Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Drawdio

Témaindító: kovacstomi, idő: Jún 1, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) VRubenX válasza wir12 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Milyen ceruzával próbáltad? (HB,B,B2....)
(#) wir12 válasza VRubenX hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Megoldódott a probléma tök jó
(#) wir12 hozzászólása Dec 1, 2009 /

Na elkészítettem NYÁK-on is ezt a kapcsolást de próba panelon tökéletesen ment mostmeg már nem akar szólni csak ha valami fémmel összezárom a két érintkezőt ahova a ceruzát kéne kötni valyon miért lehet ez mert sajnos tanácstalan vagyok?
(#) peterke2 hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Sziasztok!
Én is meg szeretném ezt csinálni, de nem tudom hol szerezzek be CMOS 555 (vagy TLP551)-t!
Szóval ha valaki tudna segíteni az pls írja le!
Köszi!
(#) peterke2 válasza korgs2 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

(Az előző hsz-t felejtsétek el )

A te kapcsolásodon már fel vannak cserélve?
Köszi!
(#) kadarist válasza peterke2 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Szia!
CMOS verziót itt kapsz: Bővebben: Link
(#) leocska66 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Én is elkészítettem ma délután , tökéletesen működik Csináltam 1 kis dobozt is neki. Sztem 17 éves szakácstanonc létemre ez nem is rossz majd rakok fel képeket
Hello
(#) marcellus96 válasza leocska66 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Sziasztok!
Én is elkészítettem a Drawdio v.1.1-es verziót.Próbanyákon csináltam.Akinek esetleg kell a próbanyákos kapcsolás, annak felrakom, csak mondja meg, hogy a v.1.0-ás vagy a v.1.1-es kell.
(#) marcellus96 válasza marcellus96 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Azt mondták, hogy a 9B-s ceruza a legnagyobb.Van is neki ára.(200Ft)Ezt tettem a drawdiómra.Nekem bevált.
(#) matyusz hozzászólása Máj 28, 2010 /

Sziasztok.
Én 2 féleképpen is megcsináltam és egyik féle képen sem működik.Én ne555n -et használtam, hiába húztam fentebb a tápfeszt nem ment (10 volton sincs semmi)
Először ez alapján csináltam: (mellékelt kép)
Ehhez használtam BC327-et, BC212B-t egyikkel se ment.
Most megépítettem a youtube-s videók alapján de így se ment. (pedig nem is vagyok kezdő:/ )
drawdio 1
drawdio 2

kapcsolas.jpg

(#) vilmosd válasza matyusz hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Hali
Ez sima bipolar 555-el nem megy, csak CMOS epitheto be.
Udv Vili
(#) matyusz válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Köszönöm a választ ha lesz eredmény majd írok!
(#) leocska66 válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Hello ez nem igaz , hogy csak CMOS al megy mert én sem azzal csináltam hanem sima ne555 el szval nem értelek...
(#) idlob válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

De megemelt tápfesszel miért ne működhetne? A CMOS csak azért kell, hogy a gombelem miatt kompaktabb lehessen.
(#) idlob válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Én a Te 721883 számú hozzászólásodra válaszoltam amit Te Leocska66 721810 számú hozzászólására írtál. Ebben Leocska azt mondja, hogy ő megépítette, és működik bipolár 555-el is.
Te mellékelted az adatlapokat és a tápfeszültségeket emlegetted. Ebből én arra gondoltam, hogy úgy gondolod nem működhet, mert az ne555 meg se nyikkan 1,5V-ról, ami amúgy igaz, csak ebben a kontextusban nem azt jelenti amit szerettél volna.
Ráadásul a kapcsoláshoz a tlc555 ugyanúgy nem jó mint az ne555 mivel a tlc555 2V-tól indul, kapcsolás tlc551-et igényel ami 1V-ról indul.
Szerintem Te Matyusz 721428 hozzászólására akartál válaszolni, mert akkor (félig) érteném a hozzászólásod, bár ő azt is írja, hogy megemelte a tápfeszt.

Szumma szummárum működik ne555-tel is, de meg kell emelni a tápfeszültséget. Még két dolog lehet ami az utánépítésben problémát okozhat:
A 680pF kondenzátor szivárgó árama túl nagy és/vagy a bipolár technika eleve kisebb impedanciája miatt nem indul be a rezgés. Kísérletképp ki kell venni a 20MOhm-os ellenállást, és csökkenteni a két elektródra futó ellenállást, a 10k-s akár el is hagyható, a 300k-s meg mondjuk 100k-sra cserélni.

u.i.: Zoli, amit írtam, nem támadólag írtam, remélem nem vetted a szívedre.
(#) matyusz hozzászólása Máj 30, 2010 /

Nemakarok nagyon beleszólni de az ne555-nél több tipus is van. Amivel én csináltam az ne555n az bipoláris, de van olyan is ami CMOS pl.:ne555c.
Lehet még szerintem ICM7555-tel, KS555N, LMC555CN, TS555CN -el is építeni.(ezek is CMOS trimmer-ek)
Ha rosszul gondolok valamit javítsatok ki.
(#) matyusz hozzászólása Máj 30, 2010 /

De akkor nemértem hogy megy valakinek bipolár ne555N-nel. :no:
(#) matyusz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Műűűűkkkkkööööödddddiiiiiiiiikkkkkkkkk!!!
Sima NE555N-nel nemhiszem elll pedig bipolár.
A hangszórót mondjuk kicseréltem 16ohm-os ra majd megnézem 8 ohm-ossal is.

A tápfesz 10V.
A fesz az 1-8 láb között 10V.

De máskor is próbáltam 10V-al és nem ment meg többel is.Amúgy most a youtube-s féle megy. Ha jól tudom az az v1.0-ás verzió.
(#) Horv hozzászólása Jún 30, 2010 /

Sziasztok! Tegnap ráakadtam a topikra és ma ezt a kapcsolást megépítettem, próbanyákra. 9Vról táplálom NE555el. Nekem valahogy nem akar menni ceruzával, csak ha két szenzort összeérintem vagy vezetőt rakok közéjük akkor sípol. Ha én fogom a ceruzát és a a hegyét megérintem csak berreg. CMOS 555el 1,5Val is kipróbáltam, de ugyan az. Nem tudjátok mi lehet?
(#) hadnagyakos válasza Horv hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

At 555-ös IC-nek minimum 4,5V-ra van szüksége, az alatt nem fog működni. 9V-os elemmel próbáld, azzal biztosan menni fog.
(#) Horv válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

De 9Vról próbáltam, írtam is. Azzal se jó
(#) Horv hozzászólása Jún 30, 2010 /

Megoldottam 680pF helyett mást tettem be (Amikor nem tudom leolvasni a kondiról a kódot...)
(#) matyusz hozzászólása Jún 30, 2010 /

A ceruzákkal vigyázzatok mert nemmindegyiknek megy ki a végéig a grafit. pl.:énis jártam így Koh-i-nor-ral.
(#) _BiG_ hozzászólása Aug 9, 2010 /

Az én drawdióm, töltőceruzával. 2 AA-s akksival megy.

Üdv!
(#) Avion hozzászólása Okt 12, 2010 /

Sziasztok!

Én is megépítettem, ne555-el a v 1.1-et. 9 Voltról megy, működik is.. meg mégse. Amikor a két pont közé vezetőt rakok, prüttyenik egyet, aztán meg se szólal, amíg újra össze nem érintem őket valamilyen módon. Néha-néha beszúr egy magasabb, hangosabb "prüttyenést", de ennyi. Nem tudjátok véletlenül, mi lehet a baj?
Előre is köszi!
(#) wir12 válasza Avion hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Hát valami hiba lehet a kapcsolásodba véletlen zárlatok helytelen bekötések esetleg hibás alkatrészek nézd végig...
(#) wallair hozzászólása Okt 26, 2010 /

Sziasztok!
Megcsináltam (a sok fiaskó miatt legalább 5ször) én is az 1.1-es kapcsolást, de csak NE555-tel tudtam hangot kicsikarni belőle 4.8 V-on. (Kipróbáltam két különböző CMOS-t is, de nem volt eredmény.)
Viszont pillanatok alatt forró lesz a 10 Ohmos (fémréteg ellenállás 0,4W) és érezhetően melegszik az IC is. Mi lehet a baj?
(a CMOS-ok nem melegedtek, de az ellenállás azokban a kapcsolásokban is)
(#) wallair hozzászólása Okt 26, 2010 /

(Nem működik az előző hsz-emnél a módosítás gomb, szal új hsz-ben szerkesztek)
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy szerintetek miért nem megy a CMOS IC-vel? Néztem adatlapot a TLC555CP-ről és az NE555P-ről is, lábkiosztás ugyanaz. Mindkettővel 2.4 V-tól 4.8 V-ig próbálkoztam (1.2 V-os 2400 mAh-ás akkuk)
Másik kérdés: még így is eléggé esetleges, hogy beindul e az astabil. Van, hogy üzem közben egyszerűen leáll. Lehet ez is a melegedés oka?
(Az képen látható kapcsolást készítettem el)

kapcsolas.jpg

Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem