Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED monitor válaszidő és kontraszt
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Reggie válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
A jelenseg ugyan az mint regen a sima LCD kijelzoknel, amikor ha uj informaciot irattal ra ki, akkor varni kellett mig a regi eltunt es az uj megjelent. Ez hidegben volt a leglassabb es melegben a leggyorsabb. Na itt is ez van csak szazad akkora ez az ido.
A szellemkep attol lesz, hogy a tranzisztorok toltese megvaltozik, de varni kell, mig az uj kep megjeleni. Tehat ha 16.6 ms-kent jon uj kep - es most legrosszabb esetettel szamolva 2ms monitornal 1ms a valaszido egy allapotvaltasra - akkor a kivant kep nem 16.6ms-ig fog latszodni(mint az idealis 0ms valaszidonel), hanem az elejen 1ms-ig tart mit a regi kep folyamatosan atvaltozik a masikka.
Minnel kisebb a felbontasod annal nagyobb frissitesi frekvenciara kepes a monitor, mert az interface ic - ami fogadja a monitorbol a video jelet - korlatozott savszelessegu.
(#) gyulank válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Szoktak bizony. Pl. Megnéztem a Samsung honlapján az EX2220 típusú monitort, és 22W volt kiírva, és 45W a kézikönyvben normál fogyasztásra. Írtam nekik, hogy melyik a valós, azt válaszolták, hogy a honlapon csak informatív értékek vannak, és a kezelési útmutató ad részletes tájékoztatást a különböző üzemmódok fogyasztásáról. Ami annyiból állt, hogy normál, készenléti, kikapcsolt. utóbbi kettő kisebb egyenlő mint 0,3W.
(#) Reggie válasza Reggie hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Hozzatennem meg, hogy ugye ez alatt az 1ms alatt az uj fenyerosseget nem linearisan, hanem e-adosan eri el (mint ahogy a kondi toltesnel/kisutesnel valtozik a feszultseg)
(#) quite válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Nincs mit, nagyon szivesen!

Igen, a válaszidő egyetlen pixelre vonatkozik, de még mindig kevered a válaszidőt, és a képfrissítést.

Az LCD monitorok képkiolvasása teljesen azonos elven működik a hagyományos CRT monitorokéval, vagyis elsőként a balfelső sarok első pixele működik, majd a második, harmadik, és így tovább az egész első sorban, aztán a második sor következik az első pixellel, majd második, harmadik, és így tovább sorban pixelről pixelre, sorról sorra.
A válaszidőket nem kell összeszorozni a képpontok számával, hiszen az egész kép megjelenítését, mondjuk másodpercenként 50-szer, nem a válaszidő befolyásolja, hanem a képfrissítési frekvencia.

Képzeld el azt a szituációt, hogy a képernyőd teljesen fekete, vagyis nincs a képkockán semmi. A következő képkockád, pedig teljesen fehér.
A két állapot közötti váltás ideje a válaszidő, de ez egyenként vonatkozik a pixelekre.
A teljes képernyő felrajzolása egyetlen képkocka esetén az 2 századmásodperc (0,02s), ha 50Hz es a képfrekvencia másodpercenként.
Ha a válaszidő 2ms-át szoroznád össze az összes képponttal, akkor az egyetlen képkocka esetén is többszáz, vagy többezer szerese lenne a 2ms-nak (attól függően mekkora a felbontás), és akkor ez csak egyetlen képkocka másodpercenként, nem 50 képkocka.
Így már egyetlen képkocka is több mint egy másodperc alatt jelenne meg.
(#) quite válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Igen, ez így van, ahogy írtad.
(#) quite válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Gyulank!

Még mindig összevonod a válaszidőt és a képfrissítést.
Nem kell, semmi közük egymáshoz.

A válaszidő minél kisebb, a képed annál tisztább, kevesebb rajta az elmosódás, "utánvilágítás szerű" képpont tehetetlenség, kisebb a szellemkép.

A képfrissítés pedig minél nagyobb, annál nyugodtabb képet látsz, ami nem vibrál, nem fárasztja a szemedet.
De ez függ ugye a felbontástól, ami minél nagyobb egy adott monitornál, annál kisebb képfrekvencia állítható be hozzá.

De amint írtam is, már egy 10-15ms válaszidejű monitor is alkalmas játékra, filmnézésre, nemhogy egy 2ms válaszidejű.
(#) Reggie válasza quite hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
"A képfrissítés pedig minél nagyobb, annál nyugodtabb képet látsz, ami nem vibrál, nem fárasztja a szemedet.
De ez függ ugye a felbontástól, ami minél nagyobb egy adott monitornál, annál kisebb képfrekvencia állítható be hozzá."

Ez csak a CRT-re igaz. A TFT nem vibral.
(#) quite válasza Reggie hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Én egy szóval sem írtam ,hogy TFT-re vonatkozik.

Csak a válaszidő és képfrekvencia különbségére próbáltam rávilágítani.
(#) Reggie válasza quite hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Bocsanat, felreertheto volt.
(#) gyulank válasza quite hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Nem keverem, csak ugyanazzal a mértékegységgel írom le. 3 dologról beszélünk.

1. A bemenő jel frissítési sebessége
2. Egy pixel válaszideje
3. A megjelenő kép frissítési sebessége

Ha jól értem, a bemenő jel, és a megjelenített kép közt semmi különbség nincs, vagyis úgy kapja meg a 75Hz-es képet, hogy az 1.-től az utolsóig egyenként a képpont helyét és színét, fényerejét. Így 75Hz-es kép is jelenik meg, ami annyit tesz, hogy 13,33ms alatt frissül az egész képernyő.

Vagyis, ha a monitor válaszideje 13ms alatti, akkor teljesen mindegy, hogy azon belül mennyi, de ha nagyobb a válaszidő, akkor szellemképes lesz?
(#) gyulank hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Vagyis többször írtad, hogy legrosszabb esetben válaszidő/2, vagyis 13,33 helyett 26,66ms válaszidejű monitor is képes megjeleníteni ugyanazzal a sebességgel a 75Hz-et?
(#) Tiborough válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Az Lcd monitornál nem annyira lényeges a képfrissítés, mert, mint ahogy írtam a Crt-nél állandóan pásztáz az elektronágyú, mert különben kialszanak a foszfor szemcsék, Lcd-nél viszont lehet 20 Hz is a képfrissítés, a kép nem fog vibrálni állóképnél, mert csak azok a képpontok változnak, ahol változás van a képen. Ahol csak színárnyalatnyi különbségek vannak, ott nem lehet észrevenni "szellemképesedést", csak nagyobb kontraszt különbségnél.
Mégegyszer: a válaszidő az a kristályok elfordulási idejét jelenti. Egy mozgóképen nem csak fehér és fekete képpontok vannak, hanem többnyire egy szín több árnyalata váltakozik, ezért nem vehető észre a nagyobb válaszidőből adodó "utánhúzás". Ezért írtam hogy a legjobb tesz egy fehér hátterű fekete szöveg "úsztatása", és rögtön látszik a válaszidők közötti különbség.
(#) kasas válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Úgyveszem ki hogy te filmre akarod használni .Ha játékra akarod akkor érthető a kukacoskodásod a ms okkal de az se nagyon 2010 be, mert az a problémád hogy szellemképes tehát lassú válaszidős (a ma kapható 50e ft os ) monitorokra sem jellemző mivel az 5 ms ot tudják gtg mondjuk ha 2 is van rá írva . Filmnézésnél alapból nem láthatsz utánhúzást mivel a leggyorsabb szabvány az amerikai a maga kb60 kép s jával is bőven lassabb a monitornál.Inkább a játékkal van neked problémád mert annál tényleg érzékelhető a mosódás de ezek a dolgok videokártya és szoftver témakörbe tartoznak .

Hiába számolgatod ki a frekvenciákat nem fogsz olyan monitort kapni 1 millióért sem amilyenre vágysz mer nem azzal van a baj.
(#) karpi hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
OLED ,vagy szines LED matrixos kepernyo? .A masodikbol csak hatalmas panelok vannak hazi TV 0rol nem halottam de a\ OLED az mar van. Ezek meg dragak.

Mas LED- es ami most kaphato es +50 %-kal dragabb csak a hatter vilagotas van az LCD mogott .A tobbi normal LCD.
Van "edge" megvilagitas " ez szerintm olcsobb kene legyen a "lampas" megvilagitasnal.Dehat ez van.

Van "inteligens " hattervilagitas ami "panel " LED -es es ami a keptartalom szerint vilagit , igy a fekete fekete lessz. De ki kivancsi egy fekete kepernyore egy nagyon sotet szobaba.?.

Ami meg a Frame-rata es a Screen refresh rate -t illeti olvassatok itt:
Jonnek az OLED-esek ,networked media player-rel stb mindenfele csecsebecsevel , ilyet vegyel ne " feljavitott LCD-t "Bővebben: Link.

Ugy nezem a Screen refresh rate-nak nem sok koze van a mozgo kephez ahogy itt magyarazza. A Frame rata az marad az lenne e fontos ,A masikkal nem ertem mit akar .Miert jo a kepnek ha meg van villogtatva minden( ugyanaz !)a "Frame" egy parszor ?
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Itt van pontossan a TV -krol a FAQ oldal..tanacsokkal.

Bővebben: Link

"....LED TVs are still LCD TVs. It is just that these new sets use LED backlights rather than the fluorescent-type backlights used in most other LCD TVs.

In other words, LED TVs should actually be labeled LCD/LED TVs. ..."


Szerintem nincs semmi koze az LCD "kapsolasi " idejehez.
(#) gyulank válasza kasas hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Engem érdekel a koromfekete képernyő koromfekete szobában, ha amit mutat, koromfekete. Mindigis próbáltam úgy beállítani mindent, hogy a fekete fekete legyen, de sajnos ahhoz túl sötétre kellett vennem. Ahogy néztem a képeket tescoban nekem az lcd volt a legszürkébb, aztán a plazma, és a legjobb a led háttérvilágítású. Mellesleg, ha pl. 60Hz van beállítva, akkor a játék is max. 60Hz-en megy át.
(#) quite válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Oké, rendben.

Akkor a három dologból, az 1. és a 3. az ugyanaz. Vagyis ha Te a képfrissítést 75Hz-re állítod, akkor a monitoron másodpercenként 75 kép rajzolódik fel.

A pixelek válaszideje ettől teljesen független, lehet 13ms, vagy 2ms, ez kizárólag az adott TFT panel gyártási technológiájától függ.
Nyilván a válaszidő minél nagyobb, a kép attól rosszabb lesz, de a 13ms válaszidejű monitor is alkalmas filmnézésre és játékra egyaránt, mint ahogy már írtam is, de ha a válaszidőd kisebb, az csak jót tesz a képnek.

Persze ettől függetlenül mégis úgy érzem, hogy valahogy összevonod a képfrissítést és a válaszidőt, legalábbis képminőség szempontjából.

Ne számolgass millisecundum-okat a képfrissítéshez, mert teljesen felesleges, senki sem teszi, nem is ezzel az adattal szokták jellemezni.

Attól, hogy Te átszámolod a frekvenciát időre, még a kép minősége nem változik, nem lesz jobb vagy rosszabb, nem változik a kép tulajdonsága.

A képfrissítésnek abban van szerepe, hogy ne lásd a kijelzőt villódzni. Semmi több.
(#) gyulank válasza quite hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Mert van összefüggés, hisz 26,7ms feletti válaszidejű monitor képtelen lenne megjeleníteni 75 képet másodpercenként.

Ha a 26,7ms válaszidejű monitor is meg tudná jeleníteni a 75 teljes képet másodpercenként, ha van a képkockák közt változás, ha nincs, akkor miért jobb az ennél gyorsabb válaszidejű?

Mert ha nem tudna megjeleníteni egész képeket, akkor még el tudom képzelni, hogy az egyik képkocka részei megvannak, és nem tud frissülni az egész kép a képkockasebességgel, akkor lesznek torzulások.

De ha képes megjeleníteni, akkor 26,7ms alatti válaszidő esetén elvileg nem látható különbség, ha 20ms, ha 13,4, ha 8, ha 5, vagy akármennyi is.

Mivel MHz-es sebességgel szinkronizálódnak össze a képpontok, 1 képpont válaszideje vonatkozik az egész képernyőre, vagyis ha a monitor 26,7ms-os, akkor legrosszabb esetben 13,4ms-onként képes megváltoztatni az egész képernyőt, vagyis másodpercenként 75x. Nem?
(#) quite válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Nincs köztük összefüggés!

Nyilván, ha 50Hz-es (25kép/s) képfrissítést állítasz be, akkor az ugye 2 századmásodperc. Ez azt jelenti, hogy a képernyőn a legelső pixeltől, a legutolsóig 2 századmásodperc telik el. Ez egy képkocka kirajzolási ideje. Vagyis a pixel válaszideje ebben az esetben nem haladhatja meg a 2 századmásodpercet, hiszen akkor a következő képkocka ugyanazon pixele nem tudná megjeleníteni az új képadatot.
50Hz esetén ugyanaz a pixel 2 századmásodpercenként kap új képadatot.
A pixelek válaszideje persze ettől nagyságrendekkel gyorsabb, még a legrosszabb, leglassabb válaszidő esetében is, tehát a képfrekvencia és a válaszidő között ebben a tekintetben nincs összefüggés.
(#) kasas válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Koromfeketét szerintem csak az OLED tud neked nyújtani potom 1 Mft ért 20" os méretben, de a válaszidő ott sem lessz 2ms alatt .
A másik meg hogy az alapkérdésre te magad megadtad a választ ezzel a 60Hz -60 kép a játéknál hasonlatoddal miszerint annyi képet látsz amilyen re állítod be a video karit és nemvéletlenül vannak többszázezerért videokártyák mert azok lehet hogy többet tudnak pl 120 kép vagy 200 kép s . És ott tényleg számít ez a dolog de ha csak filmet készítesz vagy csak nézel akkor felesleges ilyenen rágódni mert a dinamikus kontrasztal egy síma 30ezres fénycsöves monitor is koromfeketét állít neked . Vagy te oszcilloszkópnak akarod használni?
(#) gyulank válasza quite hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
De leírták, hogy MHz-es frekvencián frissíti a képpontokat egymáshoz, vagyis nem tart 20ms-ig, míg az utolsó képpont is megváltozik.

A kérdésem meg pont az, hogy mivel 20ms-tól kisebb a válaszidő, de mivel azt is itt írták, hogy legrosszabb esetben a megadott válaszidő fele alatt tudja megváltoztatni a képpontot, mivel alapból úgy van megadva, hogy elsötétül, és újta világít, ennélfogva 50Hz-es képhez ezekszerint elég lenne 40ms-os monitor. Ha képes lenne megjeleníteni az egész képet, egy 40ms jelzésű monitor, akkor mit számít, hogy 19, vagy 10, vagy 5, vagy 2ms a válaszidő? Ha kirajzolódik a teljes kép másodpercenként 50x.
(#) kasas válasza gyulank hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Azt hogy ez nem tévé hanem monitor és nem "álló képeket "akarsz nézni miközben játszol vagy grafikusan szerkesztessz valamit és mozgatod hanem az a cél hogy a kép mozgás közben is egybemaradjon ezért kell a 2ms de ez is csak egy lassú mozgatásra elég mert ahogy növeled a sebbességét pl a kurzornak úgy kéne csökkenteni a válaszidőt hogy még a 2mikro sec se lenne elég de itt még nem tartunk. Ezért is kérdeztem hogy oszcilloszkópnak akarod használni vagy milyen műszernek...
(#) proba válasza kasas hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Van egy teljesen fehér kép, Ezt a számítógép T időpillanatban ,mondjuk a legelső képpont leközlése előtt feketére váltja akkor ez valószínűleg a válaszidőnyi késleltetéssel a felső pont feketévé válik.A következő fehérre váltás az leghamarabb T+válaszidő+16.6 ms múlva következhet be ,ha jól gondolom .mivel a számítógép nem küld hamarabb új információt.
Ebből az következik hogy egy pont T+válaszidő időpillanatban jelenik meg és T+16.6ms+válaszidőig világít.Tehát a késleltetési idő szerintem hozzáadódik a képfrissítési időből következő időhöz.
(#) gyulank hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Van ahol feltüntettek gtg, és ki/be válaszidőt is.
A gtg a színváltás sebessége, a ki/be pedig annak a sebessége, ha sötétté kell válnia?
(#) gyulank hozzászólása Nov 20, 2010 /
 
Azóta vettem 1 FX2490HD monitor-TV-t.
Ez 5ms-os, és rettenetes. Ha valami gyorsan, de még nem is kell gyorsan mozognia, pl., ha csak elkezd pásztázni a kamera, amíg meg nem áll, nem lehet látni, csak egy elmosódott képet, és az embereken is csak akkor nem látszik, ha egy helyben vannak, és beszélnek, kézmozdulat, mozgás, járásnál mindig látok utánna még párat. :S
(#) idlob válasza gyulank hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Igen, ez várható volt. Hidd el, nem megbántani akarlak, de egy hónapot elmélkedtél, számolgattál, foglalkoztál teljesen irreleváns és a gyártók által kényükre-kedvükre kozmetikázott adatokkal, majd végül vettél vakon egy készüléket.
Monitort, TV-t, kamerát, zene lejátszókat adatlap alapján választani hazárdjáték. El kell menni nagyáruházakba, vinni magaddal a kedvenc jelforrásod, és rádugni, megnézni, következőre rádugni, megnézni, megvenni azt amelyik tetszik.
Az se mindegy, hogy mit nézel, mivel. Beleszólhat analóg jeleknél a kábel, a videókártya, a driverek, a lejátszó, a lejátszó által használt kodekek, a videó eredete, stb., stb.
Pléldául egy SD DV 4:2:0 gagyicam képe 4x akkorára nagyítva természetszerűen rossz.
A fentieket napestig lehetne sorolni, a tanulság azonos: a látásunk és hallásunk szubjektív élmény, bizonyos műszaki adatok adhatnak támaszpontot a szelektálásban, de végül az egyéni ízlés szerint kell dönteni.
(#) gyulank válasza idlob hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Mindenki azt mondta, és írta, hogy észlelhetetlen, meg gúnyosan írta valaki, hogy állítólag vannak, akik észlelik.
Én egy kis faluban lakok, és Egerben vettem, de sehol sincsenek Egerben sem komolyabb cuccok, csak, ha rendelsz. Ilyeneket meg csak úgy senki kedvéért nem rendelnek, csak ha megveszik. Igaz, hogy nagyon sok minden idegesítő rajta. A menüjétől kezdve, az érezhetetlen gombjain át a kép minősége. De ezekhez még hozzá bírom szoktatni magam, hogy csak távirányítóval lehet állítani, és hogy ha visszafelé megyek a menüben, mert úgy hamarabb odaérek ahhoz, hogy használjam a PIP-et, akkor is 4 gombnyomás, és kikapcsolni is. Gondoltam, azért monitor-tv, hogy mindkettőre lehessen használni akár egyszerre is.
Igazán tehettek volna 1 gombot a távirányítóra direkt 1 PIP gombot, vagy saját menüt.
De az utánhúzás az már tényleg mindennek a teteje, mert látom, és nagyon idegesítő látni.
(#) Barret válasza gyulank hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Ugyan ez a bajom az lcd technológiával.
Én még nem láttam NORMÁLIS lcd tv/monitor-t...
Csak 1 pálda amiről beszélek! :crt képcsöves technikával pásztázó kamerázás közben olvasható a kisbetűs reklámtábla a meccseken.Lcd-technológiás megjelenítőnél ilyet még NEM láttam! Ott ha a kamerát "elhúzzák" vibrál a felirat,amíg a kamera meg nem áll...

Ebben lehet hogy sok szerepe van a hardveres él símításnak is
(#) gyulank válasza Barret hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Ezeket a dolgokat igazán írhattátok volna azelőtt is, hogy megvettem... Egyébként én kikapcsoltam minden effektet éljavítás, dinamikus kontraszt, képjavítás, de utánhúz, és igen az ilyeneknél a legfeltűnőbb, hogy ha folyó szöveg van szinte olvashatatlan, és rossz ránézni, meg ha az emberek mennek jobbra-balra, és ha a kamera pásztáz. De tényleg jó, hogy amíg nem vettem meg senki sem tapasztalt semmit, csak most, hogy kiadtam rá a pénzt, pedig direkt azért indítottam a témát, hogy ne vegyek ilyet...
(#) gyulank válasza Barret hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Na meg ez amúgy mit jelent? Néztél 2ms-osat is? Vagy nem tudod milyet néztél, de rossz volt? Nem mindegy...
Jó lenne tudni, hogy a 2ms-osnál csak kissebbnek látom az utánhúzást, vagy észre sem veszem.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem