Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1025 / 3984
(#) pucuka válasza todi92 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Mindjár az elején. Ha a bemeneti feszültséget egy potival változtatod, annak megfelelően világítanak a ledek. Ezenkívül :google:
(#) todi92 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

De én nem hangal akarom vezérelni, hanem csak egy potival. Bocsi ha kicsit érthetetlen vagyok.
(#) pucuka válasza todi92 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Ok. Képzel el (ha figyelmesen beleolvasol a topikba) A hangot először egyenirányítják (azért van ott az a dióda, bár nem túl korrekt megoldás) és ezzel a feszültséggel vezérlik az IC -t. Ha erre a pontra egy potméterrel leosztott feszültséget kapcsolsz, akkor a potival szabályozhatod, hogy hány, vagy hányadik LED világítson, az IC megfelelő üzemmódjának kiválasztásával.
(#) todi92 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Köszi a segítséget csatoltam rajzot berajzolnád ,hogy hová gondoltad a potit. Kb hány voltot küldjek a bemenetre? A poti mekkora legyen?
Köszi előre is a segítséget.

Todi92

ledvu1.gif

(#) todi92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Bocsi rossz rajzot töltöttem fel, módosítottam a képet berajzolnád arra.
(#) Sir-Nyeteg válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Köszönöm! Nagyon-nagyon ötletes!
(#) agizol hozzászólása Okt 24, 2010 /

Sziasztok.Nekem olyan kérdésem lenne,hogy megfelelő-e egy 4ohm -s autos hangszóróból készült hangfal ami 100watt-os ,egy házi sneider erősítőhöz
ami 8 ohm-os?Úgy hallottam valószinűleg kiüti az erősítőt.Igaz lehet ez?Az erősítő elvileg 170watt-os.
A segítséget előre is köszönöm .
(#) jdani hozzászólása Okt 24, 2010 /

Hali. Schmitt triggert használok először. Egy műveleti erősítő kimenetét szeretném négyszögjellé alakítani. A triggerem 40106. Az ic-nek adok feszültséget, majd mondjuk az 1es lábára kötöm a bemenetet, és a kimeneten (2) már négyszögjel lesz?
(#) Dániel X hozzászólása Okt 24, 2010 /

Hali!

Van e különbség a furat szerelt és az smd 555 Ic között azon kívül hogy más feszültséget képesek elviselni? Szintén van e különbség smd és furat szerelt ellenállás és tranzisztor működésében ugyanis smd alkatrészek helyett én furat szerelten akarom megoldani lehet belőle baj?
(#) Kistóth hozzászólása Okt 24, 2010 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni,olyan detektoros rádió kapcsolási rajz kéne,amelyik meghajt egy-két ledet vagy egy zseblámpa izzót.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) gg630504 válasza Kistóth hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

A kapcsolási rajz semmiben sem különbözik az összes többi rádióétól - a hallgató helyére kell tenni a LED-et, lámpát.
Csupán arról kell gondoskodnod, hogy a közeledben legyen megfelelő térerőt biztosító rádióadó.
(#) Kistóth válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Az oké,de dobnál fel egy rajzot!? mert annyi félét találtam már a neten. különböztek menetszámban,dióda bekötési írányát tekintve, antenna hosszban. ezért kérem. megbír hajtani egy 2,6v-os zseblámpa ízzót?
köszi
(#) Abukodonozo válasza Kistóth hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Szia!

Kérlek tartsd figyelemben, hogy a detektoros rádiókat nem erre találták ki... Persze, elméletileg lehetséges, de: nagyon erős adó kéne ehhez a közeledben legyen, hosszú antenna, és jó földelés kéne. Aztán egy olyan rezgőkörre volna szükséged, ami tökéletesen rá van hangolva az adóra, és még akkor sem biztos, hogy ki tudnál paszírozni annyi dzsúszt belőle, hogy működjön a dolog. Ezután persze lehet kínlódni mindenféle feszültségtöbbszöröző áramkörrel és a hatásfok egyre romlik és romlik!

Nem szeretném elvenni a kedved, sőt én inkább arra buzdítanálak, hogy rádiót építs!
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Kezdésnek itt van mindjárt ez: Bővebben: Link

Egy kb. 5 cm átmérőjű csévetestre 0,25-0,5 mm-es szigetelt rézdrótból 150-200 menetet tekerj. Plusz 2-3 m sima rézdrót antennának. Akármilyen Ge dióda jó, a forgókondi 200-300 pF-os legyen. Hallgatónak régi nagyimpedanciás telefonhallgatót használj! Radiátornál, csapnál, vagy akár falidugaszból is földelheted a készüléket.
(#) Doncso válasza CapsLock hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Szia, a könyvek - topicban rettentő sok ilyen jellegű információt találsz.
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 24, 2010 /

Üdv mindenkinek! Nem akartam a kérdésemmel új témát nyitni, ezért itt teszem fel, bár lehet, hogy nem ide való... Egy ismerősöm rendszeresen hazahoz Németországból működő, de feleslegessé vált elektronikai cuccokat, ezek egy részét elteszem, másik részét, amire nincs szükségem, eladom. Most épp leszerelt analóg műholdvevő szettből hozott beltériket és egyéb kellékeket, természetesen működik mind. Van viszont egy olyan készülék közöttük, aminek nem igazán tudom a rendeltetését, így kipróbálni vagy eladni sem tudom, de úgy gondolom, értéket berendezés lehet, talán valamilyen antennaerősítő vagy közösítő. Teszek fel róla képeket, hátha valaki tudja, mi a rendeltetése:

Hali!

Reed relével megvalósított ajtónyitás érzékelő. HA nyitva az ajtó akkor világít a led. A kapcsolási rajz jó vagy még dolgozzak rajta.
A led piros ellenállása 300 Ohm a tápfesz 6 volt!

Névtelen.png

(#) gg630504 válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Az az átlósan áthúzott téglalap mi?
(#) nikolatesla válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Szerintem az egy ellenállás lenne.
(#) Zoli_bácsi válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Egy alapáramkört rajzoltam. Ez tuti jó lesz neked.

4069.JPG

(#) gg630504 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Nem kell elbonyolítani

Hát igen, egyszerűen akarom alkatrész tenger nélkül no meg IC nélkül. Az enyémmel mi a baj?
(#) Dániel X válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Az a relé áramköri jele.

És a te rajzod működik? A zárt állapotba nem világít a leded?
(#) Kistóth válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Köszi,hogy válaszoltál!
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Végül is tökmindegy melyiket építem meg a te vagy az én tervemet. Elveikben ugyanazok, Zoli bácsi kapcsolása sem rossz abban annyi hogy az Ic miatt nagyobb lesz méretileg a kapcsolás.

Köszönöm a terveket segítségeket!

Sima mezei mágnes jó vagy vegyek kimondottan Reedhez való mágnest?
(#) gg630504 válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

A te tervedben a tápegységet zárja rövidre.
* Ha áramgenerátoros jellegű, akkor mindegy, de akkor az ellenállás felesleges.
* A feszültséggenerátoros jellegű, akkor tartósan el kell viselnie a zárlati áramot. Ha nincs benne áramkorlát, akkor vagy minden alkalommal biztosítócsere, vagy poroltó.
* A visszahajló karakterisztikájú a legjobb.
Nem írtad, milyen a tápegységed, az enyém bármelyikkel működik.
---
KSK-1C90-1520 például bontókapcsolónak is beköthető, ami takarékosabb. Egyszerűen sorba kell kötni.

Ceruzaelemről menne.
(#) zolika60 válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Akkor az hamar lemerül.
(#) Dániel X válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Hát igen de veszélytelen és mivel kezdő vagyok még nem akarok 220al foglalkozni. Elég egyszerű áramkör és képességeimnek megfelelő de egy tápegység már komolyabb dolog. Tudom lehet venni adaptereket meg minden de maradnék az elemes változatnál.
Következő: »»   1025 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem