Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   178 / 489
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Az SMD f690 propeller programja, (v2.28), néhány rutinban "közel" azonos az f886-os programjával. Tud menteni is visszahívható beállításokat, ezzel megkönnyítve a gyors kijelzési módok váltását. Itt most két mentett beállítás cseréje látható a videón.
(#) gpityu34 hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Sziasztok

Régóta tetszik nekem a propelleres óra, de nem mertem nikiállni.
Most végre megszületett a döntés, megcsinálom!!
Tudnátok nekem egy egyszerűbb darab megépítésében segíteni.
- Alkatrészlista
- Nyáktervek (lay)
- Beültetés
Több leírást is elolvastam, remélem ezekkel már menni fog.

Köszi..
(#) attika válasza gpityu34 hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Szia!
Nem akarok kötözködni,de szerintem ha visszaolvasol akkor ott mindent megtalálsz.
Én is így tettem,mondjuk nekem a kezdetleges clock van megépítve még csak,de minden nap nyomon követem a fórumot.
Megvárom a végkifejlettett(Persze ha lesz itt olyan)
és akkor összedobok én is egy újabbat.
(#) Hp41C válasza gpityu34 hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Szia!

El kell döltened, hogy melyik változatot építed meg...
A legegyszerűbb a 16F628A -ra épülő rotor, bázis és távirányitó. A cikkek között megtalálod az eredeti óra leírását. Ezt egy kicsit átalakítottam, a programjait átdolgoztam...

Rotor A Prop_new_628_2.27 -ben benne van a kapcsolási rajz és a program is. Ha keresel, találsz többféle nyomtatásai tervet is hozzá...

Bázis a program és az összekötés leírása pedig itt a base_628_88_2.0F.zip -ben. Ehhez még nincs panelterv...

Távirányító, az RC5X_2.3.zip -ben benne van a rajz és a program is. Ha keresel, találsz többféle nyomtatásai tervet is hozzá... Ezzel a verzióval 16 készüléket is lehet kezelni - nem kell minden órához külön építeni egyet...

Csak egy kicsit bonyolultabbak a cikkben szereplőknél, de érdemes megcsinálni, sokkal több szolgáltatást nyújtanak.

Alkatrészek típusa attól (is) függ, hogy SMD vagy furatszerelt változatot szeretnél építeni....
(#) gpityu34 hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Sziasztok

Köszönöm, hogy ilyen hamar reagáltatok.
Gondolom, hogy itt a nagyon sok oldalnyi forumon mindent megtalálok, de ez nem egy egyszerű feladat, és nem akarom összekeverni a különböző típusokat.
Ezért szeretnék egy jó és működő nem SMD órához.
- Alkatrészlista
- Nyáktervek (lay)
- Beültetési rajzot

Aki tud segítsen.

Köszönöm
(#) nurseboy hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
gpityuhoz csatlakoznék!!

Ne hivatkozzatok már mindig vissza a fórumra annyi fajta verzió van.
Valaki tegyen már fel egy SMD-s óra leirását ide ami jól müködik

Nyákterv (ha van alkatrészlista)
Beültetés
Hex

Kezdőknek kell ennyi segítség
(#) attika válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Én meg nem értek veled egyet.
Helyetted ne csinálja meg valaki???
Esetleg írj be címet,hogy eltudják küldeni a kész órát
Hp41C vette a fáradságot és össze szedte szinte az összes verzióhoz a leírást,rajzot,meg a Hex-et.
(#) H2opok válasza attika hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
1 kezdőnek azért nem olyan 1x-ű innen összeszedni mindent. Tudom magamról, mivel nekem is sokan segítettek ebben. Ráadásul még az utolsó pillanatban is volt módosítás a propeller nyákon, és az alkatrészlistában.
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Sziasztok!

- Már sokszor leírtam, hogy a hex -et a választható opciók, parancskiosztás, az alkatrészek beszerezhetősége (MCP9800A0T nem lesz kapható volumen problémák miatt, helyette átmenetileg az MCP9800A3T vagy MCP9800A5T lesz kapható - az eltérés az eszköz I2C címében van) nem tudok mindenkinek megfelelőt feltölteni. Az óra sokkal bonyolultabb, mint a led villogtatás - az ugyanúgy villog sokféle alkatrésszel. A bázis, az egyszerűbb rotor és a távirányító többféle kontrollerre fordítható. Az összes variáció többszáz (közel 1000) állomány feltöltését igényelné... A LED-ek színétől függ az árambeállító ellenállás értéke...

Ha valaki mégis a továbbfejlesztett verziókat szeretné megépíteni, annak kell vennie a fáradságot és utánna kell járnia egy-két dolognak legalább:
- Milyen távirányítóval szeretné működtetni? Az RC5X változatot ajánlom, mert 16 eszköznek, 48 illetve 64 féle parancsot tud elküldeni.
- Milyen alkatrészeket sikerül beszereznie: MCP9800A, kontrollerek típusa. Sokaknál zsák számra áll a BC182, BC212 ami már nem kapható, de itt is felhasználható...

- Kérem töltse le az MpLab programot a Microchip oldaláról. Ismerje meg, hogyan kell egy projectet létrehozni, lefordítani a kiválasztott kontrollerhez. A beállításokat módosíthatja, a reklámszöveget átírhatja mindenki magának. A programokban a visszajelzések alapján folyamatosan javítom a hibákat, és - ha lehet - még feljesztek is időről időre...

- A fenti linkekről az anyagjegyzéken kívül minden letölthető...

Ha ezeket nem szeretné levégezni valaki, az idézett cikkben megtalál mindent a legegyszerűbb órához...


Elhatárolódás:
Csak kétféle propeller órát építettem meg: A 16F876 (dip próbapanelen), 16F886 (dip, fényerő állítós). A többi programját közvetlen kipróbálási lehetőség nélkül fejlesztem. Köszönek azoknak a vállalkozó kedvű fórumtársaknak, akik az egyes verziók megépítése mellett döltöttek akkor, amikor a program még nem is létezett... A kitartásuknak köszönhető, hogy annyiféle óraverzió jött létre.

Nem tettünk minden verziót (még) publikussá, azoknál teszteljük a programot, akik részt vállaltak a fejlesztésben...
(#) nurseboy válasza attika hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Nagyon rendes lehetsz egyébként?!
Az eredeti órát már megcsináltam és nagyon jól működik.

Csak azt kértem, hogy 1 azaz a gyengébbek kedvéért 1darab smd verziós óra elkészítését rakjátok fel és szerintem másokat is érdekelne. De ezek szerint ti tudorok, csak magatoknak használjátok ezt a fórumot. Úgyhogy sok szerencsét a továbbiakban és nektek is azt kivánom, hogy más területen ugyanennyi segítséget kapjatok.

Emlékeztetőül ez az oldal a hobby-azaz nem profi (egyes esetekben dolgokat nem értő de ügyes kezű embereknek van) elektronikával foglalkozó embereknek való.

És még egy: az eredeti órát fel lehetett tenni, és építeni mindenkinek, de a tietek már túl jó hozzá?

Egyébként építettem egy DCF modulos 7 szegmenses órát is, ami tovább volt fejlesztve, és a terveket meg a többit, egy vadidegen embertől kaptam csak úgy elküldte egyszerűen, miután megkerestem és lám nem dőlt össze a világ. Természetesen tiszteletben tartom a munkáját és a terveket nem adom nyilvánosság elé. Bár úgy gondoltam erre az oldalra (az ő nevével) felrakom, de ilyeneknek (és bocs, akinek nem inge...) nem érdemes.

További jó munkát és sikereket kívánok nektek.

Ez a hozzászólás főleg attika kedves üzenetére íródott.
(#) nurseboy válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Nagyon becsülöm a sok munkádat és értem a problémát. De bíztosan van egy olyan már általad elkészített SMD-és óra ami működik. Annak a terveit megoszthatnád. Aki meg teljesen egyedit szeretne keresgéljen!

Nekem személy szerint tetszettek a módosításaid, de például ahol körbe folyamatosan megy a másodpercmutató (kört alkotva a végén ) és sima óra semmi extra az tökéletes és egyszerübbnek is tünik mint a mostani újítások. Azok már profiknak valók.

És bocsánat a másik hozzászólásomért, de nem tudtam attika üzenetére nem válaszolni. Kedves ember tudja, hogy vegye el a kedvét az embernek az elektronikától.

Üdv.: nurseboy

Ui.: Egyébként lányos zavaromban most vettem észre, hogy gpityunak leirtad egy verz. leirását. Na ilyesmire gongoltam. Ilyen egy mentor!
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Aki engemet megkeresett mindenkinek rendelkezésre bocsájtottam a terveket,segítettem,stb.. Nem fogom mindenki számára ki lusta elolvasni 20-30 oldalt ide felrakosgatni minden nap a terveket! Fent van ki meg akarja építeni az megtalálja! A belevalót meg az kapja ki fel is mutat valamit róla,hogy komolyan meg is építette! Ez így volt így lesz kinek nem tetszik az azt épít mit akar!! Kikérem magamnak azt,hogy nem segítünk! Aki hobbi elektrós (magam is az vagyok) ne álljon neki megépíteni a legnehezebb órát ha életében nem forrasztott be egy SMD panelt! A nyák elkészítéséről nem is beszéltem! Igen a hobbi elektronikában is lehetnek profi dolgok! Miért ne lehetne profi?? Nem építhetünk olyat mit nem képes egy sima pákás elkészíteni? Mindenki olyan fába vágja a fejszét mit tud kivitelezni is! Én szépen megírtam több embernek,hogy ne a leg bonyolultabb órával kezdje mert nem tudunk segíteni rajt ha nem sikerül és sír,hogy nem jó!!Én is a semmiből kezdtem mindent és itt a fórumon tanultam a javát a dolgoknak,de nem egy hét vagy hónap alatt!
(#) nurseboy válasza patexati hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Kedves ! Már irtam, hogy elkészítettem egy alapverziót és egy DCF órát is Én is tanulok folyamatosan. De ne várd már el hogy közel 100oldalból ki tudjam magamtól szemelgetni melyik - melyikhez való. Képzeld tudok nyákot építeni forrasztani és lehet nincs profi felszerelésem de eddig még mindent meg tudtam oldani. Ha elsőre nem sikerül pl a nyák majd sikerül másodjára.
De nézd meg a fórum atyját Hp41C-t, ha idegesíti is egy újonc kérdése, akkor tisztességesen válaszol. Te meg egyből bunkóskodsz.
Hidd el nem olyan rossz másoknak segíteni!!!

Üdv : nurseboy

Egyébként most látom hogy Patexati vagy, én attika nem tul kedves hozzászólására reagáltam, és ez is neki szól inkább!
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
[OFF]Nem vitatkozom mindegy kinek válaszoltál.. Akit úgy ítélek meg,hogy megérdemli a segítséget segítek kit "bunkónak" ítélek nem oszt kész..Ha csak magunknak építenénk szerinted miért olyan alkatrészeket alkalmazunk mi majdnem egy helyen beszerezhető,olcsó..A nyák tervezése és beszerezhető, alkatrészekre,olcsóságra miért törekszünk? Ha csak magunknak építenénk már rég kész lenne egyedi alkatrészekből.. Én válaszolni is tudok milyen alkatrész jó és hol szerezhető be nem csak úgy találtam a fiókban azt terveztem neki nyákot..Ez szerintem nem mindegy..[OFF]
(#) nurseboy válasza patexati hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Természetes. De akkor sem értem miért olyan nagy baj felrakni egyfajta változatot amit lehet tanulmányozni, kiirni belőle az alkatrészeket, megtervezni az elkészítését satöbbi. Lásd fentebb Hp41C rendesen leirta hol található meg olyan tervek amik passzolnak egymáshoz. A tietek téleg frankó és egyre profibb és grat hozzá. Te sosem irtál olyan durván mint attika- és mint irtam aki nem inge nem veszi magára.

Csak tudod egy kicsit felhúzott ez:

Helyetted ne csinálja meg valaki???
Esetleg írj be címet,hogy eltudják küldeni a kész órát.

Tudod aki így segít az egy "nem minősítem".
(#) boldivi válasza patexati hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Micsoda indulatok. :eek2:
Az én változatom nem érintett meg valakit megépítés szempontjából?
A youtube.com-on megkeresett egy venezuelai hölgy (ha jól értelmezem...), aki pár fényújságot és propclock-ot megépített már. Bízom benne, hogy hamarosan születik az én változatomról is egy használható leírás, melyből bárki megépítheti a "boldivi propeller clock"-ot.

Két órán át járatva vékony mutatókkal, piros karikával a 100mAh-s LiPoly cellában 3,84V maradt. A kék LED-eken 560 Ohm van. Nyilván ha rásüt a nap gyengén látszik, de villany vagy normál nappali szobafénynél kielégítően látszik.

Arra gondoltam, át lehet -e fúrni a HDD motort középen érintkezőnek? Bár ezt az áramigényt talán egy videó forgótrafója is át tudja vinni... Ami még tetszett az egy kazettás egység pici forgófeje, de ez túl kicsinek tűnt már nagyobb energia átviteléhez.
(#) nurseboy válasza boldivi hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Látod, szerintem igy kelle hozzáállni, és gondolom ha kész leszel leirással büszke leszel, hogy más is a te órádat fogja építgetni!

Tiszteletem!
(#) patexati válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Azért nem töltjük fel mert pár hét múlva megint ez lenne és ha többször fel lenne töltve akkor azt tényleg nagy lenne a káosz.. Aki az SMD építésébe belefog szánjon rá időt még átolvas 20 oldalt! Sok a buktató,okulhat az általunk elvétett hibákból ,stb..Mindent nem lehet leírni.. Kinek kell hs megkeres elküldöm a megfelelő terveket. Talán születik belőle cikk is egyszer de még kapcsolási rajza sem volt az órának most rajzoltam meg az új órára átírt alkatrészekkel és a kiegészítő alkatrészekkel még átnézve sem volt rendesen.. Még egy hozzá illő bázisáramkör kifejlesztése a cél de még nem dőlt el milyen lesz..Amúgy a 886-os óra 18F széria fogadására is alkalmas és a bázissal is szeretnék eőretervezni mi ki tudja szolgálni az abba tervezett extra szolgáltatásokat.. Ez sok fejtörés idő,agyalás de egyszer elkészül itt nem látjátok mennyi munka vn ezekben az órákban! Rengeteg fejtörés,javítás,hiba van mit privátban beszélünk meg..
(#) H2opok hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Én is full kezdő vagyok, és pár nap alatt találtam itt nagyon sok segítőkész emberkét. És kb. 1 hónap után , itt pörög a falon az órám. Sőt, a wand is. Egyszerre mind 2-be belevágtam persze mindezt nem tudtam volna megcsinálni az "Ő" segítségük nélkül. Pl. Patexati volt olyan rendes,hogy a prop.nyákot profin beültette,amit én nem hiszem hogy meg tudtam volna csinálni. A programozást,és egyébb dolgokat,mint pl.alkatrészbeszerzést, köszönhetem Hp41c és Janocsinak. Igaz nem vagyok az elektronikában profi, de én meg ott és abban segítettem, (ők tudják) amiben én tudtam és lehet más ezt otthoni körülmények közt nem tudná megcsinálni. Ezután is állok az ő rendelkezésükre és segítek, mert én szorulok rájuk, nem ők rám.
(#) patexati hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Hogy a topic témáját folytassuk nemsokára belefogok az SMD PIC16F628 SMD verziót is megépítem (igaz valószínű 16F88 lesz a 628 helyett bent de ez mindegy a működés szempontjából) mivel ez még nem készült el..Egy hőmérővel mefejelem talán
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Szia!

A 16F628 programtára tele van, a további bővítések csak a 16F648A illetve a 16F87 - 16F88 kontrollerekkel képzelhető el...
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Egy dolgot ne feledjünk el: A fórumot nem csak tisztaszívű, lelkes kezdők olvassák, hanem sokmindenki sokféle szándékkal....
(#) slogan válasza nurseboy hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
A legnagyobb gond ,hogy a HE számolja a hozzászólások mennyiségét embereknél/usereknél.

Ha már értelmeset nem tud valaki ,benyögi ,hogy "olvass vissza".....

Nem arról van szó ,hogy titkos lenne - legalább lenne az ,akkor érteném ,de nem az ..... - hanem kb. ugyanannyi erőfeszítéssel be lehetne linkelni a "lelőhelyet" (mármint hozzászólást) ,de nem ,inkább jön az "olvass vissza !" ...

Ez speciálisan olyan topic ,amit (majdnem)hiába olvasol végig ,de legalábbis baromira kell figyelni ,hogy az építés végén siker élményed legyen ,ha egyáltalán el jutsz addig ....

Sokkal emberibb ,ha segítő "szájak" mondják a frankót a kezdőknek ,mint amilyen kezdő én is vagyok.
Én pl. még annyit sem kaptam 2 hete ,hogy olvassam vissza.Aztán privátban kaptam segítséget 2-3 embertől ,nevüket nem említem ,de korrekt segítség volt !

A lényeg az lenne ,hogy minél több ember szeresse meg az elektronikát ,építgessenek különböző csörgő-zörgő-villogó izéket ,de ehhez segítenünk kell egymásnak. Sajnos a HE azon topicjaiban ahol jártam ,mindenhol ezt tapasztaltam.

UI:csatlakozom ......akinek nem inge !
(#) Hp41C hozzászólása Okt 21, 2010 / 1
 
Sziasztok!

A nagyon hiányolt alkatrész listák:
(Az SMD verzióhoz SO18 tokozású kontroller és SO8W tokozású RTC kell természetesen.)

Még egyszer: Nem építettem ilyen órát, az aklatrész listák nem teljes értékűek - pl: az SMD 0 ohm -os ellenállások nincsnek rajta....
(#) attika hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Mi az a wand???
(#) slogan válasza attika hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Olvass vissza !
(#) boldivi hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
(#) patexati válasza boldivi hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Nagyon jó a te órád is de mi nem tudunk hozzászólni mivel AVR vezérlése van.. Mit mi készítünk mind PIC kontrolleres..
(#) boldivi válasza patexati hozzászólására (») Okt 21, 2010 /
 
Értem.
Az egyik cél az volt, hogy bemutassam az én változatomat, a másik pedig hátha másokat is megihlet az alkalmazott ötlet.
Függetlenül attól, hogy mi vezérli, hiszen szinte bármilyen hasonló tudású mikrokontrollerrel megvalósítható.
Egyébként nem foglalkozok sokat a propeller óra témával.
(#) patexati válasza boldivi hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Szia! Az tápátvitelt meg lehetne oldani úgy,hogy a "mi" propellerünkön is van a 886 verzióban..Nem lenne nehéz nyákot tervezni neki mivel úgy nézem sokkal egyszerűbb mint a mi óráink. Szívesen megépíteném én is de még AVR kapcsolást nem csináltam illetve csináltam két AVR doplert is de nem megy valami miatt..Talán a belevalót nem sikerült beleírni rendesen nem tudom már régen volt..
Következő: »»   178 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem