Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   97 / 966
(#) ego2 válasza VIM hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Ekkora *** mondani!!
Ha ez valóban látható fényerő vesztéssel jár, akkor ott a földelő hálózat nem megfelelő. Ha viszont a földelés tökéletes, nem lesz fényerő veszítés.
(#) ego2 válasza djglott hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Ha villanyszerelő szakmával rendelkezel, akkor ilyeneket nem szabadna kérdezned. Ha viszont laikus vagy, akkor inkább bízd szakemberre, mert nagyon nem értesz hozzá, ami nem szégyen, csak veszélyes játék.
(#) proba válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Bővebben: Link
A kis papír ajánlása alapján az előírt magasságba és helyzetbe szereld fel,akkor fogja tudni a leírt dolgokat.(hacsak nem egy gyári hibásat fogtál ki.) Némely példányok allergiásak a rövid idejű áramszünetre -felkapcsolva maradnak- ,némelyek a lekapcsolás után egy bizonyos ideig nem érzékelnek -remélem nem a hibás volta miatt csinálta - egyszer találkoztam olyannal is ami előtt volt egy fólia azt is le kellett venni.... Az utóbbi időben viszont elszaporodtak a kényük kedvük szerint kapcsolgató,égve maradó példányok.(éljen a legyen egyszerű ,de drága a spec erre való ic szemlélet )
(#) djglott válasza ego2 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Hello!
A rajzomon a fekete a fázis, kék a nulla és zöld a föld.
Kérdésem hogy a szerelődobozban ha összekötöm a nullát és a kialakitott földet akkor más dolgom nincs is?

rajz.JPG
    
(#) proba válasza djglott hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Legalább az óra részhez hívj szerelőt ,meg tetess fel egy FI relét.A rajzodon pl. a földelő szonda sincs rajta.(egyébként igen ,össze kell kötni DE nem mindegy hol,és mivel.) Az előző hozzászólásodból az tűnik ki hogy a szonda valahol messzebb van,ami szintén nem tűnik igazán szabályosnak..Meg még ki tudja mennyi buktatót nem veszel figyelembe.
(#) djglott válasza proba hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
azért nincs rajta mert nincs földelő szonda a lakásban.
(#) szamóca válasza Gabi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Az óraszekrényben a közösítés nincs letapétázva, és ahol mérni szeretnéd ott sem. Simán ki lehet szakadásjelzővel csipogtatni, majd megfelelő színű szigetelőszalaggal a végeket megjelölni, ha már ilyen kontár melót végeztek. Viszont az ilyen tré melót végzőknél mindig fenn áll a veszély, hogy fel is cserélhették a vezetékereket a a hálózat bizonyos pontjain.
(#) BozsarLajos válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Mint irtam müködik,denem ugy ahogy szeretném.10 emeletes ház lépcsöházi vill vezéreltem vele szintenként feltettem egy mozgásérzékelött,amelyik az azon a szinten lévö lámpákat kapcsolja.a mozgás érzékelö magassága 2,2m szereltem a liftajtó fölé,de a négyzet alaku lépcsöház közepére ,ezen az oldalon van még jobbról és balról a lakások bejárata,vele szemben pedig a le és fölfélé lépcs. Ha a liftből jönek,vagy a lakók jobb ill baloldai lakásból ugy kapcsol. De ha valaki alépcsöfelöl jön ugy nem . A problémám hova kellet volna feltenem hogy minden irányból kapcsoljon. Nem tudom elég érthetö voltam e. /amit feszereltem mozgásérzékelöt 270 fokos volt.
(#) BozsarLajos válasza proba hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Tiz em épület, lépcsöházi vill szintenként vezéreltem a mozgásérzékelövel.Ezek a szintek négyzet alakuak kb.Az volt a kérés hogy mind liftböl ,mind a lakók ajtajából valamint a vele szemben lévö lépcsöröl bekapcsoljon a mozgásérzékelö. most csak az egyik oldalon kapcsol vele szemben a lépcsönél nem. Ez a problémám,lehet hogy nem jó helyre szereltem fel??? A mozgásérzékelö 270 fokos, és 2,20 magasra szereltem a lécsövel szembe a középre a falra.
(#) kadarist válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Az érzékelő Freshnel-lencséjének forgatásával tudod beállítani az érzékelési tartományt. Mi a típusa a mozgásérzékelőnek?
(#) mgy válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
A mozgásérzékelő műanyag előlapján lévő bordázások a figyelendő teret szektorokra bontják.
Amennyiben szemből közelíted nem biztos, hogy váltod a szektort, így a PIR FET-re érkező jelben nincs váltás. ( a hibás jelzés kiküszöbölésére több váltás is kell)
Próbáld meg valamelyik sarokba áthelyezni.
(#) BozsarLajos válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Azt gondolom ,hogy itt a lencse nem forgatható. A tipus amelyet felszereltem TMB-018 220 fokos. A felszerelt közül /13db/ 2db atöbbihez képest lustább volt. Az a gondom ,hogy nem találtam olyan irodalmat/ nem a bekötésre gondolok/ amely a megfelelö felszerelés helyére adna tanácsot,amit adnak hozzá az kevés.
(#) BozsarLajos válasza mgy hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Szeretném jobban megismerni a müködését ezért fordulta hozzátok,hol tudnék utána olvasni,hogy megértsem. Akkor valószinü a felszerelés helyét is tudni fogom.Egyébként Skypon elérhetö vagyok/Bózsarlajos/
(#) proba válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Hát ez alapján elég egyértelmű. A pászták metszésénél riaszt.(feketéből fehérbe.) Amint a képen is látszik ,az érzékelő középpontú körív sugarára merőlegesen haladó embereket veszi észre.A felé haladókat csak akkor ha a függőleges 'pásztákból' többet érint.(tehát közelebb van)
A működése : Az előtte lévő fehér lapon számtalan apró kör van ,ez mindegyik egy egy lencse ami a hősugarakat a fókuszpontban lévő szenzorra gyűjti.Ha ez a hő gyorsan változik ,mert a lencse hatóköréből kikerültél illetve bele, akkor riaszt.
(ha ránézel látod hogy az alján több a közepén már alig a felső felén szinte nincs is lencse.)
Pontos felszerelést csak minden példányra egyesével lehet felállítani ,mert ezek az apró lencsék teljesen másképp állnak különböző típusoknál.Ezért csak a hozzájuk adott vonalas rajz alapján tudsz dönteni.

infra.JPG
    
(#) kadarist válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Jobb lett volna kettőt felszerelni a két egymással szemben lévőajtó fölé és párhuzamosítani a kimeneteket. Így lépcsők is védetté válnának.
(#) BozsarLajos válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2010 / 1
 
Igen én is gondoltam rá,de már elkészült valamit csinálni kell,hogy megfelelöen tudják használni.
(#) kadarist válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Esetleg ha a liftajtó feletti mennyezetre helyeznéd át?
(#) BozsarLajos válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
De akkor meg 360 fokos kellene feltenni.
(#) kadarist válasza BozsarLajos hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Az előzményeket ismerve inkább hagyjuk a fokokat meg a szögeket. Lehet, hogy úgy lenne a jó. Egy próbát megér.
(#) VIM válasza ego2 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Kérek engedélyt meghunyászkodni! Én előbb egyszerű dolgokat próbálok ki (a fázisceruzát nem is mondom) mint, hogy lepattintsak akár egyetlen doboztetőt is. Azt is mondtam. hogy ha el van kötve, akkor nem jó ez a teszt. Tapétázott falakon, még a dobozt is nehéz megtalálni. Jó földelést pedig nagyon nehéz készíteni, és én ebből indulok ki. A kérdezőnek nincs FI beépítve (még azóta is a lakást csomagolná kifelé) , mert hát az úgy egyszerű volna és a kérdés sem ez lenne.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Közben megtaláltam, a jó öreg konnektor teszter rajzát, a leírással együtt.
(#) fulcsii válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Szia!
Ez egy remek kis berendezés arra, hogy lássuk a konnektorban van e védővezető bekötve! De hogy nulla, vagy védővezető e? Azt ugye nem tudjuk!
(#) VIM válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Szia!
Ha nem a biztonságosnak nevezett sávban lévő jeleket mutatják a glimmek, akkor nem jól van földelve, ill. a két szál (nulla, föld) azonos potenciálon van. Ez a teszter CSAK FI relé nélküli lakásoknál (a régieknél) használható eredményesen.
(#) Steven19 válasza VIM hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Helló. Nem csak Fi relé nélküli hálózaton használható. Mielőtt ilyen kijelentéseket teszel, előtte nézz körül és olvasd el a képhez tartozó leírást is. Ugyanis a kapcsolás 3,5mA-t vesz fel a Fi relé érzékenysége pedig minimum 10mA, tehát nyugodtan használható nem fog leoldani kivéve ha van a hálózaton más fogyasztó is ami kapacitívan is folyat áramot a védővezetőn át ugyanis ha ebből van bőven akkor összegződik és viszont akkor elegendő lehet ahhoz hogy leoldja ezért javasolt minden fogyasztót levenni a hálózatról és úgy mérni az egyes aljzatokat.
(#) kismazsika01 hozzászólása Okt 20, 2010 /
 
Helló mindenkinek!!A segítségeteket szeretném kérni.Csináltam egy kapcsolószekrényt a műhelyembe és az a gondom vele hogy észre vettem hogy ha a nullát ( ávk utánit) és a védő vezetőt kikötöm akkor szól a rádió és a három fázis vissza jelzőlámpája is világit.A segítséget előre is köszönöm! üdv egy 12.es villanyszerelő tanuló
(#) akyy87 hozzászólása Okt 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Villanyt szerelek a garázsban és szerettem volna bőviteni 2 izzóval a hálózatot, úgy, hogy rákötöm az eddigiekre pluszban, vezetékelést megoldva.

Levettem a régi E27-es foglalatokat és mondom elővigyázatosságból belemérek a foglalatba (nulla- fázis közt) mi a helyzet LEKAPCSOLT kapcsolóval.
44 Volt...
Belemértem itthon több izzóba is:
lekapcsolva:
asztali lámpa: 22 V
fürdö fali foglalat: 22 V
szobavillany: 0 V
másik állólámpa 0 V
A 44V-ot lehet kézzel szerelni vagy inkánbb ne?
Ezek normális értékek vagy foglalkozni kell vele?
Fogyasztást produkálhat ez a jelenség?

köszönöm!!

(#) zolika60 válasza akyy87 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Mérd úgy, hogy benne van az izzó. Mindjárt nem mérsz semmit. :yes:
(#) proba válasza akyy87 hozzászólására (») Okt 20, 2010 / 1
 
Ha benne az izzó valószínűleg nem mérsz semmit,de kezd azzal hogy az adott izzónak az automatáját lekapcsolod.Ha két helyről lehet kapcsolni akkor minden kapcsolóállásnál ellenőrizni hogy nem ég-e .(és ezek után is falétra + nem fogom a falat nem érek hozzá mindkét szálhoz ) Érhetnek kellemetlen meglepetések,ha az elődöd nem a fázist vitte a kapcsolóra,vagy valami ravasz alternatív kapcsolást talált ki.A visszajelzős kapcsolók is tudnak érdekes dolgokat produkálni.
Azon kívül arra is figyelj ,hogy az izzó közepét a másik izzó közepével kösd össze ,és az eredeti bekötésen ne változtass.(illetve fázisceruzával ellenőrizd hogy az izzó közepe a fázis.(kellemetlen izzócserénél az oldalához hozzáérve kitekerni)
Egy ismerősöm mondta a falból kilógó drót akkor sem tekinthető feszültségmentesnek ha te falaztál be egy darabot.
(#) Kisülőcső hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Sziasztok. Fölszereltem egy fényvetőt, a szomszédnak, halogén reflektort egy olyan helyre, ahol nincs védővezető kiépítve. Sztem rosszul tettem. Leszereljem és tegyek föl helyette védővezetőt nem igénylő lámpatestet? Legtisztább az lenne ha vezetnék ki egy védőszálat, de az nincs sehol kiépítve. Érintésvédelmi szempontból veszélyes, hiába hogy a tápot szigetelt műanyagházba kapja meg a lámpa, de ha fényforráscserekor az izzó két végén levő sérült, esetlegesen hiányos porcelánfoglalat hiányában, a fázis potenciál hozzáér a fénytükörhöz, és a másik kéz is, akkor gond lehet. Természetesen fölkapcsolt állapot mellett. Nem izgatna a dolog, ha a sajátom lenne. De nem a sajátom. Ti hogy látjátok?
(#) kadarist válasza Kisülőcső hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Szia!
Halogén reflektor izzóit csak áramtalanított állapotban szabad cserélni, és nem az érintésvédelem miatt. Égési sérüléseket szerezhet és áramütést kaphat a cserélő, ha nincs cserekor áramtalanítva a lámpa. Egy földelést azért mindenképpen érdemes lenne a lámpához kiépíteni. Ezenkívül egy áramvédőkapcsoló (FI-relé)is védelmet nyújt az áramütés ellen.
Következő: »»   97 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem