrjem vissza 25v-ra?
Hát ez szívás.
Mindkét tekercsen 25V AC kellene. A kisebb tekercsre mindenképpen rá kell tekerni. Meg kelle nézni, hogy az erősítő hátha elbírja a 40V DC-t, és akkor nem kell letekerni a 30V AC-ból. Ha sok a 40V DC, akkor esetleg megpróbálhatod a 30V AC tekercs végére még rátekerni, de ellentétes menetiránnyal. Ekkor az ellentétes menetekben indukálódott fesz kivonódik az eredetiből, így kisebb lesz, mint 30V AC.
Akkor a külsö 20v tekercset leszedem és aztán a 30v-osból 5 v-ot! Időigényes de megéri mert ez 2db stk ic hajtot anno hidban! Asszem 4x50w tudott az erősítő!
Mondom, nézd meg az erősítő típusát, hátha bírja a 40V DC-t. Addig nem érdemes feleslegesen tekergetni a trafót.
Nah a belső tekercsből leszedtem 5v-nyi menetet! Aztán visszatekertem a második tekercset..... és most van 2x 25v AC!!! És arra akarok kijukadni hogy ezek pontosan 25v és 25v legyen vagy az eltérés mennyit számít? a belső 24.7v a külső meg 24,8v És amint mondtad hogy ez egyenirányítva lesz akkor kapok +-33-34v DC köszi
Idézet: „a belső 24.7v a külső meg 24,8v” Ennyi belefér bőven.
okés! Nah és akkor a kondik ugye 40v legyen és 1000µF legyen. És akkor kapok én 33-34v DC-t?
A kondin a 40V azt jelenti, hogy annál nagyobb feszt nem kapcsolhatsz rá. Most 33-34V várható, tehát jó lesz.
A kapacitás meg attól függ, hogy mekkora lesz a terhelés, és hogy az hogy viseli a fesz. ingadozását. Erősítőnél jól túl szokták méretezni, hogy a táp ingadozása biztosan ne jelenjen meg a kimeneten. Tegyél inkább 2200 vagy 4700 mikrót.
Most egyenirányítva ad le 44v-ot és akkor ha 40v-os kondit rakok rá és kb 4400µF akkor fog lejönni +-33-34v DC! Ugye? De viszont én a 2 szélső kivezetést egyenirányítottam, és akkor jött le 50,2v! Akkor ha most 44v jön le akkor a 40v kondi nem fog szétdurranni?
BOCSI ELÍRTAM!!! Most egyenirányítva ad le 44v-ot és akkor ha 40v-os kondit rakok rá és kb 4400ľF akkor fog lejönni +-33-34v DC! Ugye? De viszont én a 2 szélső kivezetést egyenirányítottam, és akkor jött le 44v! Akkor ha most 44v jön le akkor a 40v-os kondi nem fog szétdurranni?
Rosszul fogod fel, vagy rosszul mérsz valamit.
A 25V effektív értékű szinuszhullám csúcsa 35V körül van. Ennél nagyobb fesz nem lehet sehol, ha a középső és az egyik szélső kivezetés közti feszt egyenirányítod. Ha a két szélső közt egyenirányítasz, ott ugye 50V az effektív érték, aminek a csúcsa 70V körül van, de ide két kondi sorba kapcsolódik, így elbírja. Pontosan így csinálj mindent, csak a kondi 4700u / 40V legyen.Bővebben: Link
Akkor most az egyik szélsőt és a középsőt egyenirányítsam? És akközé rakjam be a 2db 40v kondit? mert most teljesen összezavarodtam
így kellene csinálnom?
Nah átkötöttem az egyik szélsőre és a középsőre! Most egyenirányítva ad le nekem 21v-ot! Akkor a rajz szerint lesz a jó?
Nem így, hanem úgy, ahogy én mutattam.
Akkor a 2 szélső-re van rákötve és akkor kapok 44v-ot! És ha rákötöm a két köndit sorba a 2 egyenirányítot vezeték közé, akkor lesz +-33-34 DC. És akkor a 2 sorba kötött kondinak a terhelhető feszültsége összeadódik, és abból 80v lesz! És ahogy mondtad az effektiv érték nem több mint 70v! Ha így van akkor értem az egészet!
Ha csak egyenirányítod kondi nélkül, azt ne is méregesd, felesleges.
Idézet: „ha rákötöm a két köndit sorba a 2 egyenirányítot vezeték közé, akkor lesz +-33-34 DC” Igen, de ahol az egyik kondi + lábát a másik kondi - lábára kötöd, az lesz a gnd, és a trafó középső lábára kell kötni. Idézet: „sorba kötött kondinak a terhelhető feszültsége összeadódik” Igen, ez minden kondinál így van, ha azonos a kapacitásuk. Idézet: „az effektiv érték nem több mint 70v” A két szélső tekercsvég közt az effektív érték max. 50V AC lehet. Idézet: „akkor értem az egészet” Ebben én nem vagyok biztos |
Bejelentkezés
Hirdetés |