Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Annyira rossz a SONY? Vagy csak nem lehet hozzá semmit találni?
Csak érdekesség képen: a csúcskategóriás Sonyban is TDA1541A végzi a da konverziót...
Nem azért mondtam , hogy biztosan rossz a Sony ic, csak nem érdemes kétes fejlesztésbe menni, ha lehet tuti jó ickkel is dolgozni. / Volt olyan da nyákom, amit 8 ezer Ft /db ért gyártott le a Turbo Plusz, hát meggondolandó a dolog./ Nem értem , hogy a pcm 1742 icvel mi a gond, miért szól Neked gyatrán, holott a Micromegában csak egy bitstream átalakító van, és elméletileg a nyomába sem léphet a BB icnek. Nekem is van egy Stage 4 -es játszó, de elég gyenge hangja van szerintem, legalábbis a TDA1541-hez képest.
Nekem egy kicsi micromega van (minium), TDA1549-el. Ennél szeretnék jobbat, de nem igazán találtam, ami az én fülemnek jobb! Volt nálam is STAGE4, de az sem tetszett!
Most a PCM-nek tervezek nyákot, de abba se nagyon akarok sok energiát, ha nem lesz jobb, mint a TDA 1549. Elvileg a jövő héten megjön a 2 db kerámia TDA1540, abba fogok energiát fektetni inkább!
Véletlenül nem a 1541A -ra gondolsz, mert az 16 bites, a 1540 , az 14 bit-es és az ősrégi digitális rendszerekben alkalmaznák anno.
1540-re gondoltam! Lesz egy CD304, annak akarok egy kicsit a hangján javítgatni, mert sok jót olvastam róla!
Külső DAC a PCM-ből lesz, csak azt most elnapolom, mert a másik jobban izgatja a fantáziámat!
TDA1547-el van tapasztalatotok? Tudnék most egy mecha hibás gépet ilyet, de nam ismerem ezt a DAC-ot hangra, nagyon megoszlik a NET-en is az emberek véleménye! A nagyobb Marantzokban ez van!
Ma el akartam kezdeni beirogatni az értékeket, de két ponton elakadtam. Sem a CS8412, sem a TDA1541 adatlapja nem tartalmaz kapcsolást, és ezek után a neten bármi keringhet. A másik, pedig hogy azt olvastam, hogy a 1541A-nak kell a 16/17 lábakra a kondi, mert anélkül rosszul szól. Ezen a rajzon pedig rajta van.. És a sima 1541-nek a 4-es lábát földre kell húzni, különben nem szól. Szóval ez most 1541-hez, vagy A-hoz készült?
Én az adatlapok alapján állítottam össze az áramkört .
TDA1541A amit használok , csatolva az alkatrész értékek .. , remélem segít valamit .
Sajnos nekem csak 1541 van itthon. A 1541A ésszerű keretek között beszerezhetetlen.
A régi CD-kben hemzseg a TDA1541A , amúgy meg csak a hangzásban van némi eltérés , másban nincs!
A 16-17-es láb közzé be kell tenni egy polypropilén 470pF -es kondit, mivel e- nélkül nem megy megfelelően a kompenzálás.
Azok a régi CD-k, amikben az A-s volt szintén beszerezhetetlenek! Most próbálok alkudozni egyre én is, mechanika hibás, de mégsem akarja eladni a csóka!
Én pedig 2 hete nézegetem a vaterát, 7k alatt nincs 1541-es CD. (nem szétszedni kéne)
De nem kellene nekem A, úgysincs olyan rendszerem, amin érdemi változást hozna..
Beirkáltam nagyjából az értékeket. Ami tuti, az szürkével van, amit csak tippeltem/sejtek, az sárga. Viszont egyáltalán nem tudom, mik kellenének az áramgenerátorba, és a TL-ek köré, és a kimeneti fokozat se tiszta előttem. Valami JFET fokozat? Miylen fet legyen? Miylen legyen az áramgenerátor tranyója? És mi az az elektrolit kondi két oldalon 1-1 decouplinggal párhuzamosan?
Nyák több variációra ad lehetőséget , passzív I/V (22-47R) , vagy félvezetős , trafós csöves is lehet .
Parallel diódák a kimeneten csak csöves I/V esetén védelmi szerepet tölt be , ezért elhagyható . FET 2SK170 sem fontos , áram visszacsorgatás a szerepe , DAC kimenetének DC (0mV) nullázására . TL431 tápok ellenállás értékei az adatlap alapján kiszámítható a szükséges feszültségek beállítására , de beírtam ezek az értékeket .
Ezer köszönet!
Még annyi kérdésem lenne, hogy a tekercs az AGND és a DGND között mekkora legyen? Mondjuk 47uH? Az I/V akkor 22 vagy 47 ohm? És a bemeneten a leválasztótrafó gondolom elhagyható. Bár ha tudok szerezni, akkor mindenképpen lesz benne.
Nem kell nagy induktivitás , mérések során azt tapasztaltam , hogy legjobb megoldás egy ferrit "csövön " átvezetett rövidzár . Elhagyható a bemeneti trafó , kondis leválasztás is elegendő , de tudsz készíteni is , jobb a galvanikus leválasztás miatt is (GND).
Az I/V ellenállás értéke sok mindentől függ , kisebb érték kisebb kivehető jelszint , kb. 4-10mV , ezért erősítő kell mögé , vagy aktív I/V , (akkor nem kell ellenállás ), OPA vagy tranyós , vagy csőves stb ...
Azt írja az adatlap, 4mA a kimeneti áram, U=I*R. Mondjuk 22 ohm, és 4mA, az 88mV, ezt kellene erősíteni 775mV-ra, tehát egy 8,8-9 szeres erősítésű OPA kellene a kimenetre, ha jól számoltam. Aztán később lehet variálni a különböző kimeneti fokozatokkal, most az elsődleges cél a működés.
Én a fenti tranyóst raknám mögé , ha egyszerűt szeretnél , 1,3 V eff . kijön és elég jó hangja is van .
Lehet hogy össze fogom dobni, de ez még mindig a jövő zenéje, egyelőre nincs CS8412. Bár DIR9001 van, csak ahhoz meg kéne egy külön kapcsolás, hogy illeszthető legyen a 8412 helyére.
TDA1541A adatlapján is találsz ajánlott I/V megoldást .
Én CS8414 IC-t használok , képen láhatod SMD de beilleszthető .
14-et se nagyon lehet szerintem itthon kapni. A 16 van a chipcadnál 1300 forintét, de ha jól tudom, azzal kellene ügyeskedni hogy kompatibilis legyen a 12-vel.
Lehet, hogy ügyeskedés lesz a dologból, akár kétoldalas smd bővítőpanelen, mert ez így 1300Ft, plusz mondjuk 300Ft alkatrész, ebayról a 8412 pedig 3400 a legolcsóbb..
Szerinted az I/V kimenetére elég 4uF? Van itthon remix 4 mikrós fóliám, talán még jobb is a wima kondiknál.
Mi lenne a jobb I/V átalakító ? Aktív vagy passzív ? Sok helyen olvastam a passzív ellenállásosat, de miért ? Egy ellenállás eléggé hőfokfüggő, ha még áramot is akarunk rajta átfolyatni, abból már hőtorzítás lesz. Akkor már jobb a műveleti erősítős, vagy valami tranyós. De akkor miért nem ajánlják ?
Csöveket meg UPR ellenállásokat hagyjuk. Arra most pénzem sem lenne. (piacon 3000Ft-ért kaptam egy tökéletes Sony lejátszót, TDA1541-el (nem "A")) |
Bejelentkezés
Hirdetés |