Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatolóval leválasztott nagy sebességű (max 500kHz) digitális kimenet
Lapozás: OK   1 / 1
(#) TheShaft hozzászólása Okt 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Érdeklődöm, hogy a tisztelt fórumozók közül van-e tapasztalata valakinek a témában megemlített probléma megoldására. 24V-os jelszinten kellene kapcsolni néhányszor 10mA-t a megadott sebességen. A kimenet valamilyen nyitott kollektoros, vagy nyitott drain-es kellene legyen...
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

Első gondolatom a következő lenne:
H11L1 (vagy valami hasonló jellegű optó) a kimenetén egy MOSFET meghajtó + MOSFET esetleg TTL-level MOSFET, vagy a kimeneten közvetlenül egy NPN tranzisztor. Diszkrét tranzisztorok helyett esetleg használható lenne pl ULN2803 is, ha bírja ezt a frekvenciát.
(#) kobold válasza TheShaft hozzászólására (») Okt 16, 2010 / 4
 
Az ULN2803 minden további nélkül bírni fogja ezt a frekvenciát, én 1MHz-en hajtom mind a 8 vonalát egyszerre, 10 ... 70 mA vonalankénti terheléssel. Ha több kimenetre van szükséged, mindenképp ezt (vagy hasonló cél IC-t) javaslok, már csak a kis helyigény miatt is.
Optocsatolóként TLP113 típusúakat használtam ehhez (ilyenek voltak kéznél), hasonló sebességre képesek, mint az ULN. Érdemes úgy megválasztani az opto kimeneti terhelését, hogy alulról megközelítse, vagy akár el is érje a csatoló áramerősítési tényezőjét (CTR), így nem-szaturált módban fog működni, kevesebb idő kell a rétegek töltéseinek kiürítéséhez, és jelentősen gyorsulhat a működése.
Ha olyan optót használsz, amin a bázis is ki van vezetve, akkor hasznos, ha azt egy ellenállással testre húzod (az ellenállás alkalmas értékét az adatlapok grafikonjaiból ki lehet szemezgetni). Ez főleg a zárás folyamatát gyorsítja, és teszi stabilabbá.
Amire még ügyelni kell, az az opto diódájának meghajtása; ha nem elég szép négyszögjellel van dolgod (analóg zavar a vezetékeken, lassú kimenet), akkor egy Schmitt-triggeres fokozatot nem árt elérakni (pl. 5V-ra 74HC14, 18V-ig CD40106, afölött stabilizátoros tápellátás), a határozott bemeneti billenés érdekében.
(#) TheShaft válasza kobold hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Először is köszönöm a gyors választ!

"Érdemes úgy megválasztani az opto kimeneti terhelését, hogy alulról megközelítse, vagy akár el is érje a csatoló áramerősítési tényezőjét"

Vagyis akkor ha ismerem a LED meghajtó áramát (If), mert én állítom be a mikrovezérlő kimenetén mérhető magas szintnek megfelelő feszültség (Uh) és a LED nyitóirányú feszültsége (Uf) ismeretében egy ellenállással (Rled), adott a CTR (katalógus adat), adott az optó kimeneti tranzisztorának szaturációs feszültsége és a tápfeszültség, akkor a terhelő ellenállást így kell számolni (javíts ki, ha nem):

A LED árama:
If = (Uh - Uf) / Rled

A kimeneti tranzisztor árama:
Ic = CTR * If

A terhelő ellenállás (Ut a tápfeszültség):
R = (Ut - Usat) / Ic

Helyes az elgondolás?

Másik kérdés: Az optó LED-jét egy 3.3V-os tápfeszültségű PIC mikrovezérlőről hajtanám (katalógus szerint ezek képesek egy LED-et meghajtani). A LED katódja kapcsolódna a kimenetre és az anódja az előtét ellenálláson keresztül a 3.3V-os tápra.
Láttam olyan megoldást is ahol a mikrovezérlő kimenetére kapcsolták az előtét ellenállást majd arra a LED anódját, a katódot meg a GND-re.
Mindkét megoldás jó lehet, vagy esetleg van előnye valamelyiknek a másikkal szemben?
(#) Sebi válasza TheShaft hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Attól függ, milyen kimenetét használod a kontrollernek: pl. PIC legtöbb kimenetének mindegy (egyenlő a sink és source áram) , de vannak open drain kimenete(i) is, ezek csak a táp felé kötött LED-et tudják meghajtani.
(#) TheShaft válasza Sebi hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Rendben van, köszönöm!
(#) TheShaft válasza kobold hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Az TLP113-mat mekkora árammal hajtod? A gyári leírásban 16mA-t javasolnak de a közölt Vo(If) görbékből az látszik, hogy már 4mA felett megtörténik a kapcsolás.
(#) kobold válasza TheShaft hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
A két átkapcsolási késleltetés (tpHL, tpLH) szimmetrikussága miatt 14 mA volt a cél, végül kb. 15 mA lett belőle (5 V-os CMOS kimenet, 220 Ohm előtét).
(#) TheShaft válasza kobold hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Köszönöm a választ!!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem