Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   148 / 564
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Persze, hát ez nem lóverseny... és óvatosan.
(#) erdgab válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Igen,nem úgy osztott tekercselés,megtévesztő a kifejezés,inkább a két oszlopra szimmetrikusan elosztott tekercsekről lehetne beszélni.A rajzon azért nem szerepel (Maci) mert ott EE65 mag van megadva főtrafónak,alul a primer felette a szekunder tekercs elhelyezéssel.Az U57 magokból megvalósított trafót az orosz oldalon láttam aztán dara barátom készített egyet,vele konzultáltam,majd én is megpróbáltam és íme működik.Az előző gépembe 6 pár magból készítettem,mellékelem,a főtrafót,ezt a gépet elajándékoztam.Az osztott tekercselésre a leírásod tökéletes.
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Említettem, három gépem van itthon,ezek közül az elsőben EE65 magos főtrafó van,ha lesz idő,megmérem azt is.
Idézet:
„Neked, úgy tűnik mindenből sikerül hegesztő trafót készíteni...”

Ha visszaemlékszel a fórum elejére,már beszéltünk veled, egy esetleges U57 magokból megalkotott főtrafóról.Az igazság az,hogy számomra a kényszer hozta a megalkotást,ilyen magjaim vannak,de az EE65 vagy ETD59 magok beszerzése bonyodalmas sajnos.Akkor,3 évvel ezelőtt,építettem az első gépemet,már akkor is húzós volt az EE65 és a posta költség,mostani árakat nem tudok.
(#) winkleer hozzászólása Nov 7, 2010 /

Üdv

Nemrég rendeltem a tali Bt-től magokat 2 trafóra való E65 ös vasat csévékkel és egy e25 ös trafót csévével. Postával együtt volt ez 7200Ft

Nos segítség kellene. Akkor konkretizáljuk a trafó paráit. Megépítem ezt a cuccot jentősebb változtatások nélkül. tehát mennyi szál legyen a primmer és mennyi szál legyen a szekunder 0,35 ös Cuzz huzalból?
A menetszámok az eredeti 19/6 lesz.
olyan javaslatok kellenének amik beváltak és el is férnek a csévén és a legnagyobb bi-t adják. A meghajtó elektronika hűtését most hagyjuk az érdekelne hogy a javasolt kivitellel mire számítsak, erős ventillátoros hűtés esetén.
(#) kralikandras válasza winkleer hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

SziasztokHétfőn megyek Vácra-ott megyek el a Tabi előtt-úgyis beakarok nézni - ,ha megírjátok mire vagytok kiváncsiak holnap este referálhatok!
(#) erdgab válasza kralikandras hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Szervusz!
Egy árlista nagyon jó lenne,ha hozzáférhető.Gondolok az ETD59,EE65,EE70 magokra,abból is az M2TN-C anyagúakra valamint az U magokról sem ártana infó.Érdekelne a megrendelés korrekt mikéntje is valamint a megadott árak esetenként pl: EE65 magnál a 2 db. E magra vagy 1 db.-ra vonatkoznak,áfásak e az árak,mert nem mindig egyértelmű.Nem is értem,hogy a honlapjukon ezek az adatok miért nem elérhetőek,lehet,hogy kevés magán személy rendel tőlük (?) vagy más oka van?
(#) Tubi56 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Amit én útóljára csináltam főtrafót E-E65 az üresjáratban hűtés nélkül 35-40'C volt! Így is hagytam! Viszont a menetszáma 16/5
Az U57-es ferritekből összerakott trafónál is 16/5 a menetszám, de a hőfoka 30'C volt üresjáratban! Ez a gép erősebb is lett a magkeresztmetszet miatt! Az üresjárati fesz. is 10 Voltal több
(#) kralikandras válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Rendben,amenyiben van nekik valami prospektus vagy tájékoztató-beszkennelem és fölteszem - ezeket amit írtál kijegytetelem és holnap referálok!
(#) erdgab válasza winkleer hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

1 darab EE65 magra a primernek 28 szál 0,35mm zománchuzalt javaslok,A=2,69255mm2,szekundernek ebből a 0,35mm zománcból 125 szálat kellene összesodorni,A=12mm2.Ez szorosan,de még éppen elfér.Elsőre nem biztos,hogy sikerül feltekercselni.Csak éppen annyira összesodorni a szálakat,hogy egyben maradjanak,a cséve sarkainál vigyázni,könnyen megtörik a sodrat,ez a primerre vonatkozik,mivel az van alul.A Bi. 100% kb. 75-80A körül várható,nincsenek határozott,korrekt mérési eredmények.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

És, mekkora frekin?

Egyébként, az EE65-nek kb másfélszer akkora a vaskeresztmetszete, mint amit erdgab írt. Tehát, ez alapján 13,6 menet kellene a primernek, ha feltételezzük, hogy ugyanaz a minőségű vas, meg még néhány dolog. Ezért javasoltam erdgabnak, hogy csináljon egy ilyen üresjárási mérést. Ha van rá lehetőséged, akkor csinál egy ilyet te is, szóval csökkentsd a primert, mondjuk 14 menetre. Nézd meg, hogy mennyi lesz a hőmérséklet, de azt is írd meg, hogy milyen minőségű a vas. Tehát, milyen anyagú, mert nagyon nem mindegy. Üresen még az 50 fok is elfogadható lenne, mert elvileg a vasveszteség inkább csökkenni fog a terhelés hatására. Egyrészt melegíti a tekercselés, emiatt már csökken a vasveszteség, másrészt egy kicsit csökken az indukció is, hiszen a tekercselésnek van ohmos ellenállása és az levonódik a gerjesztőfeszültségből ( vagy ha másképp fogalmazom, kisebb lesz valamivel az a feszültség-idő terület, ami mágnesezi a vasmagot ). Aztán, még ott van a ventillátor is...

Az EE65-nek a keresztmetszete, tömege, anyaga is megvan táblázatban a Tali bt nél és ugyan ott minden adat megvan az U ferritekről is! Én U57-t használtam fő trafónak és U59-t folytónak!
A freki 57KHz!
A gép eredete Colt1300 csak kissé átalakítva, megerősítve! Ebben E55/28/25 N97 trafó van a menetszám ebben is 16/5
WWW.tali-transformers.com
(#) Ge Lee válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Árakat nem nagyon szeretnek közzé tenni, nem tudom hogy miért. Amikor én vettem bruttó 2500Ft volt az E65 kompletten, csévével együtt. Az E55 ennek a fele. A rendelés úgy működik hogy felhívod őket, elmondod hogy mi kell (kiválasztod előtte a katalógusból) és szerencsés esetben ha van, néhány napon belül küldik.

Hát, azt én is tudom, hogy a Tali honlapján megvannak az adatok, de azt nem tudom, hogy neked milyen minőségű vasmagod van. M2TN-B, C, D? Nagyon nem mindegy. ( nagyon rég óta ismerem a Talit... )

A másik, hogy egy E55-ös jóval kisebb vaskeresztmetszettel rendelkezik, mint egy EE65. Tehát látatlanban mondhatom, hogy a 16 menet primer sok! Próbáld megcsinálni az a mérést, amit az előzőekben javasoltam.

Amit eddig vásároltam U57/ M2TNC, U59 /3C90, E65/27-3C94, ETD59/ N87!
Az E55/28/25-N97 Ez a gyári gép trafója és ezen van a 16/5 menet! Én ezt váltottam ki E 65 re, de a menetszámokat meghagytam! A méréseket majd elvégzem!
(#) winkleer válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Erdgab kösz!

Igy konkrét! Az 5,5mm átmérőjű sodrat elég széles keresztmetszetet lefed függ a sodrástól stb.
Betekeritek mégvalamivel a fonatot a primmeren és a szekunderen?

Más előkotoztam a számlát a tali-tól. Leírom hátha valakit érdekel annak a pár dolognak az ára.
E65 mag egységár 924Ft és ebből kettő kell egy trafóba.
E65 cséve 165Ft E30 ferrit mag 1 pár 149Ft ehhez cséve 135Ft. A vasak jelzései 3C90. Az árak nettó árak.

Engem is érdekel majd pár vas ára U57 M2tnc főleg.

Amugy nagyon korrekt volt akivel telefonon beszéltem, és segítőkész. Keddi beszélgetés után csütörtökön már postázta is. Nem árt felhívni őket és utánna megírni a megrendelőt mailben.

Jó, kiváncsi vagyok...
(#) szücsien válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Sajnos Orosz nyelven íródott.

pwm_heg.pdf

(#) (Felhasználó 46585) válasza szücsien hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Nem baj, a rajz nagyon beszédes. Csak az a kár, hogy van a kapcsolási rajz bal, alsó sarkában egy egység, amiről nincs rajz. De, azért köszönöm.
(#) kala1982a hozzászólása Nov 8, 2010 /

Csináltam képet a bedobozolt gépről, szeretném megköszönni a segítségeteket, remélem már nem lesz vele semmi gubanc
Lenne azért még egy pár kérdésem.Van egy nagy vasasztal a műhelyben, de nem mertem még rákötni a negatívat az egész asztalra mert ez van: asztal.jpg. Nincs leföldelve az asztal, sem a konnektor, de a fázis meg az asztal között 230 V van, miért? nincs leásva az asztal... de ha teszek be egy földelt aljzatot akkor nem lesz valami gond? a védőföld rá van kötve a dobozra és a vezérlőpanel negatívjára...

a másik kérdés, hogy nagyon megrántja a hálózatot ha a relé rövidrezárja az ellenállást, 3db 680µF 400V-os kondi miatt gondolom, lehetne ezen még valamit lágyítani? Félek hogy leveri a kismegszakítót.. (3x 16A)

Köszönöm mégegyszer minden fórumozónak a segítséget!
(#) mpisti válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Az természetes,hogy a talajon(betonon;földön;cementlapon stb...)levő vasasztal és a fázis között 230V-ot tudsz mérni. Az általad használt műszer belső ellenállása ebben a méréshatárban 20-30 Mohm is lehet,tehát nagyon kicsi áramfolyás is tud ilyen mérési eredményt produkálni.
Ha ez a vasasztal eléggé nagy méretű ahhoz hogy ne lehessen mozgatni,akkor be kell kötni az EPH hálózatba.Ez alatt azt kell érteni,hogy a hálózat védővezetőjével azonos potenciálon kell lennie.Ebben az esetben viszont mindenképpen ezt az értéket kell hogy tudjad mérni a fázis és a vasasztal között.
Arra kell figyelni,hogy a hegesztő invertered szekunder oldala a "kék"-en belül sehol ne álljon merev kapcsolatban,-azaz direkt összeköttetésben a testtel. Ha a szekunder megfelelően el van szigetelve a testtől,akkor nem lehet baj. Az inverter fémházát természetesen össze kell kötni a tápkábel védővezetőjével,valamint olyan dugaljból illik használni amelyik el van látva hatásos érintésvédelemmel.

Ha a fentebb leírt feltételek teljesülnek, akkor nem lehet baj.
(#) erdgab válasza winkleer hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Idézet:
„Betekeritek mégvalamivel a fonatot a primmeren és a szekunderen?”

Van aki igen,van aki nem.Van aki lakkot használ,van aki teflonnal tekeri be (mint én),de használtunk már bandázsszalagot is,kinek mije van vagy mit tud beszerezni.A fő cél a meleget bíró jó szigetelés legyen,mert egyébként a használó időzített halott!
(#) erdgab válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Köszönet a képekért,leld örömöd a masinádban! Egy képet találomra kiragadtam és a nick neveddel elmentettem a "gyűjteményembe",engedelmeddel.
(#) kralikandras hozzászólása Nov 8, 2010 /

T.erdgab koléga.Voltam a talinál,sem prospektus sem árjegyzék.ETD59-2000Hft+áfa,EE65-924Hft+áfa,EE70-1500Hft+áfa,tekercstestek 250-400Hft+áfa-személyes vásárlás esetén előzetes telefonos megbeszélés-utánvétes szálítás 1500Hft-2-4 nap határidő.(az EE magok darabra értendők!)
(#) kala1982a válasza mpisti hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Szóval ne kössek asztalra védőföldet mert akkor össze lesz kötve a vezérlés és a szekunder oldal, és így nem lehet akkor az asztalon lévő satuban hegeszteni... És ha földeletlenül használom satus hegesztésnél?
(#) erdgab válasza kralikandras hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Nagyon köszönöm a fáradságodat,legalább van némi fogalmam (fogalmunk) az árakról.Mindenkinek köszönöm a hozzászólását a ferritmagok ára-beszerzése kérdésemre.
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Nemrég itt az apróban is voltak komolyabb ferritmagok, szemeztem is velük, de nekem csak pár ferritrúd kellett meg végül vettem E55-t fojtónak. főtrafónak már megvan egy ideje az ETD59, nagyobb teljesítményre nem igen van szükségem. Egyszer csak eljutok a megvalósításig, most éppen valamivel kisebb áramú projektekkel vagyok elfoglalva...
(#) mpisti válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Olvasd végig még egyszer amit írtam. Azt írtam,hogy a "kék"-en belül( te nevezted korábban így az inverteredet) ne legyen a szekunder áramkör összekötve az inverter testelésével,ha úgy tetszik,a fémburkolatával.
Az inverteren kívül bármelyik kivezetés kapcsolatba kerülhet a földpotenciállal,abból nem lesz baj.
A satu,vagy a vasasztal is lehet földelt, ha az inverter dobozán belül a szekunder áramkör földfüggetlen, semmiféle baj nem lehet. Kérlek,ne vedd sértésnek,de ha ennyire nem ismered az érintésvédelem mibenlétét akkor meredek dolog egy olyan készüléket készíteni,amelynek a biztonságos működéséhez elengedhetetlen az építés során az érintésvédelmi előírások betartása. Lehet,hogy nem kellett volna megemlítenem a korábbi hozzászólásomban az EPH kifejezést vagy a hatásos érintésvédelmet,mert -úgy érzem- csak összezavartalak vele.
Röviden és tömören: ha a dobozon belül az inverter szekunder köre földfüggetlen,akkor nyugodtan hegeszthetsz vele a satun,vagy a vasasztalon ha a satu vagy a vasasztal földelve van akkor is, ha nincs földelve akkor is. :yes:
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Már akartam kérdezni Tőled,hogy megalkottad é a valamikor tervezett 100A gépet,még a fórum elején volt róla szó,ezek szerint nem,majd egyszer.
(#) kala1982a válasza mpisti hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

köszi, így már érthetőbb

Ma kicsit be vagyok lassulva, pedig utána is néztem az EPH-nak. Ott is bonyolultan volt leírva.

Féltem a kéket

Köszi, most már megnyugodtam
(#) dobo válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

1- Az asztalt le kell földelni a dugalj alól kibujtatsz egy 1,5-ös vezetéket és az asztalra hegesztett 6-os csavarra rögzíted 2 alátét közé egyépként ez előírás !

2- A készüléked dugalját cseréld le földeltre Ez is előírás mivel a készüléked feltételezem nem kettős szigetelésű.
Amúgy is a régi dugalj nehogy szétégjen a hegesztéstől. Vegyél újat 500-800 Ft.

3-A hegesztőt szedd szét és vizsgáld meg hogy a panelek a hűtőbordák a kivezetések eggyáltalán semmilyen alkatrész fémesen nincs-e kapcsolatban a készülékházzal.
A készülékház belselyét is érdemes lelakkozni vagy prespánnal bukolni pl :ráragasztani.

4- Kösd be a készülékházra is a védőföldelést ani a betáp kábelen érkezik.Azt hiszem nemrég volt ebből valakinek gondja hogy ez nem volt bekötve és elszált a gépe (Ezt nem rémisztgetésnek mondom).
Következő: »»   148 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem