Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Proteus
Mondjuk igen. A szimulációs program maga a proteus és amit le akar szimulálni az egy áramkör. Nem nehéz a használata de ahogy mondtad aki még arra sem képes hogy saját magától lerakjon egy ledet és egy telepet valamint ezeket összekösse és megnézze hogy világít e a led vagy sem az vagy lusta kísérletezni és azt hiszi hogy 5 perc alatt megtanulja a programot vagy nincs meg az a tudása ami kellene egy ilyen egyszerű áramkör megépítéséhez. Ezek szerint van még mit tanulnia ahhoz hogy ezt a programot használja.
Sprint Layout 5-öt használok elsődlegesen. Egyik barátom javaslatára néztem meg a proteus nyáktervezőt, az ARES-t.
Nem szoktam hozzá, meg nem is fogok - a tervezést én digitális kapcsolási rajz nélkül végzem. ARES-ben is nekiláttam egy végtelenül egyszerű dolognak. Két forrpontot leraktam és összekötöttem őket egy egyenes vezetősávval. Összekötéskor a forrpont közepéből indítottam a vezetősávot (megjelent a szaggatott körvonal), az összekötöttnél szintén. Ennek ellenére a program ezt adja DRC hibának: Warning: route violates physical design rules! Mellé pirossal körrel kiemeli a vezetősáv két végpontját. Ez mire utal? Hiányolja a kapcsolási rajzot, ami alapján el tudná dönteni, hogy nincs-e elkötés esetleg? Kikapcsolható ez a funkció? Nagyon egyszerű a dolog, egy okból használnám a programot - van benne "gumivezeték funkció". A többit el tudom dönteni én magam, hogyan kötöm. Tehát ezt az ellenőrző DRC akármit likvidálni szeretném, ha lehet. 7.6 PRO SP4-es verzió
Mi az a gumivezeték ?
Persze, erről van szó.
Nem az isis-ből mentem ár ares-be.
Egyből az ares-t indítottam. Nem nagyon használok szimulátort, ha igen akkor circuit design suite-t. Nem tartózkodnék a program váltástól, ne értsd félre. Megnéztem a csatolmányt, ennél is 2 DRC hibát jelez nálam. Mellékletben a megnyitott .LYT.
Van például egy ilyen nevű csatlakozó:
CON10_1X10_B Ezt önmagában lerakom, már 10 DRC hibát jelez a forrszemeknél (10 pin-es). Ha lerakok egy DIL tokot, akkor még oké minden. Lerakok 2 azonos DIL tokot, összekötök két lábat, már pánikol. Teljesen mindegy, hogy BOTTOM-, vagy TOP Copperen kötözök-e.
A paraméterezés nem hozott eredményt, de kikapcsoltam a figyelést, így oké.
Ízlelgetem a programot, majd kiderül, de most legalább már ez a része radikális módon megoldva. (: Köszi! Esetleg meglévő sprint layout file-okkal tudna kezdeni valamit? Hogyan lehet "háttérbe" illeszteni képet, amit át tudnék proteus-ban rajzolni? Úgy tudom van ilyen funkciója is. Még egy dolog, bár ez általános inkább: 1 mil hány mm-nek felel meg? Hogyan történik az átváltás?
Köszi!
Tanulmányozgatom a Proteus 7.6 sp4-et. Mikor elindítom a szimulációt egy ideig megy, majd bezáródik az egész progi. Tapasztalt már valaki ilyesmit?
Szia
Én a Proteus 7.6 SP0 verzióját használom már jó ideje, de ilyen fajta jelenséget én személy szerint még nem tapasztaltam.
Már rájöttem, hogy csak annál a szimulációnál csinálja ami nem működik rendessen meg annál is kikapcsol ami régebbi verzióban lett készítve.
Kösz. Találtam a neten 7.7 sp2-t az tökéletesnek tűnik.
Üdv!
A proteus-isisben hogyan lehet 6 vezeték helyett bus-t létrehozni? Kék vastag vonalat sikerült húzni, csak nem tudom a portra csatlakoztatni.
Talán már kérdeztem, de nem akarsz készíteni a magyar nyelvű ismertetőt? Sokan nagy hasznát vennék...
![]() ![]()
Megtudná valaki mondani, hogy kell beállítani az auto placer -t, hogy ne egymásra pakolja az alkatrészeket?
Sajnos ez egymás tetejére rakta az alkatrészeket, egyik ic-t a másikra, amúgy csak kipróbáltam hátha van benne valami logika, de nem találtam semmit.
Üdv!
Proteus Isis programban subcircuit modult csinálnék, de a szimuláció sehogyan sem akar működni. Az áramkör külön működik, ezért gondolom valahol nagyon elrontom a dolgot. Hogyan lehet ezt megoldani? A rajzok mellékelve.
Egy kérdés. Meg lehet adni valahogy az Ares-ben, autorouter- ben, hogy az IC-k alatt nem vihet vezető sávot? Vagy kézzel kell megcsinálni?
Ez jó ötlet, erre nem is gondoltam
![]()
Sikerült némi gyakorlatozás után megcsinálnom, később leírom hogyan kell.
1. Először is a subcircuit mode ikonra katt, utána tetszés szerinti négyzet rajzolása.
2. A négyzeten jobb klikk és add module port menüben kiválasztani a szükséges csatlakozást, és a négyzet keretére tenni. Mikor az egérkurzor x lesz akkor kattintás és leteszi a portot. Ezt ismételni amég minden féle port megvan ami fog kelleni. 3. Dupla katt a cstlakozóra és az edit terminal label ablakban a csatlakozásokat el kell nevezni. 4. Ezután a négyzeten jobb klikk és a goto child set menüt kiválasztani. Lesz egy üres szerkesztő ablak, ebbe kell belerajzolni vagy bemásolni a kellő áramkört. 5. Ha megvan, akkor a csatlakozási pontokat kell kialakítani amikkel a négyzetre előbb feltett csatlakozási pontokra kapcsolódik. Itt ugyan úgy el kell nevezni a csatlakozási pontokat mint a 3. pontban. A legördülő menüben már ott lesznek a nevek amit megadtunk csak ki kell választani. 6. Ha mindez megvan akkor jobbklikk a szerkesztőablakban és az exit to parent shet menü választása. Ezután visszakerülünk az eredeti ablakba és már lehet is tesztelni a művet.
Azt még nem próbáltam én sem ki.
Esetleg nem tudod, hogy egy trafót hogyan kell felparaméterezni, hogy pl.: 230/24 V-os legyen?
Köszi, erre van valami nagyon egyszerű számítás vagy táblázat? Vagy ki kell kísérletezzem.
Nem vagyok elektromos szakember.
Köszi.
Nekifekszem és megpróbálok valamit összehozni belőle. |
Bejelentkezés
Hirdetés |