Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   297 / 845
(#) mex válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Idézet:
„Arulja el a nagy titkot,”

Bocs, hogy belevau, de nem kellene egy pillantást Neked is vetni a rajzra? Kis fáradsággal kideríthető a működése, és még sikerélményed is lesz.
Egyébként nekem egy régi BEAG toroiddal működik, annak szekunder feszültsége is 18V, a maximális kimenőfeszültséget 20V-ra határoltam, a panelmérők felbontása így nagyobb.
(#) Ghoost válasza mex hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Szia Mex!

semmi gond a belevau-val , es rengetegszer atnezztem, de nezzni es latni is ket dolog

egy masik forumon irt ERGAB egy aranyigazsagot,
Idézet:
A rajz olyan mint papnak a biblia!

s mert alapszinten se nagyon ugatom az elektronikat inkabb a nagyokat kerdem

ha van valami rajz azt talan megtudom epiteni, de hogy attervezzem, hat az nem feltetlen megy.

az addig tiszta hogy motor, de mitol FOROG !!!
(#) Sword válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Köszi a segítséget. Az elvet már értem, csak nem tudom melyik lábat nem kell bekötni ahhoz, hogy ne negatív értéket írjon ki. Vagy egyszerűen az első digit középső, vízszintes szegmensét kell kihagyni?
(#) Ghoost válasza Sword hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

szerintem ugylenne logikus
hisz ha nem szeretned, hogy jelezzen, akkor ne adj neki tapfeszt
(#) Sword válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Hát tényleg úgy, csak azt gondoltam erre van valami külön láb az IC-n, amivel kapcsolható. Viszont így érdekesen fog kinézni a kijelzés...
Lehet, hogy inkább marad
a két szekunderes trafó és két ICL7660.
(#) Doncso válasza Sword hozzászólására (») Okt 17, 2010 / 1

Nem értem mi a gondod. Adott két kijelző, egyikkel áramot a másikkal feszt mérünk. Gondolom elég tizedesig mérni. Akkor meg kell 3db 7 szegmens egy kijelzőre, és ennyi. Így tudsz mérni akár 99,9v-ig és Amperig is. jtsd már el azt az előjeleket. Nézd csak itt van 4 db kijelző ICL7107-el, és egy sima dupla szekunderes trafóról jár az egész. A hitetlenkedőknek meg annyit, hogy IGEN lehet sorosan is és párhuzamosan is kapcsolni a két külön tápot. Sőt, még EZT is ugyanígy oldottam meg.
(#) Alkotó válasza Sword hozzászólására (») Okt 17, 2010 / 1

Az ICL7107-es toknak a 20-as lába a "polarítás". Ha ezt nem kötöd be, akkor nem fogja kigyulladni az első digit "g" szegmense (ez a középső vizsintes).
Egyébként ez a láb nem csak a szegmens kigyújtására használható, hanem bármilyen egyéb vezérlési célra is. Akkor kerül a láb magas szintre (kb. 5V), ha a bemenetre fordított polaritással kerül a feszültség.
(#) Sword válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Köszönöm neked és Doncso kollégának is. Helyre kerültek a dolgok a fejemben.
Tehát vagy nem kötöm be a 20-as lábat és 4 digitet használok. Vagy bekötöm az eredeti rajz szerint és egyszerűen az ezres helyi értékhez nem rendelek kijelzőt, magyarán be sem építem, így nem tud negatív értéket mutatni. Fesz. mérésnél elég a 0,1 pontosság, de áramnál, mivel 2A tud a táp, ezt a kis értéket érdemes lenne pontosabban kijelezni. Még megnézem, hogy pontosan mit kell átalakítani a fesz. mérőn áramméréshez.
(#) Doncso válasza Sword hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Figyelj, nem is kell 4 digit sem, pláne, hogy a 7107 csak 3,5 digites, használj 3 digitet, untig elég, fesz mérésnél az utolsó digit előtt legyen a tizedes, tehát így fog kinézni a kijelzés : 12,5v, vagy 18,3v, áramnál meg hozd egyel előrébb, így precízebb, azaz 1,25A vagy 1,99A. A legkisebb kijelezhető érték így 10mA és 100mV, szerintem ez teljesen jó és elég 3 digit erre a célra. Én amit mutattam, az első táp, ott így használom évek óta. (Na jó, a tizedest nem kötöttem be, mert lusta vagyok szétszedni, tudom hogy kell leolvasni )
(#) Sword hozzászólása Okt 17, 2010 /

Akkor így lesz, köszi a segítséget.
Áramot mérni, hogy lehet ezzel a (Topi féle) fesz. mérő kapcsolással? Ha jól tudom ezt is feszültséggel arányosan csinálja.
(#) Doncso válasza Sword hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Nagyon egyszerű. Egyszerűen bekötsz a negativ ágba sorosan egy 0,1ohmos ellenállást, majd az ezen eső feszültséget méred. Próbáld ki, hogy mondjuk egy 12v-os izzóval sorosan kötsz egy 0,1 ohmot, és úgy adsz neki feszültséget, az izzó világítani fog, a multiddal meg 2v-os méréshatárba , egyszerűen az áramerősséggel arányos feszültséget mérhetsz az ellenállás két lábán.
(#) emmzolee válasza Sword hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

A led tulajdonképpen azért volt benne, mert azzal van belőve a BC141 tranyó munkapontja, hogy a tranyó mellett lévő 1N4148 dióda nyitó feszültségével csökkentse a fesz szintet a kapcsolás számára. Ha így alakult, hogy erre volt szükség, a kapcsolás kitalálója egy huszárvágással megoldotta, hogy kijelezze a kapcsolás, hogy működik.
Az áramhatár elérését nem lehet ezzel a kapcsolással kijelezni. Ahhoz be kellene tenni egy komparátort, az összes alkatrészével, de akkor a "sok bába közt elvész a gyerek" azaz a kapcsolás egyszerűségében rejlő praktikussága oda lesz.
(#) Sword válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Értem, végül is nem probléma, úgyis lehet látni, hogy mikor esik a feszültség.
(#) Sword válasza Doncso hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

A 10-es szorzót hogy valósítom meg?
Simán 1 digittel jobbra kötöm a tizedespontot?
Elméletileg a 0-t nem jelzi ki, hisz az ezres digit hiányozni fog. Tehát ha 0,1 Ohm-on 0,127V esik,
akkor az 1,27 (A)-nek fogja kijelezni.
(#) Doncso válasza Sword hozzászólására (») Okt 19, 2010 / 1

Így van, de a bemeneti osztóval tudsz játszani. 200mV kerülhet max a bemenetre, vagyis 199,9mV. Namost úgy kell kiszámolni az osztót, hogy 1A terhelésnél 10,0mV-ot kapjon a műszer, a tizedest meg ugyis te álitod be, hogy melyik világítson. De Alkotónak van egy nagyon jó leírása erről, tessék megkeresni, és elolvasni, azonnal megérted, és ki is tudod számolni, hogy kellene.
(#) kenikl hozzászólása Okt 22, 2010 /

Sziasztok!

Megépítettem az Attila86 féle labortápegységet (0-30V 2A) De mint gondoltam nem indul elsőre...
A helyzet a következő: Áram alá helyezem a trafókat és a tápegység egyből életre kelt anélkül hogy bekapcsolnám, a kijelzőn megjelenik egy 0,001-,002 V érték de feszültséget a kimeneti sorkapcson nem tudtam mérni.
Aztán halk pukkanással a 24V-ot biztosító trafóm úgy gondolta nem dolgozik tovább. A pukkanást nagyon kicsi füst kísérte ami a primer oldali részről jött. A nyákon nem találtam szakadást vagy zárlatot lemostam rendesen denaturált szesszel. A bekapcsolást jelző led nem világít. Tudnátok segíteni mi lehetett a baj? Illetve hogyan tudnám életre kelteni a tápegységemet?
(#) kenikl válasza kenikl hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Találtam egy hibát a nagy puffer elkót fordítva kötöttem be, de a probléma továbbra is fennáll. Megpróbáltam egy másik 24V-os trafóval a graetz híd és a trafó is iszonyúan melegszik nem tudom továbbra sem hogy hol lehet a hiba.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) andras1 válasza kenikl hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Szerintem próbáld ki először a trafót a graetz-híddal külön. Terheléssel és anélkül.Lehet hogy a graetz is ment a levesbe. Utána megpróbálhatod az elektronikát soros izzókon keresztül rákötni a táp részre. Ha világítanak akkor baj van.
(#) Alex2 válasza kenikl hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Nem ártana műszert használni a beméréshez. A megfelelő pontokon ellenőrizni a feszültségszinteket.
Ellenállásmérővel belemérni a betáp részeken, hogy nincs-e rövidzár.
Fokozatosan kell beüzemelni, hogy ne egy marék hamu legyen a végeredmény.
(#) Sword hozzászólása Okt 22, 2010 /

Lehet rossz kijelzőt vettem a voltmérőhöz?
Gondoltam egyszerűbb egy 3 digiteset venni, mint 3db 1digiteset. Viszont ennek összesen csak 12db lába van.

Ha jól gondolom 3db láb azért felelhet, hogy melyik digit legyen éppen vezérelve, csak ezzel jól megkavarodtam bekötés terén.
(#) Alex2 válasza Sword hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Ha multiplexelt kijelzőt vettél, akkor azt nem fogod tudni hozzákötni a 7107-eshez
(#) Sword válasza Alex2 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Akkor ez szivacs...
Valószínűleg a .pdf-ben is rossz típust néztem, mert 28-as foglalatot vettem neki, most meg nézem, hogy elég kevés lába van...
Akkor eladó 2db ilyen 3 digites kijelző.
(#) blaci válasza kenikl hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Segíteni sajna nem tudok, de érdeklődnék, hogy van-e alkatrész listád ehhez a táphoz, mert én nem találtam meg, és kezdő lévén sokat egyszerűsítene a beszerzésen..
Köszi.
(#) kadarist válasza blaci hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Szia!
Itt minden szükségeset információt megtalálsz.
(#) blaci válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Köszönöm. Néztem már ezt az oldalt, de csak a munkahelyemről, és onnan csak egy szép üres oldalt láttam. Ebből megállapítottam, hogy biztos nem létezik már. Na holnap beszélek a rendszergazdával
(#) Doncso válasza blaci hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

nekem megy a link, ez Attila86 oldala, másnéven PA elektronika
(#) Sword hozzászólása Okt 26, 2010 /

Megoldható a Frankye féle tápnál,
hogy a trafóról a táp ággal párhuzamosan beiktassak egy 12V-os stab.-ot egy ventilátornak?
A segédtáp trafója már nem bírja el, ezért folyamodnék ehhez, amennyiben kivitelezhető.
(#) Ghoost válasza Sword hozzászólására (») Okt 26, 2010 / 1

szerintem, ha marad eleg tartaleka a labortapnak [nem lebeg nagyon a feszultseg], akkor nem halott otlet a dolog.
max: lejebb visszed a beallithato max feszultsegerteket
(#) emmzolee válasza Sword hozzászólására (») Okt 26, 2010 / 1

Mehet a dolog.
(#) Sword válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Ghoost, emmzolee: Köszi a segítséget! :yes:
Következő: »»   297 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem