Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   270 / 839
(#) kiborg válasza san398 hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Hali!
Köszi, félig sikeres volt a megoldás.
Mega8 él és virul, köszöni szépen jól van.
Viszont a két Mega16-ot nem hatotta meg a külső órajel és SPI-n nem hajlandó velem felvenni a kommunikációt. (ha a kapcsolába beleteszek másik M16ot, akkor azzal nincs problémám, rendesen tudom olvasni,írni)
Szóval milyen ötletek vannak még, hogy visszahozzam őket ?
(#) san398 válasza kiborg hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

(#) luxmanpower hozzászólása Okt 21, 2010 /

Okulásképp másoknak hogy ne járjanak így mint én: Atemga 16-ra akartam displaytech 162b kijelzőt (HD44780) illeszteni. A PORTC lábakra kötöttem. Fél napi szívás után sem akarta inicializálni. már több library-t is kipróbáltam de semmi. És mi lett a megoldás? Az hogy a JTAG nem lehet engedélyezve a fuse biteknél...

Mégpedig ezért: "If the JTAG interface is enabled, the pull-up resistors on pins
PC5(TDI), PC3(TMS) and PC2(TCK) will be activated even if a reset occurs."

Azért a védelmemben említeném hogy most kezdtem ismerkedni az Atmega16-al...
(#) luxmanpower válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Köszi, akkor megpróbálom utánépíteni...
(#) zolee1209 válasza luxmanpower hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Szia!
Nem pont letiltva nem volt a JTAG?
(#) Reggie válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Ezt irta csak forditott logikaval.
(#) zolee1209 válasza Reggie hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Bakker... Elsőre azt olvastam, hogy "...nem lett engedélyezve..." Bocsi!
(#) Reggie válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 21, 2010 /

Emberek vagyunk
(#) kiborg válasza luxmanpower hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Hali!
Én mindig JTAG-on keresztül programozok és debuggolok, így számomra már természetes, ha fejlesztek ill. építek valamit, akkor azt a 4 PORT lábat mindig kihagyom a mókából.
Ha meg nem használod, akkor nyugodtan tiltsd le.
(#) luxmanpower válasza kiborg hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Mostmár én is tudni fogom
(#) Tomi_Bp hozzászólása Okt 22, 2010 /

Sziasztok! Megcsináltam a Topi féle Dopler-t, de sajnos nem tudom működésre bírni. Bedugtam - bimbamm - buborék - driver - aztán az AVR Studio-ban a mellékelt kép:
A másik képen látszik, hogy az LPT-s kábellel és SP12-vel megy.
Az ötleteket és tanácsokat előre is köszi!
(#) Reggie válasza kiborg hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Valoban celszeru a JTAG. En is igy vagyok vele mint te.

Mellesleg mindenkinek javaslom a valtast AVR32-re. Ha 700-800 forint arkategoriaban gondolkoztok, akkor az AT32UC3L szeria jobb valasztas mint a sima AVR.
(#) Ideiglenes válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Az error-os ablakot már majdnem arrébhúztam, hogy megnézzem a möggötte levő beállításokat.
Le tudnád kapni a képernyőképt úgy is, hogy látszódjanak a beállításaid? Úgy emlékszek, hogy valamelyik lépésnél a hibajelzést figyelmen kívül kell hagyni, a programozó működni fog illetve valamelyik jumpert is állítani kell, bár lehet, hogy az Linuxra vonatkozott.
(#) augre hozzászólása Okt 23, 2010 /

Hello!

A parprogot, fogom ma megépíteni és felmerült pár kérdésm ahogy a kapcsolást nézem:
http://www.e-lab.de/downloads/diverse/ParProg2.zip

-A vastag drót ami a B és D portokat köti össze, az egy vezeték, vagy minden portot külön-külön köt össze?
-A két tranzisztornál fontos a számuk vagy helyettesíthetem más pnp és npn-el?
-A kapcsolás közepén mi az az s1- el jelölt T alak?
-A jobb alsó sarokban hogyan kapcsolódik az 5V a PB0, PB2-re?

Előre is köszönöm!
Ezek egyszerű kérdések, de fontos lenne a válasz!

üdv!
(#) BazsiBacsi hozzászólása Okt 23, 2010 /

Üdv!

Lenne egy kis problémám. Van két darab Atmega8-am amin mindkettőt vissza kellett állítani a külső órajelet belsőre, és azóta nem tudom programozni, visszaolvasni őket. Hiába próbálkoztam külső kvarccal (4-10-12-16 MHz), illetve anélkül, úgy se tudok vele mit kezdeni. USBasp-t használok, Windows alól eXtreme Burnerrel égetek (abban is lett visszaállítva a low fuse bit 0xEE-ről 0xE1-re).
Maga a program, ami bele van égetve az fut, de se visszaolvasni, se törölni nem tudom.

Mit csináltam rosszul?

Üdv: BazsiBácsi
(#) augre válasza BazsiBacsi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Szerintem neked is arra lenne szükséged amit én akarok megépíteni, amit előtted írtam.
Ez visszaállítja az atmega8-akat alapállapotba.
(#) BazsiBacsi hozzászólása Okt 23, 2010 /

Az a gond, hogy a programozóban lévő m8-on kívül kettő darab van, és egyiket se tudom se írni, se olvasni. Még arra gondoltam, hogy esetleg a bufferelt stk200 kompatibilis párhuzamos portossal megpróbálom, hátha vissza tudom belé lehelni a lelket. Csak azt nem értem, hogy ha eredetire állítom vissza a low-fuse bitet, akkor miért jön elő ez a hibajelenség, ráadásul nem is egynél.

A #822117 hozzászólásodra:
-A vastag kék vonal gyújtővezeték lenne, minden portot külön-külön köt össze szvsz.
-tranzisztorokkal kapcsolatban sajnos nem tudok mit mondani, szerintem használd azt, amit előír.
-S1-el jelölt t alak szerintem egy nyomógomb lenne, azokat szokás Sx-el jelölni.
-a gyűjtővezetékbe megy, tehát a PB0 illetve a PB2-re kötném szerintem.

Üdv: BazsiBácsi
(#) Reggie válasza augre hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

"-A vastag drót ami a B és D portokat köti össze, az egy vezeték, vagy minden portot külön-külön köt össze?"
"-A jobb alsó sarokban hogyan kapcsolódik az 5V a PB0, PB2-re?"
Az a vastag vezetek egy buszvezetek. Mellette ahogy kijonnek belole a drotok (mindket vegenel) van egy csomo netlabel. Na azokat a pontokat kell osszekotnod egymassal, amelyeknek megegyezik a netlabeluk, ill lent ahol atmegy egyik ictol a masikhoz a busz, van 1-1 leagazas rola azokat se felejtsd el bekotni a megfelelo helyre(felirat ott van mellette, hogy melyekhez kell).

"-A két tranzisztornál fontos a számuk vagy helyettesíthetem más pnp és npn-el?"
A tranzisztorok szinte mindegy milyen tipusuak, a Q1-nek ne legyen nagy az Ucesat feszultsege, mert 12V-ot var a programozando mikrokontroller a reset labra, ugyanis ezzel lehet programozasi modba kapcsolni. Ezert is, itt nincs nagy sebessegre szukseg. Akar fet-et is rakhatsz a helyukre.

"-A kapcsolás közepén mi az az s1- el jelölt T alak?"
Az S1 az egy nyomogomb, az a tippem, hogy azzal inditod a programozast.
(#) Tomi_Bp válasza Ideiglenes hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Mindet úgy csináltam, mint a videón ... Itt van pár PrintScreen a beállításokról...
Sajnos még mindig nem megy ...
(#) augre hozzászólása Okt 23, 2010 /

Köszönöm szépen a nagyon kielégítő válaszokat!
(#) Tomi_Bp válasza Ideiglenes hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Két kép a hardware-ről is.
(#) edison14 válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Jó lenne ha a forrasztás felőli oldalt jól lemosnád denszesszel. Ajánlom a fogkefét vagy körömkefét is hogy jobban le tudd sikálni az alját. Utána próbáld meg elindítani. Sokaknak emiatt nem működött.
(#) szoto hozzászólása Okt 23, 2010 /

Sziasztok!

Hogyan tudnám érzékelni a 230V-os hálózati feszen, azt hogy kimaradt pár hullám a szinuszból, azaz áramszünet volt de csak kb 50-500ms-re. Van olyan berendezés ami megérzi ezt a kimaradást. Az Avr-es rész az oké, megszakításként kezelem le ha kimaradás van, de a figyelő áramkört nem tudom hogy csináljam meg.
Próbáltam relével de nem vette észre a kimaradást.
Próbáltam trafóval, kis kondival, de a kondi miatt ez sem jó. Ha kondi nélkül figyelem a feszt avr-el akkor pedig sok idő elmegy rá.
Milyen egyszerű áramkör lenne képes erre?
(#) Tomi_Bp válasza edison14 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Tudom, hogy gányul néz ki, de jók a kontaktok. Én gyantával kezelem a nyákot és forrasztás után sajnos így néz ki, de nem szokott miatta probléma lenni ...
Azért megpróbálom, köszi. (De kimértem és minden jó ELVILEG. Se zárlat, se szakadás... nem értem)
(#) zolee1209 válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

A denaturáltszeszes gyanta nem ott okozhat gondot, ahol a vezetősávok összekötik az alkatrészeket, hanem két, vagy több olyan pont között, ahol nincs vezetés elviekben. Lehet, hogy ezt multiméterrel nem tudod kimérni, de az áramkörnek vannak nagyfrekvenciás részei, így ott bekavarhat a gyantán keresztül kialakult szivárgó (?!) áram...
(#) BazsiBacsi válasza BazsiBacsi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Meglett a hiba. Az USBasp programozómon kontaktos volt a "slow SCK" jumperem, és az okozta a galibát.
(#) Tomi_Bp válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

lemostam, de valószínűleg nem ez volt a hiba...

IMG_2274b.JPG

(#) Reggie válasza szoto hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

LTV814 optot hasznalj. Az antiparalel diodat egy 100nF-os kondival sorosan kosd a 220-ra. (nagyfesz kondit hasznalj, legalabb 400V-osat. A tobbit gondolom tudod. A mikrokontrollerre juto jelben a nullatmeneteknel lesz rovid ideju szakadas, igy akar a frekit is tudod merni. Ha hianyzik a jel tobb mint 10ms-ig akkor tudod hogy kimaradas van.
(#) Reggie válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

20 Megaig ebbol tuti nincsen baj. A gyanta azert nem egy jo dielektrikum(sot nagyon rossz).
(#) Ricsi89 válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

De legalább szebb lett.
Következő: »»   270 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem