Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Idézet: „Maci esetében elég lenne bele egy 5-ös áttételű trafó is. Ez ugye azt jelenti, hogy az IGBT-ken jóval kisebb áram folyna, ha ugyanazt a kimeneti áramot akarjuk elérni.” Valóban a nagyobb áttétellel csökkenne az IGBT-k terheltsége. Én egy olyan megoldáson gondolkodtam, hogy van 2 független 30V-os kimenet. Az egyikre egy Step-up konverter dolgozik, ami feltölt a kimeneten egy pár 10µF fólia kondit a gyújtófeszültség szintjére mondjuk 80V-ra. Amikor a pálcával megtörténik a gyújtás a kondi kisüléséből eredő akár több 10A azonnal beindíthatná a nagyáramú szekunder részt. Így a gép primel oldala kimenőáramtól függetlenül akár 100% kitöltéssel is mehetne ellentétben a forward megoldásokkal ami 40% körül dolgozik.
Ezt a kapcsolást kerested?
Jó estét uraim.
Igaz nem Hegesztő de hasonló. Lenne 1 SOS kérdésem. letekertem 1 rossz 12 v-os trafóbol a vastagabb huzalt, namost azt kellene nekem olyan 150 cm hosszan felmelegíteni valamivel. Vágó eszközt szeretnék csinálni amit holnap már használni is kellene.De nem tudom hogy hogy csináljam van 1 régi orosz aksi töltőm 12v ami talán jó lenne. csak nem tudom milyen ellenálást tegyek elé. ötlet?
Szia Cimó!
Öszinte legyek? Nem értem. Csinálj légyszi egy rajzot...
Igen, ez az. Szépen látszik a plusz beépített szórás, az L2 formájában. Hol találtad?
Szerintem az 1A akár elég is lehet, hiszen az ív begyújtásakor már jelen van a nagy íváram létrehozásához szükséges teljesítmény is. Ha az ívcsatorna már létrejött,akkor az ívgyújtást segítő áramkörnek már csak a cseppátmeneteknél lesz funkciója. Mivel a kommersz inverterek kezdőárama 5-10A környékére esik, ezért véleményem szerint az 1A 80V mellett elégséges.
Igen, a cseppátmeneteknél. Valószínű ez így nagyon is menne...
Na, akkor már csak rá kellene Walakit beszélni arra, hogy próbálja ki... ez azt jelenti, hogy a Maciba egy másik főtrafó kellene... tehát, egy meglevő Maci kellene. Az sem baj, ha a tulaj tud hegeszteni... szűkül a kör... Végül is meg kell tudnia ítélni, hogy jó e így vagy nem... ehhez meg gyakorlat kell.
"Így a gép primel oldala kimenőáramtól függetlenül akár 100% kitöltéssel is mehetne ellentétben a forward megoldásokkal ami 40% körül dolgozik."
Szerintem a 100% kitöltési tényező tiszta egyenáram. azt viszont nemigazán lehet transzformálni.
Nem tudom mivel érdemeltem ki, hogy "kényszeresen" ki akarsz igazítani, és bizonyítani hogy Te egy überokos (ahogy felénk mondják) fickó vagy, írnak a fórumon elég sok badarságot mások is miért nem azokkal foglalkozol?
De azért próbáld meg mégis megállni, vagy ha nem megy, fordulj szakemberhez...
A gépemen
Nem tudom már honnan töltöttem le. Ha kell az egész gépkönyvet föl tudom tenni, bár sok plusz infó nincs benne.
Hm... ez nagyon célzatos volt... telitalálat...
Szerintem ne rézhuzalt használj,mert túl"jó" a vezetőképessége. Használj inkább vashuzalt,de a legjobb az ellenállás huzal lenne. Ha vágni akarsz vele(pl. habszivacsot vagy nikecellt)akkor a 0,5-0,6mm átmérőjű huzal a legjobb-de nem rézből! Próbáld autóakkuról, a hozzávezető vezetéket pedig válaszd olyan hosszúra hogy a huzalod felforrósodjon,de ne szakadjon el a melegtől.
Lehet, hogy tényleg űberokos vagyok. De nem hinném, hogy ezt különösebben akarnám bizonyítani. Azt viszont nehezen viselem, ha az engem érdeklő témákban zöldségeket írnak le. Tudod, ezt a kezdők is olvassák és nem igazán jó, ha sületlenséget olvasnak... mit csináljak, kedvenc témám a kapcsolóüzemű, meg az analóg technika. De nyugodtan keresgélj a pic-és mindenféle mütyűr témákban, ott nem szoktam előfordulni...
A javaslatodat, miszerint forduljak szakemberhez megfontolás tárgyává teszem...megkérdezem, hogyan tudnék hatékonyabb lenni a magadfajtákkal szemben. Bár, nem hiszem, hogy szükségem lenne tanácsadásra, nagyon találékony vagyok... egyébként tényleg jó lenne, ha tartanád a saját magad által felállított mércét, miszerint nem kellene személyeskedni.... persze, ha másképp nem bírod ki, akkor nyugodtan. Bár volna egy javaslatom: írj inkább egy mailt, abban leírhatod az összes sirámodat. Egyébként, hidd el, nincs sok értelme: megváltoztathatatlan vagyok... és biztos lehetsz benne, ebben a sportban is sokkal hatékonyabb, mint te...
Nem baj, töltsd fel, vagy ha megkérhetnélek küld el nekem e-mailben. Előre is köszönöm.
Itt van az általam említett megoldás gyújtófeszültség növelésre. Bár nem inverter,de ötletet adhat. Erre a megoldásra hivatkoztam az ESAB gép esetében.
Hali.
Max vékony vashuzal van ithol (kötöződrót) rézzel nemrég probáltam meg auto aksival ami felizzott de nem nagyon mertem azzal melegíteni mert féltem hogy felrobban. Egyébként habszivacsot akarok vágni vele 300*110cm szendvicspanelt 14cm vastag ketté kéne vágni 7 centisre.
El lehet vágni vas huzallal is,de a huzalt fixen és feszesen kell tartani, a mozgatni pedig a szivacsot kell.
És azt merjem rákötni direktbe a kocsi aksira??
Nem fog elszolni? És fog vajon melegedni?
vásárolj vasalóba, rezsóba való fűtőszálat vagy kávéfőzőbe valót ez kb 0.4mm vastag, vágd méretre ez kiválóan alkalmas ilyen munkákra! nem kell hozzá nagy áram sem!
A kocsi akksira nem direktbe kötöd,hanem valamekkora vezeték közbeiktatásával. A vezeték olyan keresztmetszetű legyen,hogy ne az melegedjen,hanem a vashuzal.
azt gondoltam hogy vezetékkel kötöm össze a direktet arra értettem hogy minden ellenálás nélkül.
Nem akarok savas robbanást melettem.
a hangsuly most az ithon fellelhető anyagokon van.
Nincs miből vásárolni.
Mivel Te kezdted, neked is illene abbahagynod!
Kösz a felajánlott lehetőséget, hogy e-mail-ban vegyük fel a kapcsolatot, de köszönöm nem szeretnék élni vele, mert az már valamiféle személyes viszonyt feltételezne. Te vagy a legveszélyesebb téveszme terjesztő itt a fórumon, mert valóban legtöbbször helytálló amit írsz de közben a tévedéseidet nem vagy hajlandó belátni, és korrigálni, pláne nem megvitatni! Ezért a kezdők a tévedéseidet is készpénznek veszik. Bár az alapismereteket nem egy fórumon kellene megszerezni!
Fog melegedni, hajaj. Inkább olyasmit gondolok, hogyha kifeszíted ezt a drótot, akkor ha már felizzott, akkor meg fog lágyulni és nem lesz elég feszes. Valami olyasmit gondolok, hogy a drót egyik végét befogod fixen és rákötöd az akksi egyik pontját. ( satuba ) A másik végét ( olyan távolságra, hogy a habszivacs aláférjen ) valami csigaszerűn átveted és rákötsz valami nagyobb súlyt, hogy az még az izzó drótot is feszesen tartsa, húzza lefelé, a föld felé. Mint a villamosnál, trolinál is valami ilyesmi felsővezeték feszítőt láttam volna.
Ha nagyon izzik a drót a 12 V-os akksira, akkor használj hosszabbat, legfeljebb nem az egész hosszat használod vágásra.
Esetleg, tudnál mondani egy példát a tévedéseimre? Mert én tudok a tiedre. Nos?
Ok köszi már csak azon aggodok hogy az aksi fel ne robbanjon.
Azért az nem megy olyan könnyen...
Bár ez most nem Step up, de pl így is lehetne.
Egyébként van ötleted, hogy hogyan lehetne szimulációban villamost ívet csinálni?
Nem kell bonyolítani step-up konverterrel, sem egy flyback-el.
Kell két szekunder, egy nagyáramú, ami a hegesztőáramot biztosítja, és egy elég kis áramú, amivel sorosan van kötve egy fojtó, és egy dióda tölti vele a nagyáramú tekercs egyenirányítója utáni 4u7-es mkp kondit. Amíg a kis teljesítményű tekercs megy, addig az egész flyback üzemmódú, és amint megnő az íváram, átvált forward üzembe. Tapasztalatom nekem az hogy 4u7-s kondi kb. a minimum ami elég a kimenetre ahoz, hogy a pálcát közelítve elég hosszú ideig tartson fenn egy ívet, amíg a pálca elég közel ér ahoz hogy a nagyáramú ív is stabilan fennmaradjon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |