Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   96 / 966
(#) proli007 válasza Tropy hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Hello!
Fusizni sok féle képen lehet, de a testi épség kicsit fontosabb, mint a szakszerűtlen megoldás. Mindenképen szabálytalan, és még veszélyes is. Ha a földelő vezető valahol megszakad (a terhelés hatsára). Így nem csak a magad életét veszélyeztetheted, hanem azokét is, akinek ugyan ezen a hálózaton van a készülékének földelése, a készülék házára kötve. (Például, ha Te fűrészelsz, Anya mag vasal..)
A négypólusú csatlakozót, csak ott használhatod, ahol csak a fázisvezetők között van terhelés (Minden 400V-ról megy), és a PE csak a védőföld szerepét töltheti be. (De ha jól emlékszem, ez már nem is szabványos, csak az 5 pólusú háromfázisú csatlakozó)
A PEN vezető, PE és N vezetőre történő szétválasztása után, ezeket összekötni tilos. (Fulcsii is hibásan írta, mert nem PEN, csak PE. De gondolom csak elírta.)
üdv! proli007
(#) potyo válasza Tropy hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Ilyet nem szabad csinálni, innen pedig lényegtelen, hogy működhet vagy sem. A védővezetéken nem folyhat üzemi áram.
(#) proba válasza Tropy hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Kitartó vagy .Akár hányszor kérdezed nem lehet ,de szerintem ezt te is tudod.
(#) Tropy válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Hello!

Menyivel jobb az 5 pólusú aljzat, ha a földelésről van átvéve a nulla?
Nincs szétválasztva ez a baj, ha szét lenne, akkor nem kérdezősködnék.
(#) Tropy válasza proba hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Hello!

De miért nem?
(#) potyo válasza Tropy hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Nem nincs szétválasztva, hanem nincs a nulla odavezetve. Oda KELL vezetni a nullát az aljzathoz, máskülönben nem használhatsz onnan egyfázisú fogyasztót. A földelésre és a nullára úgy kell nézni az elosztótábla után, hogy az két külön dolog, semmi közük egymáshoz.
(#) hegman válasza Tropy hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Az érintésvédelem egyik alapja, hogy az érinthető fém részek potenciálja testzárlat vagy hiba esetén se haladhassa meg az 50V-ot a földhöz képest hagyományos TN rendszerben (lehetnek előírások, amikor még kevesebb van megengedve).
Minden anyagnak van ellenállása a rajta átfolyó áram feszültségesést hoz létre.
A fenti kettőből következik, hogy ha a vezetőn megengedjük, hogy áram folyjon akkor a potenciálja a földhöz képest az áram mértékétől és a különböző ellenállások nagyságától függően megnő, akár 50V fölé is.
(#) fulcsii válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Köszi a figyelmeztetést!
Tényleg elírtam!
(#) Pulyka hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Üdv

A segítségeteket kérném 2 kérdés megválaszolásában.
(vagyis egy,aminek 2 része van)

Nagy állás keresésben vagyok, mivel vége a sulinak, és megakadt a szemem egy hirdetésen,amit egy napja adtak fel(tegnap ). (nagy valószínűséggel fény,- világítástechnikai cég)
Jó esélyeim vannak,de sajnos a feltett kérdések válaszait nem ismerem.

Mit jelent az a szekunderes erősáramú villanyszerelés?
Ha nem lenne a szekunderes szó,akkor tudnám,hogy pl. 230,380 V-al való szerelés(mert tudtom szerint ez is erősáramú rendszer,a gyenge áramú meg a telefon,riasztó stb)
De a hirdető mire érti azt,hogy szekunderes?

...a másik dolognál pedig egy konkrét előnyt közölnek:
"nagyfeszültségű neoncsövek, kábelkorbácsok vagy LED diódás szerelésében szerzett tapasztalat"

A nagyfeszültségű neoncsöveket már tudom(gugli user vagyok ), a kábelkorbács alatt pedig valami ilyesmit érthetnek?
(izzós,és led-es változatban?)

Ez a kettő kérdésem lenne felétek.
Előre is köszi

Üdv. Tomi
(#) kadarist válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szekunderes-->kisfeszültségű.
(#) Pulyka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Köszi
Akkor valóban arra értik,amire én gondoltam,csak össze zavartak a szekunderes szóval.
...akkor gondolom ha "primer erősáramú villanyszerelés" lenne,akkor nem V-os nagyságrendű feszültségekkel való szerelés lenne,hanem kV-osra értenék.

Köszi még egyszer.

Tomi
Tuti megpályázom az állásajánlatot, lesz ami lesz.
Hamár itt tartunk,szerintem kéne egy másik OFF topic is,hogy "ki hol dolgozik,mit,mi volt a munkavégzés/feladat aznap" jeleggel.
(#) kadarist válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Sok sikert!
(#) Pulyka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Köszönöm
...bár nincs sok siker élményem ez ügyben, nem sokan válaszolnak(már több,mint 10 db önéletrajzot szétküldtem),de ez még semmi,van olyan cég is,aminek már küldtem önéletrajzot, teljességgel kizárt,hogy ne felelnék meg az elvárásainak,és már vagy 1 hónapja,naponta,de max 2 naponta frissití a hirdetését.
Ha ennyire nincs embere,akkor miért nem keres meg engem?
OFF vége.
(#) kadarist válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
A cégek természetesen nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, "mindenhez értő" munkatársakat keresnek. Ne add fel, előbb-utóbb találsz munkát.
(#) attrax hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Nekem is az a tapasztalatom,hogy ha sok mindenhez értesz az nagy baj vagy nemtudom de az álláshirdetések zöme kamu.Én is többtíz cv-t küldtem már és no answer.
(#) potyo válasza attrax hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Vannak ilyenek, amikor csak kamu hirdetéseket adnak fel. Pontosan nem tudom, hogy mire jó ez, valami könyvelési, adózási, ilyesmi dolgot sejtek a háttérben.
(#) fulcsii válasza potyo hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Felmérik a munkaerő piacot, és ezzel tudnak érvel, sok a jelentkező, nem adunk több pénzt!
(#) potyo válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Ez is igaz. De megtaláltam, amit egyszer olvastam:

Idézet:
„Ez az oldal elvileg és gyakorlatilag azokat az állásokat listázza ki, ahol a munkáltató olyan munkavállalóban reménykedik, aki után valamilyen támogatást remél vagy a munkaügyi központtól vagy valami más pályázati úton. a legtöbb esetben megvan a jelöltjük, de követelmény, hogy a hirdetésnek meg kell jelenni ezen az oldalon, különben úszik a pályázati pénz.

Jelentkeztem már afsz oldalon megjelent hirdetésre és egyedüliként a munkaügyi központ ki is közvetített az adott munkahelyre. Ebben az esetben a munkahelynek a kiközvetítő lapra írásban kell közölnie az elutasítás indokát. Azt írták rá, hogy "Munkahely betöltve", ami hazugság volt, hiszen én utánam még hetekig fent volt a hirdetés, csak a kiválasztottnak a másik munkahelyen még nem járt le a felmondási ideje.”
(#) Gabi hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Sziasztok. Segítséget kérnék abban a kérdésben, hogy ha a falból kilóg három vezeték (mindhárom azonos színű) hogyan állapítom meg, hogy melyik a nulla és melyik a föld?
(#) kadarist válasza Gabi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Szia!
Visszaköveted az útjukat az egyesítésig.
(#) Gabi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Nem lehetséges a visszakövetésük Ha jól beterhelem mindkettőt, akkor tudok különbséget mérni? Hátha a földelési ellenállás már picit megnövekedett?
(#) kadarist válasza Gabi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Az baj.
(#) szamóca válasza Gabi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Egy ötlet. Ha a közösítésnél a mérés idejére (tehermentesített lekapcsolt hálózattal!) megbontod az áthidalást, és kicsipogod multival.
(#) Gabi válasza szamóca hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Minden le van vakolva vagy tapétázva
(#) VIM válasza Gabi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Szia!
Kell egy 380-400V-s próbalámpa (két sorba kapcsolt 230V 15W-s varrógép izzó). A lámpa fényereje észrevehetően megmutatja melyik a nulla, mert az "fényesebben" fog világítani mint a földelés. Ha valahol elkötés van a rendszerben azt a lámpa nem tudja láthatóan megmutatni.
(#) Gabi válasza VIM hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Kösz, kipróbálom. (Ha 2kW-tal beterhelem, majdnem 3V váltót mérek a föld és a nulla között. Ilyenkor gondolom a fázis-nulla közt nagyobb feszt mérek, mint fázis-föld esetén, ha eltaláltam a bekötést.
(#) proba válasza Gabi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Hát igazán ha jól van megcsinálva ,felraksz az órához /lakáselosztóhoz egy FI relét (amúgy sem árt ) ez villám gyorsan eldönti.
Ha jól van vezetékezve akkor ezen három kivezetésből szerintem nem lehet eldönteni.Ha terheled a 0 meg védőföld vezetéknek is azonos keresztmetszetűnek kell lennie és a villanyóráig azonos hosszban futnak,ott közösítve vannak.Ez alapján terhelésre mindkettőn azonos feszültség esik.
Esetleg egy (elektromosan) szomszédos konnektorba dugott berendezéssel , amelyiken kisebb feszültség van a fázishoz képest az a 0 .
Vagy szintén a legközelebbi konnektorhoz képest ,egész ház áramtalanítása után,a konnektor védőföldjéhez melyik vezetéknek kisebb az ellenállása ,talán az a védőföld.
Ha ugyan ezt a 0 vezetővel is megismétled, és a másik vezeték a kisebb ellenállású talán bízhatsz benne hogy eltaláltad.(a lakás méretei -az óra távolsága- miatt akár igen kis eltérések is lehetnek)
(#) djglott hozzászólása Okt 12, 2010 /
 
Hello!
Új vagyok még itt, sok érdekességet olvastam.
Mivel én is mint legtöbben manapság időhiányban szenvedek és nincs időm vévigolvasni a teljes fórumot csak rövid választ várnék a kérdéseimre.
1: Adott egy régi építésű, egy fázisú lakás amelyben nincs földelés bekötve.
A tulaj kérésére 3 eret húztam az egész lakásba, de az óradoboznál ugye nincs oszlopra vezető föld csatlakozás. Tudomásom szerint, a lakásban található összes földkábelt ha összekötöm, majd a terasznál található, levezetési ponthoz legközelebb eső résznél egyszerűen a földbe vezetem akkor megoldottam a földelés problémáját.Mivel ez a pont ugy nem a beáratnál megtalálható doboznál van, a védő föld értelmét veszti, ahogyan a fórumból olvastam, mert nincs meg a szükséges keresztmetszete a zöldsárga vezetéknek.Egy kicsit bonyolult a dolog, de remélem érthető. Tehát ahol a 0át és a földet kellene összekötni onnan csak nagyobb 3 mm keresztmeteszetű rézzel vezethetem ki a földelést?
(#) BozsarLajos hozzászólása Okt 12, 2010 /
 
A lépcsöház világitásához mozgásérzékelöt alkalmaztam,müködik is ,de nem ugy ahogy szeretném. Igazából a müködését nem igen értem,pedig lehet ,hogy szükséges lenne ahoz /pl:nem jó helyre tettem fel/hogy jól müködjön. Ha tudtok valami jó könyvet,vagy van ötletek szivesen várom válaszotok.
(#) kadarist válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Szia!
A passzív infravörös mozgásérzékelő a test hősugárzását érzékeli, és erre a riaszt. Mi a baj vele? Egyáltalán nem érzékel?
Következő: »»   96 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem