Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos lemerült a gép esetleg holnap tudok feltenni
![]() A jack nem a '+' és a földre van kötve hanem a '+' és a '-'ra van ez lehet a probléma? Természeretesen a '-' vezeték megy a földre
Van a bázis-emitter feszültségnek egy jellegzetes karakterisztikája, ennek az alsó görbült szakasza után van egy többnyire egyenes szakasz, majd ez is "legörbül a BE feszültség növelésével.(természetesen ehhez az előbbiekben említett nagyobb kollektor áram tartozik) Ez az X tengelyen van.
Az Y tengelyen a collektor áram van. A két görbült szakaszt szokták nem lineárisnak nevezni. Lineáris szakasz közepére helyezett munkapontban van a legkisebb torzítás. (de majd lesz,aki nem így gondolja...,ettől még így van)
KATT-nak leírtam,de neked ez ismerős szerintem,ezért nem értem a forszírozást!
Egy műkapcsolás meggyőzne, növeld a BE feszültséget minél kisebb léptékben Kb. 0,6V tól 10mV-os lépésekben és mérd a kollektor áramot. (ugyanakkora Ube-hez lesz egy szakasz, amíg jó közelítésben egyenes arányosan nő a kollektor áram egy határig, ezután már nem lesz egyenes arányosság.
Talán azlenne a legjobb ha csinálnátok egy olyan táblázatot, hogy pl 4ohm-os hangfal melett ti mekkora nyugalmit és tápfeszt ajánlanátok ennél az erősítőnél
![]()
Nézd meg itt az oldalon a 2N3055 katalógusát a 3.oldalon bal oldalt alul van egy diagram.
Ha jol néztem ezt a JHL erősítőt 10W felett már erőteljesen kezd torzítani szóval szerintem addig elég lenne de a 4ohm csak egy példa volt. Ja és 1 kérdés, hogy minimum mekkora impedanciájú hangfal köthető rá? Persze a kellő alkatrészek módosításával ezalatt nem a 2N3055-öt értem, hanem a többitBővebben: Link
Szerk.: Fentebb írtam, hogyha a bemeneten nincs semmi eleggé brummos lesz azzal mit kezdjek? ![]()
Én egy régebbi kapcsolást néztem az bír 2...16Ohmot is.
Ami a brummot illeti:Lehet hogy földhurok okozza. Megoldás:Köss minden GND-t 1 azaz 1 pontba(csillagpontra gondoltam).
Földhurokra énis gondoltam, de akkor nem tűnne el a brumm ha adok neki jelet
![]()
Arra hogy a jel GND és a GND el van választva egy 2-15Ohmos ellenállással.
Szerintem is a csillagpontos jó lenne és a bemeneteknél a GND-t ne kösd össze. Szerintem cseréld le a jackot két RCA-ra.
Egyelőre csak egy mono végfok van de akkor majd holnap kipróbálom RCA-val. Amúgy ha a bemenettel párhuzamosan kötök egy 1µF-os fólia kondit akkor teljesen megszűnik viszont a hangzása is más lesz. Szóval valószinű, hogy még mindíg a csatlakozó a hibás
![]()
Megfogom próbálni, és köszöm mindenkinek az eddigi segítségét
![]()
Sztereóra gondoltam, melyik kapcsolást készítetted el?
A bemeneti tranzisztor bázis egyenfeszültsége szűrve van? Árnyékolt vezetéket használtál, Milyen messze van a hálózati trafó a bemenettől?
Hát, van ilyen, bár ennek hatásában igencsak kételkedem. Különösen, hogyha a tranyó még melegszik is, mondjuk 30 Hz-en még követi is a chip hőmérséklete valamennyire a bemeneti jelet, aztán ott van a Miller kapacitás, ami ráadásul még feszültségfüggő is, aztán ott van, hogy 0,6 V Ube-ig nem csinál semmit, ami egy másik tranyónál már nem ennyi...stb... Az, hogy a tranyó ott működik, ebben a "lineáris" szakaszban, nem hiszem, hogy sokat számítana. De elméletnek nagyon szép... A bipoláris tranzisztor, meg a FET erősen nem lineáris eszközök, negatív visszacsatolás nélkül nem igazán lehet jót csinálni.
Egy 47-100k val érdemes lenne lezárni. De ha nincs rádugva semmi akkor hogy akarod használni?
![]() Ha meg bekapcsolva dugsz rá valamit, azt nemigen szeretik az erősítők. Ilyenkor szoktuk letekerni a potit ami nálad nincs.
Csatoltam, hogy melyiket épitettem meg Ha az egyenfesz szűrésén a tápfesz szűrűsét érted akkor igen 10KµF-el van szűrve ha nem erre gondondolsz akkor nemtudom mire
![]() ![]() Nem hálózati trafóról, hanem labortápról megy de szűrve van és az kb fél méterre van az áramkörtől
Szia!
Idézet: „(de majd lesz,aki nem így gondolja...,ettől még így van)” Én azért vettem a fáradságot, és nagyjából átrajzoltam a karakterisztikát neked lineáris táblázatba. Illet volna észrevenni, hogy a katalógusban nem lineáris az X tengely osztása.. Szerk.: A VCE4V karakterisztikát rajzoltam át, mellékeltem az eredetit is, hogy lehessen ellenőrizni.
Frankó nem tudom megnyitni a mellékletet.
Nem a hálózati nagy pufferre gondoltam,hanem a bemenetet leválasztó ellenállás utáni szűrésre.
A bemenetre ha teszel egy log. 47K ohmos (B) hangerő szabályzót az nem árt.
Az megvan neki!
Viszont a jelföld igen-igen furcsán van elválasztva a GND-től. Neki gyakorlatilag Q3 végtranzisztor Emittere a GND a többi már mind a Jelföldön van. Az általam csatolt nyák működik.
SZIASZTOK,MOST JÁROK ERRE ELŐSZÖR, DE NEM OK NÉLKÜL A SEGÍTSÉGETEKÉRT AKAROK KOLDULNI...
LÉGYSZÍVES SEGÍTSETEK. A PROBLÉMÁM A KÖVETKEZŐ: ADVA VAN EGY ZENÉSZ DUÓ. ( TRIÓ) A ZENÉBEN MÉG CSAK-CSAK DE A HANGRENDSZER ÖSSZEÁLLÍTÁSSAL SOK A "NYŰGÜNK"... AZ ALAPHELYZET: 2 HANGSZER (GITÁR ,SZINTI,) 3 MIKROFON( 2ÉNEK 1HANGSZER). HÁNY WATTOS KEVERŐERŐSÍTŐ KELLENE,/KEVERŐ+ERŐSÍTŐ+VÉGFOK ? /KEVERŐERŐSÍTŐ +VÉGFOK 150-250W 8 OHM HANGFALAKHOZ? ![]()
A logaritmikus nem feltétlenül "B". Ha veszel, akkor úgy kérd, hogy logaritmikus.
Alapvetően igaz, ezért írtam megközelítően lineáris.
Ha nem ezt a szakaszt használod, akkor hova helyezed a munkapontot? A melegedés miatti munkapont eltolódás kivédésere az A osztályú beállítás jó. Nem véletlen a fórum JLH erősítője. Kis áramoknál jobb a helyzet. Millerkapacítás inkább nagyobb frekvencián jelentkezik, ráadásul az erősítéssel nő. Az nem vita tárgya,hogy nem lehet tökéletes erősítőt készíteni, visszacsatolással is bajos (sávszélek fázisforgatás, dinamika romlás), anélkül még rosszabb a torzítás, frekvenciamenet, kimeneti ellenállás... A lineáris szakaszt úgy értettem, ahogy fent írtam, nyilván csak megközelítően az, de a mihez képesten van a hangsúly, az alsó és a felső görbülthöz képest lineáris, ezt a szakirodalom is így ismeri. |
Bejelentkezés
Hirdetés |