Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   136 / 564
(#) guliver83 hozzászólása Okt 7, 2010 /

CM100DY-24NF
Bővebben: Link
BSM 300 GA 120 DN2S
Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 46585) válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Ezek nem erre a célra valók, túl lassúak. Meg nagyon drágák.
(#) mpisti válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Szia!
A típus kiválasztásánál érdemes megnézni az adott típushoz tartozó alkalmazási ajánlást is. Olyan típust semmi esetre sem szabad választani, amelyiket nem ajánlja a gyártó inverteres hegesztő berendezéshez.
Tehát amelyik még jó sima kapcsolóüzemű táphoz az nem biztos hogy jó hegesztőgépbe.
Az ominózus gép maximális teljesítményhez tartozó kapcsolási frekvenciája 52kHz, tehát van dolga az IGBT-nek és a meghajtónak is. Ma a SEMIKRON honlapján néztem meg néhány viszonylag olcsó(10-12 ezer Ft/db) modult, és amelyiket hegesztőgépbe is alkalmazhatónak ítélte a gyártó, ott kikötötte hogy max. kapcsolási frekvencia 15 ill. 20 kHz . Tehát ha komoly teljesítményt akarsz kivenni,akkor bizony drága a kapcsolóeszköz -sajnos. Vagy marad az e-bay és a hasonló kereskedelmi oldalak és a"zsákbamacska szindróma".
(#) kala1982a válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Milyen kapcsolásba építhetőek egyáltalán?? mind diódás... vagy megint lemaradtam valamiről?
Modulnál nem számít? nekem van egy modulom, 2,2Kw, DC motor meghajtó valamilyen (gondolom én) ülésállítós vagy kabrió, tető állító autóba...
Meg van a száma is : CM30MD-12H
Ezekből szerintem nem lehet inverteres hegesztőt építeni... vagy, hogy?
(#) mpisti válasza kala1982a hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Pl. frekvenciaváltóba,ahol a kapcsolási frekvencia nem haladja meg a 10-12kHz-et. Vagy indukciós hevítőbe, vagy egyenáramú hajtásba,vagy UPS-be. Számtalan felhasználási lehetősége van a viszonylag lassú IGBT-nek is.
(#) tpeter25 hozzászólása Okt 9, 2010 /

Üdvözlöm a tisztelt fórumozókat!
Elég rég vagyok a fórum olvasója, de most már kérdeznem kell Megépítettem a "maci" inverteres hegesztőt, a vezérlés rendben van. tökéletesen működik. Kérdezném a nálam tapasztaltabbakat, hogy az IGBT-k helyett lehet e sima feteket használni? IRFP460-ra gondoltam. Mivel a vezérlő feszültség, és a négyszögjel is megfelel a fetnek. Arról nem beszélve, hogy olcsóbban kijönnék. 2-2 -őt gondoltam oldalanként..

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Fülöp Ferenc 49 hozzászólása Okt 9, 2010 /

kedves kollégák megint elakadtam , hoztak egy kibelezett HETRA 100/160 -as heg trafot , és egy uj kapcsolot hozzá 230_ 0_ 400 -as állásokkal . a segitségetekre szorulok , kérem ha valaki tudna kapcsolási rajzot a bekötéshez , vagy bármi jotanácsot , nagyon megköszönném , trafokivezetések, kapcsoló bekötés , stb . nem szeretném leégetni , nem ismerem a trafó primer kivezetéseit , szervezését stb tisztelettel Fülöp Ferenc
(#) Tubi56 válasza tpeter25 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Minden további nélkül lehet Fettel is megépíteni, de a 2-2db az kevés! Egy 100A géphez is ajánlott 3-3db, de inkább a 4-4db, amivel már biztonságosan működtethető!
Szerintem!
(#) tpeter25 válasza Tubi56 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Én azért gondoltam 2-2 -őt mert ugye a kapcsolási rajz szerint irg4pc50u-ból is 2-2 őt ajánl. Ezek az adatlap szerint kb 18A-t tudnak átvinni 30 khz-en. Egy fet pedig sokkal gyorsabb mint az IGBT. Szerintem a 18 A-t az IRFP460 is tudná tartani lazán...
(#) p_istvan válasza tpeter25 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Szervusz!
Valószínűleg nem tudják mire költeni a pénzt, hogy IGBT-vel építenek...
No de, hogy konkrét legyek:
1; A meghajtó áramkör nem az IRFP460 jóval nagyobb bemenőkapacitásához van méretezve, három néggyel már nehezen birkózna meg. (a gyorsasághoz komoly meghajtás kell neki)
2; A kapcsolási veszteséghez képest, a vezetési veszteség itt jelentősebb, 30 A körüli áramokat kell kapcsolni! Az IGBT feszültségesése konstansan 2 V körüli, alig függ az az áramtól. A FET ohmos jellegű bekapcsolási vezetést képvisel. AZ IRFP460 0,26 Ohm, (de inkább több mivel a meghajtófeszültség 12 V alatt van, 15 V biztosabb kapcsolást biztosítana) Ha kettőt kapcsolsz párhuzamosan akkor a feszültségesés 0,13x30=3,9 V lesz minimum, de inkább több változatlan meghajtással, ami azt jelenti, hogy kb. kétszer annyit fog disszipálni, mintha IGBT lenne benne.
Négy kellene párhuzamosan, de azt meg a meghajtás nem fogja bírni!
De végül Te döntesz!
(#) tpeter25 válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Köszönet az alapos válaszért! Na ettől féltem,hogy a vezérlés nem fogja bírni.. Akkor marad az IGBT. Már kész van a vezérlés, és nem akarom átalakítani fetesre..

Még 1 gyors kérdés ha már IGBT. Lomexnél viszonylag olcsó a HGTG20N60B3D Ez szintén gyorsabb mint a mezei IRG4 (adatlapja szerint). Ebből 2-2 oldalanként?
(#) Cavalier válasza tpeter25 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

INNEN rendeltem HGTG40N60-akat, elvileg ebből 1-1 darab is elég, volt már aki így építette, ha jól láttam. Vettem 4-et, 750ft-ra jött ki darabja a postaládámba érve.
(#) p_istvan válasza tpeter25 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Szerintem jó.
(#) guliver83 hozzászólása Okt 10, 2010 /

Sziasztok!
Épített, már valaki nagyobb teljesítményű gépet olyan 200-300A max?
Egy másik kérdésem lenne.
Vagy egy autószerelő szomszédomban és a CO gépe megadta magát ezt az inverteres hegesztőt be lehet tenni a helyére (120A tud a gép).
Ami benne volt az egy egyszerű hegesztő és ezt diódahíddal lett egyenirányítva.
Szinte semmi komoly elektronika nincs benne.
(#) mpisti válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Röviden: nem.
Teljesen más felépítésű az elektródás hegesztőinverter, más feladatra készült.
De ha építesz egy CV(konstans feszültségű)invertert, az minden további nélkül beleépíthető az eredeti Co dobozba. :yes:

Van valakinek olyan kapcsolási rajz ami legalább 200-300A tud?

Lesz. De majd csak a tél folyamán,ha lesz időm a kapcsolási rajzon szereplő alkatrészeket értékekkel is ellátni.
Olvass vissza kb. 8-10 napot.
(#) guliver83 válasza mpisti hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Olvastam egy pár napja, hogy még beazonosításra várnak az alkatrészek.
És milyen típusú a gép?
Sok sikert hozzá, nem egy egyszerű művelet lesz.
(#) Tubi56 válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Igen ez egy érdekes dolog így! Én viszont nem véletlenül írtam tpeter25 nek, amit írtam a Mos Fetes gépről csatolok egy megépített gépet, ami 250A tud! Ebbe 8-8db IRFP460 van és hibátlanul működik már régóta! Az is igaz, hogy 16V a meghajtása! viszont az alacsonyabb feszültséggel is kell, hogy működjön 4-4db, úgy, hogy nincs akkora feszültség esése! Csak azért nem csináltam több ilyen gépet, mert a segéd tápfesze különbőző feszültségeket kell adjon, amit nehéz beszerezni, tekergetni meg nem volt kedvem többet!
A kapcsolási rajza is fent van, korábbról vissza lehet keresni! Ehhez még hozzá tartozik az, hogy ezt a teljesítményt hálózati árammal ki is kell tudni szolgálni!
Csak írtam

Hali!
Tubi56 és ez a gép mennyi 250A tud és mennyi V jön ki rajta?
(#) Tubi56 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Az üresjáratira gondolsz? Olyan 60V körül van! Ezt betudod állítani a szekunder menetszámának változtatásával! A gép eladásra került! A teljesítménye vissza lett korlátozva, mert nem állt akkora hálózati áram rendelkezésre amennyi ehhez a teljesítményhez kellett volna! A vezérlése UC 3845! A kapcsi rajza itt van! A leragadás védő áramköre nem lett beépítve, helyette Erdgab barátomét alkalmaztam, ami már ismert! A segéd tápja is trafós lett!

240A.GIF

(#) guliver83 válasza Tubi56 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Igen az Üresjárati feszre gondoltam.

Most érdeklődtem egy orosz oldalon, hogy nincs e valakinek 200-300A gépnek a rajza.
Azt írták, hogy 220V ból nem lehet csinálni 300A gépet, csak 3 fázisban oldható meg.
Lehetséges ez?

MILLER XMT 400

Hát igen a 300A-es gépnek kell kb. 11-12kW. Ekkora teljesítményhez 230V-os táplálásnál kell minimum 50A, a betáp vezetéke is kb.10mm2 kellene hogy legyen. Ehhez viszont hálózat is kell,hogy a feszültségesésről ne is beszéljek. Tehát ahogy az orosz kollégák is írták neked,a megvalósítása igen körülményes. Csak gondolj arra,hogy egyfázisú táplálás esetén a tápfeszültség pillanatértéke 10ms-onként 0V értékű. Mekkora puffer kell ilyen teljesítményigény mellett,hogy a kapcsolóelemek tápfeszültsége ne essen számottevően.
A 3 fázisú táplálásnál nincs nullátmenet a fázisok átfedése miatt. Tehát sokkal "egyszerűbb"a problémát megoldani,bár a kapcsolóelemek kiválogatása lényegesen szigorúbb követelményeket támaszt a magas tápfeszültség miatt. Valamint lényegesen gyorsabb meghajtókört.
(#) Tubi56 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

A kacsi rajz ott van!
A többit már megválaszoltam én és most mpisti még jobban taglalva, hogy miért nem érdemes 230V-os hálózatról működtetni és építeni ekkora teljesítményű gépet, hiszen a legtöbb háztartásban 16-25A áll rendelkezésre amiből még a háztartást le kell vonni pl. villany boyler, mosógép, stb. amik igen csak nagy fogyasztók még, ha csak ideiglenesen is működnek!
(#) zozi83 hozzászólása Okt 10, 2010 /

Sziasztok!
Egy EPS BIGTREE 200.60- as gépben láttam 3 fázisú betáplálást, úgy hogy az üzemi nulla vezető volt a negatív ág. A három fázis L1, L2 , L3 pedig 3 db diódával egyenirányítva a pozitív ág. Az áramfelvétel ha jól emlékszem 220A -nál 13 A volt, persze fázisonként

eps.JPG

(#) zozi83 válasza zozi83 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

A belső panel ugyan olyan volt, mint a 230 V os változaté pl: eps cycle 60.20ge, csak ennek 1 fázison 220A-nál 30 A a fogyasztása.
(#) kivancsi4 válasza zozi83 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Sziasztok!
Ez a megoldás inkább egy úgymond "sánta" 3 fázisú betáplálásra emlékeztet, ugyanis a probléma fele oldódik
csak meg. A probléma pedig a ház (műhely) vezetékeinek terhelhetősége.Ebben az esetben a nulla vezető keresztmetszete marad a gátló tényező , tehát ha az elbirja a nagyobb áramokat(akár30-50A), akár még jó is lehetne maximális terhelésnél is. Általában magánházaknál tartós használat esetén(30-50A) füst jelenlétében jelentkeznek a kötési hibák és a nem megfelelő keresztmetszet. Ez szerintem majdnem egyfázisú betáplálás csúcsegyenirányítással és fáziskiesés gátlással. :hide:
Kirchhoff I. törvénye: A törvény értelmében a csomópontba befolyó áramok összege megegyezik az onnan elfolyó áramok összegével.
(#) zolee1209 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Kirchoff ezen törvénye legjobb tudomásom szerint egyenáramú hálózatokra vonatkozik. Tanultam valamikor, de már el is felejtettem, de 3fázisú hálózatnál a nullavezetőn nem a fázisáram háromszorosa fog folyni, hanem kevesebb. De lehet tévedek.
(#) mpisti válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Nem tévedsz. A nullavezetőn csak kiegyenlítő áram folyik. Azaz akkora áram,hogy az áramokat előjelhelyesen összeadva az áramok eredője 0 legyen.Egyébként a csomóponti törvény nem tesz különbséget egyenáram és váltóáram között, a különbség pusztán annyi,hogy egyenáram esetén csak valós áramról beszélünk,váltóáram esetén pedig az áramnak van egy valós és egy képzetes része. A képletekben ezt a képzetes részt szokták kis "j"-vel jelölni a paraméter előtt. a képzetes és valós érték összegzésére pedig komplex számokkal szoktak számolni.
Következő: »»   136 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem