Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   45 / 200
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Nem a 3,3V áteresztő FETje?
(#) peter1995 válasza KTobi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

A középső lába az 5 v-ra van kötve.40N03P alatta 238055
(#) Sendi hozzászólása Okt 10, 2010 / 1

Üdv Mindenkinek.
Itt egy átalakított táp. A trafó nem lett áttekerve, 35V mellett 12A tud. Áramgenerátorként is működik 50mA-től 12A ig. Van még benne egy 5V/5A hagyományos táp is.
A doboz színterezett, a hűtőrácsok perforált rozsdamentes acélból készültek. Házilag, kézi munkával.
(#) sector99 válasza Sendi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Szia !

Húúú, ez nagyon jól néz ki !
Megosztanád velünk is a rajzát ?

KÖSZÖNJÜK előre is ! Üdv.:sector99
(#) buburobi válasza Sendi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Üdv!
Szép munka!!! Csatlakozom sector99-hez.
(#) szucsip válasza Sendi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Szép munka!

Nagyon tuti. Már-már gyanús

Hogyan sikerült kipaszírozni 35V-ot a tápegységből áttekerés nélkül?? Kérlek, hogy ezt oszd meg velünk, mert többen is nagyon kíváncsiak vagyunk!
(#) ptesza válasza csimota13 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Ez igen.
Az erősítősök örülhetnek.
(#) Sendi válasza szucsip hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Helló.
Mindnyájan tudjuk, hogy a trafón az 5V 3 szálból áll. Szétbontottam és sorba kötöttem. A közepe maradt földelt, mert schottky graetc nem kapható. És még a 12V-os tekercsek is sorba kötve. Természetesen a diódák is kicserélve. Az előlap a Front designer-rel terveztem, és öntapadós (matricaként) kinyomtattattam. Meg van a hely a 2. pc tápnak is. Eddig a maximális terhelés amit rá kötöttem, 25V-nál 10A. Az áramlimitet egy nyomógomb megnyomásával kiírja.
(#) Sendi válasza Sendi hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

És még két kép.
(#) szucsip válasza Sendi hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

A trafót hogy bontottad szét? Szétfőzted...? Csak mert feltűnik, hogy szépen visszaraktad(?) azt a sárga fóliát is rá.
A másik kérdésem meg az, hogy a tekercseket miért daueroztad úgy be? Van valami jelentősége, vagy csak nem akartad; hogy olyan hosszan ott lógjanak?
(#) Sendi válasza szucsip hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

A trafót nem bontottam szét. A testelést bontottam szét, és mivel nem voltam biztos a sikerben, és ezeknek a szálaknak nagy része a "lábakhoz" kerül a sorba kötés miatt, ezért nem vágtam el. A végén meg csak simán feltekertem, hogy elférjenek.
(#) sector99 válasza Sendi hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Köszönjük !!!...
De engem még az is érdekelne, hogy az áram és a feszültség szabályozását hogyan oldottad meg.
(azt hiszem egy olasz oldalon csináltak hasonlót de nem tudom hogy hol...)
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

De as 3,3V fetje.Akkor az is ki.A másik két 3 lábú dióda az egyik a 12V-é a másik az 5V-é?
Továbbra is kérdésem hogy a 2*20N primert és a 2*17N szekunder jó-e?
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Nois.Takarítottam a felesleget.Viszont van néhány dolog amit nem tudom hogy kell-e vagy mehet.Csináltam egy pár képet.Ha megmondanátok hogy mi maradjon mert kelleni fog és mi mehet az jó lenne.Pl a bordától a kimenet felé van egy tranyó egy ellenállás azzal mi legyen.Úgy nézem hogy a 3,3V hoz volt.Akkor a borda után van 4 dióda azokkal mi legyen?Van 3 nagyobb ellenállás a mező közepén.Az IC körül mindent meghagytam.Akkor a 3,3V FETje az mehet ki.Viszont van a két 3 lábú dióda(S20C40,F12C20)azokat nagyobbra kell csrélni.De csak a 12V ágban.Az 5-é mehet ki.
Az L3 nál (LsdItt vannak a képek..7.kép )ahol a tekercs volt (+5,-5,+12,-12)Oda gondolom csak a +12 és a -12höz kell.Oda a +5V-ról letekert vezeték jó?Az jó vastag.
(#) Sendi válasza sector99 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Helló.
Igen egy olasz oldalon volt az elve.
Itt van.
(#) sector99 válasza Sendi hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Igen, erre gondoltam én is. Tehát akkor ez a "gyakorlatban" is működik.

Az áramfigyelő ellenállást miből készítetted, és fizikailag hova van bekötve ?
(#) Sendi válasza sector99 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Kettő darab 0.1 ohm 5W ellenállás párhuzamosan. A panelba forrasztottam be, a GND szigetre. Így az ellenállások másik vége lett a "kimenő" GND.
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Üdv!

A 2×17N szekunder az szerintem egy kicsit sok!
Ahhoz már 200V -os schottky kell, és talán a skin hatásból eredő veszteség is jelentős lesz.
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Akkor mennyi legyen a szekunder a 40 Volthoz??(végre valaki ír.már nem tudom kit csináljak mert a trafó sincs összerakva mert nem tudom hogy jó-e jó is hogy nem rektam össze,amit feleslegnek találtam kiszedtem.)
A 2 szűrő kondi aminek az egyik a +vagy- a másik a test azok hény µF legyen?MErt a + ágban 1000 a - ágban 470µF volt.A gyári +12 os egyenirányító az jó mert 12A és 50V.Viszont a - részt azt az egy dióda egyenirányította a kimenet előtt?Mivel ott csak 1A volt.Oda gondolom kell valami 10-12A.És milyen sima egyenirányító?
(#) csimota13 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

2X15 menet bőven elég, takaríts ki minden felesleget a panelról és néhány átkötéssel felépíted ezt csak a kimenetet szimmetrikusra és kész is. Fesz és áramkorlát a trimerekkel beállítható.
(#) peter1995 válasza csimota13 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Aha.Viszont nekem 2X40V kell.Ami nem kell már kitakarítottam viszont azzal nem vagyok tisztába hogy az IC-s vezérlést hogyan kell visszaéleszteni.Mert ha jól tudom az egyik kis trafóról kapja a kakaót.viszont úgy nem lehet hogy mindent kiszedek a szekunder részről oda bele a trafó(nagy) egyenirányítás puffer és kész.Aztán mikor bedugom akkor megy ha kihúzom akkor kikapcs.Erősítőbe kell.Akkor a 2*15 N elég a 40V-hoz.?Csináltam még képeket hogy most hogy állok.
Ja meg az okés hogy hogyan jön létre a + fesz.De a mínusz feszt a dióda csinálja ami a -12v kimenet előtt van?Gondolom oda is olyan kell ami bírja a 40V-ot és 10A legalább.
a 14es fotótól a 18ig vagyok most kész.Szerintetek mit kell még kiszedni?
Az már megvan hogy a trafó lábai hova kell menjenek.A fölös egyenirányítók kondik egyéb kiszedve.
Szóval úgy nem fog menni ha kiszedem ez egész IC-s részt?Mert nekem nem kell bele készenlét meg védelem stb.Arra jó a biztosíték.
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Ejj ejj...

Szerintem a negatív feszültséget még hanyagold. Érd el előbb azt, hogy pozitív 40V -od legyen a GND-hez képest. Túláramvédelemben ne gondolkodj, oda valóban a biztosíték a legjobb (hiszen csimota13 hozzászólásában nem a GND a föld. (Aztán ebből még baj lehet később...)

Majd ha már van +40V-od, akkor segítek kitalálgatni; hogyan lehet egy másik PC táppal -40V -ot csinálni (így STABIL lenne mind a kettő tápfesz!)

Szerintem egyelőre bőven elég a 470µF puffer!

Meg arra hívnám még fel a figyelmedet, hogy talán érdemes lenne a szekunder tekercset 19 -20 -ra tekerni. Amit én szétszedtem trafót, annál úgy volt, hogy a csévetesthez közelebbi szekunder tekercs 20 menet volt, amit meg "először letekersz" az pedig csak 19. (azt is sejtem, hogy miért)

Na hát így kb ennyit tudok javasolni , és jó munkát
(#) mugab válasza szucsip hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Az a szekunder gondolom primer akart lenni
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

De egy táppal nem lehet megcsinálni hogy +-40V legyen?Akkor a bennmarad IC-s résszel ne foglalkozzak?Vagy szedjem ki az egészet?Egyébként erősítőnek kell a táp.A primer az 2*20N.Egyébként én is tapasztaltam olyat hogy az a rész a primerről ami legelőször lejön csak 14N a másik meg huszon valahány N.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

na.Lesz valami a dologból de nem jó valami.Bekötöttem a trafót ahova kell beraktam egy 470µF 200V-os kondit rákötöttem a kimenetre egy 12V/20W izzót és a kimenetre a multimétert.Amikor bedugom és a ps on-t a testre kötöm egy pillanatra ad áramot feizzik az izzó és a multi is 20/22V-ig felmengy aztán leold.Mi lehet a hiba?Valamit át kéne kötni az IC-nél?Mert szerintem meg lenne a 40V de így nem lehet lemérni mivel egyből leolt.Terheléssel és anélkül is.
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Be kell iktatni a megfelelő visszacsatolást a feszültségre. Az ***Ic **lábára kell ***Vnyi feszültséget juttatni ellenállásosztóval.
(#) peter1995 válasza KTobi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Húha.Most az van hogy már a GND-ra kapcsolt PS-ON-nal sem ad feszt.Azt csinálom hogy az IC körül mindent kiszedek és akkor az köré építem vissza ami kell.Van valami rajz hogy melyik lábhoz mi kell.
(#) szucsip válasza mugab hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Igen, így van. Csak tévedésből írtam szekundert. Bocsánat, és köszönöm, hogy kijavítottál
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Pár hozzászólással ezelőtt lett linkelve rajz. De mivel azt se tudjuk mi a vezérlőIC így senki nem tud lábszámot se mondani. Az IC táplálását megoldottad erről a várható 40Vos feszültségről, vagy a készenlétiről fut jelenleg, mert ha megkapta a 40Vot, akkor az is tönkre mehetett.
Ha valamit nem tudsz akkor kérdezz, várj választ, ne próbálkozz, mert csak magadnak csinálsz kárt.
(#) szucsip válasza KTobi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

TL494 van benne (linkelt képek alapján mondom), aminek nem illik elhaláloznia 40V -tól. Javasolnám hogy a PG részeit távolítsd el, kedves Péter! Vagy csak simán: az IC 4-es kivezetését tedd földre, de a vezetőfóliát vágd el, hogy ami rá kapcsolódik, azt ne földeld le.

Az IC táplálása maradjon csak a készenlétin, pláne a megbuherált "nagy"trafó miatt!

Péter régebbi hozzászólására: meg lehet oldani 1db táppal is a +-40V-ot, sőt még át sem kellett volna hozzá tekerni
Következő: »»   45 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem