Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1092 / 2208
(#) mayky válasza mayky hozzászólására (») Okt 17, 2010
Vagyis 6N30P-DR-t. Ahogy a LAMM cuccban is van. Ez 32W-ot nyom SE-ben.
(#) bakos13gab válasza mayky hozzászólására (») Okt 17, 2010
Én is rákérdeztem.
Az szeritnem nem baj, ha ennyiért árulja és még jó is. De azért 450000Ft-nál egy kicsitt bővebb infót is adhatna, mert ez így látatlanban zsákbamacska. Főleg, hogy a képek igazából sok infót nem adnak. Én mindenképpen legalább egy belvilági fotót feltennék.
Ez egy kicsit off, de megkérdeznélek titeket, mint több vaterást, hogy hogy működik ilyenkor a meghallgatás? Mármint ha leütöm, akkor köteles vagyok megvenni, ha nem ütöm le, akkor meg ugye nem adhatunk meg elérhetőséget...
(#) klemo86 válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 17, 2010
Én se ismerem a gépet, csak kidobta rá a kereső, és 4 csőhöz tuti, hogy PP-t csinálnék belőle… Szimpatikus kapcsolást hirtelen nem találtam hozzá, azt is mellékeltem volna. Szerencsés vagy, hogy ilyeneket csak úgy "kapsz"
(#) joco63 válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 17, 2010
Ha meg akarod hallgatni és ehhez kötöd az adásvételt akkor azt előbb le kell egyeztetni az eladóval. Ha meghallgatás után úgy döntesz mégsem veszed meg, akkor lezárjátok az értékelést egy adásvétel nem jött létre, semlegessel. De mindenképpen leütés előtt kell tisztázni a dolgokat, az esetleges problémák elkerülése érdekében. Ugyanis a licited vásárlásra kötelez.
(#) bakos13gab válasza joco63 hozzászólására (») Okt 17, 2010
Na ezt értem persze, csak hát elég körülményes a dolog (nem beszélve arról, hogy ha például mondjuk leo úgy dönt, hogy el akarja adni, akkor rámpereli, hogy miért is nem veszem meg... ez pár tízezer forintig elmegy, de ekkora összegnél azért nem babra megy a játék. Na mindegy erről ennyit.
(#) hgy hozzászólása Okt 17, 2010
Amúgy szerintem se nem szép, de nem is csúnya. De valami szinergia hiányzik belőle. A kirakat erősitőket is lehet szépre/szebbre csinálni, lásd olasz csövesek. Másik véglet az AN, de az tényleg jó lehet, ha annyi pénzért megveszik. Az arany középút az én erősítőm, kicsit még fejlesztem
(#) mayky válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 17, 2010
Ennyi pénzért egy kicsit profibb külsőt kellene adni neki, mint pl. CHZ alkotásai, ez így alig több mint egy deszkamodell. Ráadásul életveszélyes is. Meg nem ártana ha ki lenne hozva a csőből amit tud. Egyszer a zsibvásáron volt egy fazon "Misimókus" aki valami deszkamodellnek sem nevezhető valamit árult 4.500.000 Ft-ért, szóval vannak eberek akik nincsenek tisztában a kvalitásukkal
(#) mayky válasza hgy hozzászólására (») Okt 17, 2010
Sajnos nem lehet ilyesmit eladni a befektetett munkának megfelelő összegért.
(#) klemo86 válasza cruisher hozzászólására (») Okt 17, 2010
Ilyen rondán elrendezett erősítőt se minden nap lehet látni… Egyébként nem az alkatrészárakért meg a belefektetett munkáért szoktak ilyenkor pénzt kérni! Nekem is tervben van egy GM70 SE vagy PP, és ennek a tizedéből ki lehet hozni Mondjuk én tetródával hajtanám meg. Állítólag csodálatos hangja van, vetekszik a 300B nevezetű "bálvánnyal". Ki is nézem belőle! Ez majd kiderül egyszer, ha magaménak tudhatok egyet…
(#) bakos13gab válasza mayky hozzászólására (») Okt 17, 2010
Az életveszélyre itt arra gondolsz, hogy a higanygőz tetejéről könnyen lejárhat az anódsapka (vagy a belőlük állítólag áradó káros sugárzásra)? Ezt én így eladásra biztosan nem készíteném el (csak valami fix megoldással).
(#) mayky válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 17, 2010
Pl, az anódsapka, de ha megnézed a GM70-es foglalatát ott alá lehet nyúlni. Ha 1000 V-ost tápfesszel megy, akkor ahhoz egyszer és utoljára kell hozzáérni.
(#) klemo86 válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 17, 2010
A higanygőznek olyan fénye van, mint a germicidnek… Ezért félnek tőle sokan Sajnos mivel a GM70 az a cső, amit jó nézegetni működés közben, kifejezetten előnytelen mögé tenni ezeket az egyenirányítókat! De szerintem lassan ráhagyhatjuk az OFFolást, kicsodálkoztuk magunkat, köszönjük a linket! Ezek azért tanulságos dolgok, akárki akármit mond…
(#) klemo86 válasza mayky hozzászólására (») Okt 17, 2010
1600Volttal meg lehet búgatni, az meg aztán tényleg a falhoz ken Én egy tisztességes 1200-1300-zal hajtanám, ahogy egy ilyet illik.
(#) bakos13gab válasza mayky hozzászólására (») Okt 17, 2010
Az nekem is feltűnt (mármint a foglalat). Az az aszimetrikusan elhelyezkedő cső mi lehet, illetve hogy az előlapi mikroamperes skáláról mit lehet leolvasni (elég szokatlan a skálája, de ehhez annyira nem értek)?
(#) MrBrown válasza cruisher hozzászólására (») Okt 17, 2010
Atya ég, csak én látom azokat a süllyesztett fejű facsavarokat az előlap műszereknél vagy tényleg ott vannak?!
(#) sturbi hozzászólása Okt 17, 2010
Ma voltam lpcollectornál, hallgatóztunk egy sort, hatalmas élmény volt. A vinil megmutatta felsőbbrendűségét mc lemezjátszóval. Az mm-eknél sokszor megfigyelhető "nehézkességnek" nyoma sem volt. A lemez állapotától függetlenül mindig könnyeden lekövette a legösszetettebb részleteket is. A csöves Hiraga korrektor brilliáns hangot továbbított az erősítők felé. A magas tartományban nagy hangerőn én mindig hallottam némi karcosságot, amikor a B&W hangsugárzó szólt, ezt ennek a dómjának tulajdonítom (számomra kicsit zavaró volt, főleg mikor a 6C33C SE szólt). Az Ő 6C33C SE erősítője roppant izmosan, dinamikusan, szép részletező térrel szólt, kicsit ridegebben, mint a hozzám közelálló hangzásvilág. Az én 6C33C SE-m ehhez képest sajnos hallgathatatlan volt, szétesett térrel és még lényegesen ridegebb hangzással (és torzított is). Számos elkövetett hibámra rávilágított, kimenőtrafó és meghajtások vonatkozásában is. Nálam ithon is problémásnak hallottam, de korántsem ilyen mértékben, mint ennél a meghallagatásnál (valószínűleg a kudarcba belejátszott a kaszkód anódellenállásán megvalósított direktcsatolás nagy hálózatfüggése, és a kimenőtrafó túl kicsi főinduktivitása is (alighanem a 9 cm2-es SU 75 B-n roppant kevés az 1300 menet).
A 807-es SE erősítője elképesztően gyönyörűen, minden tekintetben hibátlanul, dinamikusan, nekem bőven elegendő hangerővel, szívenhez közelálló hangképpel, a végtelenségig hallgathatóan szólt, az ember szinte eggyé vált a zenével. Ugyanez mondható el az én 6P7S SE erősítőmről is. Nekem ez a két erősítő tetszett legjobban, nem tudnám megmondani, melyik szólt jobban a másiknál. Vittem egy ECL86-os PP-t is, hozta a formáját, szépen szólt, jó térrel, az SE-khez képest kevésbé behízelgően. Ezenkívül két kicsi teljesítményű SE erősítőt vittem még. A PCL 85 triódás kötésben (2W-os), TV kimenőkkel, alul-felül alig zavaró sávhatároltsággal, szépen szólt, jól megmutatta, hogy szinte semmiből is lehet egészen tisztességes hangú erősítőt összehozni. Az 1 cm2-es ECL 86-os SE erősítő a maga 2,5 W-ján belül gyönyörűen szólt. Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy nem a kicsikkel kezdtünk, így a nagy hangnyomások után már ezeket szerintem nem sikerült megfelelően, a helyükön értékelni, még az érzékenyebb Atlanticcal sem. Nálam volt az egyik csöves riaa korrektorom is, de mivel ennek magas korekciója közvetlenül az mm fejhez kapcsolódik (passzívan), ez nem illeszkedett az mc prepre kimenetéhez, és gyakorlatilag elveszett a magas tartománya, így nem sikerült összehasonlítani a Hiragával.
(#) joepapa hozzászólása Okt 17, 2010
Elrettentésképp egy vagy épp két kép
NA ÍGY ne csináljátok életveszélyes ronda, de csakazértis megmutatom, a kísérletsorozat által kreált gólyafészket. pár kép de csak a teljesség kedvéért végkép a csatoló kondi tesztekről, az MP nem gyengén nézett ki ahogy a lábain lógott
(#) nikolatesla hozzászólása Okt 17, 2010
Jó estét!
Szerintetek milyen lenne GU81 OTL füles erősítő 0 voltos anód feszültséggel?
(#) joepapa hozzászólása Okt 17, 2010
És a kiszenvedett 2 rajz amit már merek utánépítésre javasolni az egyik a 6P3S SE a másik a 6P3S-E SE rajza.

4k primerrel 6,8W mindeggyikből kijött a negatív visszacsatolás 2k2 ét érdemes csökkenteni, a kondikkal eggyütt, lehet 4k7 330piko elég de ezt exhas...meg kell fülelni. Így a 2k2 690pF al visszacsatolva 1kHz et 6W ra vezérelve 4Oh al terhelve ha a frekit letekerem 30Hz ig és fel 18kHz ig akkor a szkópon a jel amplitúdó egy teljes 6cm es ábrán nem csökken még 1mm-t azaz így teljesen lineáris.


Sturbi, vélemény?

Azon kívül, hogy adtál tuti rajzot ahol 6n8s vagy meredekebb csővel korrektebbül hajtható...?

A te rajzod is meg kellene próbálni, és egy SRPP-t is.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 17, 2010
Hát itt valóban a zöldek túlsúlya a pirosakhoz és a kékekhez képest már elrettentő, még én is megfogadom a tanácsot, pedig KÁOSZ párti vagyok.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Okt 17, 2010
Káoszban is fog felépülni de egyféle alkatrészből és csillagpontos 2cm es nyák föld felette nyák forrpont sor közt ahogy az el84 se is, ez csak a kísérleti fázis de azóta még rondább a sima csőhöz faragást már le sem merem fotózni. csak fejen lehetett használni, már bontani kellene, de lehet belekókéányolom a te megoldásod 6n8s el, aztán az SRPP-t 6n9s el.

aztán format C:/
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Okt 17, 2010
Ezt nevezik légszerelésnek Legközelebb én is kipróbálom, csak kicsit szolidabban.
(#) joepapa hozzászólása Okt 17, 2010
6S19P, valaki, valami tapasztalat?
12W Pda
trióda novál...

mekkora Ra kellhet neki?
Lehet jó volna a 400 Ohm os Ra ra az illesztőtrafóimat felhasználni?

Mivel lehet meghajtani? 70V PP? ajaj...-100V rácselőfesz...ajaj... lehet kár volt vennem ilyet is.
(#) joepapa válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 17, 2010
NEM! ezt kókányolásnak nevezem, a légszerelésnél is megállnak az alkatrészek rendesen, erre ha ráesik 10db A4 es lap zárlat van, füst...
Ne próbáld ki, több a pepecs vele mint ha lenne egy forrléc, vagy nyákból mart 5x5mm es vezetőnégyzetsor vagy duplasor ...én azt csinálom most, mert szegecselni lusta vagyok. nyák van.
Ha pedig jól szól mint most ez akkor sajnálja az ember elbontani...
Azért beültetett nyákra alkatrészekre tervezve a nyákot nem akarok, pl a könnyebb 6P3S 6P3S-E átállás miatt is, és a csőcserénél az esetleges Rk változtatás miatt is, de azért legalább stabilan rögzítve legyen minden alkatrészláb, esetleg 4 lábból 3 stabil és egy közös pont még lehet jó statikailag.
(#) klemo86 válasza joepapa hozzászólására (») Okt 17, 2010
Jó tapasztalatok, bika kis cső! Nálam most 4-4 dolgozna PPP-ben, ha elkészült volna már… Asztalon szépen ment, meg voltam vele elégedve! 6e5P-vel hajtom őket, a kimenője 6N13S és 6S41S PP-hez is jó, valószínűleg egyszer az előbbivel is ki lesz próbálva. Egy párat 3k-ra érdemes illeszteni. (Nekem ebben a formában mondjuk 2,5k-ra van a PPP-ben.)
(#) klemo86 válasza joepapa hozzászólására (») Okt 17, 2010
Azért mondtam, hogy szolidabban Ezt is ugyanúgy meg kell szépen tervezni, mint egy nyákot.
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Okt 17, 2010
Ez az áttétel jó szerintem. Valami hiba biztosan van. Ha felizzik az anód, akkor mindenképpen nagyon nagy a nyugalmi áram. A 220 nF-os csatolókondi hány voltos (min. 400 V-os kell), ha ez valamennyire is átvezet, attól olyan mértékben megnő a nyugalmi áram (a vezérlőrács pozitívvá válása miatt), hogy ezt a hibát eredményezi. Próbáld meg ennek egyik felét kiforrasztva is (de az 510 K rácslevezető feltétlen maradjon a 2,2 K-val a rácson), hogy nagy-e a nyugalmi áram (ez a katódellenálláson feszültséget mérve ellenőrizhető, az áramot I (A)=U (V)/R (Ohm) formában ki tudod számolni). A kapott áramot szorzod az anód-katód közötti feszültséggel és megvan az anód és a segédrács közös disszipációja.
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 18, 2010
Sziasztok!
Tegnap megszólalási szinten bemérhető lett az ex OTL 6N13SZ PPP-m!
SRPP hajt egy katodint, 550V-ról, a végcsövek 250V-ról, 2x300 ohm/8 ohm-os kimenővel.(Fleta féle toroid)
Kiugrott belőle 30mA-es/cső nyugalmi árammal véggázon 75W!
Csak barátságosabb mint a 25W OTL-ben...
Így ha azt nézzük, az egész erősítőben 22db trióda dolgozik.
(#) Bassmester válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 18, 2010
Aztamindenit! 75W az nem gyenge. Hány db 6N13SZ van csatornánként? Megnéznék róla egy-két képet és a kapcsolását is linkeld be légyszi. Köszi és
Gratula
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 18, 2010
Hali! Itt egy ex OTL-ről irt a Pityu, amiből trafós cuccot csinált
Engem nagyon érdekelne... van egy halom ilyen csövem.
Következő: »»   1092 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem