Fórum témák
» Több friss téma |
Miért? Nem mindegy, hogy mi van az ellenálláson belül? Egy ellenállásnak van névleges értéke (mondjuk ohmja ), annak van egy tűrése, meg van egy eldisszipálható teljesítménye. Ez minden ellenállásnak az ismérve. Mitől lesz egy ellenállás minőségi, ha pl minden gyártónak az ellenállása tudja a ráírt paramétereket? Mitől lesz egy ellenállás minőségibb, mint a többi? Ugye, nem azt akarod mondani, hogy az árától? Vagy a gyártójától? Itt egy végfokról van szó, amibe nem különleges kialakítású, mondjuk tolóellenállásokat építünk be.
Az ellenállásoknak még van saját zajuk, meg kapacitásuk is. Ezek a tulajdonságaik egy végfokban nem játszhatnak szerepet, mert ha mégis, ott komoly gondok vannak a kapcsolási rajz tervezésével.
Szia!
Idézet: „Az ilyen es ehhez hasonlo kijelentesektol szerintem jobb lenne tartozkodni mert valahogy ugy erzi magat az ember mintha alacsonyabb rendu lenne annal aki irta.” Én ilyenkor azt érzem, kár vitázni, mert az ilyen mondatok azoknak a mentsvára, aki szakmai indokokkal nem tudja alátámasztani a mondanivalóját..
Szia, semmi misztikum nincs ebbe. Valaki mondta, hogy a tranyósnak (JLH) olyan volt a hangja mint a 150.000-es high end cuccnak, de ez nem azt jelenti, hogy innentől ami tranyós az high end. A kapcsolásod nyilván azért szólt kevésbé szépen, mert nem egy jó kapcsolást építetél meg.
Az ominózus mondattól nekem ugyanez jutott az eszembe. Azt nem értem, hogy ha valakinek van egy feltevése, és többen rácáfolnak, vajon miért nem lehet elgondolkodni, hogy talán nem jól gondolja, talán hibás az elmélete? Miért kell a végletekig kitartani egy elgondolás mellett, még az esetleges szakmai elismeretlenség kivívása mellett is. Szóval ezt nem értem. Miért nem lehet azt mondani, hogy "Jólvan gyerekek, van benne valami amit mondotok"
Lehet, hogy ilyet is mondtak, de amire én céloztam, az egy 1 MOSFET-ből álló kapcsolás volt. Egytranzisztorosnál nem sok lehetőség van a kapcslástechnika megválasztását illetően.
Idézet: „Van benne valami. Akikről én tudok, hogy vájtfülüek - azoknak a szakmai hozzáértésük még arra sem terjed ki, hogy egy JLH, vagy DOZ szintű erősítőt össze tudjanak rakni. De, amikor nagyjából ez némi segítséggel sikerül, akkor megállapítják, hogy (szinte) tökéletesen szól!” Úgy írtad, hogy önerőből nem tudnak összetenni egy JLH-t, és amikor némi segítséggel sikerül.... Itt a JLH-t értettem, mondjuk utánna írtad, hogy " Az egy tranzisztorosnak" , jóvanna, reggel van még, összeolvastam, úgy jött le, hogy "A tranzisztorosnak" Pedig már ittam egy KV-t.
Na ma eljutottam odáig, hogy megépitettem az előfokot
A bemenet tényleg érzékeny lett valamenyivel, de a tápfesz nem fontos, hogy 12V legyen, szerintem még 3V-al is eléri a kellő eredményt
A JLH félét építetted? Tapasztalsz hangzásilag változást, vagy csak erősít ahogy kell?
Üdv.
Igen a JHL félét épitettem. Az biztos, hogy erősít hangzásban háát nemtudom talán egy kicsit nagyobbat 'üt' a mély és a többi hang is szebb szerintem. Kicset gerjed ezis ha nincs rajta jel de ez most tuti azért van mert próbapanelba szúrkáltam bele a cuccokat, de jellel télleg szép hangja van az egésznek Esetleg rendes hangfalakkal lehet, hogy több különbséget lehetne hallani
Próbáld ki telepről vagy akkuról táplálva. Kíváncsi vagyok, hogy másképpen szól-e?
Ha az előerősítőre gondolsz, akkor azt 6800µF-os szűréssel kínáltam meg amikor kihúztam a trafót akkor elkezdett csökenni a fesza kondiban , de érdekes módon nem torzított csak amikor kb 2-2,5V alát ment a kondiban a fesz majd 1V alatt elhallgatott az egész. JHL-t nemtudom megtáplálni akksiról mert akkora kapacitású akksim sajnos nincs
Az előerősítőre gondoltam. Én anno gondolkodtam az elemes táplálásban, de végül nem csináltam meg. A JLH esetében problémás lehet, bár két autóaksi jópofa lehet, de az ilyesmi nem igazán érint meg.
Igazából, egy hangszín szabályzó nélküli előerősítőnek, pont az lenne a dolga, hogy semmit ne változtasson a rajta áthaladó jelen, csak erősítsen, ez lenne az ideális erősítő. De persze ilyen nincsen, viszont közelíteni lehet. Ezért kérdeztem, hogy szerinted van e változás, ezek szerint megmásítja a hangot.
Mivel egy telefon a hangforrás és ráadásul az is a minimális jelszintet adja ki maggából így szerintem az hogy tisztábban lehet hallani a hangokat nem egyenlő azzal h megmásítja őket. Maradjunk anyiban, hogy véleményem szerint ez az előerősítő csupán érzékenyebbé teszi a bemenetet.
Viszont NE5534 mivel kis zajú és van hozzá hangszínszabályzós kapcsolás (csatolva), ezért arrra gondoltam, hogy rajzolok egy végleges nyákot amin nem a JHL féle előerősítő van, hanem az NE5534-es hangszínszabis kapcsolás lenne. Esetleg még az is számitásba jöhetne, hogy NE5534 helyébe tenném a JHL féle előerősítőt. Szerintetek melyik lenne jobb megoldás?
1. Nos nem célom senkit sem megbántani. Elkövettem azt a hibát, hogy hobbi-elektronikai fórumban olyan témát feszegettem amit itt nem szokás. Bocsika.
2. Rosszul értelmeztétek azt az előbbieket, hogy szerintem a kapcsolástechnika nem fontos. Dehogyis nem ! De rengeteg idióta, agyonbonyolított kapcsolást láttam már és ugyancsak láttam technikailag instabil, hiányosat is. A JLH egy jó alaprajz, ha már amúgy is ide írok. 3. De a lényeg a valóság. Papíron lerajzolt erősítőt még nem hallottam szólni, ugye azzal mindenki egyet ért hogy csak ott léteznek az ideális jellemzők. Pl. szénréteg ellenállások. Szokott-e valaki arra gondolni, hogy a szénréteg kétoldali kapcsolódási pontjain 0,1-2 pF kapacitás van (a tökéletlen kapcsolódás miatt) mielőtt behelyezed az áramkörödbe azt várván, hogy szingli ellenállásként viselkedik majd? Ráadásul relatíve gyorsan megváltozik az értéke az idő előrehaladásával és még zajos típus is (-12-+6dB). Pl. Aztán ugye szaladgálnak a töltések is benne. Miért is kellene kb. 200-400 órát járatni egy nyers ellenállást? Mert be-kell koptatni. Sajnos még nem készül nano-technológiával minden fellelhető alkatrész ezért egy nyers ellenállás bőven tartalmaz "akadájokat" atomszerkezetileg amelyeket "járatással" kellene "elbontani", mint a folyó a medrét. Vajon gondol-e ezekre dolgokra valaki amikor maximalista módon akarja megtervezni illetve megépíteni a "cuccot" ? Számtalan összetevő van ami az eredeti hangot "áthangolja". Még egy forrasztásilag rossz kötés is megváltoztatja a hangot, hogy lesz a kapcsolásból igényes hangú erősítő ha az ilyen elementális dolgokat figyelmen kivül hagyjuk? Most is az a véleményem, hogy az alkatrészek "szólalnak" meg, nem a papírlapra vetett kapcsolások. De figyelem! Nem állítom, hogy bármely kapcsolástechika jó, de a standard kapcsolásokat nem szabad lenézni és nem is kell túlvariálni őket. Egyébként a szénréteg ellenállások a legolcsóbb típusúak, relatíve sokan ilyeneket tesznek a jelutakba is. De azért AB-ék tudnak szénréteg típusból is normálisat gyártani. Mint mondottam ki-mit szeretne létrehozni. Szubjektív dolog ez az egész, de a részletek mellett nem érdemes elmenni. Lamalas: Légyszi ne ragadj ki gondolat részleteket, mert idegesítő. Gondolom nem vagy te ügyvéd, hogy kicsavard a mondatokat. Nem várok választ, mert a bejegyzést nem kérdésnek szántam.
Nekem már a vita eleje óta van egy olyan érzésem, hogy mindenki nagyon belement az alapokba, hogy bizonyítsa a saját igazát... De most őszintén szerintem mindenki van anyira vájtfülű, hogyha hallgat egy erősítőt akkor el tudja dönteni, hogy az adott erősítő menyit változtat a hangon. Tegyük fel, hogy mondjuk pont te hallgatsz egy ilyen erősítőt amiből nem olyan hang jön ki mint amit te elvársz. Mit fogsz csinálni? Az még oké, hogy átnézed a forrasztásokat nade mikor fogsz te arra gyanakodni, hogy a vadiúj látszólag hibátlan ellenállás mégse hibátlan, és az okozza a hangtozulást??
Vagy tudod hogy van ilyen jelenség vagy nem.
Ha tudod akkor beraksz egy XLO lemezt vagy rózsazajt generálsz. Egyébként a nyers alkatrészek nem torzítanak, csak kissé "érdes" a hangjuk. Inkább érzed rajta, mint sem ráböksz a szkópon a 10khz feletti mikrotüskékre. Egy normális kapcsirajz minőségi de nyers alkatrészekkel, jó hangot ad. És bejáratás után sokkal jobban szól, össze-erjed a cucc, kijárja a töltés folyam a maga útját. Most járatok 100R-os dale-eket Fet-gate cseréhez...
Ezzel most én egyetértek. Így azért más. A minimalista kapcsolásokat én például nem nézem le, sőt több ízben próba panelon minőségi alkatrészekből meg is építettem, pont azért, hogy véleményt tudjak alkotni, és bizony volt, hogy kellemesen csalódtam benne. Ezzel csak azt szeretném hangsújozni, hogy nem az a fajta vagyok, aki rajz alapján ítél. Bár az itélkezés már szubjektiv, én azt mondom kiemelkedő a hangja, te azt mondod elég loudnesses. Igazán objektív eredményt megfelelő mérés adhat, de az meg megint olyan mint a kuty vacsorája, mert nem szinusszal, meg rózsazajjal halgatjuk a kedvenc erősítőnket. Innentől szép a dolog. Ezen lehet elmélkedni, vitatkozni akár több éven keresztül szerintem. Én a magam részéről már inkább úgy tekintek erre a dologra, hogy ha elkészül egy erősítő, megmérem műszerrel, hogy tartalmaz e nem kívánatos összetevőket, ha igen javítom, majd a fülemmel mérem. Tetszik, nem tetszik alapon. A fül meg egy szubjektív műszer ugye.
Őszintén szólva, tudni tudom, hogy akár egy forrasztás, vagy egy vezeték keresztmetszet is megváltoztatja a hangot, műszerrel kimutatható, ahogy egy jelkábelnek is van átvitele, rosszabb minőségű kábel egyszerűen vágja a magas hangokat, ez tény, meg is mértem, de abban is biztos vagyok, hogy egy rossz forrasztást nem fogok meghallani.
Érdekes dolgok ezek. Bár ha jobban belegondolunk, sok kis apróság éppúgy elviheti jó és rossz irányba is az átvitelt. Összességében mindenképp fontos a jó minőségű összetevők használata, de külön külön nem hinném, hogy sokban számítana, hogy egy két ellenállás miből készül az erősítőben.
"Lamalas: Légyszi ne ragadj ki gondolat részleteket, mert idegesítő. Gondolom nem vagy te ügyvéd, hogy kicsavard a mondatokat."
Ez a legjobb szórakozása! Nem kell törődni vele!
Azért elég hiányosak az ismereteid!
A szénréteg ellenállás szerinted nem zajos? Láttál már precíziós szénréteg ellenállást? ( ha lesz időm az előző témával kapcsolatosan teszek fel érdekességet számodra.)
Bocs, de ezzel most Én nem értek egyet.
Most, hogy néhány alap dologot le-'offoltunk' az 'on' kérdés a következőképpen hangzik: A JLH kapcsolása adott, az elemek értékei akár papíron akár a valóságban változtathatóak. Ki milyen típusú és életkorú alkatrészekkel építette már meg a maga JLH-ját, ezekhez az alkatrészekhez milyen kollektor és bázis áram beállításokat használt és milyen változást tapasztalt miután cserélgette azokat ? Ki milyen helyekre milyen alkatrészeket ajánlana ? Remélem a JLH topicban nem a lelkes kezdők versenyeznek és nem kell ecsetelni tovább a 'hogyanis építsük' meg részt. A végeredményekre személy szerint kiváncsi vagyok, mert Én még nem építettem meg.
Még egy kis példa: az elektrolit kondenzátornak és az MKP kondenzátornak is azonos a hangja?
Az úgy gondolom szerinted az is mindegy. Hiszen azok is csak "alkatrészek teszik a dolgukat"
" Aztán ugye szaladgálnak a töltések is benne. Miért is kellene kb. 200-400 órát járatni egy nyers ellenállást? Mert be-kell koptatni. Sajnos még nem készül nano-technológiával minden fellelhető alkatrész ezért egy nyers ellenállás bőven tartalmaz "akadájokat" atomszerkezetileg amelyeket "járatással" kellene "elbontani", mint a folyó a medrét. "
Erről tudnál valami hitelt érdemlő cikket, leírást, magyarázatot belinkelni? Még csak nem is hallottam erről, pedig nem tegnap kezdtem ezt a szakmát. Köbzoli: kétségtelen, a fenti kérdésem is off, mint ahogy az is az volt, amit töröltél. De nem hinném, hogy emiatt érdemes lenne új topicot nyitni, egyszerűbb, ha itt megválaszolja az érintett. De, ha tudsz megfelelőbb topicot, akkor megkérlek, tedd ezt a kérdést oda át.
Bocs, hogy beszállok. De ne erőltesd.
Ha akarja meg fogja hallani a különbséget, mármint ha van igénye meghallani illetve igénye normális hangszórókon azt még akaratlanul is meghallani.
Nem hinném, hogy hiányosak lennének az ismereteim. A tieidek viszont annál inkább. Ugye nem kell emlékzetetnem a napokban lezajlott disszipáció vitára? Remélem, okosodtál belőle.
De, a szénréteg ellenállás zajosabb, mint a fémréteg. De ha figyelmesen elolvastad amiket korábban írtam, azt is írtam, hogy miután végfokról van szó ( nem pedig egy kis jelszintű előerősítőröl ) nem számottevő ha, zajosabb, mint a fémréteg. Gyanítom, hogy J.L.H. amikor megalkotta ezt a kapcsolást, nem volt még fémréteg ellenállás. Mint ahogy gyanítom más tranyó sem, mint a 2N3055. Egyébként, miért kellene szénréteg ellenállás? Lejárt lemez... zajos, nagy a driftje, stb. De te azért használd nyugodtan. Kérdésedre válaszolva elég sok mindent láttam, köztük még precíziós szénréteg ellenállást is. Ezt még abból a korból, amikor nem volt fémréteg. Azóta kicsit változott a világ és mindenki a filléres fémréteg ellenállást használja. Csodálkoznék is, ha egy Bang and Olufsen erősítőbe szénréteg ellenállást találnék... Várom az érdekességeidet. De arra kérlek, hogy ne attól legyen érdekes, hogy ez XY szerint jobban szól, hanem legyen valamennyi tudományos alapja is. Hidd el, az alkatrészgyárakban nagyon értenek ahhoz, amit csinálnak... különben nem tudnák eladni...
Ilyet én nem mondtam, ezt te találtad ki. Az, hogy te mit gondolsz az én véleményemről, azt tartsd meg magadnak!
Egyébként, az adott helyre, az adott dielektrikumú kondenzátort kell beépíteni. ( Csak hallkan jegyzem meg, hogy van jobb az MKP-nél is. Tudod melyik? Meg azt is tudod, hogy mit jelent az, hogy MKP? )
Igen, nagyon szépen össze vannak foglalva ebben a cikkben a dolgok. A nagy része valóban úgy is van, ezek az alapvető tulajdonságai az adott alkatrésznek. Jobban örültem volna, ha egy alkatrészgyártónak a honlapjáról olvasom el az alkatrészek ismérveit. Így van néhány dolog, amihez inkább csak hit kell, nem pedig szakmai hozzáértés. Ha te ebben hiszel, akkor járasd be az ellenállásaidat. ( de azért azt ugye te is tudod, hogy ez nem hangszóró... )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |