Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A csati jó. A kábel tény, hogy 9 erű, de a 10. van csak kihagyva. A cél uC egy ATMega8, ami 16Mhz-en ketyeg. de próbáltam már az előzőekben leírtak szerint ATMega16-ost is, ami belső RC tagos...
Amúgy a mellékelt képen látható 10 eres szalagkábeleket szoktam használni... Mással megy, mint a cél uC, mint a programozása, a kábelek is... Topi. Tényleg invertálnom kellene a közvetlen kábeles esetnél a RESET és a MISO jeleket?
Valamit nem nagyon értek. Az ISP és a reset a proci két átellenes oldalán van (Bővebben: Link). A fotódon meg mindent egymás melletti lábra kötöttél!
Azaz eszerint a MOSI az RXD-n van, MISO a TXD-n, az SCK meg INT0-n. Reset egyes láb, SCK-MISO-MOSI meg az IC másik oldalán van. GND is középen. Valahogy nem jó így a bekötés. A megfelelő lábakat kösd össze! Ami a programozó kimenetén MOSI, az a cél processzoron is MOSI. És így tovább... Te most a programozó SPI-jét a cél processzor sorosportjába kötötted be. Ez így értelmetlen.
Ez a programozó hátoldala! http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/196/avr_isp_sch.jpg szerint forrasztottam, mely szerint a target ISP a C PORTon található... nem?
Jaah! Hogy ez a programozó.
A RESET és a MISO igen, invertálásra szorul. Ezt jól mondják a többiek. Ha megnézed a kapcsolást, a buffer van inverterként használva, mert a bemenetén GND van. Dobd ki kérlek belőle a puffer IC-t, és használd azt amire az áramkör tervezve lett! Vagy legvégsőbb esetben cseréld kisebbre a kimeneti ellenállásokat (10k helyett 1K).
Ja, és a kérdésemet még mindig fenntartom. A cél processzor kap tápfeszültséget?
MŰKÖDIK!!!
Kicseréltem a 74126PC-t 74HC126-ra és működik!!! Köszönöm neked Topi és mindenki másnak is aki segített, válaszolt! ![]()
Isten vagy! Nagyon úgy néz ki ez volt a gond. Én meg az eeprom-ot szidtam napok óta. Nagyon köszi.
Topi! És erre van valami magyarázatod?
![]()
Nincs mit igazan.
Good2: Ahányszor fogod a read-et megnyomni, annyiszor fogsz más értéket kapni... Ez lehet hogy még puffer gond... Azon az egyen.
Mindegy! Nekem így már jóóó!!! Köszönöm mégegyszer!
![]()
Siasztok!
Lenne egy egyszerű kérdésem. Nem tudom ,hogy kel egy mikrokontroller tartalmát programozó segítségével olvasni,vagy kitörölni ( és újraírni) avr studio4-gyel. ![]() Előre is köszi! ![]()
Ha lehetséges egyáltalán, akkor ki lehet szedni, de miért is? Ha ugyanazt akarod bele visszaírni, akkor miért kiszedni? Ha valami gyári eszköz, akkor tuti le van védve a tartalom, tehát kiolvasni nem lehet.
Szerk.: Egyébként meg AVR Studio-val csatlakozol a programozóhoz és ott a Program fülön a "flash" résznél rákattintasz a "Read" gombra és kiolvassa.
A mikrokontrollerbe( jelenleg Attiny45 ) egy másfajta programot szeretnék írni, egy maszek programozóval.
Köszi!
Szerintem neked nem ártana elolvasni Topi cikkét az alapokról. Bővebben: Link
Itt megtalálod a programozás menetét is és pár alap programot is.
Nagyon egyszerű
csatlakozz az avr-hez youtubon van róla videó, de könnyű meg találni egy ilyen szürke ikonban van, h.: con és ott kitudod választani, h. read flash és kiválasztod a .hex fájl helyét és kész is. writw hasonlóképpen
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy mi a megoldás arra, hogy a programot Pascal-ban tudjam megírni? Találtam progit, MikroPascal Pro for AVR, de ezzel valahogy nem sikerül a programozómmal kommunikálni. (Hobbielektronikás) Forítást meg hex-be nem találok benne. Nem tudtok olyan progit, ami Pascalos, és tudja kezelni az égetőm? Vagy fordító esetleg? Ja, és ebben az AVR.ben igen kezdő vagyok, kb. 1 hetes. ![]() Köszi a segítséget előre is!!!
Helló!
Kapok egy error-t egy olyan részre, amit adatlapból szedtem ki. Ez lenne a hiba: "../vfdclock.c:288: error: called object '0' is not a function"És itt a kód, amiben hibát talál.
Itt a hiba az EEAR = ucAddress; sorra vonatkozik. Ebben mi a rossz? ![]()
Az a rossz benne, hogy az elozo programsor nincs lezarva.
Lehet hogy erre gondolt:
Bővebben: Link
Hopp tényleg. Akkor az adatlapban is hibásan van.
![]()
Igazan jo megoldas nincsen, ITT kitargyaltak, de a legjobb ha idovel elhajlasz a C vagy assembly fele.
Ha irsz egy mailt atmelnek, akkor javitjak.
Sziasztok,
Előre szólok, hogy irgalmatlanul egyszerű lesz a válasz, de két napja nem jövök rá mi a gond. Valszeg valami szintaktikai hiba, de a hajam jön ki tőle. ...és ezért a kevésért már igazán kár lenne... Szóval a lényeg, csak ennyit akarok beírni,
a válasz a AVR Stúdiótól: Idézet: „ ../data_logger_tth.c:129: error: expected expression before '=' token ../data_logger_tth.c:130: error: expected expression before '=' token ” A szemem kiesik mi lehet a baj. Már mindent átneveztem, (hátha valami foglalja a nevet), minden hova tettem szóközt, tab-ot, bármit. ATMEGA8ról van szó.
A második sorba PINB helyett szerintem PORTB kellene.
gr98 köszi a válszt, de az nem csak a felhúzó ellenállás bekapcsolásához kell? (Azt első körben nem akartam használni.)
Amúgy mondtam, hogy egyszerű lesz. Kitöröltem az összes szóközt... és jó lett! ![]() Aztán persze vissza játszottam bele mindenhová, és csodák csodája csak a _|_ és a = jel közé rakva sértődik meg. Köszi az együttgondolkodást!
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/196/stk500_mode.wmv
Nézd meg ezt a videót! ez pöpecül bemutatja! ebben a cikkben található: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/avr-doper_usb-s_isp_prog...o.html
A felhúzó ellenállást csak akkor lehet bekapcsolni, ha az adott láb bemenetre van állítva. Itt kimenetre állítottad és ezzel az értékét tudod változtatni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |