Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó

Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   6 / 99
(#) liderces válasza droidd hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello! Meg kérdezhetném menyi az a jutányos ár? Ha esetleg nem tudod használni lehet érdekelne, nekem 4Kw-os mocihoz kéne. Volt nekem régebben egy danfoss gépem azon tul kicsi motort nem lehetett állitani mert hibával kiált. Kb 1KW plusz minuszban volt állitási lehetőség. Üdv
(#) liderces válasza BD249 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Hello! Attól függ milyen beállitásokkal lett leállitva. Utánna kell nézni pc-n keresztül is lehet konfigolni. üdv
(#) gbguti hozzászólása Szept 5, 2010 /

Üdv!

Egy gépben van egy Telemechanik Altivar 58 11 KW-os frekvenciaváltó. Van valaki aki ismeri a típust, szükségem lenne segítségre?
Netalán olyan, aki javította már? Programozta? Esteleg magyar nyelvű doksi?
választ:
****@*******.hu címre

Kösszz
(#) tisi válasza venom2009 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

szia!
olvastam hogy frekiváltót javítottál nekem is van egy ilyen toshiba csak az 2.2kW-os.érdeklődnék meg van e még mert az enyémben a végfokmodul ment el az egyik vadászni.
Üdv.Tisi
(#) parrre hozzászólása Szept 25, 2010 /

Sziasztok. Másik topicban már leírtam, de nem jött válasz, megpróbálom itt is. Van egy AB Powerflex 4-es frekiváltóm, bemenet 1 fázis, kimenet 3 fázis. Rákötöm a motort, és azt mondja hogy földelési hiba, ellenőrizzem a motort és a kimeneti terminált. Minden a rajzok szerint van bekötve. Mi lehet a gond ? Köszi.
(#) mateus hozzászólása Okt 2, 2010 /

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi történne, ha egy 10kW-os motort kötnék, a 7,5kW-os frekiváltóra?
(#) kadarist válasza mateus hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Örülni fog a frekiváltó, hogy könnyű munkát adsz neki Természetesen az áramkorlátokat érdemes átírni a menüjében.

Bocsánat, az előbb elírtam az értékeket, de javítottam.

Ez már nem OK!

A frekvenciaváltó károsodna vagy folyamatosan letiltana?
Akkor sem lehetséges, ha a motor csak kismértékben van terhelve?
(#) liderces válasza mateus hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Hali! Szerintem elvileg ráköthető attól függ menyire inteligens a frekiváltó ha nagyon akkor reklamálni fog és leáll, mert nem tudsz csak bizonyos határokon belül állitani motoráramot és ha annál kisebb, nagyobb akkor hibával kiáll. Egy Danfoss 5kw-os pl ami volt a kezeim közt az kb 4-5.5kw-ig engedett állitani. Másik részről nekem egy 550w-os frekiváltó visz egy 1.1-es mocit. Üresjáratban birja vagy enyhe terhelést de mivel a motor áramot nem tudja biztositani nagyobb terhelésnél megáll. Ez egy magyar frekiváltó nem bonyi egyszerü. üdv

LS ig5a típusú frekiváltoról van szó. Egy orosz vörösproletár esztergagépre lenne szerelve, amiben 10kWos motor van. Az orsóházból a fogaskerekek fele ki lesz szedve, és a gép sem lenne úgy kihasználva mint amire tervezték, a kérdés az hogy elbírná-e, és nem tiltana-e le folyamatosan?

Próbáld ki. De nem egészséges dolog kisebb teljesítményű frekvenciaváltóról járatni egy nagyobb teljesítményű motort, akármekkora intelligenciát is sűrítettek belé.
(#) Ideiglenes válasza kadarist hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Van róla tapasztalatom és talán már írtam is erről. Nem lehetetlen az üzemeltetés. Amire oda kell figyelni:
- A frekiváltónak legyen meg a lehető legintenzívebb hűtése
- A vivőfrekvenciát ( kapcsolási frekvenciát ) a lehető legkisebbre kell állítani
- A felfutás/lefutás időket perc körüli tartományba tenni
- A motor terhelését alacsony és egyenletes szinten kell tartani
- A maximális fordulatszámot ( frekvenciát ) a motor névlegesénél alacsonyabbra kell állítani.
- Ha lehet még a kimeneti feszültséggörbét is a "normálishoz" képest lejjebb tolni.
Nagyjából ennyi, amire érdemes odafigyelni.
(#) liderces válasza mateus hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Végülis előző véleményem is arra akart kilyukadni hogy nem egészséges dolog mert nem fogja birni az elektronika, nekem is csak kis igénybevételeket bir igaz az arányok is mások. Másrészről volt ilyen esztergám a 10kw-ost kidobtam és 5kw-os simám elvitte nálam nem ment napi rendszerességgel csak alkalom szerüen a házkörüli munkákra. Próbálj inkább kisebb motort szerezni a váltót meg hagyd meg ahogy van jól jöhet, áram fogyasztásod is lehet kedvezőbb lesz.
(#) bgsf hozzászólása Nov 5, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Adott egy frekiváltó, a gyártó Schneider Electric, a típus Altivar12 (1,5kW). 1 fázisból 3 fázist állít elő. Egy 330W-os 3fázisú fékes motor volt rákötve, aminek a fékje az egyik fázisról kapta az áramot egyenirányítás után. A fékmágnes kábele letestelt és csatt! 6A-es kismegszakító volt rajta, az is lement és egy villanás is volt a frekiváltóban! Szétkaptam, és a következő történt... A teljesítményvezérlő panelon egy SMD ellenállás köddé vált! (lásd: melléklet) Remélem megvédte a szabályzó áramkört mert 50000Ft volt a cucc...
Kérdésem a következő lenne! Valaki tudja az ellenállás értékét? Vagy esetleg kapcsolási rajot tudna közzétenni?
A programozás és a memória működik, de ha indítok akkor nIP(nLP) hibaüzenet jelenik meg a kijelzőn, ami a gépkönyvben nem szerepel! Se RESET, se a gyári beállításokra való visszaállítás, se a kikapcsolás nem segít. Persze, hiszen hibás a telj. vezérlés. Gondolom ez valami szervízkód lehet...
Ha valaki tud akkor kérem segítsen.

frekhiba.jpg

(#) zoo84 hozzászólása Nov 6, 2010 /

Sziasztok!

Nekem van egy 380/230 csillag/delta 1.1kW-os motorom. Ezt szeretném 1 fázisról működtetni, egy omrom J7 mini 1.1kW inverterrel. A motor deltába van kötve. A problémám vele az, hogy nagyon kicsi az indítási nyomaték( fogóval megfogva a tengelyt, simán le lehet fogni) és miután felveszi a névleges fordulatot(50Hz), utána is le lehet fogni a motor tengelyét. Lefogás után a motor hangja nem nagyon változik, csak ugye a tengely nem forog. Rengeteg beállítással próbálkoztam már/felfutási idő, max kimeneti fesz/, de sajna nem lett jobb. Ha csilagba kötöm, és 3x400V-ról indítom, akkor a motor ,,ugrik" egyet, gondolom a hirtelen erős elindulás miatt. Van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a baj akkor, amikor a frekiváltóról indítok?

Előre is köszönöm az ötleteiteket és a válaszokat
Üdv.:AZ
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!
Böngészd át a user manualban a többi funkciót is. A nyomaték-érzékelés és kompenzáció is el lehet állítva.
(#) zoo84 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Tisztelt kadarist!
Megnéztem az értéketek, de mind alapbeállításon volt. Elálogattam, de sajnos ez sem segített. Sőt, mintha egy picit rosszabb lett volna, ezért mindent visszaállítottam az alapra.
Amikor a tengelyt lefogom, nem az a ,,szokásos" búgó hang jön a motorból, hanem olyan hangja van, mint ha a forgó mágneses mező továbbra is forogna a motorban. Ha a felfutási időt nagyon minimálisra veszem 0-0.5 sec közé, vagyis szinte azonnal 50Hz-en akarom futtatni, akkor is lehet hallani egy kis ideig ezt a furcsa búgó hangot az elindulás pillanatában. Van még valami ötlet?
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A vivőfrekvenciát állítsd minimálisra és úgy próbáld. Valami miatt nem akar elég tekercsáram folyni. Általában ha a motor tengelyét lefogjuk akkor az áramkorlátnak meg kellene szólalnia. Ebben az esetben ez nem történik meg. Tehát a carrier-frekivel játsz.

Tisztelt kadarist!

Ezt a vivőfrekvenciát melyik paraméterrel lehet állítani?

Az n46 paraméterrel állíthatod.

Sajnos ettől sem lett sokkal jobb. Elvileg az alapbeállításokkal is megfelelően kéne működnie nem? Lehetséges, hogy a motor nem 1,1 kW-os hanem nagyobb??? De akkor nem kéne letiltania a frekiváltónak? Nagyon érdekes jenelség ez, én még nem találkoztam idáig ilyennel. További ötletek esetleg?

Ha alapbeállításokon nem volt jó, és ezek a trükkök sem jönnek be, akkor több ötletem nincs. Jó lenne egy másik Omron frekiváltóval kipróbálni a motort, és ha azzal jól működik, akkor a paramétereket át lehetne másolni a másikba.

Köszönöm a válaszaid.
Van egy másik omron mini, ami típusra teljesen megegyezik. Megpróbálom avval is, meg van egy omron V1000 is, ami 5,5 kW-os, de sajna az már nem 3x230V-t ad ki, hanem 3x400V. Lehet esetleg olyat, hogy a V1000-t úgy állítom be, hogy az is csak 3x230V-ot adjon ki?

A V1000-hez mindenképpen 3x400V-os betáp kell, ilyenkor a motorodat kösd csillagba, és a kimeneti áramkorlátot állíts be a kis motorhoz.
(#) zoo84 hozzászólása Nov 7, 2010 /

Rendben! Jövőhéten folytathatom a kérdezéseket?

Kérdezni szabad!

Akkor még egy utolsó kérdés a mai napra
Azért szeretném a v1000-en beállítani a maximális kimeneti feszültséget 3x230V-ra, mert ott is deltába akarom kötni a motorom, majd utána áramfelvételt nézni. Mert ha 3x400V csillagba megy a frekiváltóról, akkor szerintem jó lesz. Már volt 3x400V-ról csillagba kötve, igaz, akkor nem volt közbe a V1000 frekiváltó. Attól félek, hogy a motor nagyobb lesz, mint 1,1 kW, és azért nem megy megfelelően a mini-ről. Vagy már én sem tudom, nem tudok kiigazodni rajta. Pedig jó lenne, ha menne, mert itthon nincs 3 fázisom sajna csak a szomszédban.

Inkább kísérletezz a másik egyfázisú bemenetes Omronnal. Egyszerűbb lesz, mint a nagy ezres PWM-ét megerőszakolni.
Következő: »»   6 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem