Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1015 / 3984
(#) Polka1021 hozzászólása Okt 15, 2010 /

Üdv!
Kipróbáltam az LTspice IV áramkörszimulátort. Uninstallálnám, de nem vágom, hogyan. A "Programok módosítása vagy eltávolítása" listájában nem találom. A könyvtárban (ahova telepítettem) van egy uninstall.info fájl, ami ezt írja:
Link:C:\Documents and Settings\...\Start Menu\LTspice IV.lnk
Link:C:\Documents and Settings\...\Asztal\LTspice IV.lnk

Egyszerűen törlöm ezeket a fájlokat és a mappát, ahova telepítettem és mást nem kell tenni?
(#) blackdog hozzászólása Okt 15, 2010 /

Sziasztok!

Valaki elmagyarázná nekem a 4060 IC működését. Nem bírom megérteni, hogy ez hogyan számol és hogyan adja a szinteket a kimeneten.
Mit jelent az, hogy negatív élvezérelt ill. hogy Felfelé irányban aszinronszámláló?
Hogy lehet vezérelni vagy hogyan vezérel?
(#) Hercooles hozzászólása Okt 15, 2010 /

Sziasztok!

Van egy régi Skil akkus csavarozógépem. Sajnos 2-3 évig nem nagyon volt használva, így az akku megadta magát (töltés után 6.x Volt a 9.2 helyett).
Az akku aljára a "ne dobja a kukába" rajzocska alatt "CD" felirat található. Nos ez Ni-CD lenne, vagy van sima Cadmiumos?
A töltője nem annyira alap, mivel egy pici elektronikát tartalmaz, ami leállítja a töltést ha végzett. Azt tudom, hogy a nimh és nicd akku töltése nem ugyanúgy zajlik, kérdés ha helyettesítem a régi cellákat nicd cellákkal a töltő tudja-e tölteni rendesen.

üdv.
(#) Hp41C válasza blackdog hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia!

Negatív élvezérelt = a változás a bemenő órajel lefutó élének hatására jön létre,
Pozitív élvezérelt = a változás a bemenő órajel felfutó élének hatására jön létre,

Felfelé irányban számláló: a kimeneteken a kombináció kódok a számok növekvő sorrendjének megfelelően jelennek meg.

Bináris számkáló: a kimeneten a belső állapot bináris kódja jelenik meg.

CD 4060: a Fi I órajel lefutó éleinek hatására felfelé számláló 14 bites bináris számláló. A belső állapotkód 11. és 3., 2., 1. bitjet nem vezették ki lábakra. A kimenetein az állapotok az alábbi sorrendben következnek:

1. qq q qq qqqq q
  2. 11 1 1
  3. 43 2-09 8765 4---
  4.  
  5. 00 0000 0000 0000
  6. 00 0000 0000 0001
  7. 00 0000 0000 0010
  8. 00 0000 0000 0011
  9. 00 0000 0000 0100
  10. ...
  11. 01 1111 1111 1111
  12. 10 0000 0000 0000

A kimenet 0 értéke a földhöz, az 1 értéke a táphoz közeli feszültséget jelenti.
A Reset bemenet magas szintje a számlálót törli, azaz a csupa 0 állapotba viszi.
(#) BigBen hozzászólása Okt 15, 2010 /

Hellosztok!

Kezdő vagyok és kéne egy kis segítség.
Van 1 db 30V-os Transzformátorom,és 1 db 200 ohm-os hangszóróm.A hangszóróhoz van egy sima kábel és egy jack csatlakozós kábel csatlakoztatva.

Melyiket kéne csatlakoztatnom a Transzformátorhoz?
(#) kadarist válasza BigBen hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Próbáld meg a hangszórót csatlakoztatni transzformátorhoz. De mire jó ez? Mit akarsz kihozni ebből?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia!
Számlálót láncba kapcsolt bistabil billenőkörökkel lehet megépíteni. A frekvenciaosztók is ebből származtathatók. Bővebben itt olvashatsz erről: Egyszerű áramkörök bistabil multivibrátorokkal
(#) BigBen válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Múlthéten a haveromnál láttam ezt hogy egy transzformátorra volt rákötve egy hangszóró.
És úgy szólt hogy a garázsban majdnem megsüketültünk.
De lehet,hogy még volt ott valami más is,de én csak 1 trafót,és 1 hangszórót láttam.
(#) kadarist válasza BigBen hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Gondolom még egy erősítő is volt még valahol elrejtve. A transzformátort erősítőknél impedancia (ellenállás) illesztésre használják. Tehát ha van egy nagy kimenő ellenállású erősítőnk (például csöves), akkor ennek a nagy belső ellenállását hozza a hangszóró kis ellenállásának a szintjére. Vagy fordítva kis ellenállásból (kis feszültség-nagy áram) csinál nagy ellenállást (nagy feszültség-kis áram).
(#) takitibi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Köszönöm szépen!
(#) takitibi válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Köszönöm szépen!
Megkérdezem majd a RET -et, hogy mijük van?
Majd akkor megpróbálkozom.
(#) szkkteam hozzászólása Okt 15, 2010 /

Üdvözlet mindenkinek!

Lenne egy elég érdekes kérdésem. A szituáció a következő. Mivel nem vagyok annyira jártas elektronikában, és mikrokontroller programozásban, viszont ambícióm van a tovább fejlődéshez Van egy RC autó alvázam, az elektronikája már rég nem működik, viszont a többi jó. Van egyetemi keretek mentén egy pic16f887-es mikrovezérlőm és hozzá 1 kiépített NYÁK-om, a rajzot mellékeltem. A kérdés, a köv. a nyákot nem én terveztem, és eddig 6 V-t kapott tápként (4 db AA-s elem) P1 -nél van a tápcsatlakozója és W2 jumper esetén a 6 V-t átküldi egy diódán, h 5 V legyen belőle, javítsatok ki ha tévedek, de én így értelmeztem. Aztán megy rá P4 P2 tranzisztor hídra. A gond a következő: kimértem a híd kivezetéseknél 4,4 V van, 6 V fix táp esetén. Az RC motor amit megkéne hajtania, nincs rá írva, de szerintem igényli a 6V +-t erősen, mivel eredetileg 5 db AA-s elemről ment. A gond az, hogy nekem a 6 V-m megcsapolódik 5V-re és még tovább fogy, a motort meg nem bírja. Mit tudnék tenni? Van ötletetek? Sajnos a nyákot ujra rajzolni, vágni, tervezni kizárt, mivel nem rongálhatom, alakíthatom. Ha van más megoldás, hogy a motorm több áramot kapjon, légyszíves segítsetek.
Előre is köszi.

kapcsrajz.JPG

(#) Dániel X hozzászólása Okt 15, 2010 /

Hali!

A helikopter egyszerűen házilag témában ajánlották ezt a kapcsolást,Bővebben: Link. Az lennea kérdésem hogy bal oldalon a nyomógomboknak milyen gomb kell? Milyen tranzisztor kell Q1- nek? Ilyen rajzjellel nem találkoztam. Mit jelent alkatrészlistában R1-R8 Trim or Regular pot? Azért kell potméter hogy más áramerősség menjen a hangszóró fele és másképp szóljon? HA jól értelmezem akkor C1 helyére lábkapcsolót lehet bekötni, helyette lehetne potméter? Ha R11et kiveszem nagyobb lesz a hangerő?
Dani
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia!
A gomb egy nyomógomb (záró), például ilyen: nyomógombok.
A különleges tranzisztor egy UJT: unijuction transistor. Az R1-R8-al lehet az orgonát behangolni. Az R13 a hangerőszabályzó. Mást ne változtass meg.
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Értem. Amiket leírtam nagyjából kifordítottam az alatta leve angol szövegből. Érdemes ezt egy kezdőnek megépítenie?
Válaszod köszönöm.
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Hali!
Ezek olyan gombok hogy amíg nyomva tartom zárják az áramkört vagy lenyomom zárva tart és ha megint megnyomom kinyit?

Csak addig zár, amíg nyomod. Mint az orgonabillentyűk. Addig szól egy hang, amíg le van nyomva egy billentyű. Ez abszolút kezdő áramkör.

Az lenen a kérésem megnéznétek ezt? Bővebben: Link
R2 értéke és R1 mértékegysége érdekelne és a tranzisztor mezei egyszerű vagy spec.? Szerintem mezei PnP.
(#) zolika60 válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Persze hogy érdemes. Valahol el kell kezdeni. Sok sikert hozzá.

Válaszod köszönöm! Esetlegesen hol találhatok hasonló áramköröket illetve lehet ezt fejleszteni?

Az ellenállás értéke a tápfeszültségtől függ . Próbáld ki egy 470 ohm-os ellenállással. Csinálj egy ilyen látványos LED-es villogót: multivibrátor. Garantált a siker, és még jól is néz ki.
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Az R1 mértékegysége pedig Ohm.
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Igen, 68 ohm.

A válaszokat köszönöm.

Már nézegettem de amit én találtam hasznosabbnak tűnik de köszi a tippet.

Ha a hasznosságot nézzük, akkor inkább csinálj egy ventilátor-fordulatszámszabályzót. De ha az áramkörök működésének a megértése is fontos, akkor építs alapkapcsolásokat is. Oszcillátorokat, multivibrátorokat, egyszerű erősítőt stb.

Az is igaz! tervezett erősítőm egy 555 ös icés és ez:Bővebben: Link

Az 555 nem jó erősítőnek.

Hogyhogy? Másikról a vélemény?
(#) Dániel X válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Gyorsan összeraktam de nem működik. led elé 200 Ohmot raktam 3 voltról menne. R1 470 ohmos. Mi lehet a baj?
Következő: »»   1015 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem